ANM A COMUNICAT PENTRU AGROINFO! Caracteristici termice şi hidrice. Luna iulie 2019 se va caracteriza printr-o vreme în general mai caldă în raport cu mediile multianuale lunare, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.
Se prognozează cantități de apă apropiate de normele climatologice în aproape toate zonele de cultură, iar în jumătatea de vest a ţării, acestea vor fi pe ansamblu deficitare.
Precizăm că, aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.
Starea solului
La sfârșitul lunii iulie 2019, rezerva de umiditate accesibilă plantelor de porumb pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. În sud-estul, local în sud-vestul și estul țeritoriului agricol se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică și izolat chiar extremă.
Caracteristici fenologice
Pe fondul regimului hidrotermic din aer şi sol favorabil, ritmurile vegetative la speciile de câmp şi pomi-viticole vor fi în general normale în majoritatea regiunilor agricole, acestea fiind mai intense pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. De asemenea, în zilele cele mai calde, datorită temperaturilor maxime ridicate din aer situate peste limitele biologice critice de rezistenţă ale plantelor (30...32°C), local în sudul, vestul şi local sud-estul ţării, la culturile prăşitoare va fi posibilă semnalarea fenomenului de ofilire temporară şi răsucire a aparatului foliar în orele de amiază, precum şi îngălbenirea frunzelor bazale.
La grâul de toamnă semănat în perioada optimă se vor continua lucrările de recoltare, iar la culturile înfiinţate tardiv se vor semnala fazele de maturitate deplină şi recoltare.
Rapită ajunsă la maturitatea tehnologică se va recolta pe ultimele suprafeţe agricole, la nivelul întregii ţări.
Cultura de floarea-soarelui va parcurge formarea capitulului, înflorirea şi începutul maturităţii ceară pe aproape întreg teritoriul agricol, cu o stare de vegetaţie pe ansamblu bună, respectiv medie şi slabă pe terenurile afectate de seceta pedologică.
Funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, porumbul va parcurge formarea paniculului, înflorirea şi mătăsirea, cu o stare de vegetaţie pe ansamblu bună şi medie. Izolat, la hibrizii extratimpurii şi timpurii din sudul ţării se va putea semnala începutul maturităţii lapte.
La sfecla de zahăr se vor semnala alungirea şi îngroşarea axei hipocotile, iar la cartoful pentru consum, formarea şi creşterea tuberculilor, precum şi veştejirea vrejilor, în special la soiurile de vară.
În plantaţiile pomicole se vor continua înfrunzirea, creşterea/coacerea rodului, dezvoltarea mugurelui terminal şi acumularea zaharurilor în fructe, precum şi recoltarea la cais, piersic, prun, măr, păr.
În toate podgoriile, la viţa de vie se vor înregistra creşterea frunzelor şi a lăstarilor laterali, iar la soiurile extratimpurii şi timpurii de masă, dezvoltarea şi maturarea boabelor.
Pe ansamblu, condiţiile agrometeorologice vor fi în general favorabile desfăşurării lucrărilor agricole de sezon (recoltare, erbicidări, praşile manuale, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, etc.).
Prognoza meteorologicǎ sezonierǎ se elaboreazǎ cu anticipaţie de 1-3 luni având un caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimǎri sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.
Recomandări de specialitate / calendarul lucrărilor agricole:
• Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la grâul de toamnă şi fructele de sezon;
• Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale;
• Efectuarea lucrărilor de întreţinere la speciile de câmp, pomii fructiferi şi viţa de vie (combaterea bolilor şi dăunătorilor, fertilizari, erbicidari, praşile manuale).
Director General Administrația Națională de Meteorologie
Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie,
Daniel ALEXANDRU