Adama
Vinasa Rompak

De la aflatoxină și carne de cal la brânza Brădet. Cum a lovit fiecare scandal în producătorul român?

Publicat: 02 martie 2016 - 09:06
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Isteria pornește cu declarația unui oficial. Se aruncă piatra și valurile cresc în jur. O dată răspândită informația în public, fiecare croiește câte o teorie. Și teoriile cresc, prind rădăcini și se mai emite o ipoteză. Manipularea o fac însă cei abili și care au ceva de câștigat. La final se constată că a fost mai mare isteria decât pericolul. Dar răul este deja produs! Marele perdant e producătorul român.

După fiecare scandal alimentar, fermierii noștri au mai pierdut câte o bucată de teren. Fiecare cutremur a produs câte o fisură. Nu ați uitat de aflatoxina din lapte, dar poate ați uitat cum a pornit scandalul din  2013. De la o declarație a fostului ministru al agriculturii, Daniel Constantin. El a spus că s-a descoperit o cantitate de lapte cu aflatoxină la un import din Ungaria și o alta la un procesator român. Era vorba în total de 13.800 de litri de lapte.

Imediat au fost declanșate controale și ANSVSA a spus că suspectează de aflatoxină laptele provenit de la trei ferme românești de vaci. Mai mult, că laptele importat din Ungaria nu avea nimic, cel contaminat fiind laptele din fermele noastre. Panica a fost instalată, iar retailerii, companii străine care știu să-și protejeze afacerile, au retras de pe rafturi loturi întregi de lapte românesc necontaminat.

Analizele se băteau cap în cap și între bâlbâieli și demiteri la ANSVSA, vânzările de lapte de la fermele noastre au scăzut  rapid cu 35%, în timp ce într-o singură săptămână s-ar fi importat 40 de tone de lapte. Fermierii români au pierdut milioane de euro.

Pierderile zilnice sunt de zeci de milioane de euro, nu sunt numai la noi, pierde procesarea, pierd comercianții, sume enorme. Eu arunc 10 tone de lapte chiar dacă analizele au ieșit perfect, pentru că lumea nu mai cumpără lapte, fiind indusă în eroare de conducătorii țării. Daniel Constantin a fost cel puțin inconștient în momentul în care a afirmat că laptele românesc are aflatoxină, deși nu avea niciun rezultat, declara Costel Caraș,  pe atunci directorul Holstein.ro (sursa hotnews).

Toate acestea de ce? Pentru ca la final să spună, tot ministrul agriculturii, că 5% dintre cele 1.335 de probe de lapte prelevate la nivel național ar fi prezentat un procent de aflatoxină mai mare decât limita maximă autorizată de Uniunea Europeană (0,05%).

Eticheta nu era a noastră, dar noi am fost etichetați!

6.085 de tone de carne de cal, catâr şi măgar au fost exportate de România în UE în 2012. Am fi deținut locul 5 la exportul de carne de cal. Un an mai târziu producătorii români sunt loviți ca de trăznet. În Marea Britanie se descoperă carne de cal etichetată carne de vită. Cine e acuzată că a vândut carne de cal drept carne de vită? România! Scandalul se întinde în Franța și Germania.

O vreme, România nu va mai livra carne de cal. În plus, producătorii vor avea costuri suplimentare pentru efectuarea testelor ADN pe produse, susținea Sorin Minea, președintele Romalimenta, la vremea respectivă. (sursa capital)

Finalul? Etichetarea greșită a fost făcută de  francezii de la Spanghero. Compania a cumpărat carnea de la Draap Trading Ltd, care ar fi cumpărat carnea din România. Producătorii români nu i-ar fi vândut niciodată acestei companii carne de cal cu eticheta de carne de vită. Că, de fapt, carnea era de vită, dar avea urme de ADN cabalin. Practic, în acest circuit producătorii noștri au căzut nevinovați. Rezultatul? Consumatorul european a început să se ferească de produsele românești.

Cât vor scădea vânzările de brânză de vaci românească?

Acum scandalul s-a mutat în curtea unui producător autohton de lactate. Un producător mic din Argeș, Lactate Brădet. Dacă în primele scandaluri nu a muri nimeni, acum au murit bebeluși. Ce fac autoritățile? Miniștrii fac declarații, iar ANSVSA a pierdut timp prețios. Nu au învățat nimic din scandalurile anterioare. Noi nu vom merge pe acea ipoteză că lotul de brânză de vaci incriminat e din 22 februarie și moartea bebelușilor s-a întâmplat înainte. O dată ce a fost depistată bacteria E-coli într-un lot de brânză, e clar că a apărut suspiciunea. Cine poate să spună acum că nu exista bacteria și în alte loturi vândute? Nimeni. De ce? Pentru că nimeni nu a făcut teste în primele ore și în primele zile. Unde a fost contaminată brânza? Posibil în fabrică, posibil la transport, posibil în magazin. Nimeni nu știe.

Dorin Cojocaru, președintele APRIL, a declarat la Agro TV că într-un singur magazin s-ar fi descoperit bacteria E-coli în brânza proaspătă de vaci. Ministrul agriculturii Achim Irimescu spune că  laptele ar fi sursa contaminării și provine de la două ferme.

Dacă e laptele sursa contaminării înseamnă că brânza fabricată conținea deja E-coli când a ieșit pe poarta fabricii. La fermele respective se fac abia acum testele. Deci, nici asta nu știm sigur. Până dăm de capăt, de sursă, până vedem ce se întâmplă, producătorul român își vede ruinată afacerea. Doi retaileri i-au scos produsele de pe raft, Profi și Auchan.

Câți copii se vor mai îmbolnăvi până se descoperă sursa? Când se va descoperi cu certitudine sursa îmbolnăvirii copiilor cine-l va mai reabilita pe producător? Cum își va reporni afacerea? Cât de tare se va extinde acest scandal către alți producători români? Cu ce efecte? Cât vor scădea vânzările de brânză proaspătă de vaci? Cât vor scădea vânzările de produse tradiționale românești? 

Vizualizat: 6205 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
o mama
|
03. 02, 2016. Wednesday 13:29

in plus victimele sunt doar copii. Unii de 4 luni (nu au mancat decat lapte de la mama lor), altii mai mari.
Daca era branza infecta, cadeau prima data batranii, sau cei cu cancer, leucemie, sistem imunitar la pamant. Dar uite ca pica copilasi.


Incompetenta si coruptia se ascunde ....in spatele unor mari minciuni.

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii