KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

De ce fermierii cu PFA și întreprinderi individuale primesc despăgubiri mai mici pentru secetă?

Publicat: 09 noiembrie 2015 - 16:40
4 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Centrele județene ale Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) au fost asaltate de fermieri nemulțumiți. Agricultorii spun că sunt nedreptățiți pentru că suma cu care sunt despăgubiți pe hectarul afectat de secetă este jumătate din suma acordată persoanelor juridice, adică societăților comerciale și asociațiilor. Iată de unde a pornit această diferențiere!

Șefii APIA din teritoriu au întrebat  într-o videoconferință conducerea din București de ce fermierii persoane fizice autorizate (PFA) și întreprinderile individuale nu sunt asimilate persoanelor juridice și de ce nu li se plătesc despăgubiri pe hectar la fel de mari cum li se plătesc persoanelor juridice?

Legiuitorul a avut în vedere anumite aspecte, așa ni s-a răspuns. Suntem obligați să aplicăm prevederile Ordonanței de Urgență 45/2015 care reglementează cum se acordă aceste despăgubiri pentru secetă. În actul normativ sunt delimitate două categorii: persoane fizice, PFA, întreprinderi individuale și familiale și persoane juridice și forme asociative cu personalitate juridică.  La noi a telefonat până și o primărie din județ nemulțumită tocmai de aceste diferențe de sume. Înțelegem necazurile fermierilor, dar legiuitorul este cel care a hotărât, spune Marius Stroescu, șeful APIA Argeș.

Înainte de stabilirea criteriilor din acest act normativ, vorbim despre OUG 45/2015, la Ministerul Agriculturii au fost câteva întâlniri cu reprezentanții asociațiilor profesionale ale fermierilor. Se pare că aceste diferențe de sume au fost convenite cu liderii acestor asociații. Mulți dintre fermierii care sunt persoane fizice autorizate sau care au întreprinderi individuale cred că li s-a făcut o mare nedreptate și susțin că au același regim juridic cu societățile comerciale și că plătesc și TVA.

Cu riscul de a-i dezamăgi, în lege nu e deloc așa.  Persoana fizică autorizată , PFA, nu are personalitate juridică, chiar dacă este înregistrată la Registrul Comerțului. Nu dobândește această personalitate prin înregistrare. Un fermier persoană fizică autorizată este obligat să plătească TVA doar dacă veniturile realizate într-un an depășesc plafonul de 220.000 de lei (art.153 din Codul fiscal).

Ce înseamnă întreprindere individuală? Întreprinderea individuală este întreprinderea economică, fără personalitate juridică, organizată de un întreprinzător persoană fizică. Întreprinderea individuală nu dobândeşte personalitate juridică prin înregistrarea în Registrul Comerţului. (Ordonanța de Urgență 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale)

Deci, nici PFA și nici întreprinderea individuală nu au personalitate juridică, din acest motiv sunt trecute în actul normativ  în categoria persoanelor fizice.

Firește,  în momentul negocierilor de la Ministerul Agriculturii s-ar fi putut face altfel împărțirea astfel încât PFA și întreprinderea individuală să beneficieze de sume la fel de mari pe hectar cum beneficiază persoanele juridice. Un fermier cu PFA sau cu întreprindere individuală exploatează și 400-500 ha. Nu e același lucru cu o gopodărie țărănească în care sunt lucrate 4-5 ha. 

S-ar părea că atunci când s-au stabilit sumele pe hectar și s-a decis ca persoanele juridice să primească dublu s-au luat în considerare diferențele între obligațiile fiscale pe care le are o persoană juridică, societăți comerciale, și cele care revin PFA sau întreprinderii individuale.  Un PFA ar avea doar trei obligaţii către bugetul de stat: impozit 16% pe venitul net, 5,5% din venitul brut pentru sănătate şi 26,3% din venitul lunar declarat de asigurat (adică venitul pentru care doresc să se asigure) contribuţii la sistemul de pensii CAS

Pe lângă aceste obligații, societățile comerciale mai trebuie să achite impozit pe dividende, accize pentru produsele accizabile, taxe pentru eliberarea avizelor, autorizațiilor, impozitul pe profit, etc.

Lista cu despăgubirile acordate pentru fiecare cultură!

