Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

De ce fermierii cu PFA și întreprinderi individuale primesc despăgubiri mai mici pentru secetă?

Publicat: 09 noiembrie 2015 - 16:40
4 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Centrele județene ale Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) au fost asaltate de fermieri nemulțumiți. Agricultorii spun că sunt nedreptățiți pentru că suma cu care sunt despăgubiți pe hectarul afectat de secetă este jumătate din suma acordată persoanelor juridice, adică societăților comerciale și asociațiilor. Iată de unde a pornit această diferențiere!

Șefii APIA din teritoriu au întrebat  într-o videoconferință conducerea din București de ce fermierii persoane fizice autorizate (PFA) și întreprinderile individuale nu sunt asimilate persoanelor juridice și de ce nu li se plătesc despăgubiri pe hectar la fel de mari cum li se plătesc persoanelor juridice?

Legiuitorul a avut în vedere anumite aspecte, așa ni s-a răspuns. Suntem obligați să aplicăm prevederile Ordonanței de Urgență 45/2015 care reglementează cum se acordă aceste despăgubiri pentru secetă. În actul normativ sunt delimitate două categorii: persoane fizice, PFA, întreprinderi individuale și familiale și persoane juridice și forme asociative cu personalitate juridică.  La noi a telefonat până și o primărie din județ nemulțumită tocmai de aceste diferențe de sume. Înțelegem necazurile fermierilor, dar legiuitorul este cel care a hotărât, spune Marius Stroescu, șeful APIA Argeș.

Înainte de stabilirea criteriilor din acest act normativ, vorbim despre OUG 45/2015, la Ministerul Agriculturii au fost câteva întâlniri cu reprezentanții asociațiilor profesionale ale fermierilor. Se pare că aceste diferențe de sume au fost convenite cu liderii acestor asociații. Mulți dintre fermierii care sunt persoane fizice autorizate sau care au întreprinderi individuale cred că li s-a făcut o mare nedreptate și susțin că au același regim juridic cu societățile comerciale și că plătesc și TVA.

Cu riscul de a-i dezamăgi, în lege nu e deloc așa.  Persoana fizică autorizată , PFA, nu are personalitate juridică, chiar dacă este înregistrată la Registrul Comerțului. Nu dobândește această personalitate prin înregistrare. Un fermier persoană fizică autorizată este obligat să plătească TVA doar dacă veniturile realizate într-un an depășesc plafonul de 220.000 de lei (art.153 din Codul fiscal).

Ce înseamnă întreprindere individuală? Întreprinderea individuală este întreprinderea economică, fără personalitate juridică, organizată de un întreprinzător persoană fizică. Întreprinderea individuală nu dobândeşte personalitate juridică prin înregistrarea în Registrul Comerţului. (Ordonanța de Urgență 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale)

Deci, nici PFA și nici întreprinderea individuală nu au personalitate juridică, din acest motiv sunt trecute în actul normativ  în categoria persoanelor fizice.

Firește,  în momentul negocierilor de la Ministerul Agriculturii s-ar fi putut face altfel împărțirea astfel încât PFA și întreprinderea individuală să beneficieze de sume la fel de mari pe hectar cum beneficiază persoanele juridice. Un fermier cu PFA sau cu întreprindere individuală exploatează și 400-500 ha. Nu e același lucru cu o gopodărie țărănească în care sunt lucrate 4-5 ha. 

S-ar părea că atunci când s-au stabilit sumele pe hectar și s-a decis ca persoanele juridice să primească dublu s-au luat în considerare diferențele între obligațiile fiscale pe care le are o persoană juridică, societăți comerciale, și cele care revin PFA sau întreprinderii individuale.  Un PFA ar avea doar trei obligaţii către bugetul de stat: impozit 16% pe venitul net, 5,5% din venitul brut pentru sănătate şi 26,3% din venitul lunar declarat de asigurat (adică venitul pentru care doresc să se asigure) contribuţii la sistemul de pensii CAS

Pe lângă aceste obligații, societățile comerciale mai trebuie să achite impozit pe dividende, accize pentru produsele accizabile, taxe pentru eliberarea avizelor, autorizațiilor, impozitul pe profit, etc.

Lista cu despăgubirile acordate pentru fiecare cultură!

