Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Agraria 2018
Reclama header after big part 3

DAEA, PASTRAMA ȘI OAIA CĂ D'AIA E ZIUA NAȚIONALĂ!

Publicat: 29 noiembrie 2017 - 18:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

OPINIE! Caravana MADR, de informare și promovare a consumului de carne și produse din carne de oaie „Alege oaia”, va poposi pe 30 noiembrie și 1 decembrie, conform afirmațiilor din comunicatul MADR primit mai azi, „în Șanțurile Cetății Alba Carolina”! Și, așa cum ne-a obișnuit, ministrul Agriculturii va fi întâiul degustător al produselor caravanei timp de două zile. Două zile în care românii se vor uni mai abitir în jurul cazanelor aburinde și al grătarelor sfârâinde.

Problema cea mai mare de anul acesta va fi, cu certitudine, cine va alege oaia și cine va rămâne fidel fasolei cu cârnați. Fasole servită de bucătăriile de campanie ale forțele armate care acum 99 de ani au realizat, faptic, condițiile pentru Marea Unire.

Parcă și văd imaginile de la Marea Adunare de la Alba Iulia de acum un veac, unde majoritatea celor prezenți erau fie soldați, fie țărani, fie ciobani. Și un ciopor de intelectuali și politiceni luminați. Cu siguranță oamenii au mâncat atunci din straița lor și sloi de oaie, și cârnați dar și slană cu ceapă. Toate acestea cu pită coaptă din grâu românesc sau cu turtă din mălai (nu unguresc). Cine să mai pună de mămăligă în acea zi de mândrețe națională, în care se puneau bazele României Dodoloațe?! Sunt convins că atunci importantă era unirea fraților din Transilvania cu cei din România, sub același stindard și nicidecum probleme „majore”, precum cele din ziua de azi. Probleme care sunt din ce în ce mai betege și lipsite de orice frăție.

Promovăm consumul de carne de oaie, iar ciobanii sunt împărțiți ca vai de lume. Nici sărbătoarea națională nu-i mai adună! Dacă vor să taie pentru 1 decembrie o mioară din turma lor, să-și puie la traistă ceva bucate de drum, și îi va prinde careva de prin multele instituții democratice, vor plăti cât nu face. În schimb, pot merge liniștiți cu traista goală, pentru că vor mânca anul ăsta moca. Ba la cazanele MApN, ba la cazanele MADR.

Nici de blide nu mai au nevoie, că așa a ajuns țara noastră de bogată de ne dă mâncare tuturor gratis. Cum spuneau comuniștii ca va fi într-o bună zi. Iată, măre, că a sosit ziua în care grija burții o poartă statul, iar noi nu mai trebuie decât să muncim ca niște bravi cetățeni plătitori de taxe și impozite! Ura!!!

Dacă e să lăsăm gluma la o parte, am observat în comunicatul MADR o atitudine schimbată. Au completat oferta caravanei cu detalii mai interesante. Piață de Gross (unică și indivizibilă, că doar suntem membri într-o piață unică și de asemenea indivizibilă) la nivel național „iar la nivel județean constituirea de magazine destinate comercializării cărnii și a produselor din carne de oaie”. Ce să mai, fârtaților! Iată că s-a rezolvat problema comerțului și a consumului de carne de oaie. Prețul va fi unic și se va bonusa doar carnea de pe oile care au mâncat iarbă premium! Iar SCZ-ul va fi la toată lumea același. Vreo doi euroi de smocul din fruntea fiecărei ovine. Asta ca să nu mai fie ciobani deștepți, ciobani mai puțin deștepți și, bineînțeles, ciobani adevărați.

Și de aici înainte va curge prin vatra noastră doar fum de la grătarele cu pastramă slobodă și ceva mai puțin liberală, iar țugulanii vor învârti horă după horă, când ceva mai lente (după fiecare trecere pe la cazanul cu tocană), când amețitoare, precum pâraiele de munte (asta după trecerea pe la cazanul cu fasole și cârnați). Să vă fie de deochi, românașilor frumoși! Că la câtă bunăstare este pre la noi exportăm aproape tot ce producem bun și importăm ciurucurile de prin toată lumea. Ca să le arătăm cât de șmecheri suntem! Numa și numa băieți destepți peste tăt! Să moară Europa de ciudă, nu alta!

Cum de ce?! D`aia!

Vizualizat: 1684 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Indagra 2017: Oferte presezon de la IPSO Agricultură

Indagra 2017: Oferte presezon de la IPSO Agricultură

“Suntem prezenţi la IndAgra cu produse bine cunoscute pentru fermierii români. Printre acestea se numără tractoarele
din gama mică John Deere 5090, de 90 CP, pentru lucrările uşoare din fermele mici şi încă unul pentru dimensiuni mai
mari, cu putere de 370 CP. Totodată, am pregătit pentru fermieri campania de presezon pentru combinele de recoltat şi
pentru semănători”, ne-a declarat Dan Gîdea, director regional IPSO Agricultură.
reporter: RUXANDRA ILIE
cameraman: CLAUDIU BOROBEI

Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2017 Noutăţi Lemken la Agritechnica 2017 TITAN MACHINERY ROMANIA la Indagra 2017

Bancul zilei

Curaj

Curaj
Ca să-i dea curaj pacientului, stomatologul îi oferă înainte de a-i scoate măseaua câteva pahare de coniac, după care îl intreabă: Detalii