Menţionarea României ca ţară pasibilă de declanşare a procedurii de infringement, ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor comunitare în domeniul protecţiei găinilor ouătoare, se datorează unei raportări către DG -SANCO din luna noiembrie 2011, în care România informa Comisia Europeană că estimează că vor exista pe teritoriul naţional, după data de 31 decembrie 2011, unităţi care deţin cuşti neîmbunătăţite, a informat ieri Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
"În raportarea ulterioară de la sfârşitul lunii decembrie 2011, ANSVSA a informat că se va conforma în totalitate prevederilor directivelor europene datorită faptului că unităţile respective şi-au asumat responsabilitatea aplicării normelor şi termenul de 31 decembrie 2011, ca limită de cazare a găinilor în cuşti neîmbunătăţite, urmând ca efectivele sa fie transferate către alte sisteme de creştere, fie vândute sau abatorizate", se arată în comunicatul ANSVSA.
Autoritatea Veterinară precizează că, în calitate de stat membru, România aplica prevederile legislaţiei comunitare în domeniul protecţiei găinilor ouătoare, iar începând cu 1 ianuarie 2012, sistemul de cuşti neîmbunătăţite nu se mai poate utiliza pe teritoriul României.
De asemenea, ANSVSA a monitorizat permanent exploataţiile de găini ouătoare, proprietarii fiind informaţi cu privire la prevederile legislative, fie prin intermediul Uniunii Crescătorilor de Păsări (UCPR) care a colaborat permanent cu instituţia noastră, fie prin intermediul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, în cazul exploataţiilor de capacitate mai mică şi ai căror proprietari nu erau membri ai Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).
De la începutul anului 2012, ANSVSA a luat toate măsurile necesare prin intermediul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene privind retragerea în vederea anularii autorizaţiile sanitare veterinare ale exploataţiilor care utilizează cuşti neîmbunătăţite, interzicerea comercializării ouălor provenind de la găinile cazate în cuştile neîmbunătăţite, solicitarea graficul de depopulare, în acesta fiind precizat şi destinaţia păsărilor.
UPDATE
Numărul procedurilor de încălcare a dreptului comunitar (infringement) deschise împotriva României este foarte mic raportat la alte state membre, ţara noastră având o imagine bună în acest sens, a declarat, joi, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.
"Trebuie să înţelegem că mai sunt proceduri care sunt lansate împotriva României. Dacă ne uităm la numărul lor, este foarte mic raportat la alte state membre. Dar dorinţa noastră este să putem cât mai repede să ne conformăm, fie că vorbim de adoptarea legislaţiei, fie că vorbim de implementarea acesteia", a declarat ministrul Orban, fiind întrebat de jurnalişti despre procedura de infringement care va fi deschisă împotriva ţării noastre, precum şi împotriva altor 13 state, pentru nerespectarea condiţiilor de creştere a găinilor ouătoare.
De asemenea, ministrul Afacerilor Europene a arătat că implementarea legislaţiei comunitare ridică mai multe probleme, inclusiv de ordin financiar.
Sursa: AGERPRES