Porumb boabe
Persoane fizice cu atestat de producător, PFA, întreprinderi individuale și familiale – 280 lei/ha;
Persoane juridice precum și forme asociative cu sau fără personalitate juridică – 560 lei/ha.
Floarea soarelui
Persoane fizice cu atestat de producător, PFA, întreprinderi individuale și familiale – 285 lei/ha.
Persoane juridice precum și forme asociative cu sau fără personalitate juridică – 570 lei/ha.
Soia
Persoane fizice cu atestat de producător, PFA, întreprinderi individuale și familiale – 335 lei/ha;
Persoane juridice precum și forme asociative cu sau fără personalitate juridică – 670  lei/ha.
Cartof
Persoane fizice cu atestat de producător, PFA, întreprinderi individuale și familiale – 1.130 lei/ha;
Persoane juridice precum și forme asociative cu sau fără personalitate juridică – 2.260  lei/ha.
Sfeclă de zahăr
Persoane fizice cu atestat de producător, PFA, întreprinderi individuale și familiale – 600 lei/ha;
Persoane juridice precum și forme asociative cu sau fără personalitate juridică – 1.200 lei/ha.
Legume de câmp
Persoane fizice cu atestat de producător, PFA, întreprinderi individuale și familiale – 1.490 lei/ha;
Persoane juridice precum și forme asociative cu sau fără personalitate juridică – 2.980 lei/ha.
Plante de nutreț
Persoane fizice cu atestat de producător, PFA, întreprinderi individuale și familiale – 222,5 lei/ha;
Persoane juridice precum și forme asociative cu sau fără personalitate juridică – 445  lei/ha.
Pășune
Persoane fizice cu atestat de producător, PFA, întreprinderi individuale și familiale – 50 lei/ha;
Persoane juridice precum și forme asociative cu sau fără personalitate juridică – 100  lei/ha.
Fânețe
Persoane fizice cu atestat de producător, PFA, întreprinderi individuale și familiale – 75 lei/ha;
Persoane juridice precum și forme asociative cu sau fără personalitate juridică – 150  lei/ha.

Vizualizat: 6113 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Anunț APIA ASTĂZI: Bani transferați ACUM în conturi!

Anunț APIA ASTĂZI: Bani transferați ACUM în conturi!

27 iulie 2021 - 09:56

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a efectuat plățile sumelor cuvenite sub formă de rentă viageră agricolă aferentă anului 2020, anunță APIA într-un comunicat transmis Agroinfo.

Anunț europarlamentar român: ajutoare pentru fermieri, crescători de animale!

Anunț europarlamentar român: ajutoare pentru fermieri, crescători de animale!

27 iulie 2021 - 07:06

Norme simplificate pentru ajutoarele de stat acordate fermierilor, dar și altor categorii de beneficiari! Anunță europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlamentul European.

Subvenții APIA ilegale pentru pășune! Președinte asociație crescători de animale, condamnat la închisoare!

Subvenții APIA ilegale pentru pășune! Președinte asociație crescători de animale, condamnat la închisoare!

27 iulie 2021 - 06:11

Teodor-Sorin Manole, la data faptei președinte al unei asociații de crescători de animale, trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Sentința este definitivă. Președintele asociației de crescători de animale a încasat ilegal de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) subvenții pentru 254 ha de pășune.

Ministrul Oros, declarații în direct ASTĂZI!

Ministrul Oros, declarații în direct ASTĂZI!

27 iulie 2021 - 05:51

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, susține astăzi, 27 iulie 2021, o conferință de presă la sediul Ministerului Agriculturii. Declarațiile ministrului agriculturii sunt transmise live, începând de la ora 12:00, pe pagina Facebook Ministerul Agriculturii și a ministrului Adrian Oros.

Agroland Agribusiness, cifră de afaceri de 13,8 milioane lei, în prima jumătate din 2021

Agroland Agribusiness, cifră de afaceri de 13,8 milioane lei, în prima jumătate din 2021

26 iulie 2021 - 21:00

București, 26.07.2021. Agroland Agribusiness (indice bursier AAB) estimează atingerea unei cifre de afaceri de 13,8 milioane lei, în primul semestru (S1) din 2021, în creștere cu 33,4% față de valoarea înregistrată în S1 2020, peste 10 milioane lei. Compania face parte din grupul Agroland, este activă pe piața locală ca entitate de sine stătătoare începând cu 2017, iar pe 15 iunie a.c. a debutat pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB), printr-un plasament privat pentru vânzarea de acțiuni. 

Comunicat APIA de astăzi pentru apicultori: cuantum ajutor pentru acest an!

Comunicat APIA de astăzi pentru apicultori: cuantum ajutor pentru acest an!

26 iulie 2021 - 18:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii că pot depune cererile de plată pentru accesarea Programului Naţional Apicol (PNA) până la data de 2 august 2021 inclusiv, având în vedere că termenul limită de 31 iulie 2021 este zi nelucrătoare. Valoarea totală a ajutorului acordat anul acesta pentru apicultori este de 59 de milioane de lei.

Minimis pentru cumpărarea de animale, un ajutor pe care crescătorii români nu l-au mai primit de 5 ani!

Minimis pentru cumpărarea de animale, un ajutor pe care crescătorii români nu l-au mai primit de 5 ani!

26 iulie 2021 - 10:01

Ajutorul de minimis pentru cumpărarea de animale ar fi o gură de oxigen pentru crescătorii de vaci, oi și capre din România în condițiile în care zootehnia o duce din rău în mai rău. Crescătorii români de animale nu au mai primit acest ajutor din anul 2016.

Calendar luna august plata subvențiilor APIA!

Calendar luna august plata subvențiilor APIA!

26 iulie 2021 - 08:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță termene importante pentru plata subvențiilor agricole în luna august 2021, atât pentru fermieri, crescători de animale, dar și pentru apicultori.

Cât câștigă un crescător de vaci de lapte din România și cât câștigă unul din Danemarca!

Cât câștigă un crescător de vaci de lapte din România și cât câștigă unul din Danemarca!

26 iulie 2021 - 06:51

Crescătorii de vaci din România depind mult de sprijinul cuplat zootehnic, subvenția europeană cu cel mai mare cuantum în zootehnie, la acest moment. Potrivit unui studiu făcut de Comisia Europeană, un crescător de vaci din România câștigă de 17 ori mai puțin decât un crescător de vaci din Danemarca.

Stâne de oi, ajutor european pentru garduri electrice care le apără de sălbăticiuni!

Stâne de oi, ajutor european pentru garduri electrice care le apără de sălbăticiuni!

26 iulie 2021 - 06:21

Cu sprijinul a două ONG-uri, ciobanii din Parcul Natural Apuseni au găsit o altă metodă de a ține urșii departe de stână decât împușcarea. Cu sprijinul organizațiilor World Wide Fund (WWF) România şi Fauna şi Flora Internaţional, din bani europeni, două stâne de oi din Padiș au montat garduri electrice.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   
4.
Fermier timis
|
11. 10, 2015. Tuesday 18:08

Orice PFA sau II plateste norma de venit (16% impozit si 5,5 % sanatate) aceasta norma de venit este o taxa fixa / ha stabilita anual, pe care fermierii o platesc indiferent ca au fost sau nu afectati de seceta. Cum sa mentionati taxele pentru avize si autorizatii ca fiiind alte obligatii in cazul societatilor comerciale, de parca pentru PFA-uri sau II-uri obtinerea acestora ar fi gtatuita, nu domnilor si noi platim taxe. Deci nu cred ca este corecta aceasta lege in care societatile comerciale primesc iarasi mai multi bani decat restul.

3.
AdminLS
|
11. 10, 2015. Tuesday 10:44
Comentariu editorial

mulțumim frumos pentru precizare. cu drag vă așteptăm comentariile.

2.
consultant
|
11. 10, 2015. Tuesday 10:22

PFA, II si IF care realizeaza venituri din agricultura nu mai sunt impozitate in sistem real adica pe baza datelor din contabilitate ,aplicandu - se astfel impozitul de 16% si 5,5 % pe venitul net ci pe norma de venit. Va rog cititi Codul fiscal.
Revoltator mi se pare o alta conditie , aceea privind data eliberarii atestatului de producator inainte de aparitia OUG 45.

1.
costache
|
11. 09, 2015. Monday 17:18

p.f.a-urile platesc dari la stat de 21% iar srl-eurile platesc 2 % aici a fost guvernarea ponta speram sa se fi linistit treburile care ne-au furat cat a fost guvernarea ponta. vreau sa cer scuze cu privire la forma mea de scrieere. multumesc pentru intelegere.

Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

De ziua ta iubito...

De ziua ta iubito...
Ce i-a luat Bulă soţiei de ziua ei? Detalii