Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

CUM FACE UN ȚĂRAN ROMÂN 3.000 - 4.000 DE EURO/LUNĂ DIN 50 DE PORCI!

Publicat: 09 iunie 2020 - 15:50
7 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

POVESTEA PORCULUI ROMÂNESC. Celebrul jambon din Spania sau cel produs de țăranii francezi din Munții Pirinei poate fi învins cu ușurință de jambonul românesc fabricat de țăranii noștri care cresc porci dintr-o rasă autentic românească, Bazna, Mangalița sau Strei, spune prof. Avram Fițiu, subsecretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Ca să obțină un câștig de 3.000 de euro - 4.000 de euro pe lună, țăranul are nevoie să crească doar 50 de porci, spune Avram Fițiu, profesor USAMV Cluj. Gustul și calitățile terapeutice, date de biodiversitate, situează jambonul românesc peste cel din Spania sau Franța.

Să arătăm Europei că suntem campioni la biodiversitate, lucru pe care consumatorul francez nu-l cunoaște. Că avem cel mai mare număr de specii de plante din flora sălbatică din toată Europa, circa 250 față de cele 50 ale Spaniei și Franței. Și să arătăm nu prin povești, prin povești cu jambon, dacă vorbim acum de jambon. Adică să arătăm că mixtura cu care facem jambonul are 250 de plante, adică o mare diversitate de principii terapeutice, nutriționale care vor intra ca ingredient în structura jambonului, spune subsecretarul de stat MADR, cunoscut ca un susținător al satului românesc.

Țăranii noștri pot exporta jambon la un preț minim de 20 de euro pe kilogram în Italia, Spania, adaugă prof. Avram Fițiu.

Suntem capabili și facem în Banat un astfel de jambon. Următoarea regulă: în România, după ce avem biodiversitate, trebuie să avem o fermă în care alegem rase românești, Mangalița, Bazna și Strei, că-l pierdem în câțiva ani de zile dacă nu ne mișcăm rapid. Deci, rasă autentică avem. Este o bătălie uriașă pentru Mangalița, dar Mangalița rasă pură românească și nu Mangalița amestecat cu porc mistreț cum este cazul Ungariei, că ei nu au rasa noastră, ci una amestecată și ca atare, la nivel de structură a jambonului nu are calitățile gustative. Te diferențiezi și asta o putem demonstra genetic, prin segmentare genetică, prin analize de sânge la porcii noștri românești. Mă bucur că, în sfârșit, un ministru al agriculturii a priceput și avem, de o lună de zile, un program care încurajează în România achiziția de Bazna și Mangalița gratuit, 8-10 purcei am înțeles, este un prim pas înainte.

PORCUL, OAIA ȘI VACA TREBUIE SĂ INTRE ÎN PĂDURE!

Trebuie să ajungem la 50 de porci într-o fermă, care este numărul corect ca să trăim astăzi decent. Adică, porcul și săptămâna. Trebuie să fim capabili de a tăia, nu săptămânal, când îi tăiem, în medie, un porc pe săptămână într-un an de zile ca să putem ajunge pe o schemă de lucru de 15-20 de euro kilogramul de jambon, să putem ajunge la un venit ușor de 3.000 - 4.000 de euro pe lună din 50 de porci. Este mult mai simplu să produc 3.000 de euro pe lună, 4.000 de euro pe lună, vânzînd jambon decât brânză maturată. Pentru că jambonul este un produs mai de nișă decât este brânza. Presupune o răbdare pe care doar cei care o au reușesc să câștige acești bani.

Ne trebuie apoi să modificăm de urgență Legea codului silvic prin care să putem introduce porcii, vacile și oile în pădure. Este inadmisibil să ții un porc de culoare neagră la 40 de grade afară, să-l ții într-un stres, din punct de vedere climatic, să-l ții afară în loc să-i dai voie să intre în pădure. În toată Europa, porcul stă în pădure, și oaia și vaca, doar la noi, pădurea e mai specială, ca să o poată tăia, trebuie să nu meargă țăranul cu animalele în pădure. Va trebui să modificăm această lege și să facem o grevă interesantă, ca în Venezuela, pentru accesul porcului în pădure, a explicat Avram Fițiu pentru emisiunea "Cum să faci bani din agricultură".

Jambonul produs în micile ferme, țărănești, din rasele Bazna, Mangalița sau Strei nu are colesterol dăunător organismului.

