Cuantumul pe hectar maxim estimat al sprijinului cuplat pentru soia este de 195 euro/ha, pentru anul 2023, precizează Planul Național Strategic 2023-2027, aprobat de Comisia Europeană. Care sunt criteriile de eligibilitate pentru anul 2023?
"Condiții de eligibilitate:
• Fermierul trebuie să desfășoare o activitate agricolă, pe teritoriul României cu respectarea definiției fermierului activ prevăzută în legislație;
• Fermierul este beneficiar de BISS și utilizatorul unei suprafețe agricole, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrație și Control (IACS) și care are categoria de utilizare teren arabil;
• Fermierul exploatează un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha, suprafața parcelei agricole să fie de cel puțin 0,3 ha;
• Fermierul valorifică o producție minimă anuală de soia prevăzută în legislația națională, către unitățile de procesare şi/sau utilizează producția în consumul propriu la nivelul fermei pentru hrana animalelor deținute;
• În cazul loturilor semincere de soia, fermierul trebuie să facă dovada livrării cantității minime de sămânță prevăzute în legislația națională;
• Fermierul trebuie să utilizeze sămânță certificată, în conformitate cu legislația națională;
• Cultura de soia se recoltează la maturitate.
Sprijinul va fi acordat în conformitate cu art. 102 (2) din Regulamentul (UE) nr. 2115/2021 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a normelor privind sprijinul pentru Planurile Strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul Politicii Agricole Comune (Planurile Strategice PAC), care prevede posibilitatea statelor membre de a stabili cuantumul unitar/ha indicativ planificat minim și maxim (în funcție de suprafața eligibilă în anul de cerere respectiv).
Pentru perioada 2023-2027, suprafața planificată pentru care se acordă sprijinul este 176.000 ha, cu un cuantum indicativ planificabil de 150 euro/ha în anul 2023. La stabilirea suprafeței de referință, s-a avut în vedere analiza suprafețelor plătite în perioada de programare 2015-2020.
Cuantumul indicativ maxim estimat de 195 de euro/ha în anul 2023, pentru care s-a luat în calcul ipoteza volatilității prețurilor inputurilor necesare aplicării tehnologiei culturii.
Cuantumul indicativ minim estimat de 135 de euro/ha în anul 2023, pentru care s-a luat în calcul posibilitatea creșterii suprafețelor cultivate.
La stabilirea cuantumurilor posibile, s-a avut în vedere raționamentul prevăzut la art.102 (2) din Regulamentul nr. 2021/2115 privind flexibilitatea necesară pentru realocare în vederea evitării fondurilor neutilizate.
Soia are o lungă istorie de cultivare în România, un potențial agricol important și condiții pedoclimatice bune pentru cultivare, în condiții de irigare.
În anii 2017 și 2018, România s-a situat pe locul 2 în UE în ceea ce privește suprafața cultivată, iar în perioada 2017-2019, s-a situat pe locul 3, în ceea ce privește producția obținută," precizează Planul Național Strategic.