Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

DAȚI UN EURO pentru COTIZAȚIA COPA COGECA!

Publicat: 30 august 2017 - 13:41
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

OPINIE! Marii fermieri români din marile organizații din agricultura românească nu fac parte din cel mai mare grup european al agricultorilor, COPA COGECA. De ce? Simplu. Nu scot bani din buzunar să achite cotizația. Și nu doar că se sfiesc să scoată banii, dar așteaptă ca bugetul statului să le plătească această cotizație.

Când vorbim de producția agricolă, ori ca procent în PIB ori în valoare netă raportată în euro, cifrele sunt amețitoare. Miliarde de euro peste miliarde de euro. Ca să înțelegem un pic dimensiunea, trebuie spus că valoarea pieței agricole tinde spre 20 miliarde de euro anual. Doar exporturile agricole, conform Ziarului Financiar, au depășit anul trecut 3,75 miliarde euro. În plus, prin subvenții și alte modalități de finanțare europene dar și de la bugetul național, în pușculița fermierilor mai intră circa 4 miliarde euro anual. Sunt fermieri care raportează frecvent sume cu șase zerouri ca profit net.

„Și este foarte bine așa!”, îmi spunea președintele APPR Arnaud Perrein, acum vreo 2 ani. Și eu zic la fel, doar că atunci când natura sau alte cauze (cum ar fi prețurile de pe piața agricolă) le cam umblă la profituri, și în agricultură asta se poate întâmpla și în fiecare an, ar fi bine să nu mai arunce vina în spatele cuiva. Să mai privească și în ograda lor (a se vedea fondul mutual inexistent și camerele agricole ale nimănui). Mai ales la lipsa de asociere și, mult mai important, la plata concretă a cotizațiilor spre asociațiile din care unii au înțeles să facă parte. Și aici trebuie subliniat că MADR are aceste organizații ca parteneri în luarea tuturor deciziilor privind politica agricolă. Adică, proiecte de legi, hotărâri de Guvern sau ordine de ministru.

Deci, absolut nimic din ceea ce se decide la nivel de minister, Guvern și Parlament nu scapă opiniilor, completărilor și uneori contestațiilor acestor importante entități socio-profesionale (LAPAR, ProAgro, FNCR, FCBR etc). Dar când vine vorba de politicile europene, trebuie să o recunoaștem, suntem la mâna exclusivă a ministerului și a experților plătiți de Guvern sau de UE.

Pentru că fermierii români nu fac parte din Copa și Cogeca din calicie. Așteaptă cu mânuțele aspre întinse a miloagă spre MADR banii promiși pentru reprezentarea la nivel european, deși oricare din cei peste 10.000 de fermieri mari ar putea să achite de unul singur aceste taxe (la Copa Cogeca e vorba cam de 500.000 euro/an). Nu știu alții ce ar face, deși văd că doar se tot așteaptă plăcinta din cer, dar eu i-aș propune domnului președinte Pro Agro, Emil Dumitru (care are o alură mai europeană din perspectiva mea) un exercițiu de PR care nu cred că va avea eșec. Să facă apel la presă ca să-l însoțească într-un tur cu căciula în mână (pe care să scrie cu litere tricolore „cotizație pentru reprezentarea la Copa și Cogeca”) pe la fermierii care beneficiază cel mai mult de pe urma subvențiilor europene (primii 10 fermieri în acest top au încasat peste 50 milioane de euro numai anul trecut), dar și la cei care beneficiază și de pe urma contractelor de arendă cu ADS (să spunem că au parte de redevențe mult sub ce plătesc arendașii de rând).

Aș vrea să văd care din acești mari oameni de afaceri ar refuza plata acestei cotizații. Să zicem că fiecare din cei peste 10.000 de fermieri mari, care lucrează jumătate din terenul cel mai fertil al țării, ar pune câte 100 euro în această căciulă oare ar mai fi nevoie să stați cu aceeași căciulă la mâna politicienilor care ar trebui să ia din teșchereaua fiecărui fermier (circa 1 milion care încasează anual subvenții) câte 1 euro?!

Probabil că nu cei 100 de euro vă cad cu greu la burtă când vine vorba de reprezentarea intereselor voastre într-un mod direct și eficient la UE, ci tocmai neîncrederea că puteți avea ceva de spus. Mă înșel?! Asta ca să nu vă dau un mic exemplu întâlnit în viața voastră de zi cu zi. Că ați spune că vă nedreptățesc. Și poate că, într-un anume fel, o fac voit. Poate că trag tușele mult mai groase ca să vă dea cumva în ochi, doar acesta este rolul jurnaliștilor! Iar unele exagerări au doar rol de hiperbole.

Așa că abia aștept, domnule Emil Dumitru, să răspundeți pozitiv acestei idei. Și primii fermieri la care m-aș căciuli, dacă aș fi în locul d-voastră, ar fi tocmai colegii d-voastră de dialog cu autoritățile. Chiar le-aș împrumuta câteva căciuli cu care să ia țara la pas și să nu mai aștepte căderea perelor mălăiețe!

                                                                           

Vizualizat: 1088 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

SUBVENȚII APIA MAI MICI PENTRU FERMELE MARI, SUBVENȚII APIA MAI MARI PENTRU FERMELE MICI!

SUBVENȚII APIA MAI MICI PENTRU FERMELE MARI, SUBVENȚII APIA MAI MARI PENTRU FERMELE MICI!

26 octombrie 2020 - 09:18

OFICIAL PARLAMENTUL EUROPEAN! Mai mult sprijin pentru cei care practică o agricultură mai favorabilă pentru climă și mediu. Plățile directe anuale sunt plafonate la 100.000 euro, iar IMM-urile vor beneficia de sprijin suplimentar. Se introduc măsuri personalizate pentru a ajuta fermierii să facă față crizelor. Se aplică sancțiuni mai severe celor care încalcă normele în mod repetat (de ex. regulile legate de mediu sau calitatea vieții animalelor), anunță oficial Parlamentul European, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

TERMEN ÎN NOIEMBRIE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA PE HECTAR!

TERMEN ÎN NOIEMBRIE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA PE HECTAR!

26 octombrie 2020 - 08:19

SUBVENȚII APIA 2020! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță termenele limită pentru plata subvențiilor agricole pe hectar pentru luna noiembrie 2020. Aceste termene pentru depunerea unor acte la APIA trebuie respectate de fermierii care au accesat subvenția pe hectar dacă vor să beneficieze de acești bani în anul 2020.

FERMIERUL CORNEL STROESCU, PAGUBĂ URIAȘĂ! ZECI DE HECTARE, DISTRUSE DE O PLOAIE ACIDĂ! SUBVENȚIILE APIA, PIERDUTE!

FERMIERUL CORNEL STROESCU, PAGUBĂ URIAȘĂ! ZECI DE HECTARE, DISTRUSE DE O PLOAIE ACIDĂ! SUBVENȚIILE APIA, PIERDUTE!

26 octombrie 2020 - 07:23

NENOROCIRE! Pagubă uriașă pentru fermieri, acum, la final de recoltă. O ploaie acidă și bruma căzute zilele trecute în zona Mehedinți au compromis complet o producție de câteva sute de tone de tomate. Ar fi trebuit să ajungă la vânzare și să atingă cantitatea impusă pentru a primi subvenții de la stat. Acum, oamenii au pierdut totul.

PREMIERĂ PENTRU ROMÂNIA ȘI EUROPA DE EST! O TÂNĂRĂ CERCETĂTOARE A CÂȘTIGAT UN PRESTIGIOS PREMIU INTERNAȚIONAL!

PREMIERĂ PENTRU ROMÂNIA ȘI EUROPA DE EST! O TÂNĂRĂ CERCETĂTOARE A CÂȘTIGAT UN PRESTIGIOS PREMIU INTERNAȚIONAL!

26 octombrie 2020 - 06:36

FELICITĂRI, ROMÂNIA! Cercetătoarei științifice dr. Angela Monica Ionică din cadrul colectivului Disciplinei de Parazitologie și Boli parazitare de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca i-a fost decernat prestigiosul Premiu Memorial ”Odile Bain”.

NOUA SCHEMĂ DE AJUTOR! SUMA PE CARE O VOR PRIMI FERMIERII ROMÂNI!

NOUA SCHEMĂ DE AJUTOR! SUMA PE CARE O VOR PRIMI FERMIERII ROMÂNI!

26 octombrie 2020 - 06:02

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat duminică, 25 octombrie 2020, că fermierii români vor beneficia de o nouă schemă de ajutor în valoare maximă de 6.000 de lei lunar. Proiectul de Ordonanță de Urgență este în consultare publică pe site-ul oficial al Ministerului Fondurilor Europene.

URGENTAREA CADASTRĂRII TERENURILOR AGRICOLE PENTRU SALVAREA SUBVENȚIILOR FERMIERILOR!

URGENTAREA CADASTRĂRII TERENURILOR AGRICOLE PENTRU SALVAREA SUBVENȚIILOR FERMIERILOR!

25 octombrie 2020 - 13:55

SUBVENȚIILE APIA, ÎN PERICOL. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat duminică, 25 octombrie 2020, într-o conferință de presă susținută la Cluj Napoca, că trebuie urgentată intabularea și cadastrarea terenurilor agricole pentru a fi eliminat riscul pierderii subvențiilor pe suprafață de către fermierii români.

MINISTRUL OROS: CEI CARE NU DORESC SĂ LUCREZE PĂMÂNTUL SĂ BENEFICIEZE DE RENTA VIAGERĂ!

MINISTRUL OROS: CEI CARE NU DORESC SĂ LUCREZE PĂMÂNTUL SĂ BENEFICIEZE DE RENTA VIAGERĂ!

25 octombrie 2020 - 13:27

MODIFICĂRI LEGEA RENTEI VIAGERE AGRICOLE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat duminică, 25 octombrie 2020, într-o conferință de presă susținută la Cluj Napoca, că se va modifica legea rentei viagere agricole în așa fel încât să beneficieze de acești bani proprietarii de terenuri agricole care nu doresc să lucreze aceste terenuri.

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: TRANSFER DE BANI ÎNTRE SUBVENȚIILE AGRICOLE!

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: TRANSFER DE BANI ÎNTRE SUBVENȚIILE AGRICOLE!

24 octombrie 2020 - 10:49

VOTAT! Parlamentul European a votat vineri seara, 23 octombrie 2020, transferul de bani între cei doi piloni ai noii Poliici Agricole Comune 2021-2027, Pilonul 1 plăți directe și Pilonul 2 dezvoltare rurală. Anunțul este făcut de europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI din Parlamentul European.

VOTAT! BANII PENTRU SATELE ROMÂNEȘTI!

VOTAT! BANII PENTRU SATELE ROMÂNEȘTI!

24 octombrie 2020 - 08:54

AJUTOR PENTRU DEZVOLTAREA SATELOR! Parlamentul European a votat vineri seara, 23 octombrie 2020, o serie de măsuri și ajutoare din noua Politică Agricolă Comună 2021-2027. AGROINFO, așa cum v-a promis, vă informează despre fiecare decizie luată de europarlamentarii de la Bruxelles. Ne ajută cu explicații despre fiecare vot dat vineri seara europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

VOTAT! CUM SE ÎMPART BANII ÎNTRE SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!

VOTAT! CUM SE ÎMPART BANII ÎNTRE SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!

24 octombrie 2020 - 08:33

NOUA POLITICĂ AGRICOLĂ COMUNĂ! Parlamentul European a votat vineri seara, 23 octombrie 2020, măsurile de ajutor, subvențiile din noua Politică Agricolă Comună 2021-2027. Sunt trei dosare privind reforma PAC, care au fost votate vineri de eurodeputați și care aduc schimbări majore.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Titan Machinery - Red Carpet 2019

Titan Machinery - Red Carpet 2019

Gala Case IH “Red Carpet”, organizată de Titan Machinery la Craiova, în decembrie 2019, a fost dedicată prezentării noii serii de combine Axial Flow 250 cu AFS Harvest CommandTM, a tractoarelor Case IH Magnum 280, a avantajelor agriculturii de precizie şi ofertele programul Early Bird 2020.

 

Interviu cu: Răzvan Tomescu - marketing manager, Titan Machinery România şi Vasile Morariu – product manager, Titan Machinery România.

 

Reporter: Gheroghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Cadou de la Dumnezeu?

Cadou de la Dumnezeu?
Iubitule, nu-i aşa că eu sunt cadoul lui Dumnezeu pentru tine? Detalii