Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

DAȚI UN EURO pentru COTIZAȚIA COPA COGECA!

Publicat: 30 august 2017 - 13:41
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

OPINIE! Marii fermieri români din marile organizații din agricultura românească nu fac parte din cel mai mare grup european al agricultorilor, COPA COGECA. De ce? Simplu. Nu scot bani din buzunar să achite cotizația. Și nu doar că se sfiesc să scoată banii, dar așteaptă ca bugetul statului să le plătească această cotizație.

Când vorbim de producția agricolă, ori ca procent în PIB ori în valoare netă raportată în euro, cifrele sunt amețitoare. Miliarde de euro peste miliarde de euro. Ca să înțelegem un pic dimensiunea, trebuie spus că valoarea pieței agricole tinde spre 20 miliarde de euro anual. Doar exporturile agricole, conform Ziarului Financiar, au depășit anul trecut 3,75 miliarde euro. În plus, prin subvenții și alte modalități de finanțare europene dar și de la bugetul național, în pușculița fermierilor mai intră circa 4 miliarde euro anual. Sunt fermieri care raportează frecvent sume cu șase zerouri ca profit net.

„Și este foarte bine așa!”, îmi spunea președintele APPR Arnaud Perrein, acum vreo 2 ani. Și eu zic la fel, doar că atunci când natura sau alte cauze (cum ar fi prețurile de pe piața agricolă) le cam umblă la profituri, și în agricultură asta se poate întâmpla și în fiecare an, ar fi bine să nu mai arunce vina în spatele cuiva. Să mai privească și în ograda lor (a se vedea fondul mutual inexistent și camerele agricole ale nimănui). Mai ales la lipsa de asociere și, mult mai important, la plata concretă a cotizațiilor spre asociațiile din care unii au înțeles să facă parte. Și aici trebuie subliniat că MADR are aceste organizații ca parteneri în luarea tuturor deciziilor privind politica agricolă. Adică, proiecte de legi, hotărâri de Guvern sau ordine de ministru.

Deci, absolut nimic din ceea ce se decide la nivel de minister, Guvern și Parlament nu scapă opiniilor, completărilor și uneori contestațiilor acestor importante entități socio-profesionale (LAPAR, ProAgro, FNCR, FCBR etc). Dar când vine vorba de politicile europene, trebuie să o recunoaștem, suntem la mâna exclusivă a ministerului și a experților plătiți de Guvern sau de UE.

Pentru că fermierii români nu fac parte din Copa și Cogeca din calicie. Așteaptă cu mânuțele aspre întinse a miloagă spre MADR banii promiși pentru reprezentarea la nivel european, deși oricare din cei peste 10.000 de fermieri mari ar putea să achite de unul singur aceste taxe (la Copa Cogeca e vorba cam de 500.000 euro/an). Nu știu alții ce ar face, deși văd că doar se tot așteaptă plăcinta din cer, dar eu i-aș propune domnului președinte Pro Agro, Emil Dumitru (care are o alură mai europeană din perspectiva mea) un exercițiu de PR care nu cred că va avea eșec. Să facă apel la presă ca să-l însoțească într-un tur cu căciula în mână (pe care să scrie cu litere tricolore „cotizație pentru reprezentarea la Copa și Cogeca”) pe la fermierii care beneficiază cel mai mult de pe urma subvențiilor europene (primii 10 fermieri în acest top au încasat peste 50 milioane de euro numai anul trecut), dar și la cei care beneficiază și de pe urma contractelor de arendă cu ADS (să spunem că au parte de redevențe mult sub ce plătesc arendașii de rând).

Aș vrea să văd care din acești mari oameni de afaceri ar refuza plata acestei cotizații. Să zicem că fiecare din cei peste 10.000 de fermieri mari, care lucrează jumătate din terenul cel mai fertil al țării, ar pune câte 100 euro în această căciulă oare ar mai fi nevoie să stați cu aceeași căciulă la mâna politicienilor care ar trebui să ia din teșchereaua fiecărui fermier (circa 1 milion care încasează anual subvenții) câte 1 euro?!

