KWS+
Reclama header after big part 2

DAȚI AJUTOARELE URGENT CĂ DISPAR FERMELE! FERMIERII ROMÂNI S-AU SĂTURAT DE PROMISIUNI!

Publicat: 14 mai 2020 - 13:04
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ROMÂNIA, CE MAI AȘTEPTI?! Fermierii români trebuie ajutați urgent! Crescătorii de animale nu mai au bani să-și hrănească efectivele, mulți dintre ei renunță la animale, pășunile și culturile agricole sunt distruse de secetă, micii fermieri nu au unde să-și vândă produsele, vânzările de legume au scăzut drastic, munți de legume au ajuns la gunoi, pierderi uriașe. În timp ce fermierii români se zbat să supraviețuiască, au parte doar de promisiuni.

Din păcate, măsurile adoptate de Comisia Europeană în condițiile crizei de coronavirus sunt pentru fermierii români un soi de frecție la un picior din lemn.

Avansul la subvențiile APIA a crescut, pentru anul 2020, de la 50% la 70% în cazul plăților directe, a anunțat Comisia. Nu e nicio noutate și niciun ajutor pentru fermierii români încercați de criza sanitară. Anul trecut, fermierii români au primit de la APIA exact același pocent din plățile directe. Deci, pentru ei, niciun sprijin! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le-a plătit anul trecut fermierilor 70% din plățile directe pe suprafață, schema de plată unică pe suprafață, plata redistributivă, plata pe înverzire, plata pentru tineri fermieri și din sprijinul cuplat la ovine și caprine.

Avansul la plățile compensatorii pe măsurile de dezvoltare rurală, M 10 agro-mediu și climă, M11 agricultură ecologică, M13 zone care se confruntă cu constrângeri naturale, a crescut pentru acest an de la 75% la 85%, este un alt ajutor adoptat de Comisie. Anul trecut, APIA le-a virat fermierilor exact același procent, 85% din plățile compensatorii pe măsurile de dezvoltare rurală PNDR 2020.

În schimb, Comisia Europeană nu a anunțat că plățile APIA în avans se pot face mai repede. A rămas aceeași dată ca anul trecut, 16 octombrie. Anul 2020 e o grea încercare pentru fermieri. Plata avansului la subvenții făcută mai repede ar fi o gură de oxigen pentru multe ferme. Alte țări membre UE au decis ca avansul la subvenții pentru fermieri să demareze din mai-iunie și iulie. Un exemplu este Italia.

Potrivit unui decret lege adoptat pe 17 martie 2020 de Italia, fermierilor li se plătește în mai-iunie 2020 un avans de 70% din schema de bază pe suprafață. De la 31 iulie 2020, agricultorii italieni vor beneficia de un avans de 50% acordat pe baza cererii unice depusă în 2020, procentul fiind aplicat altor plăți pe suprafață, cum e plata pe înverzire, plata pentru micii fermieri, plata pentru tinerii fermieri, plăți pentru care sunt finalizate verificările administrative făcute de AGEA (agenția de plăți din Italia), anunță presa din Italia.

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat că a solicitat Comisiei Europene să-i permită României să demareze plățile APIA în avans din septembrie. Deci, cu o lună mai devreme decât s-a procedat în ultimii ani. Niciun răspuns până acum!

Un ajutor este eliberarea adeverințelor-punte APIA cu care fermierii vor putea contracta împrumuturi de la băncile cu care agenția de plăți a încheiat convenții. APIA începe de mâine, 15 mai, eliberarea acestor adeverințe. Dar nici acesta nu e un ajutor nou! În fiecare an, fermierii au beneficiat de aceste adeverințe. Anul acesta, APIA eliberează adeverințele mai repede cu o lună. Cu o floare nu se face primăvară. E prea puțin pentru situația disperată în care se află fermierii, de la cel mai mic până la cel mai mare.

Comisia Europeană a mai anunțat că statele membre UE pot acorda ajutoare de până la 5.000 de euro pentru fermieri și până la 50.000 de euro pentru procesatori. Deocamdată, nu se știe ce e cu aceste ajutoare, ce condiții trebuie să îndeplinească fermierii, unde trebuie să depună cererile, cum și când vor fi plătite aceste ajutoare.

Dăm din nou exemplul Italiei care ține să-și salveze fermele și fermierii de la dezastru. În decretul lege pe care l-a adoptat, la articolul 78, sunt alocate 100 de milioane de euro pentru ajutoare de stat pentru agricultură și pescuit. Din suma de 100 de milioane de euro, 20 milioane euro sunt pentru acoperirea totală a cheltuielilor cu dobânzile aferente împrumuturilor bancare pentru capitalul de lucru și pentru restructurarea datoriilor în exercitarea întreprinderii agricole. În acest caz, este prevăzută o contribuție maximă de 20.000 de euro pentru fiecare fermă, dar și pentru cei din acvacultură și pescuit. 60 de milioane euro  sunt pentru acoperirea costurilor suportate pentru dobânzile acumulate și plătite în 2018 și 2019 pentru creditele ipotecare contractate în exercitarea activității agricole, pescuit și acvacultură. Pentru a simplifica managementul administrativ, decretul prevede o contribuție cuprinsă între 500 și 6.000 de euro pentru fiecare fermă, societate agricolă, mai scrie presa din Italia.

Ar fi buni și cei 5.000 de euro pentru fermierii români. Dar unde sunt? Ce trebuie făcut pentru acest ajutor?

Agricultorii români au cerut Ministerului Agriculturii o sumă forfetară pe hectarul de cultură distrus de secetă. Deci, o sumă fixă pe hectar, un ajutor de stat. De ce au cerut acest lucru? Pentru că sunt fripți de despăgubirile promise și-n veci neplătite. Până fac comisiile, comitetele, grupurile etc. evaluările suprafețelor arse de secetă durează, birocrația crește și în timp ce fermierii sunt prinși într-un labirint de acte, banii, despăgubirile sunt amânate, întârzierile la plată devin tot mai mari și fermierii tot mai disperați.  

Sectorul zootehnic, ce ajutoare a aprobat Comisia Europeană? Depozitarea privată a cărnii de vită, oaie și capră și depozitarea privată a untului, anumitor brânzeturi și a laptelui praf. Niciun ajutor pentru crescătorii de animale! Cu ce-i ajută depozitarea privată?! Cu nimic. Mai degrabă îi înfurie la maxim că se văd lăsați de izbeliște. E clar că sunt ajutoare pentru procesatori, dar nu se știe cât sunt de eficiente și pentru ei. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a încercat să o dreagă cumva, el a declarat că, indirect, vor fi ajutați crescătorii de animale. Concret, șeful MADR a spus că una dintre condițiile pentru obținerea ajutorului este ca procesatorii să stocheze produse lactate fabricate din lapte românesc 100% și să nu aibă datorii la fermierii de la care au cumpărat laptele. Deja crescătorii de vaci se plâng că nu li s-au mai plătit cantitățile de lapte livrate pentru că procesatorii au probleme cu vânzarea produselor, s-au închis școlile, nu mai merge Programul lapte în școli, s-a închis lanțul de hoteluri, restaurante. Despre ce ajutor vorbim?!

Crescătorii de bovine i-au solicitat ministrului agriculturii un ajutor de stat de 1.000 de lei/vacă altfel multe dintre vacile de rasă vor ajunge la abator. SCRISOAREA CRESCĂTORILOR TRIMISĂ LA MINISTER! Niciun răspuns! Nici albă, nici neagră!

Crescătorii de ovine și caprine i-au cerut ministrului agriculturii un ajutor de stat tot de 1.000 de lei/UVM pentru 6-7 capete de animale. SCRISOAREA OIERILOR AICI! Niciun răspuns!

În schimb, ministru agriculturii a anunțat că solicită Comisiei Europene acordarea unei subvenții directe pentru lapte, carne de porc și carne de pasăre. Aici ar fi stocurile mari. Paradoxal, România importă masiv carne de porc și carne de pasăre. De ce importăm dacă avem stocuri așa mari?!

Acum, Clubul Fermierilor Români, din care fac parte fermierii mari ai României, îi cere ministrului agriculturii să demareze plata avansului la subvențiile APIA de la 1 iulie 2020, un ajutor de până la 100.000 de euro/fermă, o schemă de stat pentru irigații, un ajutor de stat pentru cei afectați de secetă. Să vă spunem ce se va întâmpla și cu aceste solicitări, propuneri?

sursa foto copertă: flickr


 

 

Vizualizat: 2978 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Exporturile de CARNE de PORC din UE au atins un nivel RECORD în 2020

Exporturile de CARNE de PORC din UE au atins un nivel RECORD în 2020

22 ianuarie 2021 - 14:01

În primele zece luni ale anului 2020, Uniunea Europeană (+UK) a exportat mai multă carne de porc decât în tot anul 2019, stabilind astfel un nou record. Această creştere a exporturilor de carne de porc din UE+UK a fost determinată de cererea puternică venită din partea Chinei şi în ciuda restricțiilor de transport, sacrificare și export datorate crizei coronavirusului, dar și apariția unor noi focare de pestă porcină africană (PPA) în unele state UE.

OILE ÎNECATE ÎN PORTUL MIDIA, GĂSITE DUPĂ UN AN ÎNGROPATE LA TULCEA!

OILE ÎNECATE ÎN PORTUL MIDIA, GĂSITE DUPĂ UN AN ÎNGROPATE LA TULCEA!

22 ianuarie 2021 - 11:58

ANCHETĂ. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea a suspendat activitatea singurului incinerator de animale din judeţ, în urma unor suspiciuni că ovinele înecate în urmă cu peste un an în Portul Midia au fost îngropate în loc să fie incinerate, şi a amendat proprietarul acestuia cu 1.200 de lei din cauza neconformităţilor constatate, miercuri, în timpul unui control. Procurorii anchetează cazul și au emis mandate de percheziție.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 22 - 28 Ianuarie 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 22 - 28 Ianuarie 2021!

