Adama
Vinasa Rompak

România, ţară pasibilă de declanşarea procedurii de infringement

Publicat: 26 ianuarie 2012 - 23:10
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Menţionarea României ca ţară pasibilă de declanşare a procedurii de infringement, ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor comunitare în domeniul protecţiei găinilor ouătoare, se datorează unei raportări către DG -SANCO din luna noiembrie 2011, în care România informa Comisia Europeană că estimează că vor exista pe teritoriul naţional, după data de 31 decembrie 2011, unităţi care deţin cuşti neîmbunătăţite, a informat ieri Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).




"În raportarea ulterioară de la sfârşitul lunii decembrie 2011, ANSVSA a informat că se va conforma în totalitate prevederilor directivelor europene datorită faptului că unităţile respective şi-au asumat responsabilitatea aplicării normelor şi termenul de 31 decembrie 2011, ca limită de cazare a găinilor în cuşti neîmbunătăţite, urmând ca efectivele sa fie transferate către alte sisteme de creştere, fie vândute sau abatorizate", se arată în comunicatul ANSVSA.

Autoritatea Veterinară precizează că, în calitate de stat membru, România aplica prevederile legislaţiei comunitare în domeniul protecţiei găinilor ouătoare, iar începând cu 1 ianuarie 2012, sistemul de cuşti neîmbunătăţite nu se mai poate utiliza pe teritoriul României.

De asemenea, ANSVSA a monitorizat permanent exploataţiile de găini ouătoare, proprietarii fiind informaţi cu privire la prevederile legislative, fie prin intermediul Uniunii Crescătorilor de Păsări (UCPR) care a colaborat permanent cu instituţia noastră, fie prin intermediul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, în cazul exploataţiilor de capacitate mai mică şi ai căror proprietari nu erau membri ai Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).

gaini_ouatoare_b

De la începutul anului 2012, ANSVSA a luat toate măsurile necesare prin intermediul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene privind retragerea în vederea anularii autorizaţiile sanitare veterinare ale exploataţiilor care utilizează cuşti neîmbunătăţite, interzicerea comercializării ouălor provenind de la găinile cazate în cuştile neîmbunătăţite, solicitarea graficul de depopulare, în acesta fiind precizat şi destinaţia păsărilor.

 

UPDATE

Numărul procedurilor de încălcare a dreptului comunitar (infringement) deschise împotriva României este foarte mic raportat la alte state membre, ţara noastră având o imagine bună în acest sens, a declarat, joi, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.
"Trebuie să înţelegem că mai sunt proceduri care sunt lansate împotriva României. Dacă ne uităm la numărul lor, este foarte mic raportat la alte state membre. Dar dorinţa noastră este să putem cât mai repede să ne conformăm, fie că vorbim de adoptarea legislaţiei, fie că vorbim de implementarea acesteia", a declarat ministrul Orban, fiind întrebat de jurnalişti despre procedura de infringement care va fi deschisă împotriva ţării noastre, precum şi împotriva altor 13 state, pentru nerespectarea condiţiilor de creştere a găinilor ouătoare.
De asemenea, ministrul Afacerilor Europene a arătat că implementarea legislaţiei comunitare ridică mai multe probleme, inclusiv de ordin financiar.


Sursa: AGERPRES

Vizualizat: 2835 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

UCPR: Peste 95% din efectivele de păsări ouătoare din România sunt crescute în sisteme ce respectă standardele UE

UCPR: Peste 95% din efectivele de păsări ouătoare din România sunt crescute în sisteme ce respectă standardele UE

România respectă standardele europene de creştere pentru mai mult de 95% din efectivele de păsări ouătoare, iar cele câteva ferme care mai au probleme vor finaliza investiţiile până la finele lunii februarie, a declarat preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.

APIA eliberează adeverinţe pentru finanţarea bunăstării păsărilor şi porcinelor

APIA eliberează adeverinţe pentru finanţarea bunăstării păsărilor şi porcinelor

Fermierii care vor să acceseze credite pentru finanţarea activităţilor curente de aigurare a bunăstării păsărilor şi porcinelor pot solicita adeverinţe de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), întrucât instituţia a anunţat că procesul de eliberare a început.

România a exportat animale şi păsări vii în valoare de peste 165 de milioane de euro, în nouă luni

România a exportat animale şi păsări vii în valoare de peste 165 de milioane de euro, în nouă luni

România a încasat peste 165,59 de milioane de euro, în primele nouă luni din 2011, din exporturile de animale şi păsări vii, suma reprezentând o creştere cu 24,3 procente faţă de aceeaşi perioadă din 2010, când acestea au totalizat 133,14 milioane euro, potrivit datelor furnizate luni de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

De la 1 ianuarie ouăle comercializate provin numai de la găini crescute în cuşti îmbunătăţite

De la 1 ianuarie ouăle comercializate provin numai de la găini crescute în cuşti îmbunătăţite

Ouăle din producţia autohtonă marcate cu cifra 3 care vor fi puse pe piaţă după 1 ianuarie 2012 vor proveni numai de la găini crescute în cuşti conforme cu normele europene, susţin autorităţile.

Peste 80 de milioane de euro din bugetul MADR merg către bunăstarea păsărilor şi porcilor

Peste 80 de milioane de euro din bugetul MADR merg către bunăstarea păsărilor şi porcilor

În bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pe anul 2012 este prevăzută suma de 80 de milioane de euro pentru acordarea subvenţiilor pentru bunăstarea păsărilor şi porcilor, susţinere aferentă activităţilor din perioada 15 octombrie 2011 - 31 martie 2012.

INS: Sacrificările de animale şi păsări şi producţia de carne în luna septembrie 2011

INS: Sacrificările de animale şi păsări şi producţia de carne în luna septembrie 2011

În luna septembrie 2011, faţă de luna precedentă, numărul animalelor şi al păsărilor sacrificate şi greutăţile lor în carcasă au crescut la ovine şi caprine şi au scăzut la bovine, porcine şi păsări.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii