România are pământ mai bun și mai multe ovine decât Ungaria, fermierii români și cei unguri sunt vecini, fac și schimb de experiență. Diferența dintre ei stă în SUBVENȚII! Fermierul din Ungaria ia bani mai mulți decât cel din România.
De ce fermierii din Ungaria încasează 24,7 euro/cap de oaie sau chiar 31 euro/cap de oaie fătătoare când la noi abia ajunge undeva la 5 euro/cap de oaie. Din această subvenție cea mai mare parte provine de la Uniunea Europeană. Pentru un fermier subvenția este un stimulent extraordinar. Nu știu cum au negociat ungurii, dar s-au priceput mai bine, declară Ioan Pădean, profesor USAMV Timișoara, pentru Viața Satului, TVR1.
Recent, ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a declarat că oierii români vor încasa un sprijin cuplat de 16 euro/cap de oaie. Anul 2015, ca nivel al subvențiilor, îi apropie puțin pe fermierii români de subvenția încasată pe cap de oaie de cei din Ungaria. Comisia Europeană a alocat României pentru sprijinul cuplat la ovine aproximativ 28 de milioane de euro pentru 3 milioane de capete de oi.
58 de milioane de euro ar fi bugetul pregătit pentru ajutorul național tranzitoriu (ANTZ) pentru campania 2015. Deocamdată, din cele peste 9 milioane de oi din România nu se știe câte sunt elgibile pentru încasarea ANTZ.
Pentru 2016, crescătorii de oi nu vor mai încasa sprijinul cuplat din zootehnie dacă nu au animalele înscrise în Registrul genealogic. Din punct de vedere al scriptelor, înregistrări pe rase, controlul oficial al performanțelor (COP), sectorul ovine ar fi dominat de dezordine.
Reprezentanții crescătorilor de ovine au avut câteva întâlniri cu ministrul agriculturii, în cadrul cărora i-au cerut o derogare de la această regulă a înscrierii animalelor în cărțile de rasă. Se pare că nu sunt sorți de izbândă, iar pentru 2016 se anunță puțini crescători de oi care vor încasa acești bani. Așa că sunt toate șansele să-i ajungă la sumă pe fermierii maghiari.
Diferența dintre fermierii noștri și cei din țara vecină există și la subvenția pe suprafață. Fermierii din Ungaria încasează cca 250 euro/ha în timp ce fermierul român, cu toate schemele ce includ subvenția pe suprafață, inclusiv plata pentru tineri fermieri, speră să ajungă la 229 euro/ha.