4.200 de soiuri de cartof sunt cultivate în toată lumea, spun cercetătorii din domeniu. Cartoful, atât de blamat de nutriționiști, dar atât de consumat, considerat ba leguma săracului, ba a doua pâine a românului, are și el o poveste. Mulți îi savurează gustul, dar puțini sunt cei care cunosc istoria botezului soiurilor de cartof.
Cei care se topesc după gustul cartofilor prăjiți, copți sau după rafinamentele din cartof născocite de chefi prin bucătării pretențioase nu știu că tuberculii, aparent banali, au nume spectaculoase. Sunt soiuri create în Olanda, Germania, Ungaria, România și botezate Mozart, după numele celebrului compozitor de muzică clasică, Picasso, după pictorul la fel de notoriu, Artemis, zeița vânătorii, Rudolph, renul lui Moș Crăciun, Manitou, o cascadă din Canada, Sissi, frumoasa împărăteasă, soția împăratului Franz Josef I al Austriei, Electra, personaj mitologic, Castrum, castrul roman, o fortificație ridicată în punctele strategice, Volare (a zbura, în limba italiană), Allora (deci, în limba italiană), Carnaval, Accent și, țineți-vă bine, Bikini, Prada, un brand cu notorietate în lumea modei, Arsenal și așa mai departe.
Cu tubercul rotund sau alungit, cu coaja roșie sau albă, pulpa gălbuie ca soarele sau albă-zăpadă, soiul nou creat de cartof își primește numele în funcție de preferințele creatorului. Cercetătorul poate fi pasionat de istorie, de modă, de melodicitatea limbii italiene sau este ușor excentric și plin de umor. Unele dintre soiuri au nume compuse. Bunăoară, Redsec este un soi patentat de Stațiunea de cercetare din Târgu Secuiesc. Red, roșu, în limba engleză, vine de la culoarea lui roșie, iar Sec de la locul unde a fost creat, Târgu Secuiesc. Labella în italiană înseamnă frumoasa și l-a primit un soi cu tubercul de o rotunjime aproape perfectă. Roclas, soi românesc creat chiar de directorul Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare a Cartofului și Sfeclei de Zahăr Brașov (INCDCSZ), se traduce, de fapt, în românesc clasic. Roclas este un cartof cu coaja și pulpa galbene, rezistent la boli și destinat consumului timpuriu, de vară-toamnă.
Am creat soiuri pe care le-am botezat după numele soției și al fiicei mele. Dar și soiul Christian. Numele vine de la localitatea Cristian din Brașov. E scris cu h de la Jesus Christ, spune Sorin Claudian Chiru, directorul INCDCSZ. Nu există două soiuri cu același nume. La înregistrarea noului soi în Catalogul ISTIS, numele propus de cercetător este refuzat dacă mai există un soi cu nume asemănător. Așa că, pe lângă pasiunea pentru cartof, cercetătorii trebuie să aibă și imaginație.
La Institutul Cartofului din Brașov este în pregătire soiul Lux. De ce Lux? La crearea unui soi, obiceiul este ca angajații Institutului să ducă acasă câteva exemplare din soiul încă nebotezat și să le testeze, să vadă pentru ce va fi bun viitorul soi: prăjit, copt, fiert, piure, salată, etc. Când a gustat din miezul cartofului, una dintre cercetătoare a exclamat: E lux cartoful ăsta! Și, se pare, că Lux îi va rămâne numele.