Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

CUM A INVESTIT UN FOST SENATOR PSD 37 DE CUPOANE FĂRĂ VALOARE ÎNTR-O FERMĂ CU 13.000 DE HECTARE?!

Publicat: 14 noiembrie 2018 - 12:33
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

CUPOANE FĂRĂ VALOARE EVALUATE LA 164 DE MILIOANE DE EURO! O dezvăluire uluitoare. Un articol apărut astăzi în Cațavencii dezvăluie cum Traian Rece, senator PSD între anii 2000 și 2004, a investit 37 de cupoane în ferma Agrodelta Sireasa din Delta Dunării care exploatează aproape 13.000 de hectare concesionate în Delta Dunării și are un profit anual de peste un milion de euro.

Potrivit anchetei făcută de jurnalistul Patrick Andre de Hillerin, cele 37 de cupoane emise în anul 1929 ar fi fost evaluate de fostul senator la peste 164 de milioane de euro. În realitate, cupoanele nu ar avea nicio valoare. Sunt doar niște hârtii pe care fostul parlamentar le-ar fi transformat miraculos în capital social.

Firma Agrodelta Sireasa n-a făcut mare lucru ca firmă de stat, e drept, dar a obținut concesionarea a 12- 13.000 de hectare de teren în Deltă. Pentru că, la vremea aia, nu se prea înghesuia nimeni să facă agricultură în Delta Dunării, fiind greu de ajuns la terenuri, neexistând subvenții etc. Dar a venit și un moment în care agricultura a început să devină rentabilă. Și au început să curgă subvenții. Mici sau mari, subvențiile depășeau, oricum, cei 19-20 de dolari pe hectar pe care îi plăteau concesionarii. Traian Rece, senator PSD între 2000 și 2004, a cumpărat, pe mai nimic, firma Agrodelta Sireasa, în 2003. Firmă care nu avea cine știe ce patrimoniu, dar avea exact contractele de concesiune pentru aproape 13.000 de hectare de teren agricol din Delta Dunării. Banii urmau să curgă. Și au curs.

catavencii_b

Traian Rece este omul care avea în casă 164.635.292 de euro și a decis să-i investească în agricultura tulceană. Aleluia! Într-o firmă din Delta Dunării, cu profit anual între 900.000 de euro și 1.900.000 de euro. (...) Doar că ăștia nu erau bani. Erau “37 de cupoane din Obligațiune externă amortizabilă seria/nr. 07540402/1929 emise de statul român pentru împrumutul public de reîntregire și dezvoltare a României”. Așadar, Traian Rece s-a prezentat la Registrul Comerțului cu 37 de “cupoane”, pe care le-a evaluat el la valoarea de 164.635.292 de euro. El și un evaluator acreditat de ANEVAR. Aceasta a fost contribuția recentă a lui Rece Traian la capitalul social al firmei Agrodelta Sireasa. E bine. Dar, din păcate, este complet ilegal.

Căci cupoanele domnului Rece au fix valoare muzeografică. Pe asta nu a certificat-o nimeni. Dar valoarea financiară este fix 0 (zero). Pentru a obține o evaluare favorabilă a respectivelor cupoane din 1929, Traian Rece a prezentat evaluatorilor un referat al BNR. Numai că documentul numit “Referat privind împrumuturile de stabilizare și dezvoltare din perioada 1922-1932”, înregistrat cu numărul XIV/4/6955/26.07.2010, în baza căruia s-a făcut evaluarea cupoanelor lui Rece, este un document cu totul și cu totul fals. Banca Națională a României spune că semnătura și ștampila care apar pe documentul respectiv nu aparțin BNR și, de asemeni, numărul de înregistrare al documentului nu apare în registrul de intrări-ieșiri al instituției.

Dar asta nu e singura problemă  a domnului Rece legată de respectivele cupoane. OK, BNR spune că nu certifică respectivele cupoane. Dar cine e BNR? Legile statului român, ele însele, cine sunt? Totuși? Căci legile spun că respectivele cupoane valorează fix nimic. Da, legi mai vechi, dar nu e cazul să le uităm. În 1947, pe 1 mai, a fost promulgată Legea nr. 142 pentru amortizarea datoriei publice interne. În articolul 3, legea cu pricina zice că “plata titlurilor amortizate prin efectul acestei legi începe pe ziua de 1 mai 1947, dată la care sumele reprezentând valoarea integrală a titlurilor la dispoziția deținătorilor pot fi încasate în termen de două luni, contra prezentării titlurilor”. Al naibii stat. Dar tot el, statul, a mai făcut o voltă și a virat sumele neridicate într-un fond la Casa de Depuneri. În 1948, prin decretul 124/1948, se prevede că “Sumele corespunzătoare titlurilor neîncasate până la 15 august 1947 pot fi încasate în termen de un an de la data prezentei legi, contra prezentării titlurilor la ghișeele plătitoare”. Ei, bine, suntem în 2018. Eram în 2017 sau 2016 atunci când Traian Rece a introdus niște cupoane din 1929 în capitalul social al firmei sale. Traian Rece, născut pe 25 octombrie 1954, nu avea cum să dețină, direct, respectivele titluri. Le-a cumpărat sau moștenit. Dar ele, titlurile, sunt lipsite de valoare. În 1948 încă mai valorau ceva. În 2017 sau 2018 nu mai valorează decât ceea ce spun muzeografii. Pentru procurori, însă, e mană cerească. Dar care procurori?

Patrick Andre de Hillerin

(Preluare articol apărut în Cațavencii, nr. 380 din 13 noiembrie 2018)

Sursa foto fostul senator: Wordpress.ro


Vizualizat: 4464 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

APROBAT DE GUVERN! CUANTUM SUBVENȚIE APIA OVINE/CAPRINE 17,9 EURO/ANIMAL!

APROBAT DE GUVERN! CUANTUM SUBVENȚIE APIA OVINE/CAPRINE 17,9 EURO/ANIMAL!

01 octombrie 2020 - 21:32

OFICIAL! Guvernul a aprobat astăzi o Hotărârea privind stabilirea pentru anul 2020 a cuantumului per hectar al plăţii unice pe suprafaţă, al plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă aceasta, al plăţii pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, al plăţii pentru tinerii fermieri și a plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru măsura din sectorul zootehnic, speciile ovine și caprine. Cuantumul sprijinului cuplat la ovine și caprine este 17,9 euro/cap de animal.

BANII ÎN CONTURILE FERMIERILOR! LISTA APIA CU FERMIERII DIN FIECARE JUDEȚ ȘI SUMELE PLĂTITE!

BANII ÎN CONTURILE FERMIERILOR! LISTA APIA CU FERMIERII DIN FIECARE JUDEȚ ȘI SUMELE PLĂTITE!

01 octombrie 2020 - 21:09

OFICIAL APIA! Agenția de Plăți și intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștință opiniei publice, situația rezultată în urma finalizării tuturor controalelor administrative și a plăților aferente Schemei de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică, pentru fiecare județ în parte.

ANUNȚ APIA DE ULTIMĂ ORĂ! APIA MODIFICĂ MĂSURA 21!

ANUNȚ APIA DE ULTIMĂ ORĂ! APIA MODIFICĂ MĂSURA 21!

01 octombrie 2020 - 20:17

COMUNICAT APIA. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari ai Măsurii 21 « Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza Covid-19«, că doar în data de 2 octombrie 2020, va SUSPENDA TEMPORAR  activitatea de primire a cererilor.

NU AM TEREN LA APIA, DAR AM ANIMALE, AM DREPTUL LA AJUTORUL COVID-19? RĂSPUNSUL ÎL DĂ UN ȘEF APIA!

NU AM TEREN LA APIA, DAR AM ANIMALE, AM DREPTUL LA AJUTORUL COVID-19? RĂSPUNSUL ÎL DĂ UN ȘEF APIA!

01 octombrie 2020 - 14:42

EXCLUSIV AGROINFO. Nu am teren la APIA, am doar animalele înregistrate, am dreptul la ajutorul Covid-19? Am teren la APIA, cresc animale, dar nu am animalele înregistrate la APIA, am dreptul la ajutorul Covid-19? AGROINFO a primit o avalanșă de astfel de mesaje, cu diferite situații, de la crescătorii de animale. Toate răspunsurile le dă, exclusiv pentru AGROINFO, un șef Serviciu Măsuri Specifice din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

DOCUMENTUL OBLIGATORIU PENTRU AJUTORUL DE MAXIM 2.500 DE EURO PE FERMA DE OVINE SAU DE CAPRINE!

DOCUMENTUL OBLIGATORIU PENTRU AJUTORUL DE MAXIM 2.500 DE EURO PE FERMA DE OVINE SAU DE CAPRINE!