Porumb boabe
Persoane fizice cu atestat de producător, PFA, întreprinderi individuale și familiale – 280 lei/ha;
Persoane juridice precum și forme asociative cu sau fără personalitate juridică – 560 lei/ha.
Floarea soarelui
Persoane fizice cu atestat de producător, PFA, întreprinderi individuale și familiale – 285 lei/ha.
Persoane juridice precum și forme asociative cu sau fără personalitate juridică – 570 lei/ha.
Soia
Persoane fizice cu atestat de producător, PFA, întreprinderi individuale și familiale – 335 lei/ha;
Persoane juridice precum și forme asociative cu sau fără personalitate juridică – 670  lei/ha.
Cartof
Persoane fizice cu atestat de producător, PFA, întreprinderi individuale și familiale – 1.130 lei/ha;
Persoane juridice precum și forme asociative cu sau fără personalitate juridică – 2.260  lei/ha.
Sfeclă de zahăr
Persoane fizice cu atestat de producător, PFA, întreprinderi individuale și familiale – 600 lei/ha;
Persoane juridice precum și forme asociative cu sau fără personalitate juridică – 1.200 lei/ha.
Legume de câmp
Persoane fizice cu atestat de producător, PFA, întreprinderi individuale și familiale – 1.490 lei/ha;
Persoane juridice precum și forme asociative cu sau fără personalitate juridică – 2.980 lei/ha.
Plante de nutreț
Persoane fizice cu atestat de producător, PFA, întreprinderi individuale și familiale – 222,5 lei/ha;
Persoane juridice precum și forme asociative cu sau fără personalitate juridică – 445  lei/ha.
Pășune
Persoane fizice cu atestat de producător, PFA, întreprinderi individuale și familiale – 50 lei/ha;
Persoane juridice precum și forme asociative cu sau fără personalitate juridică – 100  lei/ha.
Fânețe
Persoane fizice cu atestat de producător, PFA, întreprinderi individuale și familiale – 75 lei/ha;
Persoane juridice precum și forme asociative cu sau fără personalitate juridică – 150  lei/ha.

Vizualizat: 5532 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   
4.
Fermier timis
|
11. 10, 2015. Tuesday 18:08

Orice PFA sau II plateste norma de venit (16% impozit si 5,5 % sanatate) aceasta norma de venit este o taxa fixa / ha stabilita anual, pe care fermierii o platesc indiferent ca au fost sau nu afectati de seceta. Cum sa mentionati taxele pentru avize si autorizatii ca fiiind alte obligatii in cazul societatilor comerciale, de parca pentru PFA-uri sau II-uri obtinerea acestora ar fi gtatuita, nu domnilor si noi platim taxe. Deci nu cred ca este corecta aceasta lege in care societatile comerciale primesc iarasi mai multi bani decat restul.

3.
AdminLS
|
11. 10, 2015. Tuesday 10:44
Comentariu editorial

mulțumim frumos pentru precizare. cu drag vă așteptăm comentariile.

2.
consultant
|
11. 10, 2015. Tuesday 10:22

PFA, II si IF care realizeaza venituri din agricultura nu mai sunt impozitate in sistem real adica pe baza datelor din contabilitate ,aplicandu - se astfel impozitul de 16% si 5,5 % pe venitul net ci pe norma de venit. Va rog cititi Codul fiscal.
Revoltator mi se pare o alta conditie , aceea privind data eliberarii atestatului de producator inainte de aparitia OUG 45.

1.
costache
|
11. 09, 2015. Monday 17:18

p.f.a-urile platesc dari la stat de 21% iar srl-eurile platesc 2 % aici a fost guvernarea ponta speram sa se fi linistit treburile care ne-au furat cat a fost guvernarea ponta. vreau sa cer scuze cu privire la forma mea de scrieere. multumesc pentru intelegere.

Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

După doi ani de zile în care s-au informat şi au încercat mai multe modele de tractoare, Ciprian şi Denisa Nedin Gruia, tineri fermieri din Pesac, judeţul Timiş, şi-au cumpărat, în 2019, de la firma Tehnodiesel, un tractor Massey Ferguson 7722, cu motor AGCO Sisu de 220 CP şi transmisie Dyna 6. Ciprian Nedin Gruia spune că şi-a dorit un tractor robust, cu care să poată lucra în orice condiţii, iar tractorul Massey Ferguson este perfect pentru el.

Interviu cu: Ciprian Nedin Gruia şi Denisa Nedin Gruia, fermieri, judeţul Timiş
Reporter: Violeta Mat

Operator video şi montaj: Claudiu Borobei

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019 Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Bancul zilei

Ion şi Marin

Ion şi Marin
Ion şi Marin discută. Detalii