Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

DAEA: DACĂ NICI ACUM NU VÂND MIEII, ATUNCI CÂND ÎI MAI VÂND DACĂ NU LA PAȘTE!

Publicat: 12 aprilie 2019 - 11:59
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CE SPUNE MINISTRUL PETRE DAEA DESPRE INTERZICEREA VÂNZĂRII MIEILOR! Ministrul agriculturii, Petre Daea, se întreabă, fără urmă de revoltă, când își vor vinde mieii crescătorii de ovine dacă nu la Paște. Probabil, la Paștele cailor îi vor vinde, cum stă în acest moment situația în România. Pesta porcină africană și scrapia la ovine continuă să facă ravagii. Dezastrul s-a mutat în curtea oierilor care nu-și pot vinde mieii.

Știrea AGROINFO că este interzisă vânzarea mieilor în târguri și piețe a stârnit vii reacții din partea oierilor din România. Este o lovitură cruntă pentru crescătorii de ovine care au sperat să-și mai recupereze o parte din pierderile din ferme. Prețul mic, de batjocură, la carnea de miel și la oaie, subvențiile mici, furajele scumpe și cu fermele mereu sub amenințarea scrapiei sau a pestei oilor, sunt necazurile în care sunt prinși ciobanii din țară. Regulile extrem de severe la vânzarea mieilor și a cărnii de miel sunt un efect al epidemiei de scrapie, boală fără leac, mortală pentru ovine, și al pandemiei de pestă porcină africană. Astfel, speranțele oierilor că-și vor duce mieii în târguri și piețe s-au năruit. Nici ministrul agriculturii nu le poate promite așa ceva. Nu se poate trece peste planul aspru de măsuri făcut de autoritățile sanitare veterinare.

Petre Daea a fost întrebat joi, 11 aprilie, la deschiderea AGRARIA ce vor face oierii cu mieii, unde-i vor vinde. Din răspunsul dat de ministrul Daea, trecând peste întortocherile obositoare de fraze, peste redundanță, transpare clar ideea că în fiecare județ, localitate, vânzarea mieilor este lăsată la mâna autorităților sanitar-veterinare și a primarilor. Astfel, autoritățile din fiecare județ vor decide dacă se fac centre temporare de sacrificare animale sau nu.

agraria-2019-daea-9_b

Acum, sigur, este acest necaz în țară (pesta porcină africană n.r.), încă este pentru că a avut un vârf foarte ridicat și știți și dumneavoastră, l-ați prezentat în mass-media, eu vă mulțumesc foarte mult pentru modul dumneavoastră, felul dumneavoastră și atașamentul dumneavoastră pentru agricultură, că transmiteți populației informațiile pe care le luați de la noi, de la alții, în așa fel încât populația să cunoască preocupările noastre, preocupările Guvernului, preocupările Parlamentului în domeniul agriculturii.

Revenind la întrebarea directă pe care dumneavoastră mi-ați pus-o, în țară mai sunt zone care sunt sub restricție, dar am apreciat aici și vreau să-l felicit pe medicul, directorul Direcției Sanitar Veterinare Cluj, care a interpretat în mod corect și responsbil această situație și mi-a prezentat modul în care peste câteva zile, atât DSV, prin echipajul tehnic pe care-l au, cât și direcțiile agricole prin oamenii pe care-i au în dispozitiv, dar și în înțelegere deplină cu autoritățile, vorbesc aici de Prefectură, vorbesc aici de primari, pot gestiona într-o liniște deplină acest moment formidabil pentru țară.

Fiecare om dorește să sacrifice un miel, fiecare om vrea să mănânce o bucată de carne de miel sau o ciorbă, așa cum este tradiția și cum există acest sentiment al respectului față de munca oamenilor, știindu-se că ei acum caută valorificare. Dacă nici acum nu vând mieii, atunci când îi mai vând dacă nu la Paște. De aceea, măsurile sunt pentru fiecare loc în parte, pentru fiecare direcție sanitar-veterinară în parte, să se pună de acord cu primăriile pentru a stabili locurile de comercializare a animalelor respective pentru a da liniște acestui moment.