Vindem la o clientelă de români din Italia, Spania, Franța. Doi, vindem la românii din România care-și permit acest produs, să-l poată cumpăra, vindem la un tip de consumator din Cluj Napoca sau din București, din Iași care este pregătit să asculte povestea porcului nostru de culoare neagră, povestea colesterolului care nu-i face rău, povestea unui porc crescut pe iarbă, povestea unui porc crescut cu ghindă.

Următorul pas este să avem de-a face cu un sistem de creștere în aer liber, în care porcul, cât este posibil, minim 6 luni dacă se poate, chiar 7 luni sau 8, să crească în contact direct cu iarba, un porc care să aibă acces la iarbă. Vorbim de o afacere care este legată implicit de turism, de agro-turism în toată Europa, porcul, jambonul, ferma care produce jambon face obligatoriu agro-turism. Că trebuie să vând imaginea unui porc sociabil, un porc care stă să-l scarpini. (...)

Noi, în România, avem o realitate în care avem 10 hectare de pământ, putem planta trei cu pădure, cu specii forestiere foioase, putem să avem o mare biodiversitate, avem și rasele, trebuie să ne cultivăm răbdarea și să putem vinde povești culturale, legate de acest porc. Pentru că bunicii, străbunicii noștri așa ne-au crescut pe noi, în tinerețe, cu Bazna și Mangalița. Doar acum, de o vreme, mâncăm porcul săracului, un porc de culoare albă, străin, care vine cu un colesterol rău, LDL, care nu are ce căuta în organismul uman.

Pe procesare e simplă povestea, pe 50.000 de euro, o jucărie de procesare. Dar, pe partea de producție, e mult mai simplă, pentru că vorbim de un porc crescut în aer liber, în care doar pentru scroafă îi asigurăm niște construcții ușoare, adăposturi, în timp ce pentru individ, el trăiește în natură. Este un porc autonom care merge pe un an de zile, nu depășește doi ani de zile, nu merge peste iarnă, nu am nevoie să treacă peste iarnă, pentru că el, în timpul iernii, nu va aduce mari sporuri. Este un porc de 9 până la 11 luni. Îl pornesc în februarie și-n luna noiembrie pleacă spre jambon. Adică, e o poveste în care investițiile la nivel de producție sunt minime. Vorbim de o pășune împrejmuită cu gard electric, obligatoriu, o pășune în care-i asigur o rație din care porumbul să dispară. Nu avem voie să-i dăm porumb la un porc gras. În rest, asigurată o rație din furaje pe care le creează agricultorul.
O investiție undeva între 50.000 și 100.000 de euro pentru a putea lăsa în România un venit de minim 2.000-3.000 de euro pe lună încât copiii lor plecați în Spania și Italia să vadă un părinte responsabil acasă care-i spune, haide acasă că facem o șoancă mai bună decât aia din Spania și putem și noi să trăim decent, a mai spus subsecretarul de stat MADR.

ATENȚIE! Acest articol este protejat de dispozițiile Legii 8/1996 privind dreptul de autor și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe AGROINFO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Vizualizat: 47555 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ȘEFUL APIA, EXPLICAȚII IMPORTANTE PENTRU CRESCĂTORII CARE CER AJUTORUL DE MAXIM 7.000 DE EURO!

ȘEFUL APIA, EXPLICAȚII IMPORTANTE PENTRU CRESCĂTORII CARE CER AJUTORUL DE MAXIM 7.000 DE EURO!

24 septembrie 2020 - 16:14

EXCLUSIV AGROINFO. Data de referință pentru plata ajutorului excepțional de maxim 7.000 euro/fermă, acordat crescătorilor de animale pe Măsura 21, este 1 iulie 2020. Dacă la 1 iulie 2020, am avut în fermă 11 vaci eligibile pentru acest ajutor și acum mai am doar 5, pentru câte vaci primesc ajutorul? Ne-a întrebat un crescător de bovine din județul Maramureș.

DATE EUROSTAT: CÂTE OI SE MAI CRESC ÎN ROMÂNIA!

DATE EUROSTAT: CÂTE OI SE MAI CRESC ÎN ROMÂNIA!

24 septembrie 2020 - 14:33

LOCUL DOI ÎN UE. Anul trecut, în 2019, în România a fost înregistrat un efectiv de 10 milioane de ovine, ceea ce a dus țara noastră pe locul doi în Uniunea Europeană în clasamentul celor mai mari crescători de oi, susțin datele publicate miercuri,23 septembrie 2020, de Eurostat.