Probabil că nu cei 100 de euro vă cad cu greu la burtă când vine vorba de reprezentarea intereselor voastre într-un mod direct și eficient la UE, ci tocmai neîncrederea că puteți avea ceva de spus. Mă înșel?! Asta ca să nu vă dau un mic exemplu întâlnit în viața voastră de zi cu zi. Că ați spune că vă nedreptățesc. Și poate că, într-un anume fel, o fac voit. Poate că trag tușele mult mai groase ca să vă dea cumva în ochi, doar acesta este rolul jurnaliștilor! Iar unele exagerări au doar rol de hiperbole.

Așa că abia aștept, domnule Emil Dumitru, să răspundeți pozitiv acestei idei. Și primii fermieri la care m-aș căciuli, dacă aș fi în locul d-voastră, ar fi tocmai colegii d-voastră de dialog cu autoritățile. Chiar le-aș împrumuta câteva căciuli cu care să ia țara la pas și să nu mai aștepte căderea perelor mălăiețe!

                                                                           

Vizualizat: 1038 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

MESAJ URGENT ASOCIAȚIA PROFESIONALĂ A CIOBANILOR: NU CUMPĂRAȚI MIORI FĂRĂ BULETINE DE ANALIZĂ MEDICALĂ!

MESAJ URGENT ASOCIAȚIA PROFESIONALĂ A CIOBANILOR: NU CUMPĂRAȚI MIORI FĂRĂ BULETINE DE ANALIZĂ MEDICALĂ!

12 iulie 2020 - 16:04

VOCEA FERMIERULUI! Asociația Profesională a Ciobanilor (APC) din România a transmis un comunicat către AGROINFO prin care-i avertizează pe toți crescătorii de ovine să fie foarte atenți când cumpără miori, berbeci folosiți prima oară anul acesta pentru montă. Miorii trebuie să aibă buletin de analiză medicală care confirmă că au fost testați pentru rezistența la scrapie și că li s-a făcut paternitatea, anunță APC.

HOTĂRÂRE GUVERN! MINISTERUL AGRICULTURII FINANȚEAZĂ 57 DE LICEE AGRICOLE!

HOTĂRÂRE GUVERN! MINISTERUL AGRICULTURII FINANȚEAZĂ 57 DE LICEE AGRICOLE!

11 iulie 2020 - 08:45

ȘEDINȚĂ GUVERN. În ședința Guvernului din data de 9 iulie 2020 a fost adoptată o Hotărâre privind aprobarea susținerii financiare a liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Sunt 57 de licee agricole finanțate de MADR, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis pentru AGROINFO.

LEGE ÎN VIGOARE DIN 13 IULIE! AJUTOR DE STAT pentru CRESCĂTORII RASELOR BAZNA ȘI MANGALIȚĂ!

LEGE ÎN VIGOARE DIN 13 IULIE! AJUTOR DE STAT pentru CRESCĂTORII RASELOR BAZNA ȘI MANGALIȚĂ!

11 iulie 2020 - 08:01

LEGE FERMIERI. Legea nr. 118/2020 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine din rasele Bazna și/sau Mangalița pentru activitatea de reproducție a fost publicată vineri, 10 iulie 2020, în Monitorul Oficial și intră în vigoare din data de 13 iulie 2020. Crescătorii de suine din rasele Bazna și Mangalița beneficiază de un ajutor de stat pentru activitatea de reproducție. Valoarea totală a ajutorului de stat este de 10 milioane de euro.

DECIZIE GUVERN pentru CRESCĂTORII DE OVINE!

DECIZIE GUVERN pentru CRESCĂTORII DE OVINE!

11 iulie 2020 - 07:02

OFICIAL. Guvernul a aprobat, în ședința din 9 iulie 2020, o Hotărâre prin care testele de genotipizare a scrapiei se vor efectua gratuit, de către Agenția Națională pentru Zootehnie "Prof. dr. G. K. Constantinescu", anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis pentru AGROINFO.

ASAS AVERTIZEAZĂ: AU SCĂZUT DRASTIC EFECTIVELE DE ANIMALE și NUMĂRUL DE FERME!

ASAS AVERTIZEAZĂ: AU SCĂZUT DRASTIC EFECTIVELE DE ANIMALE și NUMĂRUL DE FERME!

