Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

DAEA: DACĂ NICI ACUM NU VÂND MIEII, ATUNCI CÂND ÎI MAI VÂND DACĂ NU LA PAȘTE!

Publicat: 12 aprilie 2019 - 11:59
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CE SPUNE MINISTRUL PETRE DAEA DESPRE INTERZICEREA VÂNZĂRII MIEILOR! Ministrul agriculturii, Petre Daea, se întreabă, fără urmă de revoltă, când își vor vinde mieii crescătorii de ovine dacă nu la Paște. Probabil, la Paștele cailor îi vor vinde, cum stă în acest moment situația în România. Pesta porcină africană și scrapia la ovine continuă să facă ravagii. Dezastrul s-a mutat în curtea oierilor care nu-și pot vinde mieii.

Știrea AGROINFO că este interzisă vânzarea mieilor în târguri și piețe a stârnit vii reacții din partea oierilor din România. Este o lovitură cruntă pentru crescătorii de ovine care au sperat să-și mai recupereze o parte din pierderile din ferme. Prețul mic, de batjocură, la carnea de miel și la oaie, subvențiile mici, furajele scumpe și cu fermele mereu sub amenințarea scrapiei sau a pestei oilor, sunt necazurile în care sunt prinși ciobanii din țară. Regulile extrem de severe la vânzarea mieilor și a cărnii de miel sunt un efect al epidemiei de scrapie, boală fără leac, mortală pentru ovine, și al pandemiei de pestă porcină africană. Astfel, speranțele oierilor că-și vor duce mieii în târguri și piețe s-au năruit. Nici ministrul agriculturii nu le poate promite așa ceva. Nu se poate trece peste planul aspru de măsuri făcut de autoritățile sanitare veterinare.

Petre Daea a fost întrebat joi, 11 aprilie, la deschiderea AGRARIA ce vor face oierii cu mieii, unde-i vor vinde. Din răspunsul dat de ministrul Daea, trecând peste întortocherile obositoare de fraze, peste redundanță, transpare clar ideea că în fiecare județ, localitate, vânzarea mieilor este lăsată la mâna autorităților sanitar-veterinare și a primarilor. Astfel, autoritățile din fiecare județ vor decide dacă se fac centre temporare de sacrificare animale sau nu.

agraria-2019-daea-9_b

Acum, sigur, este acest necaz în țară (pesta porcină africană n.r.), încă este pentru că a avut un vârf foarte ridicat și știți și dumneavoastră, l-ați prezentat în mass-media, eu vă mulțumesc foarte mult pentru modul dumneavoastră, felul dumneavoastră și atașamentul dumneavoastră pentru agricultură, că transmiteți populației informațiile pe care le luați de la noi, de la alții, în așa fel încât populația să cunoască preocupările noastre, preocupările Guvernului, preocupările Parlamentului în domeniul agriculturii.

Revenind la întrebarea directă pe care dumneavoastră mi-ați pus-o, în țară mai sunt zone care sunt sub restricție, dar am apreciat aici și vreau să-l felicit pe medicul, directorul Direcției Sanitar Veterinare Cluj, care a interpretat în mod corect și responsbil această situație și mi-a prezentat modul în care peste câteva zile, atât DSV, prin echipajul tehnic pe care-l au, cât și direcțiile agricole prin oamenii pe care-i au în dispozitiv, dar și în înțelegere deplină cu autoritățile, vorbesc aici de Prefectură, vorbesc aici de primari, pot gestiona într-o liniște deplină acest moment formidabil pentru țară.

Fiecare om dorește să sacrifice un miel, fiecare om vrea să mănânce o bucată de carne de miel sau o ciorbă, așa cum este tradiția și cum există acest sentiment al respectului față de munca oamenilor, știindu-se că ei acum caută valorificare. Dacă nici acum nu vând mieii, atunci când îi mai vând dacă nu la Paște. De aceea, măsurile sunt pentru fiecare loc în parte, pentru fiecare direcție sanitar-veterinară în parte, să se pună de acord cu primăriile pentru a stabili locurile de comercializare a animalelor respective pentru a da liniște acestui moment.

