Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

DAȚI AJUTOARELE URGENT CĂ DISPAR FERMELE! FERMIERII ROMÂNI S-AU SĂTURAT DE PROMISIUNI!

Publicat: 14 mai 2020 - 13:04
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ROMÂNIA, CE MAI AȘTEPTI?! Fermierii români trebuie ajutați urgent! Crescătorii de animale nu mai au bani să-și hrănească efectivele, mulți dintre ei renunță la animale, pășunile și culturile agricole sunt distruse de secetă, micii fermieri nu au unde să-și vândă produsele, vânzările de legume au scăzut drastic, munți de legume au ajuns la gunoi, pierderi uriașe. În timp ce fermierii români se zbat să supraviețuiască, au parte doar de promisiuni.

Din păcate, măsurile adoptate de Comisia Europeană în condițiile crizei de coronavirus sunt pentru fermierii români un soi de frecție la un picior din lemn.

Avansul la subvențiile APIA a crescut, pentru anul 2020, de la 50% la 70% în cazul plăților directe, a anunțat Comisia. Nu e nicio noutate și niciun ajutor pentru fermierii români încercați de criza sanitară. Anul trecut, fermierii români au primit de la APIA exact același pocent din plățile directe. Deci, pentru ei, niciun sprijin! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le-a plătit anul trecut fermierilor 70% din plățile directe pe suprafață, schema de plată unică pe suprafață, plata redistributivă, plata pe înverzire, plata pentru tineri fermieri și din sprijinul cuplat la ovine și caprine.

Avansul la plățile compensatorii pe măsurile de dezvoltare rurală, M 10 agro-mediu și climă, M11 agricultură ecologică, M13 zone care se confruntă cu constrângeri naturale, a crescut pentru acest an de la 75% la 85%, este un alt ajutor adoptat de Comisie. Anul trecut, APIA le-a virat fermierilor exact același procent, 85% din plățile compensatorii pe măsurile de dezvoltare rurală PNDR 2020.

În schimb, Comisia Europeană nu a anunțat că plățile APIA în avans se pot face mai repede. A rămas aceeași dată ca anul trecut, 16 octombrie. Anul 2020 e o grea încercare pentru fermieri. Plata avansului la subvenții făcută mai repede ar fi o gură de oxigen pentru multe ferme. Alte țări membre UE au decis ca avansul la subvenții pentru fermieri să demareze din mai-iunie și iulie. Un exemplu este Italia.

Potrivit unui decret lege adoptat pe 17 martie 2020 de Italia, fermierilor li se plătește în mai-iunie 2020 un avans de 70% din schema de bază pe suprafață. De la 31 iulie 2020, agricultorii italieni vor beneficia de un avans de 50% acordat pe baza cererii unice depusă în 2020, procentul fiind aplicat altor plăți pe suprafață, cum e plata pe înverzire, plata pentru micii fermieri, plata pentru tinerii fermieri, plăți pentru care sunt finalizate verificările administrative făcute de AGEA (agenția de plăți din Italia), anunță presa din Italia.

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat că a solicitat Comisiei Europene să-i permită României să demareze plățile APIA în avans din septembrie. Deci, cu o lună mai devreme decât s-a procedat în ultimii ani. Niciun răspuns până acum!

Un ajutor este eliberarea adeverințelor-punte APIA cu care fermierii vor putea contracta împrumuturi de la băncile cu care agenția de plăți a încheiat convenții. APIA începe de mâine, 15 mai, eliberarea acestor adeverințe. Dar nici acesta nu e un ajutor nou! În fiecare an, fermierii au beneficiat de aceste adeverințe. Anul acesta, APIA eliberează adeverințele mai repede cu o lună. Cu o floare nu se face primăvară. E prea puțin pentru situația disperată în care se află fermierii, de la cel mai mic până la cel mai mare.

Comisia Europeană a mai anunțat că statele membre UE pot acorda ajutoare de până la 5.000 de euro pentru fermieri și până la 50.000 de euro pentru procesatori. Deocamdată, nu se știe ce e cu aceste ajutoare, ce condiții trebuie să îndeplinească fermierii, unde trebuie să depună cererile, cum și când vor fi plătite aceste ajutoare.

Dăm din nou exemplul Italiei care ține să-și salveze fermele și fermierii de la dezastru. În decretul lege pe care l-a adoptat, la articolul 78, sunt alocate 100 de milioane de euro pentru ajutoare de stat pentru agricultură și pescuit. Din suma de 100 de milioane de euro, 20 milioane euro sunt pentru acoperirea totală a cheltuielilor cu dobânzile aferente împrumuturilor bancare pentru capitalul de lucru și pentru restructurarea datoriilor în exercitarea întreprinderii agricole. În acest caz, este prevăzută o contribuție maximă de 20.000 de euro pentru fiecare fermă, dar și pentru cei din acvacultură și pescuit. 60 de milioane euro  sunt pentru acoperirea costurilor suportate pentru dobânzile acumulate și plătite în 2018 și 2019 pentru creditele ipotecare contractate în exercitarea activității agricole, pescuit și acvacultură. Pentru a simplifica managementul administrativ, decretul prevede o contribuție cuprinsă între 500 și 6.000 de euro pentru fiecare fermă, societate agricolă, mai scrie presa din Italia.

Ar fi buni și cei 5.000 de euro pentru fermierii români. Dar unde sunt? Ce trebuie făcut pentru acest ajutor?

Agricultorii români au cerut Ministerului Agriculturii o sumă forfetară pe hectarul de cultură distrus de secetă. Deci, o sumă fixă pe hectar, un ajutor de stat. De ce au cerut acest lucru? Pentru că sunt fripți de despăgubirile promise și-n veci neplătite. Până fac comisiile, comitetele, grupurile etc. evaluările suprafețelor arse de secetă durează, birocrația crește și în timp ce fermierii sunt prinși într-un labirint de acte, banii, despăgubirile sunt amânate, întârzierile la plată devin tot mai mari și fermierii tot mai disperați.  

Sectorul zootehnic, ce ajutoare a aprobat Comisia Europeană? Depozitarea privată a cărnii de vită, oaie și capră și depozitarea privată a untului, anumitor brânzeturi și a laptelui praf. Niciun ajutor pentru crescătorii de animale! Cu ce-i ajută depozitarea privată?! Cu nimic. Mai degrabă îi înfurie la maxim că se văd lăsați de izbeliște. E clar că sunt ajutoare pentru procesatori, dar nu se știe cât sunt de eficiente și pentru ei. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a încercat să o dreagă cumva, el a declarat că, indirect, vor fi ajutați crescătorii de animale. Concret, șeful MADR a spus că una dintre condițiile pentru obținerea ajutorului este ca procesatorii să stocheze produse lactate fabricate din lapte românesc 100% și să nu aibă datorii la fermierii de la care au cumpărat laptele. Deja crescătorii de vaci se plâng că nu li s-au mai plătit cantitățile de lapte livrate pentru că procesatorii au probleme cu vânzarea produselor, s-au închis școlile, nu mai merge Programul lapte în școli, s-a închis lanțul de hoteluri, restaurante. Despre ce ajutor vorbim?!

Crescătorii de bovine i-au solicitat ministrului agriculturii un ajutor de stat de 1.000 de lei/vacă altfel multe dintre vacile de rasă vor ajunge la abator. SCRISOAREA CRESCĂTORILOR TRIMISĂ LA MINISTER! Niciun răspuns! Nici albă, nici neagră!

Crescătorii de ovine și caprine i-au cerut ministrului agriculturii un ajutor de stat tot de 1.000 de lei/UVM pentru 6-7 capete de animale. SCRISOAREA OIERILOR AICI! Niciun răspuns!

În schimb, ministru agriculturii a anunțat că solicită Comisiei Europene acordarea unei subvenții directe pentru lapte, carne de porc și carne de pasăre. Aici ar fi stocurile mari. Paradoxal, România importă masiv carne de porc și carne de pasăre. De ce importăm dacă avem stocuri așa mari?!

Acum, Clubul Fermierilor Români, din care fac parte fermierii mari ai României, îi cere ministrului agriculturii să demareze plata avansului la subvențiile APIA de la 1 iulie 2020, un ajutor de până la 100.000 de euro/fermă, o schemă de stat pentru irigații, un ajutor de stat pentru cei afectați de secetă. Să vă spunem ce se va întâmpla și cu aceste solicitări, propuneri?

sursa foto copertă: flickr


 

 

Vizualizat: 2418 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

ȘEFUL APIA, ANUNȚ PENTRU FERMIERII CARE AȘTEAPTĂ SUBVENȚIILE!

ȘEFUL APIA, ANUNȚ PENTRU FERMIERII CARE AȘTEAPTĂ SUBVENȚIILE!

27 mai 2020 - 18:15

PLATA SUBVENȚIILOR APIA! Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, invitat la o dezbatere DC News, a explicat circuitul subvențiilor APIA până să ajungă în contul fermierilor. Dacă pentru plățile directe pe hectar și pe cap de animal, circuitul e destul de anevoios, dar e mai scurt, pentru plățile compensatorii, de agro-mediu sau pentru zone defavorizate, agricultură ecologică, circuitul e de-a dreptul birocratic.

MICILE FERME DISPAR, ȚĂRANII NU MAI CRESC ANIMALE!

MICILE FERME DISPAR, ȚĂRANII NU MAI CRESC ANIMALE!

27 mai 2020 - 17:09

URGENȚĂ DE GRAD ZERO PENTRU SALVAREA ȚĂRANILOR! Micile ferme se vor autodizolva, fermierii nu vor mai crește animale, nu vor mai cultiva pământul. Oierii nu au unde să-și vândă mieii și lâna, crescătorii de vaci nu au unde să vândă laptele, gospodăriile țărănești sunt în pericol, avertizează astăzi senatorul PMP Maramureș Severica Covaciu, într-o interpelare pentru ministrul agriculturii, Adrian Oros.

CE SUBVENȚIE PE HECTAR PREGĂTEȘTE MINISTERUL AGRICULTURII!

CE SUBVENȚIE PE HECTAR PREGĂTEȘTE MINISTERUL AGRICULTURII!

27 mai 2020 - 13:51

SCHEMĂ DE AJUTOR PENTRU FERMIERI! Ministerul Agriculturii va notifica la Comisia Europeană o nouă schemă de ajutor pentru fermieri, acordată pe hectarul de teren calamitat de secetă. Fermierii care au culturile agricole distruse de secetă vor primi o sumă forfetară (sumă fixă n.r.) care, cel mai probabil, se va acorda pe hectarul de teren calamitat. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat MADR Emil Florian Dumitru.

FĂRĂ NEONICOTINOIDE, FERMIERII ROMÂNI PIERD UN MILION HA DE PORUMB ȘI FLOAREA SOARELUI!

FĂRĂ NEONICOTINOIDE, FERMIERII ROMÂNI PIERD UN MILION HA DE PORUMB ȘI FLOAREA SOARELUI!

27 mai 2020 - 13:14

COMUNICAT! Președintele Asociației Industriei de Protecția Plantelor din România (AIPROM) a transmis către AGROINFO o reacție la decizia Comisiei Europene de a reduce la jumătate utilizarea pesticidelor în culturile agricole. Vasile Iosif susține că România utilizează, în prezent, 700 gr/ha substanță activă din pesticide în timp ce media UE este de 2 kg/ha. Fără utilizarea neonicotinoidelor, fermierii români pierd un milion hectare de porumb și floarea soarelui, mai spune acesta.

ZECI DE HECTARE DE PĂȘUNE, DISTRUSE DE MISTREȚI!

ZECI DE HECTARE DE PĂȘUNE, DISTRUSE DE MISTREȚI!

27 mai 2020 - 10:09

LA CAPĂTUL PUTERILOR! Mistreții fac ravagii în mai multe comune din județul Alba. În Poiana Vadului, crescătorii de animale sunt la capătul puterilor. Zeci de hectare de pășune și fânațe sunt distruse de mistreți. În ritmul ăsta, crescătorii nu mai au unde să-și pășuneze animalele. Mulți localnici renunță să mai facă plângeri pentru că nu mai speră în despăgubiri. Gardul electric, sârma ghimpată nu mai sunt o piedică pentru sălbăticiuni. Prefectura Alba solicită ca 2.200 de mistreți să fie recoltați.

FERMIERII: AȘTEPȚI SĂ IEI BĂNUȚII MUNCIȚI ȘI ÎNTR-O CLIPĂ RĂMÂI SĂRAC!

FERMIERII: AȘTEPȚI SĂ IEI BĂNUȚII MUNCIȚI ȘI ÎNTR-O CLIPĂ RĂMÂI SĂRAC!

27 mai 2020 - 08:39

JALE. Fermierii români din mai multe zone ale țării își plâng în pumni truda și banii cheltuiți pentru cultivarea pământului. A bătut cu furie grindina, a și nins în Alba, Harghita, peste munca lor istovitoare, peste legumele puse cu grijă. Cine-i va despăgubi pentru trudă?!

IMAGINI DE ASTĂZI! A NINS PUTERNIC ÎN JUDEȚUL ALBA!

IMAGINI DE ASTĂZI! A NINS PUTERNIC ÎN JUDEȚUL ALBA!

26 mai 2020 - 17:01

NINSOARE ÎN LUNA MAI! În comuna Livezile, județul Alba, a nins puternic astăzi ca în plină iarnă și s-a așternut un strat de zăpadă. Imaginile au fost postate pe Facebook.

LEGE PENTRU FERMIERI PROMULGATĂ ASTĂZI DE PREȘEDINTE!

LEGE PENTRU FERMIERI PROMULGATĂ ASTĂZI DE PREȘEDINTE!

26 mai 2020 - 15:57

OFICIAL! Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea pentru completarea art. 9 din legea apelor nr. 107/1996, care prevede ca utilizarea apelor subterane pentru irigaţii să fie scutită de la plata taxei specifice pentru perioada stării de urgenţă şi pentru încă şase luni.

DIRECTOR APIA: ELIBERAȚI URGENT ADEVERINȚELE pentru FERMIERI!

DIRECTOR APIA: ELIBERAȚI URGENT ADEVERINȚELE pentru FERMIERI!

26 mai 2020 - 14:15

URGENT SUBVENȚII APIA 2020! Primăriile trebuie să elibereze urgent adeverințele de la registrele agricole pentru fermierii care solicită subvenții agricole și să le transmită către Centrele județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Adeverința trebuie anexată obligatoriu la cererea unică depusă de fermieri pentru subvențiile din agricultură aferente acestui an.

DATE OFICIALE! EFECTIVELE DE PORCINE din ROMÂNIA!

DATE OFICIALE! EFECTIVELE DE PORCINE din ROMÂNIA!

26 mai 2020 - 09:05

OFICIAL. Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), efectivele de porcine au înregistrat o creștere ușoară la sfârșitul anului 2019 prin comparație cu anul 2018, în ciuda pestei porcine africane care împânzește țara și din pricina căreia au fost uciși sute de mii de porci. Datele oficiale relevă că scăderea este la efectivul de scroafe, matcă.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!