Adama
Vinasa Rompak

De unde să li se mai dea TINERILOR PĂMÂNT când ȚĂRANUL ROMÂN este ORFAN de PĂMÂNT!

Publicat: 24 iulie 2016 - 21:03
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

TINERII PLEACĂ, SATELE RĂMÂN PUSTII. 5 hectare de pământ cadou de la stat ar trebui să-l determine pe tânărul român să nu-și părăsească satul și țara și să se ocupe de agricultură. De unde să li se mai dea însă tinerilor pământ când țăranul român a ajuns orfan de pământ? Străinii ne-au cumpărat pământul ca pe o pâine caldă și parcă e prea târziu pentru un plan de reîntinerire a satului românesc.

Simt cum mi se întoarce cuțitul în rană, de fiecare dată când, în drumurile mele prin țară, privesc în ochii țăranului român rămas orfan de pământ. Terenurile agricole dar și pădurile se vând ca pâinea caldă. Oriunde te-ai duce dai de străini care ne învață „secretele agriculturii”. Pământul românesc e mană cerească pentru investitorii străini.

Altfel zis, străinii controlează 40 % din terenurile arabile ale României. Presa internațională abundă în povești despre afacerile de succes și oportunitățile pe care România le oferă. Înzestrată cu 10 milioane de hectare de teren cultivabil, țara noastră este considerată noul Eldorado al agriculturii în Europa. În vremea asta, țăranul român își strigă în pumn neputința. Îmbătrânit și sărăcit de taxe și impozite mari, el nu are puterea economică și financiară să-și mai lucreze pământul devenit paragină până când, fără soluții, îl vinde străinilor pe bani puțini.Până când, întreb?

Legea înstrăinării terenurilor agricole este dezastruoasă pentru România. Aceasta lege este o consecință a proastei negocieri a Tratatului de Aderare la Uniunea Europeană. Autoritățile statului trebuie să înțeleagă că problema pământului, dincolo de orice politică, ține de supraviețuirea unei națiuni, spune europarlamentarul Laurențiu Rebega.

Imediat după instalarea sa la Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu a declarat că tinerii vor fi convinși să rămână în țară, să nu mai plece în pribegie și să facă agricultură. Proaspătul ministru susținea, în decembrie 2015, pe postul public de televiziune că tinerii români vor fi împroprietăriți cu 50 ha de pământ. Mulți dintre fermierii români, care știu cât e de greu să găsești o palmă de pământ nevândută, nearendată, se întrebau: de unde vor primi tinerii pământ? Unde se vor găsi hectarele? Lucru care l-a determinat pe ministrul agriculturii să revină asupra declarației și să spună că nu a fost bine înțeles.  

Nici măcar Agenția Domeniilor Statului nu are posibilitatea să acorde aceste hectare. Discutăm despre fermieri la nivel de țară, ori Agenția Domeniilor Statului, chiar dacă s-ar lua această decizie, nu deține terenuri decât într-o anumită zonă a României, în balta Brăilei, Ialomiței. Ca urmare, s-a interpretat greșit. Eu am spus că vom discuta pentru a încerca să găsim soluții, declara ministrul agriculturii, pentru AGROINFO, în decembrie 2015.

La sfârșitul săptămânii trecute, ministrul Achim Irimescu a micșorat suprafața cu care ar urma să fie împroprietăriți tinerii români, de la 50 ha la 5 ha.  Greu de crezut că se vor găsi undeva și aceste hectare, într-o Românie care nu ne mai aparține.

Să ne punem un sistem la punct care să-l încurajeze pe tânăr să rămână în sat. Eu am propus, dar avem o mare problemă cu ADS (Agenția Domeniilor Statului n.r.). Am propus, mă rog, până la urmă am adoptat un act legislativ, o lege în Parlamentul țării,  dăm 5 hectare la tinerii care rămân în agricultură, de la terenul statului. Dar pentru asta trebuie să avem fonduri la stat (...)

Să știți că eu sunt în spatele propunerii din Politica Agricolă Comună ca tânărul fermier să ia 25% în plus, e propunerea mea, a lui Irimescu, de când eram la Bruxelles (tinerii fermieri încasează un plus la subvenția pe suprafață, este vorba de schema pentru tineri fermieri n.r). Pentru că satele se golesc. În satul meu erau 3.000 de suflete și acum sunt 1.500. Casele se dărâmă lumea îmbătrânește. E trist ce se întâmplă acolo, a declarat ministrul agriculturii.

Cât privește noua lege a terenurilor agricole care ar trebui să domolească avântul investitorilor străini, ministrul agriculturii susține că este în faza de draft.  A fost discutată noua variantă cu reprezentanţii fermierilor, și-n decurs de două săptămâni ar trebui să se convină asupra unui proiect final, după ce se vor studia și modelele adoptate de statele membre UE, modelul francez, polonez, etc.

Vizualizat: 7847 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Românii mai DEŢIN doar 30% DIN TERENUL ARABIL! Fost oficial MADR: Am fost ŞOCAT când am aflat CINE NE IA PĂMÂNTUL!

Românii mai DEŢIN doar 30% DIN TERENUL ARABIL! Fost oficial MADR: Am fost ŞOCAT când am aflat CINE NE IA PĂMÂNTUL!

Românii mai deţin în proprietate sau arendă puţin peste 30% din suprafaţa de teren arabil de aproximativ 8,3 milioane de hectare, arată datele unui studiu oficial. Restul ni l-au luat deja cetăţenii şi multinaţionalele străine. Şi mai grav este că o bună parte dintre noii proprietari ai pământului românesc nu îl folosesc pentru agricultură, cu pentru speculaţii financiare şi imobiliare! Spune asta chiar un fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

ȚĂRANUL ROMÂN batjocorit RENUNȚĂ la o comoară: PĂMÂNTUL!

ȚĂRANUL ROMÂN batjocorit RENUNȚĂ la o comoară: PĂMÂNTUL!

PĂMÂNTUL NU E DE VÂNZARE. Polonezii ar fi protestat 6 luni neîntrerupt, au luat cu asalt capitala Poloniei, urcați pe tractoare ca să nu se mai vândă nicio palmă de pământ străinilor. Fără haine, fără curent electric, poți să supraviețuiești. Fără pământul viu, care te hrănește, nu! Românii nu au găsit nici acum o formă a legii care să împiedice vânzarea terenurilor agricole către străini.

STOP vânzării pământurilor! Riscăm să NE PIERDEM OBIECTUL MUNCII

STOP vânzării pământurilor! Riscăm să NE PIERDEM OBIECTUL MUNCII

Am fost iobagi acum sute de ani, în prezent suntem slugi. „Doamne feri de-o criză alimentară, că noi vom muri de foame aici în ţară”, a spus Viorel Andrei Man, fermier din judeţul Cluj.

PĂMÂNTUL SE VINDE! NOI pregătim PROIECTE să salvăm ce mai RĂMÂNE!

PĂMÂNTUL SE VINDE! NOI pregătim PROIECTE să salvăm ce mai RĂMÂNE!

PROIECT VÂNZARE TEREN AGRICOL. Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, spune că pregătește un proiect de lege cu reguli stricte care să împiedice străinii să ne mai cumpere pământul. Este al doilea proiect care ar urma să împiedice înstrăinarea pământului românesc!

ACAPARAREA TERENURILOR AGRICOLE, discutată la Bruxelles! NOI trebuie să spunem STOP ACAPARĂRII pământului românesc!

ACAPARAREA TERENURILOR AGRICOLE, discutată la Bruxelles! NOI trebuie să spunem STOP ACAPARĂRII pământului românesc!

Acapararea terenurilor agricole! Un subiect extrem de delicat, discutat și la Bruxelles! Sunt țări membre în Uniunea Europeană care vor să știe identitatea celor care acaparează terenurile agricole, a celor care se ocupă de tranzacții funciare și ce prețuri se cer pentru vânzarea la bucată a pământului.

STRĂINII cumpără PĂMÂNT în România pentru SUBVENȚIA AGRICOLĂ!

STRĂINII cumpără PĂMÂNT în România pentru SUBVENȚIA AGRICOLĂ!

Foarte mulți investitori străini care vin să cumpere terenuri în România o fac strict pentru subvenția agricolă. Mulți dintre ei sunt subvenționați de statele lor. Lucru care, la noi, nu se întâmplă, a declarat, pentru Agro TV, deputatul Daniel Gheorghe, inițiatorul unui proiect nou pentru legea vânzării terenurilor agricole.

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii