Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

DAȚI AJUTOARELE URGENT CĂ DISPAR FERMELE! FERMIERII ROMÂNI S-AU SĂTURAT DE PROMISIUNI!

Publicat: 14 mai 2020 - 13:04
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ROMÂNIA, CE MAI AȘTEPTI?! Fermierii români trebuie ajutați urgent! Crescătorii de animale nu mai au bani să-și hrănească efectivele, mulți dintre ei renunță la animale, pășunile și culturile agricole sunt distruse de secetă, micii fermieri nu au unde să-și vândă produsele, vânzările de legume au scăzut drastic, munți de legume au ajuns la gunoi, pierderi uriașe. În timp ce fermierii români se zbat să supraviețuiască, au parte doar de promisiuni.

Din păcate, măsurile adoptate de Comisia Europeană în condițiile crizei de coronavirus sunt pentru fermierii români un soi de frecție la un picior din lemn.

Avansul la subvențiile APIA a crescut, pentru anul 2020, de la 50% la 70% în cazul plăților directe, a anunțat Comisia. Nu e nicio noutate și niciun ajutor pentru fermierii români încercați de criza sanitară. Anul trecut, fermierii români au primit de la APIA exact același pocent din plățile directe. Deci, pentru ei, niciun sprijin! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le-a plătit anul trecut fermierilor 70% din plățile directe pe suprafață, schema de plată unică pe suprafață, plata redistributivă, plata pe înverzire, plata pentru tineri fermieri și din sprijinul cuplat la ovine și caprine.

Avansul la plățile compensatorii pe măsurile de dezvoltare rurală, M 10 agro-mediu și climă, M11 agricultură ecologică, M13 zone care se confruntă cu constrângeri naturale, a crescut pentru acest an de la 75% la 85%, este un alt ajutor adoptat de Comisie. Anul trecut, APIA le-a virat fermierilor exact același procent, 85% din plățile compensatorii pe măsurile de dezvoltare rurală PNDR 2020.

În schimb, Comisia Europeană nu a anunțat că plățile APIA în avans se pot face mai repede. A rămas aceeași dată ca anul trecut, 16 octombrie. Anul 2020 e o grea încercare pentru fermieri. Plata avansului la subvenții făcută mai repede ar fi o gură de oxigen pentru multe ferme. Alte țări membre UE au decis ca avansul la subvenții pentru fermieri să demareze din mai-iunie și iulie. Un exemplu este Italia.

Potrivit unui decret lege adoptat pe 17 martie 2020 de Italia, fermierilor li se plătește în mai-iunie 2020 un avans de 70% din schema de bază pe suprafață. De la 31 iulie 2020, agricultorii italieni vor beneficia de un avans de 50% acordat pe baza cererii unice depusă în 2020, procentul fiind aplicat altor plăți pe suprafață, cum e plata pe înverzire, plata pentru micii fermieri, plata pentru tinerii fermieri, plăți pentru care sunt finalizate verificările administrative făcute de AGEA (agenția de plăți din Italia), anunță presa din Italia.

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat că a solicitat Comisiei Europene să-i permită României să demareze plățile APIA în avans din septembrie. Deci, cu o lună mai devreme decât s-a procedat în ultimii ani. Niciun răspuns până acum!

Un ajutor este eliberarea adeverințelor-punte APIA cu care fermierii vor putea contracta împrumuturi de la băncile cu care agenția de plăți a încheiat convenții. APIA începe de mâine, 15 mai, eliberarea acestor adeverințe. Dar nici acesta nu e un ajutor nou! În fiecare an, fermierii au beneficiat de aceste adeverințe. Anul acesta, APIA eliberează adeverințele mai repede cu o lună. Cu o floare nu se face primăvară. E prea puțin pentru situația disperată în care se află fermierii, de la cel mai mic până la cel mai mare.

Comisia Europeană a mai anunțat că statele membre UE pot acorda ajutoare de până la 5.000 de euro pentru fermieri și până la 50.000 de euro pentru procesatori. Deocamdată, nu se știe ce e cu aceste ajutoare, ce condiții trebuie să îndeplinească fermierii, unde trebuie să depună cererile, cum și când vor fi plătite aceste ajutoare.

