Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

DAEA: DACĂ NICI ACUM NU VÂND MIEII, ATUNCI CÂND ÎI MAI VÂND DACĂ NU LA PAȘTE!

Publicat: 12 aprilie 2019 - 11:59
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CE SPUNE MINISTRUL PETRE DAEA DESPRE INTERZICEREA VÂNZĂRII MIEILOR! Ministrul agriculturii, Petre Daea, se întreabă, fără urmă de revoltă, când își vor vinde mieii crescătorii de ovine dacă nu la Paște. Probabil, la Paștele cailor îi vor vinde, cum stă în acest moment situația în România. Pesta porcină africană și scrapia la ovine continuă să facă ravagii. Dezastrul s-a mutat în curtea oierilor care nu-și pot vinde mieii.

Știrea AGROINFO că este interzisă vânzarea mieilor în târguri și piețe a stârnit vii reacții din partea oierilor din România. Este o lovitură cruntă pentru crescătorii de ovine care au sperat să-și mai recupereze o parte din pierderile din ferme. Prețul mic, de batjocură, la carnea de miel și la oaie, subvențiile mici, furajele scumpe și cu fermele mereu sub amenințarea scrapiei sau a pestei oilor, sunt necazurile în care sunt prinși ciobanii din țară. Regulile extrem de severe la vânzarea mieilor și a cărnii de miel sunt un efect al epidemiei de scrapie, boală fără leac, mortală pentru ovine, și al pandemiei de pestă porcină africană. Astfel, speranțele oierilor că-și vor duce mieii în târguri și piețe s-au năruit. Nici ministrul agriculturii nu le poate promite așa ceva. Nu se poate trece peste planul aspru de măsuri făcut de autoritățile sanitare veterinare.

Petre Daea a fost întrebat joi, 11 aprilie, la deschiderea AGRARIA ce vor face oierii cu mieii, unde-i vor vinde. Din răspunsul dat de ministrul Daea, trecând peste întortocherile obositoare de fraze, peste redundanță, transpare clar ideea că în fiecare județ, localitate, vânzarea mieilor este lăsată la mâna autorităților sanitar-veterinare și a primarilor. Astfel, autoritățile din fiecare județ vor decide dacă se fac centre temporare de sacrificare animale sau nu.

agraria-2019-daea-9_b

Acum, sigur, este acest necaz în țară (pesta porcină africană n.r.), încă este pentru că a avut un vârf foarte ridicat și știți și dumneavoastră, l-ați prezentat în mass-media, eu vă mulțumesc foarte mult pentru modul dumneavoastră, felul dumneavoastră și atașamentul dumneavoastră pentru agricultură, că transmiteți populației informațiile pe care le luați de la noi, de la alții, în așa fel încât populația să cunoască preocupările noastre, preocupările Guvernului, preocupările Parlamentului în domeniul agriculturii.

Revenind la întrebarea directă pe care dumneavoastră mi-ați pus-o, în țară mai sunt zone care sunt sub restricție, dar am apreciat aici și vreau să-l felicit pe medicul, directorul Direcției Sanitar Veterinare Cluj, care a interpretat în mod corect și responsbil această situație și mi-a prezentat modul în care peste câteva zile, atât DSV, prin echipajul tehnic pe care-l au, cât și direcțiile agricole prin oamenii pe care-i au în dispozitiv, dar și în înțelegere deplină cu autoritățile, vorbesc aici de Prefectură, vorbesc aici de primari, pot gestiona într-o liniște deplină acest moment formidabil pentru țară.

Fiecare om dorește să sacrifice un miel, fiecare om vrea să mănânce o bucată de carne de miel sau o ciorbă, așa cum este tradiția și cum există acest sentiment al respectului față de munca oamenilor, știindu-se că ei acum caută valorificare. Dacă nici acum nu vând mieii, atunci când îi mai vând dacă nu la Paște. De aceea, măsurile sunt pentru fiecare loc în parte, pentru fiecare direcție sanitar-veterinară în parte, să se pună de acord cu primăriile pentru a stabili locurile de comercializare a animalelor respective pentru a da liniște acestui moment.

Și, evident, cum am spus-o și ieri (miercuri n.r.), domnul președinte Liviu Dragnea spunea ieri la Giurgiu că lucrurile acestea trebuie să se desfășoare cu o responsabilitate totală și cu aplecare spre nevoile oamenilor și spre nevoile zilnice ale oamenilor, mai ales în aceste momente și tot timpul, dealtfel, pentru o bună activitate în domeniu, să câștige și fermierii și să fim scutiți de unele scăpări, greșeli care ar putea apare și ne-ar afecta din punct de vedere al situației sanitar veterinare, a declarat Petre Daea, la târgul AGRARIA, organizat la Jucu, în Cluj.

Vizualizat: 2616 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

De vorbă cu Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA.John Deere si Joskin au obtinut din partea juriului DLG (din care a facut parte si conf. dr. Ovidiu Ranta) singura medalie de aur pentru inovatie acordata la aceasta editie de Agritechnica, pentru proiectul comun eAutoPower cu sistemul inteligent e8WD - prima cutie de viteze electro-mecanica. Tehnologie care promite sa revolutioneze mediul de operare tractor-implement... #IPSO Agricultură #DLG Intermarketing #John Deere #Joskin#AGRITECHNICA

OROS Linamar la AGRITECHNICA 2019 AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere!

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii