ANIMALE MOARTE DE FOAME! 150 de oi, capre și un cal au pierit din pricina foamei, într-o zonă greu accesibilă din județul Gorj, la limita localităților Dănești și Țicleni. Fermierul căruia-i aparțineau animalele a fost surprins de zăpadă și nu a mai reușit să le aducă furajele de care aveau nevoie. Leșurile animalelor au fost găsite înșirate pe o pășune, o imagine de groază.
Animalele aparţin unui cioban din localitatea Celaru, judeţul Dolj. Acesta a venit cu oile şi caprele pe păşunile din Dăneşti, la sfârşitul lunii februarie, fără a anunţa autorităţile din Gorj despre aducerea lor aici. Fermierul a fost găzduit de o localnică la un conac din Ţîrculeşti, aproape de graniţa cu Ţicleni.
Ninsoarea abundentă și zăpada generoasă depusă acum o săptămână, l-au împiedicat pe fermier să aducă provizii, astfel că animalele au pierit pe capete. Crescătorul mai are acolo cinci porci şi doi măgari.
O echipă de control s-a deplasat la fața locului, la granița dintre localitățile Dănești și Țicleni. Un fermier din județul Dolj s-a localizat cu animalele la un conac, însă a fost surprins de zăpada mare și nu a mai putut să plece după furaje. Animalele au murit din lipsa hranei. Este vorba de o iapă și 150 de ovine, a declarat Nicolae Călescu, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj, pentru Impact Gorj.
Proprietarul animalelor a fost amendat cu 400 de lei de către inspectorii sanitar-veterinari pentru că nu a avut condiții de bunăstare pentru creșterea animalelor.
Reprezentanții DSVSA Gorj au informat Primăria localității Dănești cu privire la obligațiile care-i revin în această situație. Am notificat Primăria Dănești și am primit o cerere pentru eliberarea terenului. Aceeași solicitare a fost depusă și la Agenția pentru Protecția Mediului Gorj. Legea prevede că în zonele greu accesibile unde nu se poate ajunge cu mijloace auto cadavrele să se poată îngropa. Problema va fi rezolvată în regim de urgență, a mai precizat Nicolae Călescu.
Surse: IGJ, Pandurul