Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

CUTREMURĂTOR! ÎN FIECARE ZI, SE SINUCIDE UN FERMIER!

Publicat: 07 octombrie 2019 - 20:21
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ALARMANT! Fermier înglodat în datorii, stors de munca istovitoare, de multe ori acuzat pe nedrept, deznădăjduit în fața dificultăților, singur în necazuri, fără un sprijin, alege să-și încheie viața. Este povestea tristă, înfiorătoare a fermierilor din Franța. Potrivit organizației Mutualite Sociale Agricole, MSA, în fiecare zi se sinucide un fermier francez. Rata sinuciderilor a crescut alarmant.

Seria neagră a sinuciderilor fermierilor francezi este un subiect, de multe ori, tabu. Nu se vorbește despre el. Realitatea a ieșit crudă, devastatoare, la suprafață, la sfârșitul lunii septembrie 2019, când organizația care se ocupă cu protecția socială obligatorie a angajaților din agricultură, MSA, a dezvăluit presei din Franța cifre tulburătoare care relevă că în fiecare zi, în Franța, se sinucide un fermier. Anul acesta, până la finalul verii, 605 fermieri ar fi ales să-și pună capăt zilelor, 274 dintre ei ar fi avut peste 65 de ani, iar din 5 fermieri care recurg la acest gest fatal, 4 sunt bărbați.

Rata de sinucidere în rândul fermierilor ar fi cu 20% până la 30% mai mare decât în rândul restului populației. Presiunea economică este puternică, dar nu doar rezultatele financiare îi împing pe unii fermieri să comită ireparabilul. Desconsiderarea fermierilor, a muncii lor, acuzarea lor pe nedrept că otrăvesc hrana, neîncrederea în ziua de mâine, volatilitatea prețurilor, pierderea fermei, o oboseală cruntă i-ar împinge pe fermierii francezi să renunțe la viață.

Conform MSA, cele mai multe sinucideri sunt înregistrate în rândul crescătorilor de vaci de lapte.

Ziariștii francezi au scris poveștile cutremurătoare ale mai multor fermieri învinși de necazuri. Din istoriile sumbre, reiese disperarea, deznădejdea, condițiile grele care-i împing la astfel de decizii ireversibile. Raymond, 51 de ani, crescător de vaci de lapte din Loire-Atlantique, și-a pus capăt zilelor dimineața la 5 chiar în ferma sa. Era apăsat de dificultățile financiare, de datoriile în care se băgase ca să-și extindă ferma.  Un alt fermier din Maine et-Loire, în vârstă de 47 de ani, instalat în 2000 ca șef de exploatație la o fermă de vaci de lapte, a trebuit să-și închidă ferma un an mai târziu, în 2011, deoarece nu avea bani suficienți pentru a îndeplini noile standarde sanitare. Forțat, s-a reprofilat. A devenit cultivator de plante medicinale, dar plantația nu a fost profitabilă, iar el se gândea mereu la ferma de vaci pe care a pierdut-o. A ales să-și încheie socotelile.
Trasă parcă la indigo e și povestea fermierului Jean-Pierre, crescător de vaci de lapte din Golful Morbihan. Avea 46 de ani și s-a împușcat în inimă. De ferma de vaci de lapte se ocupa alături de fratele său, dar, odată cu sfârșitul contingentelor din aprilie 2015, cei doi frați s-au trezit într-o mare dificultate financiară.

Dramele care se succed cu atâta viteză în lumea agricolă din Franța au atras atenția tuturor, inclusiv a producătorilor de film. La sfârșitul lunii septembrie 2019, în Franța a fost lansată o peliculă cu acest subiect dureros, "În numele pământului". Protagonistul filmului este un fermier înglodat în datorii, care se scufundă  pe zi ce trece în depresie și, la final, alege să-și încheie viața.

În Franța, s-a și înființat o linie telefonică de urgență, doar pentru fermieri, unde aceștia pot cere ajutor și unde li se oferă consiliere pentru că renunțarea la viață nu este o soluție.

Surse: France Agricole, Ouest France. Autor fotografie Karoll Petit, fotoreporter Franța

Vizualizat: 2377 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

MESAJ APIA DE ASTĂZI PENTRU FERMIERII CARE AȘTEAPTĂ BANII!

MESAJ APIA DE ASTĂZI PENTRU FERMIERII CARE AȘTEAPTĂ BANII!

28 octombrie 2020 - 14:54

OFICIAL! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 16 - 27.10.2020, au fost autorizați la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans pentru anul 2020, un număr de 618.279 fermieri, reprezentând un procent de 74 % din numărul total al fermierilor, anunță APIA într-un comunicat transmis astăzi pentru AGROINFO.

FERMIERII BLOCAȚI LA PLATA AVANSULUI APIA!

FERMIERII BLOCAȚI LA PLATA AVANSULUI APIA!

28 octombrie 2020 - 14:40

BLOCAȚI LA PLATĂ! Fermierul Gabriel Stoichiță ne-a semnalat o situație care trebuie rezolvată urgent de Ministerul Agriculturii și de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Grâu - Bursele slăbesc, exporturile continuă

Grâu - Bursele slăbesc, exporturile continuă

28 octombrie 2020 - 09:30

După o perioadă cu precipitaţii în câmpiile sudice la Statelor Unite şi în Rusia, atât la Bursa de la Chicago cât şi la cea din Paris, cursul grâului a cedat şi a intrat într-o scădere uşoară.