Și, evident, cum am spus-o și ieri (miercuri n.r.), domnul președinte Liviu Dragnea spunea ieri la Giurgiu că lucrurile acestea trebuie să se desfășoare cu o responsabilitate totală și cu aplecare spre nevoile oamenilor și spre nevoile zilnice ale oamenilor, mai ales în aceste momente și tot timpul, dealtfel, pentru o bună activitate în domeniu, să câștige și fermierii și să fim scutiți de unele scăpări, greșeli care ar putea apare și ne-ar afecta din punct de vedere al situației sanitar veterinare, a declarat Petre Daea, la târgul AGRARIA, organizat la Jucu, în Cluj.

Vizualizat: 3078 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

SUBVENȚII APIA 2020! APIA ANUNȚĂ CĂ ÎNCEPE PLĂȚILE ÎN ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ!

SUBVENȚII APIA 2020! APIA ANUNȚĂ CĂ ÎNCEPE PLĂȚILE ÎN ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ!

30 noiembrie 2020 - 10:54

OFICIAL! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că din această săptămână, din data de 2 decembrie 2020, începe autorizarea la plata finală a fermierilor care au solicitat subvențiile agricole pentru anul 2020.

VESTE BUNĂ PENTRU MICII FERMIERI CARE NU REUȘESC SĂ-ȘI VÂNDĂ PRODUSELE!

VESTE BUNĂ PENTRU MICII FERMIERI CARE NU REUȘESC SĂ-ȘI VÂNDĂ PRODUSELE!

30 noiembrie 2020 - 10:25

TERMEN LIMITĂ 7 DECEMBRIE 2020! Kaufland România își oferă spațiul din magazine pentru a găzdui producătorii locali mici de legume fructe care întâmpină dificultăți în comercializarea mărfii în această perioadă. Mai mult, Kaufland va face plățile către acești mici fermieri în termen de 3 zile, nu 7 zile cum era până acum. Termenul limită pentru micii fermieri români care vor să se înscrie la Kaufland este 7 decembrie 2020.

LACTATE ROMÂNEȘTI ARTESANA, CIFRĂ DE AFACERI ANUL ACESTA 3,7 MILIOANE DE EURO, VÂNDUTE ÎN 700 DE MAGAZINE!

LACTATE ROMÂNEȘTI ARTESANA, CIFRĂ DE AFACERI ANUL ACESTA 3,7 MILIOANE DE EURO, VÂNDUTE ÎN 700 DE MAGAZINE!

30 noiembrie 2020 - 10:08

COMUNICAT. Iubitorii de lactate românești, realizate din lapte integral, neomogenizat și pasteurizat la temperatură joasă, vor găsi la rafturile marilor rețele de retail din România, produsele Artesana cu noile etichete. Cu o cifră de afaceri estimată pentru anul 2020 la 3,7 milioane de euro, Artesana se află pe piața românească din august 2012, iar în retail-ul modern din august 2013. Produsele Artesana se găsesc în peste 700 de magazine în toată țara.

O TÂNĂRĂ FERMIERIȚĂ ȘI FERMA DE PĂSĂRI PĂȘUNATE!

O TÂNĂRĂ FERMIERIȚĂ ȘI FERMA DE PĂSĂRI PĂȘUNATE!

30 noiembrie 2020 - 09:48

TINERI FERMIERI. Programul Empowering Women in Agrifood, dezvoltat de EIT Food și implementat de Impact Hub Bucharest, și-a desemnat cele 2 câștigătoare care au primit finanțare totală de 15.000 de euro. Cea mai mare sumă, 10.000 de euro, a fost câștigată de  Cosmina Dinu, care este o tânără și frumoasă fermieriță și a pus pe picioare Ferma de păsări pășunate.

MINISTRUL OROS: 1,4 MILIARDE DE EURO PENTRU PLĂȚILE COMPENSATORII ALE FERMIERILOR!

MINISTRUL OROS: 1,4 MILIARDE DE EURO PENTRU PLĂȚILE COMPENSATORII ALE FERMIERILOR!

29 noiembrie 2020 - 08:39

AJUTOARE PENTRU ZONA MONTANĂ. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că sunt alocate 1,4 miliarde de euro pentru plățile compensatorii pe hectar și pe cap de animale destinate fermierilor din zona montană. Suma este alocată pentru următorul exercițiu financiar, 2021-2027.

CUM DEVINE RENTABILĂ O FERMĂ CU 18 VACI!

CUM DEVINE RENTABILĂ O FERMĂ CU 18 VACI!