Și, evident, cum am spus-o și ieri (miercuri n.r.), domnul președinte Liviu Dragnea spunea ieri la Giurgiu că lucrurile acestea trebuie să se desfășoare cu o responsabilitate totală și cu aplecare spre nevoile oamenilor și spre nevoile zilnice ale oamenilor, mai ales în aceste momente și tot timpul, dealtfel, pentru o bună activitate în domeniu, să câștige și fermierii și să fim scutiți de unele scăpări, greșeli care ar putea apare și ne-ar afecta din punct de vedere al situației sanitar veterinare, a declarat Petre Daea, la târgul AGRARIA, organizat la Jucu, în Cluj.

Vizualizat: 2919 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

APEL MINISTRUL AGRICULTURII: PRIMARII SĂ NE AJUTE, NU SĂ NE ÎNCURCE!

APEL MINISTRUL AGRICULTURII: PRIMARII SĂ NE AJUTE, NU SĂ NE ÎNCURCE!

04 iunie 2020 - 21:04

SUBVENȚII APIA 2020! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a făcut astăzi un apel către primarii din România care trebuie să transmită la APIA adeverințele de la registrul agricol pentru fermierii care solicită anul acesta subvențiile agricole. Fac un apel către autoritățile locale, către primari, să ne ajute, să nu ne încurce în această perioadă, a spus șeful MADR.

GATA CU BERBECII CU ORIGINEA DOAR PE HÂRTIE!

GATA CU BERBECII CU ORIGINEA DOAR PE HÂRTIE!

04 iunie 2020 - 17:52

ÎNCEPE GENOTIPAREA LA OVINE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi, într-o conferință, că nu se va mai elibera niciun certificat de origine pentru berbeci fără efectuarea genotipării. Testele arată apartenența berbecilor la rasă, filiația, dar și rezistența acestora la scrapie, boală mortală pentru ovine, fără leac.

MINISTRUL OROS: SCHEMA PENTRU AJUTORUL DE CRIZĂ pentru FERMIERI, SCRISĂ ȘI TRIMISĂ PARLAMENTULUI!

MINISTRUL OROS: SCHEMA PENTRU AJUTORUL DE CRIZĂ pentru FERMIERI, SCRISĂ ȘI TRIMISĂ PARLAMENTULUI!

04 iunie 2020 - 16:21

EXCLUSIV! AGROINFO l-a întrebat, în conferința de presă de astăzi, pe ministrul agriculturii, Adrian Oros, dacă au fost stabilite condițiile de acordare a ajutorului de criză pentru fermieri, 7.000 de euro/fermă. În conferință, ministrul agriculturii ne-a spus că așteaptă sugestiile Parlamentului European. La finalul conferinței, AGROINFO a insistat pentru a primi lămuriri. Ce ne-a declarat, în exclusivitate, ministrul agriculturii?

OIERUL DAN PETRESCU, APC: PREȚUL PE KILOGRAMUL DE MIEL S-A TRIPLAT!

OIERUL DAN PETRESCU, APC: PREȚUL PE KILOGRAMUL DE MIEL S-A TRIPLAT!

04 iunie 2020 - 15:42

VESTE BUNĂ PENTRU OIERI! Crescătorul de ovine Dan Petrescu, președintele Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC), prezent la conferința de presă organizată astăzi de ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat, pentru AGROINFO, că prețul în viu al kilogramului de miel aproape că s-a triplat. Creșterea prețului la mieii pentru export, spune oierul, este datorată negocierilor făcute de ministrul agriculturii cu țările arabe. Exportatorii plătesc mai mult pe kilogramul de miel în viu.

MINISTRUL OROS: EXPORT DE CARCASE DE OVINE ÎN QATAR!

MINISTRUL OROS: EXPORT DE CARCASE DE OVINE ÎN QATAR!

04 iunie 2020 - 14:51

EXCLUSIV! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi, pentru AGROINFO, că a obținut acceptul autorităților din Qatar pentru exportul de carcasă proaspătă de ovine.

CINE ARE PRIORITATE LA CUMPĂRAREA TERENURILOR AGRICOLE!

CINE ARE PRIORITATE LA CUMPĂRAREA TERENURILOR AGRICOLE!

04 iunie 2020 - 06:43

LEGE VOTATĂ! Camera Deputaților a votat ieri, 3 iunie 2020, legea care reglementează vânzarea terenurilor agricole. AGROINFO v-a informat deja că terenurile agricole nu mai pot fi vândute cetățenilor străini și nici în scopul speculei. Vă spunem cine are prioritate la cumpărarea terenurilor agricole, lista preemptorilor. De asemenea, se înființează Registrul unic național privind circulația și destinația terenurilor agricole.

LEGE VOTATĂ ASTĂZI! INTERZISĂ VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE CETĂȚENILOR STRĂINI!

LEGE VOTATĂ ASTĂZI! INTERZISĂ VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE CETĂȚENILOR STRĂINI!

03 iunie 2020 - 20:42

VOTATĂ! Camera Deputaților a votat astăzi legea prin care terenurile agricole nu mai pot fi vândute cetățenilor străini. Proiectul a fost adoptat cu 205 voturi pentru, 96 împotrivă și 8 abțineri. Camera Deputaților este for decizional, iar legea va fi trimisă președintelui României pentru promulgare.

OFICIAL! VESTE EXCELENTĂ pentru FERMIERI! CREȘTE BUGETUL PENTRU SUBVENȚII!

OFICIAL! VESTE EXCELENTĂ pentru FERMIERI! CREȘTE BUGETUL PENTRU SUBVENȚII!

03 iunie 2020 - 17:31

DECIZIE! Comisia Europeană va majora bugetele din cadrul politicii agricole comune (PAC) cu 9 miliarde EUR (4 miliarde EUR pentru Fondul european de garantare agricolă și 5 miliarde EUR pentru Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală), iar Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime (FEPAM) va fi majorat cu 500 milioane EUR, anunță astăzi Reprezentanța Comisiei Europene în România, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

UN DIRECTOR APIA ANUNȚĂ CALENDARUL CONTROALELOR APIA PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR!

UN DIRECTOR APIA ANUNȚĂ CALENDARUL CONTROALELOR APIA PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR!

03 iunie 2020 - 17:06

SUBVENȚII APIA 2020! Aproape tot eșantionul de control, selectat anul acesta de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) dintre fermierii care solicită subvenții agricole, va fi verificat prin teledetecție, anunță Ovidiu Săvâșcă, directorul executiv APIA Mureș.

PLATĂ SUPLIMENTARĂ DE MAXIM 310 EURO/HA LA SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE!

PLATĂ SUPLIMENTARĂ DE MAXIM 310 EURO/HA LA SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE!

03 iunie 2020 - 16:47

SUBVENȚIA APIA PĂȘUNE, MAI MARE! Subvenția APIA pentru pășuni și fânațe crește, în acest an, cu maxim 310 euro pe hectar dacă fermierii încheie angajamente de agro-mediu și climă, Măsura 10 PNDR 2020, anunță directorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

IQ Robotics, o companie românească cu sediul în Braşov, a adus la INDAGRA o dronă pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, care a stârnit interesul multor fermieri. Drona este controlată prin calculator, de unde i se stabileşte harta şi misiunea, având o autonomie de zbor între 10 şi 15 minute, în funcţie de complexitatea operaţiunii şi condiţiile de lucru.

Reporter: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

La pescuit

La pescuit
- De două zile tot pescuiesc şi nu am prins nimic. Detalii