1,5 miliarde de euro a pierdut România din banii europeni în fosta programare 2007-2013 și acum trebuie scoase din buzunarul statului alte milioane de euro. De ce s-a ajuns în această situație?
Mulți dintre fermierii români care s-au trezit că trebuie să înapoieze din diferite motive banii europeni obținuți pentru finanțarea proiectelor, au dat în judecată Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) și au câștigat. Proiectele lor trebuie acum finanțate. Din ce bani? L-a întrebat ministrul Achim Irimescu pe comisarul european Phil Hogan.
Am două soluții: bani europeni sau bani naționali, spune ministrul agriculturii. Alte 20.000 de proiecte, în valoare de 419 milioane de euro, din fostul Program Național de Dezvoltare Rurală 2007-2013 vor trebui finanțate din actualul PNDR 2014-2020.
Eram la Bruxelles când am luptat să prelungim cu 6 luni perioada de absorbție a fondurilor europene. Din păcate, nu s-a acceptat deși am reușit să conving toate statele membre să nu se opună. Deși, vă imaginați că banii pe care-i dezangajează România într-un an se scad anul viitor din contribuțiile contributorilor net.
Germania mi-a spus: Achime, prieteni suntem, dar nu uita tu îmi aduci mie și cu regional, cu tot, niște miliarde care pentru mine sunt importante, dar nu mă opun. În final, Comisia nu a fost cea care să ne susțină. Am pierdut ocazia să mai avem încă 6 luni. În acest context s-a ajuns la o soluție de tranzit. Proiecte începute în perioada anterioară să fie finalizate pe programul actual.
Este logic și subliniez acest lucru: în condițiile în care am o licitație făcută, proiectele sunt avansate și s-a pus și un procent 25%. S-au acceptat doar proiectele care au fost cu 25%. La sfârșitul anului trecut ca să mai cresc absorbția și să nu dezangajez am recurs la soluții simple: de exemplu, plata la factură. Dacă au venit utilajele în curtea beneficiarului și nu le are încă montate am permis plata și așa am mai câștigat și am ajuns la 88,34% cea mai bună absorbție din România. 20.000 de proiecte în valoare de 419 milioane de euro au fost prinse în tranziție și le plătim pe programul actual. Am fost în justiție cu o serie de beneficiari și ei au câștigat.
Întrebarea pe care i-am pus-o eu comisarului Phil Hogan a fost: Ce fac cu ei? Eu prefer să cheltuiesc bani europeni și nu bani naționali. Încă nu am primit răspunsul. Beneficiarii au câștigat și eu trebuie să le finanțez proiectele, a spus ministrul agriculturii, luni, 1 martie, în fața Comisie de buget, finanțe din Camera Deputaților.