BURSELE INTERNAȚIONALE HELMUT CLAAS 2020!

BURSELE INTERNAȚIONALE HELMUT CLAAS 2020!

28 octombrie 2020 - 09:17

EVENIMENT. Ca in fiecare an, tinerele talente au primit pentru proiectele lor diploma de excelență în domeniul științelor inginerești și agricole Burse Helmut Claas și alte premii în valoare totală de peste 36.000 de euro din partea Fundației Claas din Germania.

APICULTORI, PREZENTAȚI-VĂ URGENT LA APIA PENTRU PLATA AJUTORULUI!

APICULTORI, PREZENTAȚI-VĂ URGENT LA APIA PENTRU PLATA AJUTORULUI!

28 octombrie 2020 - 08:45

AJUTOR APICULTURĂ! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că preia până la data limită de 31 octombrie 2020 cererile apicultorilor pentru plata ajutorului de stat la motorina achiziționată și utilizată în trimestrul 3 al anului 2020, 1 iulie - 30 septembrie 2020.

DIRECTOR APIA: CÂND AJUNG BANII ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

DIRECTOR APIA: CÂND AJUNG BANII ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

28 octombrie 2020 - 07:44

PLATĂ SUBVENȚII APIA 2020! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este în plină campanie de plată a avansului la subvențiile agricole aferente acestui an. Un director executiv APIA explică în cât timp ajung banii în conturile fermierilor eligibili pentru avansul APIA, de la momentul autorizării la plată.

ȘEF APIA: DAU O VESTE BUNĂ FERMIERILOR!

ȘEF APIA: DAU O VESTE BUNĂ FERMIERILOR!

28 octombrie 2020 - 07:30

SUBVENȚII APIA 2020. Veste bună pentru fermierii români legată de plata avansului la subvențiile agricole aferente anului de cerere 2020. Fermierii care sunt în eșantionul de control, atât la controlul clasic în teren, cât și la cel prin teledetecție vor fi incluși pe listele de plată a avansului APIA la începutul lunii noiembrie, 5-8 noiembrie 2020, anunță directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

ORDIN MINISTERUL AGRICULTURII! LISTA TARIFELOR PENTRU FERMIERII ROMÂNI!

ORDIN MINISTERUL AGRICULTURII! LISTA TARIFELOR PENTRU FERMIERII ROMÂNI!

28 octombrie 2020 - 06:32

ÎN VIGOARE. Pe data de 25 octombrie 2020 a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul nr. 261/2020 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 568/2019 privind aprobarea tarifelor pentru prestarea serviciilor fitosanitare din domeniul protecției plantelor și carantinei fitosanitare și din domeniul comercializării și utilizării produselor de protecție a plantelor. Prin acest Ordin, au fost mărite tarifele fitosanitare.

OIERUL VASILE TURCULEȚ: HALAL SPECIALIȘTI ÎN ZOOTEHNIE!

OIERUL VASILE TURCULEȚ: HALAL SPECIALIȘTI ÎN ZOOTEHNIE!

27 octombrie 2020 - 18:27

SCRISOARE. Vasile Turculeț, care se autodefinește un oier de canapea în prezent, dar care are la activ 40 de ani de oierit, deținând și funcția de președinte al Asociației Judeţene a Crescătorilor Montani de Ovine "Dealu Negru" Bistriţa Năsăud, a transmis astăzi o scrisoare către AGROINFO. Vasile Turculeț, un pionier în selecția și ameliorarea genetică a ovinelor, ne spune că zootehnia din România nu a scăpat nici astăzi de aberațiile comuniste.

"Foamea" de cereale a Chinei va continua pe seama incertitudinilor

27 octombrie 2020 - 14:50

Apetitul Chinei pentru importurile de cereale este în continuă creştere, întrucât țara intenționează să-și satisfacă cererea internă și să îşi asigure rezerve interne stabile în contextul unor factori de piață incerţi şi a tensiunilor comerciale internaţionale. În ultimele luni, China a accelerat achiziția de porumb, grâu, soia, sorg și orz, potrivit agențiile de monitorizare a pieței internaţionale. Dependența tot mai mare de importuri, creșterea prețurilor interne și teama de provocările logistice induse de pandemie sunt doar câţiva dintre factorii care au contribuit la această "foame" a Chinei.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Principala problemă din acest an în cultura pepenilor verzi a fost antracnoza, o boală care atacă toate părțile aeriene ale plantei: frunze, fructe şi tulpini. Soluțiile Syngenta pentru controlul atracnozei sunt produse precum Cidely Top și Ortiva Top aplicate în alternanță.

În cultura pepenilor galbeni principala problema a fost mana. Fungicidul Revus are o acţiunea puternică şi persistentă şi asigură un bun nivel de combatere al manei.

FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019 Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Bancul zilei

Ziua de mâine

Ziua de mâine
Cea mai grozavă zi este MÂINE. Detalii