22 ianuarie 2021 - 11:15

Caracteristici meteorologice. Pe ansamblu, perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, în cea mai mare parte a țării.

ȘEFUL APIA: ANUNȚ DESPRE PLATA AJUTORULUI COVID-19 PENTRU FERMIERI!

ȘEFUL APIA: ANUNȚ DESPRE PLATA AJUTORULUI COVID-19 PENTRU FERMIERI!

22 ianuarie 2021 - 08:58

AJUTOARE EXCEPȚIONALE FERMIERI. Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, anunță că toți fermierii, crescătorii de animale, eligibili pentru plata ajutorului Covid-19 și-au primit integral sumele cuvenite.

JUDEȚUL CU FERMIERI MARI! 86,2% DIN TOTAL SUPRAFAȚĂ SOLICITATĂ LA PLATA APIA SUNT FERME de PESTE 50 HA!

JUDEȚUL CU FERMIERI MARI! 86,2% DIN TOTAL SUPRAFAȚĂ SOLICITATĂ LA PLATA APIA SUNT FERME de PESTE 50 HA!

22 ianuarie 2021 - 08:18

SUBVENȚIA APIA PE HECTAR. Suprafața aferentă cererilor de plată de peste 50 ha reprezintă 86,2% din totalul suprafeței declarate în județul nostru, declară directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Ialomița, Virgil Dorobanțu. Este județul cu fermieri mari, unde terenurile sunt comasate.

SUBVENȚII APIA DE 1.000 DE EURO/FAMILIE!

SUBVENȚII APIA DE 1.000 DE EURO/FAMILIE!

22 ianuarie 2021 - 07:36

PLĂȚI ÎN AGRICULTURĂ. Dacă sumele plătite prin APIA le raportăm la numărul de locuitori ai județului Covasna de aproximativ 200.000 loc. revine suma de 325 euro /cap de locuitor, respectiv aproximativ 1000 euro / familie, spune directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Covasna, Marius Popică.

ANUNȚUL UNUI DIRECTOR APIA DESPRE PLATA SPRIJINULUI CUPLAT, SUBVENȚIA MARE!

ANUNȚUL UNUI DIRECTOR APIA DESPRE PLATA SPRIJINULUI CUPLAT, SUBVENȚIA MARE!

22 ianuarie 2021 - 07:15

SUBVENȚIILE APIA CELE MAI RÂVNITE. Numărul de animale pentru care crescătorii solicită sprijin cuplat zootehnic aproape că s-a triplat în 2020, spune directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Covasna, Marius Popică. Aceeași situație și-n cazul sprijinului cuplat vegetal, a crescut numărul de hectare pentru care se cere această subvenție.

MESAJUL ȘEFULUI APIA PENTRU FERMIERI!

MESAJUL ȘEFULUI APIA PENTRU FERMIERI!

22 ianuarie 2021 - 06:34

PLATA SUBVENȚIILOR APIA ÎN ANUL 2021! Toți fermierii eligibili pentru plata ajutoarelor excepționale Covid-19 au primit integral banii până la această dată, le transmite directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, fermierilor români, într-un mesaj publicat de revista APIA.

PROGRAM DE SPRIJIN PENTRU FERMIERI CARE SE VA DERULA TIMP DE 10 ANI!

PROGRAM DE SPRIJIN PENTRU FERMIERI CARE SE VA DERULA TIMP DE 10 ANI!

21 ianuarie 2021 - 21:11

SPRIJIN AGRICULTURĂ. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a anunțat astăzi, 21 ianuarie 2021, la Craiova că sunt fonduri disponibile pentru un program de sprijin în agricultură, axat pe combaterea deșertificării și pe împădurire.

DECIZIE GUVERN! FERMIERII SUNT PE LISTĂ!

DECIZIE GUVERN! FERMIERII SUNT PE LISTĂ!

21 ianuarie 2021 - 20:46

OFICIAL! Guvernul a stabilit miercuri, 20 ianuarie 2021, prin hotărârea de modificare a HG 1.031/2020, privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, că fermierii, lucrătorii din agricultură şi din industria alimentară de alimente esenţiale intră în etapa 2 a Campaniei de vaccinare împotriva Covid 19, care se desfășoară în prezent.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Asa arata cel mai rapid tractor din lume! JCB a stabilit cu acest Fastrac din seria 8000 modificat recordul mondial de viteza pentru un tractor. Se intampla in iunie pe un circuit din Marea Britanie, unde acest tractor a atins viteza de 166,7 km/h! La Agritechnica, a fost una dintre atractii... #JCB#NHR#DLG#AGRITECHNICA

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Gospodina

Gospodina
E rău atunci când soţia nu ştie să gătească... Detalii