10 iulie 2020 - 16:16

SEMNAL DE ALARMĂ! Au scăzut drastic efectivele de animale, s-a redus numărul fermelor, suntem dependenți de importuri și asta ne mai lipsea o lege a mirosurilor care să ne închidă fermele zootehnice, avertizează Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

APIA VĂ ANUNȚĂ ASTĂZI!

APIA VĂ ANUNȚĂ ASTĂZI!

10 iulie 2020 - 15:47

COMUNICAT. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari că până la data de 31.07.2020, la Centrele județene ale APIA unde este depusă cererea de plată, se primesc deconturile / documentele justificative aferente trim. II pentru Măsura 14 –„Bunăstarea animalelor” - pachetul a) – plăți în favoarea bunăstării porcinelor și pachetul b) – plăți în favoarea bunăstării păsărilor, din cadrul PNDR 2014-2020.

TÂNĂR FERMIER, 24 DE ANI: DE CÂND MĂ ȘTIU, LUCREZ PĂMÂNTUL ȘI AM GRIJĂ DE ANIMALE!

TÂNĂR FERMIER, 24 DE ANI: DE CÂND MĂ ȘTIU, LUCREZ PĂMÂNTUL ȘI AM GRIJĂ DE ANIMALE!

10 iulie 2020 - 15:10

TÂNĂR FERMIER ROMÂN PASIONAT DE AGRICULTURĂ. De când mă știu lucrez pământul, am grijă de animale și gospodărie și am cultivat legume împreună cu familia, spune tânărul fermier Andrei Ionuț Moldovan, în vârstă de 24 de ani, din comuna Sânnicolau Român, județul Bihor. Părinții lui se ocupă de agricultură de peste 25 de ani. Andrei Ionuț Moldovan, pasionat de agricultură, și-a făcut propria fermă cu ajutorul fondurilor europene.

Încrederea agricultorilor faţă de UE rămâne scăzută

Încrederea agricultorilor faţă de UE rămâne scăzută

10 iulie 2020 - 14:48

Deşi s-a înregistrat o uşoară creştere în ceea ce priveşte starea de spirit a fermierilor în această primăvară, comparativ cu toamna anului 2019, această creştere nu a fost suficientă pentru a compensa sentimentul negativ încă resimţit în toate statele membre ale UE.

TIMP DE 5 ANI, A LUAT ILEGAL SUBVENȚII APIA PENTRU TERENUL CARE APARȚINEA BISERICII!

TIMP DE 5 ANI, A LUAT ILEGAL SUBVENȚII APIA PENTRU TERENUL CARE APARȚINEA BISERICII!

09 iulie 2020 - 18:45

ANCHETA DNA. Un bărbat din județul Caraș Severin a încasat ilegal subvenții APIA de aproape 95.000 de lei pe un teren care nu-i aparținea, era terenul unei biserici, informează un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.

GHID INSTALARE TINERI FERMIERI! AJUTOR DE 50.000 DE EURO LA PACHET CU TEREN AGRICOL!

GHID INSTALARE TINERI FERMIERI! AJUTOR DE 50.000 DE EURO LA PACHET CU TEREN AGRICOL!

09 iulie 2020 - 16:53

INFORMAȚII UTILE! AGROINFO vă pune la dispoziție informațiile utile, care vă ajută să obțineți sprijinul financiar, din Ghidul final pentru submăsura 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Informațiile ne sunt furnizate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Farm Tech la Indagra 2019

Farm Tech la Indagra 2019

La 15 ani de la înfiinţare şi după tot atâtea prezenţe la Indagra, Farm Tech SRL oferă acum soluţii complete pentru fermele zootehnice şi pentru manipulare cereale şi alte materiale. Alături de încărcătoarele frontale Schäffer, Farm Tech mai reprezintă branduri: Schäffer, Strautmann, Teagle, Göweil, Garant Kotte, Chioda Daniele, SIP, Tehnos şi Montefiori. Una dintre noutăţile de anul acesta a fost încărcător frontal electric Schäffer 23e, de 45CP:

Interviu cu Diya Shoucair, administrator Farm Tech.

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe

Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

În trafic

În trafic
Un tip care dorea să îşi vândă maşina, îşi scrie pe o hârtie numărul de telefon şi îl lipeşte pe geamul din spate al maşinii. Detalii