ȘEDINȚĂ DE URGENȚĂ LA GUVERN! Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a anunțat ASTĂZI, în ședință de Guvern că va fi modificată legislația, astfel încât să fie acordate despăgubiri persoanelor care notifică și predau voluntar autorităților animalele bolnave din zona în care a fost instituită starea de alertă pentru virusul Pestei Porcine Africane (PPA).
Este foarte important să luăm la timp măsurile necesare pentru a împiedica extinderea virusului pestei porcine africane și eradicarea bolii, a spus șeful Executivului, citat de știripesurse.ro
Prim-ministrul Viorica Dăncilă a coordonat marți, 3 iulie 2018, reuniunea Comandamentului pentru reducerea efectelor produse de pesta porcină africană pe teritoriul României.
Reprezentanții Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au anunțat că au fost instituite șase filtre la ieșirea din județul Tulcea și două filtre la fermele afectate, care verifică respectarea măsurilor de carantină și a restricțiilor de circulație. De asemenea, a fost suplimentat personalul de specialitate, care se ocupă de evaluarea în teren a situației.
AGROINFO v-a informat deja, în exclusivitate, că fermele de creștere a porcilor din județul Tulcea au interdicție la livrarea porcilor, a cărnii de porc și a produselor procesate. AICI AVEȚI DETALII DESPRE FERMIERII DIN TULCEA AFECTAȚI DE PESTA PORCINĂ AFRICANĂ!
În județul Tulcea, virusul PPA a fost identificat de ANSVSA la fermele de porci și în abatorul CARNIPROD, unul dintre cei mai mari procesatori din zonă, cu o cifră de afaceri de 84 milioane de lei, la nivelul anului 2017. CITEȘTE AICI DETALII: ULTIMA ORĂ! ANSVSA ANUNȚĂ: 44.580 DE PORCI DINTR-O EXPLOATAȚIE DIN TULCEA, UCIȘI!
Premierul Viorica Dăncilă a cerut instituțiilor implicate, ANSVSA, Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naționale, să colaboreze strâns pentru punerea în aplicare a planurilor de măsuri necesare.
Potrivit ANSVSA, pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru populație, dar acest virus are impact la nivel social din punct de vedere economic.
Zonele unde s-au impus restricții din pricina pestei porcine africane sunt în județele Tulcea și Satu Mare. Pe 29 iunie 2018, la Oficiul Internațional de Epizootii erau înregistrate 140 de cazuri de pestă porcină africană în România.