FERMIERII TINERI PREIAU FERMELE PĂRINȚILOR! Tineri care stau 5 ani - 7 ani pe afară se întorc în țară și deschid o afacere în agricultură. Sau sunt tineri care chiar dacă nu au studii de agricultură lucrează pe linia grajdului, în fermele părinților sau ale fraților mai în vârstă, a declarat recent ministrul agriculturii, Petre Daea, într-un interviu acordat pentru Euractiv. Șeful de la Agricultură susține că tnerii sunt impulsionați financiar de ajutoarele acordate în agricultură de Guvernul PSD.
Este o realitate aceasta. În fiecare parte unde am mers am stat de vorbă cu fermieri tineri și m-a bucurat foarte mult. Foarte mulți dintre aceștia spuneau că au fost 5-7 ani în afară și acum s-au apucat de activitate în agricultură. Evident că aceste programe pe care le-a lansat Guvernul și le avem în programul de guvernare au și această țintă. Și iată că se vede rodul acestor programe și anume aceea de a stabiliza forța de muncă în spațiul rural și de a da posibilitatea de câștig în așa fel încât interesul să se reașeze în sufletul fiecăruia și opțiunea să fie în această direcție și anume: stau aici nu în altă parte. Lucrăm în România, câștigăm în România, ne valorificăm produsele aici și câștigăm cu toții și pentru toată lumea va fi bine, a spus ministrul Daea.
Șeful de la Agricultură a mai observat că fermierii români își implică fii în munca din exploatațiile agricole, chiar dacă aceștia nu au studii de agricultură. De fapt, în multe dintre fermele românești se lucrează în familie și mulți dintre fermierii cu experiență vor ca fii lor să ducă mai departe fermele. Afacerile în agricultură se moștenesc din tată-n fiu.
Am văzut mulți tineri care, de pildă, astăzi sunt studenți la facultăți care nu au contingență cu domeniul, dar care sunt pe linia grajdului. Din întrebările pe care le-am pus lor direct și nemijlocit spuneau că este o opțiune de a continua activitatea părinților sau fraților pe care îi au mai în vârstă. Este un lucru foarte bun, de altminteri este un interes major pentru țară de a înlocui generațiile de fermieri și de aceea când apar tinerii în agricultură este o mare satisfacție pentru toți cei care lucrăm în domeniul acesta.
Guvernul lucrează pentru a localiza cât mai mulți tineri în zona rurală, a declarat ministrul agriculturii.
La nivelul Comisiei Europene este o preocupare majoră reînnoirea generațiilor din agricultură. Din acest motiv s-a făcut o schimbare majoră în plățile directe acordate fermierilor din Europa, inclusiv fermierilor români. A crescut cuantumul pentru schema de plată pentru tinerii fermieri. Această nouă regulă este prevăzută în regulamentul Omnibus, capitolul pentru agricultură, și a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2018. Dacă până acum plata pentru tinerii fermieri reprezenta 25% din schema unică de plată pe suprafață (SAPS), de anul acesta plata pentru tinerii fermieri poate fi majorată cu pâna la 50% din valoarea SAPS.
CITEȘTE ȘI: SUBVENȚII APIA 2018! CREȘTE PLATA pentru TINERII FERMIERI!
România are cel mai mare număr de ferme din Europa - circa o treime din exploatațiile agricole din UE sunt pe teritoriul României - peste 3,4 milioane, dar mai mult de 99% dintre acestea sunt ferme de subzistență și semi-subzistență, deținând o suprafață medie de circa două hectare. Din punctul de vedere al îmbătrânirii fermierilor, România este pe locul doi în UE, după Portugalia, peste 40% dintre agricultori au peste 50 de ani, astfel că întinerirea forței de muncă din agricultură este una dintre prioritățile Ministerului Agriculturii, scrie Euractiv.