PRODUCȚIA DE SEMINȚE A UE, AFECTATĂ DE SECETĂ!

PRODUCȚIA DE SEMINȚE A UE, AFECTATĂ DE SECETĂ!

24 septembrie 2020 - 14:06

PRODUCȚIE PORUMB. În ciuda unei creșteri cu 16% a suprafețelor europene de porumb în 2020, culturile au fost afectate de vreme dificilă în această vară: condiții nefavorabile în momentul răsăririi, valuri puternice de căldură cu maxime record în august și septembrie, secetă pedologică şi atmosferică extremă, toate acestea împiedică producătorii să își atingă obiectivele pentru acest sezon.

AJUTORUL DE MAXIM 7.000 DE EURO/FERMĂ! MESAJUL APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

AJUTORUL DE MAXIM 7.000 DE EURO/FERMĂ! MESAJUL APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

24 septembrie 2020 - 10:19

COMUNICAT APIA! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), aduce la cunoștința fermierilor lansarea a 3 noi scheme de sprijin în cadrul Măsurii 21 – Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19 din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020, respectiv în sectorul zootehnic – bovine, sectorul zootehnic – ovine și / sau caprine, dar și în sectorul vegetal – legume-fructe și cartofi.

SANCȚIUNI APIA pentru AJUTOARELE MICILOR FERMIERI ACORDATE PE MĂSURA 21!

SANCȚIUNI APIA pentru AJUTOARELE MICILOR FERMIERI ACORDATE PE MĂSURA 21!

24 septembrie 2020 - 09:22

AJUTOARE CRIZĂ. Verificările în teren efectuate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru ajutoarele acordate în cadrul Măsurii 21, ajutoare excepționale pentru pierderile cauzate de criza sanitară, se pot solda cu aplicarea unor sancțiuni crescătorilor de animale și cultivatorilor de legume, fructe și cartofi.

CONTROLUL APIA ÎN TEREN PENTRU AJUTOARELE ACORDATE MICILOR FERMIERI PE MĂSURA 21!

CONTROLUL APIA ÎN TEREN PENTRU AJUTOARELE ACORDATE MICILOR FERMIERI PE MĂSURA 21!

24 septembrie 2020 - 08:36

AJUTOARE CRIZĂ! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat miercuri, 23 septembrie 2020, lansarea Măsurii 21 prin care sunt acordate ajutoare crescătorilor de ovine/caprine, crescătorilor de bovine care dețin sub 91 de capete bovine și cultivatorilor de legume și fructe. Cererile se depun la APIA din data 25 septembrie 2020. APIA va efectua controale în teren pentru aceste ajutoare.

APIA: CERERILE PENTRU AJUTOR CRIZĂ MĂSURA 21 SE DEPUN ÎN PERIOADA 25 SEPTEMBRIE - 23 OCTOMBRIE 2020!

APIA: CERERILE PENTRU AJUTOR CRIZĂ MĂSURA 21 SE DEPUN ÎN PERIOADA 25 SEPTEMBRIE - 23 OCTOMBRIE 2020!

23 septembrie 2020 - 20:12

APIA ANUNȚĂ! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță lansarea în perioada 25 septembrie – 23 octombrie 2020 a sesiunii de depunere a cererilor de sprijin pentru măsura 21 „Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19” din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

GHIDUL MĂSURII 21! AJUTOARE PENTRU LEGUMICULTORI!

GHIDUL MĂSURII 21! AJUTOARE PENTRU LEGUMICULTORI!

23 septembrie 2020 - 19:23

AJUTOR CRIZĂ. Ministerul Agriculturii a transmis astăzi către AGROINFO Ghidul Măsurii 21. Vă punem la dispoziție toate informațiile de care aveți nevoie pentru a solicita acest ajutor la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

GHIDUL MĂSURII 21! AJUTOR PENTRU CRESCĂTORII DE OVINE/CAPRINE!

GHIDUL MĂSURII 21! AJUTOR PENTRU CRESCĂTORII DE OVINE/CAPRINE!

23 septembrie 2020 - 18:48

AJUTOR CRIZĂ. Ministerul Agriculturii a transmis astăzi către AGROINFO Ghidul Măsurii 21. Vă punem la dispoziție toate informațiile de care aveți nevoie pentru a solicita acest ajutor  la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

GHIDUL MĂSURII 21 PENTRU CRESCĂTORII DE BOVINE CARE DEȚIN SUB 91 DE CAPETE DE ANIMALE!