Dăm din nou exemplul Italiei care ține să-și salveze fermele și fermierii de la dezastru. În decretul lege pe care l-a adoptat, la articolul 78, sunt alocate 100 de milioane de euro pentru ajutoare de stat pentru agricultură și pescuit. Din suma de 100 de milioane de euro, 20 milioane euro sunt pentru acoperirea totală a cheltuielilor cu dobânzile aferente împrumuturilor bancare pentru capitalul de lucru și pentru restructurarea datoriilor în exercitarea întreprinderii agricole. În acest caz, este prevăzută o contribuție maximă de 20.000 de euro pentru fiecare fermă, dar și pentru cei din acvacultură și pescuit. 60 de milioane euro  sunt pentru acoperirea costurilor suportate pentru dobânzile acumulate și plătite în 2018 și 2019 pentru creditele ipotecare contractate în exercitarea activității agricole, pescuit și acvacultură. Pentru a simplifica managementul administrativ, decretul prevede o contribuție cuprinsă între 500 și 6.000 de euro pentru fiecare fermă, societate agricolă, mai scrie presa din Italia.

Ar fi buni și cei 5.000 de euro pentru fermierii români. Dar unde sunt? Ce trebuie făcut pentru acest ajutor?

Agricultorii români au cerut Ministerului Agriculturii o sumă forfetară pe hectarul de cultură distrus de secetă. Deci, o sumă fixă pe hectar, un ajutor de stat. De ce au cerut acest lucru? Pentru că sunt fripți de despăgubirile promise și-n veci neplătite. Până fac comisiile, comitetele, grupurile etc. evaluările suprafețelor arse de secetă durează, birocrația crește și în timp ce fermierii sunt prinși într-un labirint de acte, banii, despăgubirile sunt amânate, întârzierile la plată devin tot mai mari și fermierii tot mai disperați.  

Sectorul zootehnic, ce ajutoare a aprobat Comisia Europeană? Depozitarea privată a cărnii de vită, oaie și capră și depozitarea privată a untului, anumitor brânzeturi și a laptelui praf. Niciun ajutor pentru crescătorii de animale! Cu ce-i ajută depozitarea privată?! Cu nimic. Mai degrabă îi înfurie la maxim că se văd lăsați de izbeliște. E clar că sunt ajutoare pentru procesatori, dar nu se știe cât sunt de eficiente și pentru ei. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a încercat să o dreagă cumva, el a declarat că, indirect, vor fi ajutați crescătorii de animale. Concret, șeful MADR a spus că una dintre condițiile pentru obținerea ajutorului este ca procesatorii să stocheze produse lactate fabricate din lapte românesc 100% și să nu aibă datorii la fermierii de la care au cumpărat laptele. Deja crescătorii de vaci se plâng că nu li s-au mai plătit cantitățile de lapte livrate pentru că procesatorii au probleme cu vânzarea produselor, s-au închis școlile, nu mai merge Programul lapte în școli, s-a închis lanțul de hoteluri, restaurante. Despre ce ajutor vorbim?!

Crescătorii de bovine i-au solicitat ministrului agriculturii un ajutor de stat de 1.000 de lei/vacă altfel multe dintre vacile de rasă vor ajunge la abator. SCRISOAREA CRESCĂTORILOR TRIMISĂ LA MINISTER! Niciun răspuns! Nici albă, nici neagră!

Crescătorii de ovine și caprine i-au cerut ministrului agriculturii un ajutor de stat tot de 1.000 de lei/UVM pentru 6-7 capete de animale. SCRISOAREA OIERILOR AICI! Niciun răspuns!

În schimb, ministru agriculturii a anunțat că solicită Comisiei Europene acordarea unei subvenții directe pentru lapte, carne de porc și carne de pasăre. Aici ar fi stocurile mari. Paradoxal, România importă masiv carne de porc și carne de pasăre. De ce importăm dacă avem stocuri așa mari?!

Acum, Clubul Fermierilor Români, din care fac parte fermierii mari ai României, îi cere ministrului agriculturii să demareze plata avansului la subvențiile APIA de la 1 iulie 2020, un ajutor de până la 100.000 de euro/fermă, o schemă de stat pentru irigații, un ajutor de stat pentru cei afectați de secetă. Să vă spunem ce se va întâmpla și cu aceste solicitări, propuneri?

sursa foto copertă: flickr


 

 

Vizualizat: 2893 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

EUROPARLAMENTAR: FERMIERII NOȘTRI PRIMESC DOAR O TREIME DIN SUBVENȚIILE FERMIERILOR DIN FRANȚA SAU GERMANIA!

EUROPARLAMENTAR: FERMIERII NOȘTRI PRIMESC DOAR O TREIME DIN SUBVENȚIILE FERMIERILOR DIN FRANȚA SAU GERMANIA!

20 octombrie 2020 - 21:27

SUBVENȚII EGALE PENTRU FERMIERII DIN EST ȘI VEST! Subvenția pe suprafață încasată de un fermier din Franța sau Germania are un cuantum mai mare decât subvenția pe suprafață încasată de un fermier din România, Estonia sau Bulgaria. Și asta în condițiile în care toți acești agricultori concurează pe aceeași piață. Un europarlamentar din Estonia a pus astăzi punctul pe i în cadrul ședinței plenare din Parlamentul European, la dezbaterea noilor regulamente pentru noua Politică Agricolă Comună (PAC).

NOI SUBVENȚII PENTRU CARE MINISTRUL OROS VREA MAI PUȚINI BANI! COMISIA EUROPEANĂ, MAI MULȚI!

NOI SUBVENȚII PENTRU CARE MINISTRUL OROS VREA MAI PUȚINI BANI! COMISIA EUROPEANĂ, MAI MULȚI!

20 octombrie 2020 - 20:25

NOUA POLITICĂ AGRICOLĂ COMUNĂ! Eco-schemele sunt noile subvenții care-i dau mari emoții ministrului agriculturii, Adrian Oros. Dealtfel, a și declarat că România este în pericol să piardă acești bani în exercițiul 2021-2027. Astăzi, în Parlamentul European, s-a vehiculat un procent de 30% din bugetul plăților directe pentru aceste subvenții. Ministrul Oros a declarat luni la Consiliul Agrifish că se opune stabilirii unui procent obligatoriu pentru eco-scheme.

DATA DE REFERINȚĂ SUBVENȚIE BOVINE ANUL 2018!

DATA DE REFERINȚĂ SUBVENȚIE BOVINE ANUL 2018!

20 octombrie 2020 - 15:35

SCHIMBAREA DATEI DE REFERINȚĂ! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a solicitat ieri la Luxembourg, în cadrul Consiliului Agrifish, menținerea ajutorului național tranzitoriu și schimbarea datei de referință pentru ajutorul acordat crescătorilor de bovine. Este de notorietate că această dată de referință, 31 ianuarie 2013, a dus la o aberație. Cei care nu mai au picior de animal, dar au avut la data de referință, continuă și azi să ia subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

PLATĂ REDISTRIBUTIVĂ MICI FERMIERI, 10% DIN BUGETUL SUBVENȚIILOR, SPRIJIN CUPLAT, 15% DIN BUGET!

PLATĂ REDISTRIBUTIVĂ MICI FERMIERI, 10% DIN BUGETUL SUBVENȚIILOR, SPRIJIN CUPLAT, 15% DIN BUGET!

20 octombrie 2020 - 15:15

SUBVENȚIILE FERMIERILOR, NEGOCIERI CRUCIALE. La Luxembourg a avut loc luni, 19 octombrie 2020, Consiliul AgriFish(Consiliul Agricultură și Pescuit), la care s-au întâlnit miniștrii agriculturii din țările membre UE. Prin vocea ministrului agriculturii Adrian Oros, România s-a opus cu vehemență plafonării subvențiilor pentru fermele mari.

COMISAR EUROPEAN AGRICULTURĂ: FERMELE MICI SUNT INIMA AGRICULTURII!

COMISAR EUROPEAN AGRICULTURĂ: FERMELE MICI SUNT INIMA AGRICULTURII!

20 octombrie 2020 - 14:26

DIRECT BRUXELLES! Țările care nu au agricultură nu au viitor, iar inima agriculturii sunt fermele mici, a spus astăzi comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare în cadrul dezbaterilor desfășurate în Parlamentul European, Bruxelles, pentru votarea reformei Politicii Agricole Comune 2021-2027.

ACUM! MESAJ URGENT APIA PENTRU FERMIERI!

ACUM! MESAJ URGENT APIA PENTRU FERMIERI!

20 octombrie 2020 - 13:11

MESAJ APIA! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), reamintește fermierilor că termenul limită de depunere a cererilor de sprijin în cadrul Măsurii 21 – Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19 din PNDR 2014 - 2020, respectiv în sectorul zootehnic – bovine, sectorul zootehnic – ovine și / sau caprine, dar și în sectorul vegetal – legume-fructe și cartofi, este 23 octombrie 2020, inclusiv.

ÎN DIRECT DE LA BRUXELLES! ASTĂZI, DECIZII URIAȘE PENTRU SOARTA FERMIERILOR!

ÎN DIRECT DE LA BRUXELLES! ASTĂZI, DECIZII URIAȘE PENTRU SOARTA FERMIERILOR!

20 octombrie 2020 - 12:29

ZI MARE PENTRU SOARTA FERMIERILOR ROMÂNI! În acest moment, la Bruxelles, în Parlamentul European, este în plină desfășurare ședința plenară în cadrul căreia este dezbătută și supusă votării reforma Politicii Agricole Comune 2021-2027. Subvenție de 2.000 de euro pentru fermele mici, subvenții mai mari pentru tinerii fermieri, banii PAC să fie direcționați spre fermierii autentici, reducerea pesticidelor, plafonare subvenții, sunt câteva dintre subiectele dezbătute până la ora publicării acestui articol.

SUBVENȚIA DE LA APIA MI-O IA PRIMĂRIA PE PĂȘUNE!

SUBVENȚIA DE LA APIA MI-O IA PRIMĂRIA PE PĂȘUNE!

20 octombrie 2020 - 10:18

PĂȘUNEA, NECAZUL CEL MARE AL CRESCĂTORULUI. Cele mai multe mesaje pe care le primește AGROINFO vin de la crescătorii de animale care se plâng de modul de atribuire al pășunilor. Mulți crescători nu au pășune, iar cei care au reușit să încheie un contract de închiriere cu primăriile pentru un petec de pășune sunt nemulțumiți de valoarea chiriei, a redevenței stabilită pe hectarul de pășune de către consiliile locale. Sunt și localități unde consiliile locale au decis o taxă de pășunat pe cap de animal, nu pe hectar.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 20 - 26 OCTOMBRIE 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 20 - 26 OCTOMBRIE 2020!

20 octombrie 2020 - 08:01

Caracteristici meteorologice. Vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire treptată, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 2...14°C în prima parte a perioadei, limite apropiate de mediile climatologice şi 5...19°C în restul zilelor, abaterile termice pozitive fiind de 1...8°C, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 11...24°C, în aproape toate regiunile agricole.

ȘACALII DAU ATACUL LA STÂNE!

ȘACALII DAU ATACUL LA STÂNE!

20 octombrie 2020 - 07:21

AVERTISMENT. Vânătorii avertizează că șacalii aurii s-au înmulțit alarmant în ultima vreme și migrează din Delta Dunării în amonte pe râul Prut. Vânătorii susțin că șacalii sunt animale foarte periculoase, care atacă în haite, pe timpul nopții, mai ales stânele. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Pentru demararea unui proiect în domeniul horticol pentru construirea de sere sau solarii este necesară urmărirea unor "paşi" relativ simpli dar de foarte multe ori mai puţin cunoscuţi. Ciprian Suciu, consultant oferă câteva sfaturi pentru cei care vor să înceapă un proiect horticol prin accesarea de fonduri europene. Specialiştii Brinkman oferă proiecte tehnice complete în domeniul horticol.

Interviu cu Ciprian Suciu, consultant.

Reporter: Gheorghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Drumul spre casă

Drumul spre casă
Un beţiv, în drum spre casă, se împiedică şi cade. Se ridică cu greu, porneşte şi iar cade. Detalii