29 noiembrie 2020 - 07:39

AFACERI AGRICULTURA. Un crescător de bovine din județul Suceava a reușit să-și transforme o fermă de 18 vaci de lapte într-o afacere rentabilă. Crescătorul și-a construit din bani europeni o făbricuță, organizată în trei containere modulare, unde produce brânzeturi, lapte acru, smântână, etc. Produsele lactate pot fi cumpărate direct de la făbricuță, iar în perioada următoare, fermierul va intra cu produsele lui într-un lanț de magazine cu produse tradiționale.

GUVERN: NOU SPRIJIN FINANCIAR PENTRU FERMIERI!

GUVERN: NOU SPRIJIN FINANCIAR PENTRU FERMIERI!

29 noiembrie 2020 - 06:38

OFICIAL. Guvernul a adoptat în ședința din 27 noiembrie 2020 o hotărâre prin care este instituit un nou ajutor financiar pentru fermieri, programul Agro Invest. Prin acest program de sprijin, fermierii pot să contracteze credite de la bănci cu garanții de stat și dobândă subvenționată.

APROBATĂ DE GUVERN! SUBVENȚIA APIA DE 500 DE EURO PE HECTAR!

APROBATĂ DE GUVERN! SUBVENȚIA APIA DE 500 DE EURO PE HECTAR!

29 noiembrie 2020 - 06:20

AJUTOR FERMIERI. Guvernul a aprobat în ședința din 27 noiembrie 2020 o ordonanță de urgență prin care este instituită o schemă de ajutor pe hectar în cuantum de 500 de euro/ha pentru viticultori. Subvenția a fost aprobată deja de Comisia Europeană, iar Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va face plata către beneficiari până la data de 31 decembrie 2020.

ȘEFUL AFIR: PREFER SĂ DAU UN LEU ÎN PLUS PE UN PRODUS AUTOHTON CARE ARE GUST ȘI ESTE CURAT!

ȘEFUL AFIR: PREFER SĂ DAU UN LEU ÎN PLUS PE UN PRODUS AUTOHTON CARE ARE GUST ȘI ESTE CURAT!

28 noiembrie 2020 - 08:26

BANI PENTRU FERMIERI. Directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Mihai-Liviu Moraru, a anunțat suma care va fi la dispoziția fermierilor români pentru investițiile în ferme în următorii 7 ani. Totodată, șeful AFIR declară că este un susținător al produselor românești, provenite din fermele din România și militează pentru reducerea importurilor.

PRIMA SESIUNE ADS! UNUI SINGUR TÂNĂR FERMIER I S-AU ATRIBUIT FĂRĂ LICITAȚIE 50 HA DE TEREN!

PRIMA SESIUNE ADS! UNUI SINGUR TÂNĂR FERMIER I S-AU ATRIBUIT FĂRĂ LICITAȚIE 50 HA DE TEREN!

27 noiembrie 2020 - 18:32

TEREN AGRICOL PENTRU TINERII FERMIERI. Tânărul fermier Marcel Pop din județul Satu Mare este primul tânăr fermier care a semnat astăzi un contract cu Agenția Domeniilor Statului pentru atribuirea directă a celor 50 de hectare de teren agricol, promise tinerilor fermieri. Pentru celelalte suprafețe declarate disponibile în câteva județe, se vor organiza licitații publice.

 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Peste 8 tone de orz la hectar în ferma lui Călin Tomescu! Ce a făcut diferenţa dintre orz şi grâu?

Peste 8 tone de orz la hectar în ferma lui Călin Tomescu! Ce a făcut diferenţa dintre orz şi grâu?

#AgrolinTCI #CalinTomescu #productieorz #orz2020 #campanie2020

Anul acesta, deşi a fost secetă, Călin Tomescu a obţinut cea mai bună producţie la cultura de orz de toamnă: a recoltat peste 8.000 kg/ha. Orzul l-a semănat în 10 octombrie, când era deficit mare de apă. Pe 16 ha - Jup, de la Caussade, iar pe alte 6 ha - orz bază de la Gherla.

Cultura premergătoare a fost grâu, ceea ce „nu e foarte indicat”, recunoaşte tânărul fermier, dar spune că „dacă orzul merge pentru furajare, nu este o problemă foarte mare”.

Seceta de anul acesta l-a determinat să se gândească serios ca de anul viitor să aplice îngrăşăminte lichide, care au o absorbţie mai bună în sol.

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

Căsnicie

Căsnicie
Soţul intră în cameră şi-i spune soţiei: Detalii