După ce au socotit veniturile şi cheltuielile, fermierii caută să-şi chivernisească agoniseala de peste an. Unii privesc cu încredere, alţii sunt dezamăgiţi pentru că s-au ales cu... praful de pe tobă, cum se spune.
Anul trecut, Grupul de Producători Muncostmar, din comuna gălăţeană Tudor Vladimirescu, a finalizat un proiect finanţat din fonduri europene: un depozit de legume-fructe ultramodern, cu o capacitate de aproape două mii de tone, a cărui valoare a depăşit 2,5 milioane de euro. “Am depus cerere de recunoaştere la MADR pentru a ne transforma în organizaţie de producători. Ne pregătim să producem cantităţi însemnate de legume şi fructe, dar şi să achiziţionăm recoltele horticultorilor din bazinele Barcea, Umbrăreşti, Drăgăneşti sau Tecuci”, ne-a relatat Costică Hâncu, admistratorul grupului. În ciuda unor serioase dificultăţi financiare, grupul se va închide cu un minim de profit. Livada a fost o adevărată „gaură neagră”, iar conducerea grupului a închis aproape la maxim “robinetul” cheltuielilor, reducând recoltatul şi transportul producţiei, pentru că practic nu a mai fost nimic de adunat de pe câmp.
Alţii reinvestesc în irigaţii
Societatea pe acţiuni Agroleg din Silistraru (jud. Brăila) va închide anul financiar destul de bine. Profitul va fi apropiat celui realizat în 2014 (1.521.556 lei), când cifra de afaceri a fost de 9.557.662 lei, conform Ministerului de Finanţe. „Am hotărât ca o bună parte din câştig să o reinvestim; avem nevoie de instalaţii de udare. Întreaga suprafaţă de 1300 hectare este amenajată la irigat, însă vrem să înlocuim conductele de aluminiu cu tunuri de irigat. Avem două instalaţii cu rampă, şase tunuri de apă, dar vrem să mai achiziţionăm încă două până în primăvară”, ne-a declarat Iosif Ţicra, preşedintele Consiliului Administrativ şi directorul tehnic al Agroleg Silistraru SA.
Ce alte soluţii au găsit agricultorii pentru a pune ban pe ban, aflaţi din revista Ferma - ediţia 1-31 ianuarie 2016!