ALARMANT! Fermier înglodat în datorii, stors de munca istovitoare, de multe ori acuzat pe nedrept, deznădăjduit în fața dificultăților, singur în necazuri, fără un sprijin, alege să-și încheie viața. Este povestea tristă, înfiorătoare a fermierilor din Franța. Potrivit organizației Mutualite Sociale Agricole, MSA, în fiecare zi se sinucide un fermier francez. Rata sinuciderilor a crescut alarmant.
Seria neagră a sinuciderilor fermierilor francezi este un subiect, de multe ori, tabu. Nu se vorbește despre el. Realitatea a ieșit crudă, devastatoare, la suprafață, la sfârșitul lunii septembrie 2019, când organizația care se ocupă cu protecția socială obligatorie a angajaților din agricultură, MSA, a dezvăluit presei din Franța cifre tulburătoare care relevă că în fiecare zi, în Franța, se sinucide un fermier. Anul acesta, până la finalul verii, 605 fermieri ar fi ales să-și pună capăt zilelor, 274 dintre ei ar fi avut peste 65 de ani, iar din 5 fermieri care recurg la acest gest fatal, 4 sunt bărbați.
Rata de sinucidere în rândul fermierilor ar fi cu 20% până la 30% mai mare decât în rândul restului populației. Presiunea economică este puternică, dar nu doar rezultatele financiare îi împing pe unii fermieri să comită ireparabilul. Desconsiderarea fermierilor, a muncii lor, acuzarea lor pe nedrept că otrăvesc hrana, neîncrederea în ziua de mâine, volatilitatea prețurilor, pierderea fermei, o oboseală cruntă i-ar împinge pe fermierii francezi să renunțe la viață.
Conform MSA, cele mai multe sinucideri sunt înregistrate în rândul crescătorilor de vaci de lapte.
Ziariștii francezi au scris poveștile cutremurătoare ale mai multor fermieri învinși de necazuri. Din istoriile sumbre, reiese disperarea, deznădejdea, condițiile grele care-i împing la astfel de decizii ireversibile. Raymond, 51 de ani, crescător de vaci de lapte din Loire-Atlantique, și-a pus capăt zilelor dimineața la 5 chiar în ferma sa. Era apăsat de dificultățile financiare, de datoriile în care se băgase ca să-și extindă ferma. Un alt fermier din Maine et-Loire, în vârstă de 47 de ani, instalat în 2000 ca șef de exploatație la o fermă de vaci de lapte, a trebuit să-și închidă ferma un an mai târziu, în 2011, deoarece nu avea bani suficienți pentru a îndeplini noile standarde sanitare. Forțat, s-a reprofilat. A devenit cultivator de plante medicinale, dar plantația nu a fost profitabilă, iar el se gândea mereu la ferma de vaci pe care a pierdut-o. A ales să-și încheie socotelile.
Trasă parcă la indigo e și povestea fermierului Jean-Pierre, crescător de vaci de lapte din Golful Morbihan. Avea 46 de ani și s-a împușcat în inimă. De ferma de vaci de lapte se ocupa alături de fratele său, dar, odată cu sfârșitul contingentelor din aprilie 2015, cei doi frați s-au trezit într-o mare dificultate financiară.
Dramele care se succed cu atâta viteză în lumea agricolă din Franța au atras atenția tuturor, inclusiv a producătorilor de film. La sfârșitul lunii septembrie 2019, în Franța a fost lansată o peliculă cu acest subiect dureros, "În numele pământului". Protagonistul filmului este un fermier înglodat în datorii, care se scufundă pe zi ce trece în depresie și, la final, alege să-și încheie viața.
În Franța, s-a și înființat o linie telefonică de urgență, doar pentru fermieri, unde aceștia pot cere ajutor și unde li se oferă consiliere pentru că renunțarea la viață nu este o soluție.
Surse: France Agricole, Ouest France. Autor fotografie Karoll Petit, fotoreporter Franța