Subvențiile întârzie! În disperare, fermierii români au găsit soluția ca să-și mențină pe linia de plutire exploatațiile. O parte mare dintre ei a încasat deja ajutorul național tranzitoriu! Cum au procedat fermierii ca să câștige la cumpărare inputurilor și furajelor?
Cu ajutorul național tranzitoriu am rezolvat deja chiar dacă APIA nu a stabilit încă efectivul de animale eligibile la plată. Se poate spune că subvenția este deja plătită. Am luat 20 de lei/cap de oaie. Noi am estimat subvenția undeva la 26 de lei/cap de oaie. Anul trecut, a fost 28 de lei/cap de oaie și speram să fie mai mult de 20 de lei. Fermierii au luat banii din băncile cu care APIA are convenții, spune Ionică Nechifor, secretarul general al Federației Crescătorilor de Ovine, Romovis.
Adeverința de creditare este eliberată fermierilor de APIA pentru garantarea creditului bancar. Actul reprezintă dovada că fermierul respectiv are de încasat o anumită sumă din subvenții. Fermierii au contractat credite și consideră că au pierdut mai puțini bani decât dacă s-ar fi complăcut să aștepte să ia subvenția de la APIA.
Există un comision bancar de un leu pe cap de oaie, cam așa ceva. Sigur că pierdem puțin acolo însă câștigăm mai mult pe altă parte. Pe baza adeverințelor am reușit să luăm furaje la animale mult mai ieftine decât dacă le-am fi cumpărat, să zicem, în martie. Cine a luat în decembrie a mai găsit concentrate la un preț bun. Ăsta a fost avantajul pentru noi, spune Nechifor.
Ajutorul național tranzitoriu în zootehnie (ANTZ) se acordă în sistem regresiv. Concret, în fiecare an subvenția pe cap de animal scade cu aproximativ 5%. Pentru campania 2014, crescătorii de ovine au încasat 28,08 lei/cap de oaie.
Bugetul stabilit de Ministerul Agriculturii pentru plata acestui ajutor la ovine și caprine, pentru campania 2015, este 259 de milioane de lei. Suma provine din bugetul național pe 2016.