GHIDUL MĂSURII 21 PENTRU CRESCĂTORII DE BOVINE CARE DEȚIN SUB 91 DE CAPETE DE ANIMALE!

23 septembrie 2020 - 18:15

AJUTOR CRIZĂ. Ministerul Agriculturii a transmis astăzi către AGROINFO Ghidul Măsurii 21. Vă punem la dispoziție toate informațiile de care aveți nevoie pentru a solicita acest ajutor  la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [7]  
Pagini: [1]  1   
7.
AdminLS
|
06. 10, 2020. Wednesday 20:12
Comentariu editorial
Bună seara. Cu siguranță, vă acordăm spațiu, domnule Ladoși, și suntem interesați să vă ascultăm. O mică rectificare, nu este emisiunea AGROINFO. Noi am preluat declarația dintr-o emisiune difuzată de un post TV.
6.
Puiu
|
06. 10, 2020. Wednesday 14:27
ceva asemanator cu comuna primitiva
5.
Ioan Ladosi
|
06. 10, 2020. Wednesday 12:08
Sunt stupefiat de volumul imens de ineptii si falsuri care apar in acest scurt articol. In cazul in care redactia doreste clarificarea acestora va stau la dispozitie. Un exemplu de afirmatie falsa din partea unui (recent se pare!) subsecretar de stat in MADR: "exportul de jambon catre Spania, Italia, Franta"! EXCLUS: datorita pestei porcine africane este interzis exportul de carne de porc din Romania catre alte tari din UE intrucat acest produs NU este tratat termic ci doar sarat si maturat! De altfel, aproape fiecare propozitie contine aberatii si neadevaruri. In plus este degradant ca un inginer horticol sa se pretinda specialist in cresterea suinelor. Regret ca Agroinfo a acceptat in emisiunea sa debitarea unui volum atat de mare de informatii false!
4.
Nitu
|
06. 10, 2020. Wednesday 11:23
Ca sa ajungi la o fermă de 50 de porci sa tai săptămânal 1 iti trebuie cel puțin 2 ani . Iti trebuie bani sa cumperi matca sa poti sa-ti faci continuitatea fermei .Piata de desfacere e grea in Romania nimeni nu iti da 15 20 de euro pe kg de jambon aici in tara
3.
Adrian Mocanu
|
06. 10, 2020. Wednesday 06:27
Stiu un elvetian si un german ce fac exact ce zice dl.Fitiu.unul cu 30ha ,altul cu 70 ha,cu porci rustici,ecologici,vaci,pui,livada ,etc ce vand pe lantul scurt cu preturi foarte bune.Daca vand tot ce au,ferma,casa nu le ajung banii pt a platii banca.Muncesc de dimineata pana seara intr.un ritm ce nu am vazut inca in Ro.Aceasta este ferma de familie dorita de dvs,dl. Oros,etc?
2.
Mangalita Floare de Maces
|
06. 09, 2020. Tuesday 22:08
1.
miihai
|
06. 09, 2020. Tuesday 22:00
o gândire ,,exemplară’’
Rezultate: [7]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tehnologia Syngenta în cultura mărului - testimonial Octavian Drăgan, jud. Bistrița Năsăud

Tehnologia Syngenta în cultura mărului - testimonial Octavian Drăgan, jud. Bistrița Năsăud

Octavian Drăgan administrează de 35 de ani o fermă pomicolă de măr, prun și cireș, aflată în localitatea Ghinda din județul Bistrița Năsăud. Ferma are o suprafaţă de 42ha, din care plantațiile de măr ocupă o suprafață de 26ha, iar în fiecare sezon, Octavian apelează cu încredere la produsele Syngenta pentru protecția plantelor.

 

Cei mai de bază aliați ai săi împotriva bolilor și dăunătorilor din livadă sunt

Alături de Syngenta, Octavian se simte ca într-o familie și apreciază recomandările echipei tehnice, care l-au ajutat să ofere pe piață mere sănătoase și de calitate.

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

SMS pentru PISI...

SMS pentru PISI...
SMS: „Bună pisi! Ce faci? Ce zici dacă ne vedem în seara asta? Iau acum o sticlă de vin... apartamentul este al nostru!”. Detalii