01 octombrie 2020 - 11:53

AJUTOR MĂSURA 21. Atenție! Fără acest document nu beneficiați de ajutorul de maxim 2.500 de euro/ferma de ovine și/sau caprine. Această adeverință trebuie prezentată la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) de către toți crescătorii de oi și/sau capre care depun cererea pentru ajutorul excepțional acordat în cadrul Măsurii 21 Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor afectați în mod deosebit de criza Covid-19.

DATA DE REFERINȚĂ AJUTOR APIA MĂSURA 21 PENTRU OVINE, CAPRINE ȘI BOVINE!

DATA DE REFERINȚĂ AJUTOR APIA MĂSURA 21 PENTRU OVINE, CAPRINE ȘI BOVINE!

01 octombrie 2020 - 11:00

AJUTOR EXCEPȚIONAL PENTRU FERMELE DE ANIMALE. AGROINFO a primit mesaje de la mai mulți crescători de animale. Aceștia ne întreabă ce înseamnă data de referință pentru ajutoarele excepționale din cadrul Măsurii 21, de care beneficiază crescătorii de animale care au avut pierderi cauzate de criza sanitară. Cuantumul maxim al acestui ajutor este de 7.000 de euro/fermă.

MICII FERMIERI CER MINISTERULUI AGRICULTURII SĂ MODIFICE CONDIȚIILE PENTRU AJUTOARE MĂSURA 21!

MICII FERMIERI CER MINISTERULUI AGRICULTURII SĂ MODIFICE CONDIȚIILE PENTRU AJUTOARE MĂSURA 21!

01 octombrie 2020 - 08:59

VOCEA FERMIERILOR! Micii fermieri care cultivă legume în spații protejate sunt nemulțumiți de condițiile de acordare a ajutorului excepțional stabilit prin Măsura 21. Mai mult, ei au observat neconcordanțe între fișa Măsurii 21 și Ghidul solicitantului. Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli din Olt, organizație membră în Uniunea Salvăm Țăranul Român, a anunțat că a solicitat Ministerului Agriculturii modificarea condițiilor în așa fel încât de ajutor să beneficieze mai mulți fermieri.

TERMEN SUBVENȚII APIA 31 OCTOMBRIE 2020! ACTE OBLIGATORII PENTRU AJUTORUL DE STAT!

TERMEN SUBVENȚII APIA 31 OCTOMBRIE 2020! ACTE OBLIGATORII PENTRU AJUTORUL DE STAT!

01 octombrie 2020 - 08:18

PLĂȚI FERMIERI. Până la data de 31 octombrie 2020 inclusiv, fermierii pot depune la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 aprilie - 30 iunie 2020 (trim. III al anului 2020), a transmis APIA o informare pentru AGROINFO.

PLATA AVANSULUI APIA 2020! SUMA MAXIMĂ PE HECTAR ESTIMATĂ LA 169 EURO/HA!

PLATA AVANSULUI APIA 2020! SUMA MAXIMĂ PE HECTAR ESTIMATĂ LA 169 EURO/HA!

01 octombrie 2020 - 07:49

SUBVENȚII APIA 2020! Fermierii români beneficiază și-n acest an de un avans la plățile directe pe suprafață cuvenite pentru anul de cerere 2020. Plata avansului va începe la data de 16 octombrie 2020. AGROINFO a estimat suma pe hectar pe care APIA le-o va plăti în avans fermierilor din cuantumul plăților directe pe suprafață.

SUBVENȚIA DE 100 DE EURO! LISTA APIA CU CRESCĂTORII DE ANIMALE DIN FIECARE JUDEȚ!

SUBVENȚIA DE 100 DE EURO! LISTA APIA CU CRESCĂTORII DE ANIMALE DIN FIECARE JUDEȚ!

30 septembrie 2020 - 18:47

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI! Situația finală a cererilor depuse pentru ajutoarele de stat aferente susținerii  activității crescătorilor din sectoarele bovin, avicol și suin în contextul crizei economice generate de pandemia COVID -19!

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Stiai că o singură linguriță de sol productiv conține în general între 100 de milioane și 1 miliard de bacterii? Despre sol, sămânță și tratamente, în episodul 3 al ”Fermy Show”!

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Peste 8 tone de orz la hectar în ferma lui Călin Tomescu! Ce a făcut diferenţa dintre orz şi grâu?

Bancul zilei

La audieri

La audieri
La audieri, suspecta blondă: Detalii