Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

DECIZIA UE privind PESTICIDELE din AGRICULTURĂ!

Publicat: 02 februarie 2018 - 14:09
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

OFICIAL! ULTIMA ORĂ! Parlamentul European a decis înființarea unei comisii speciale care se va ocupa de autorizarea folosirii pesticidelor în agricultură. Această decizie are la bază riscurile comportate de anumite substanțe utilizate de fermieri pentru combaterea dăunătorilor la culturile agricole.

Parlamentul European urmează să voteze mandatul unei noi comisii speciale privind procedura de autorizare a pesticidelor din UE, în cadrul ședinței plenare din 06.02.2018 de la Strasbourg. Parlamentul a decis să înființeze acest comitet special în urma unor preocupări privind riscurile legate de glifosat. Comisia specială va fi compusă din 30 de membri cu un mandat de 9 luni, anunță un comunicat transmis, de la Bruxelles, pentru AGROINFO.

Pe 27 noiembrie 2017, autorizația de folosire a glifosatului în agricultură a fost prelungită de Comisia Europeană cu 5 ani.

Statele membre UE, reunite în cadrul unui comitet de apel, au votat în favoarea unei noi autorizări pentru 5 ani a controversatului erbicid glifosat, în cadrul unei decizii considerate surprinzătoare.  Un număr de 18 ţări au votat în favoarea propunerii executivului european, reprezentând pragul limită de 65% din populaţia UE necesară pentru cvorum. Nouă ţări s-au opus şi una s-a abţinut, fapt ce a permis atingerea majorităţii calificate necesare, spre deosebire de un prim vot, ce a avut loc la începutul lunii noiembrie 2017.

Germania, care s-a abţinut în turul precedent, a votat pentru, după ce a cerut modificări la text în legătură cu restricţiile privind utilizarea privată a glifosatului şi respectarea biodiversităţii, potrivit unei surse apropiate de acest dosar, citată de AFP.

Înainte cu o lună de prelungirea autorizării folosirii glifosatului, Parlamentul European a adoptat, la Strasbourg, o rezoluție referitoare la proiectul de regulament de punere în aplicare al Comisiei de reînnoire a aprobării substanței active glifosat.

Potrivit acestei rezoluții, în prezent, dintre toate erbicidele, erbicidul sistemic glifosat înregistrează cel mai mare volum de producție global. În lume, glifosatul este utilizat în proporție de 76 % în agricultură. Această substanță este folosită, de asemenea, pe scară largă, în silvicultură, în zonele urbane și în grădinărit. 72 % din volumul total de glifosat aplicat la nivel mondial între anii 1974 și 2014 a fost stropit doar în ultimii 10 ani.

EFSA recomandă statelor membre să își mărească numărul de analize privind prezența glifosatului și a reziduurilor conexe (de exemplu, trimetilsulfoniu) în produsele pentru care utilizarea glifosatului a fost autorizată și în cazul cărora este de așteptat să existe reziduuri cuantificabile, în special, numărul de eșantioane de soia, porumb și rapiță ar trebui să crească. Statele membre sunt, de asemenea, încurajate să dezvolte și/sau să pună în aplicare metodele analitice existente pentru a controla metaboliții legați de glifosat și să partajeze rezultatele cu EFSA.

În martie 2015, Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) a clasificat glifosatul drept „substanță probabil cancerigenă pentru oameni” (grupa 2A), pe baza unor „dovezi limitate” de cancer la oameni (reieșind din cazuri reale de expunere), „probe suficiente” de cancer la animalele de laborator (reieșind din studii cu glifosat „pur”) și „dovezi solide” în urma analizei unor informații referitoare la carcinogenicitate (genotoxicitate și stres oxidativ), atât pentru glifosatul „pur”, cât și pentru preparatele de glifosat.

În noiembrie 2015, EFSA a finalizat o evaluare inter pares a glifosatului și a concluzionat că „este puțin probabil ca glifosatul să prezinte un pericol carcinogen pentru oameni și dovezile nu justifică clasificarea sa printre substanțele cu potențial cancerigen în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1272/2008”. În martie 2017, Comitetul pentru evaluarea riscurilor (CER) al ECHA a concluzionat în unanimitate că nu există probe care să ateste o legătură între glifosat și cancerul la oameni, pe baza informațiilor disponibile, și că glifosatul nu ar trebui clasificat drept o substanță care provoacă daune genetice (mutagen) sau afectează reproducerea.

Rezoluția din 24 octombrie 2017 recomandă Comisiei Europene să adopte măsurile necesare pentru eliminarea treptată a substanței active glifosat în Uniunea Europeană până la 15 decembrie 2022 cel târziu, asigurându-se că nu este autorizată utilizarea glifosatului după data respectivă.


Vizualizat: 1686 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

IQ Robotics, o companie românească cu sediul în Braşov, a adus la INDAGRA o dronă pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, care a stârnit interesul multor fermieri. Drona este controlată prin calculator, de unde i se stabileşte harta şi misiunea, având o autonomie de zbor între 10 şi 15 minute, în funcţie de complexitatea operaţiunii şi condiţiile de lucru.

Reporter: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere! APAN Horticultură - Indagra 2019

Bancul zilei

La restaurant

La restaurant
Un restaurant foarte elegant. Detalii