Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

CRESCĂTORI DE OVINE, RESPECTAȚI ACESTE REGULI pentru BERBECI!

Publicat: 01 octombrie 2018 - 15:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

MONTA OVINELOR! Colegiul Medicilor Veterinari, filiala Sibiu, îi ajută pe crescătorii români de ovine cu un set de reguli care trebuie respectate în timpul campaniei de montă la ovine. Pentru că anul acesta s-au dat certificate de origine și berbecuților cu vârste de 4-5 luni, oierii trebuie să știe că nu pot repartiza 35 de ovine la un astfel de berbec tânăr, susțin medicii veterinari. Proporția este impusă pentru obținerea sprijinului cuplat la ovine, subvenția cu cea mai mare valoare.

O etapă prioritară în tehnologia de creştere a ovinelor o constituie implementarea unor măsuri specifice în domeniul reproducţei acestei specii, măsuri care să genereze obţinerea unui indice de natalitate ridicat, pentru a se asigura inlocuirea animalelor valorificate, reformate sau moarte, cât şi creşterea numerică a efectivului.

Activitatea de reproducţie la ovine se desfăşoară în campanii organizate, sub supravegherea medicului veterinar şi impune crescătorilor de ovine respectarea unor obligaţii, în consens cu normele zootehnice şi sanitare veterinare cu referire la:

Obligativitatea ca toate ovinele din exploataţie să fie identificate şi înregistrate în Baza Naţională de Date, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare (implementarea procedurilor de identificare şi înregistrare a animalelor);
Sistarea mulsului la oile mame cu minimum 3-4 saptămâni înainte de montă pentru ca acestea să se refacă fizic şi să fie aduse în condiţii optime de reproducţie;
Îmbunătăţirea alimentaţiei cu sortimente de furaje bogate în proteine şi vitamine, care să asigure oilor o stare bună de întreţinere;
Asigurarea permanentă cu sare bulgări şi apă la discreţie;
Asigurarea cu personal corespunzător din punct de vedere numeric şi al cunoştinţelor tehnologice şi de bunăstare, inclusiv in manipularea oilor.

Efectuarea acţiunilor sanitare veterinare specifice acestei perioade, prin :

examenul clinic privind starea de sănătate al întregului efectiv;
reformarea şi eliminarea din lotul pentru reproducţie a ovinelor îmbătrânite, neproductive, sau cu afecţiuni cronice;

Sacrificarea ovinelor reformă, cu excepţia celor destinate consumului familiar, este admisă numai în abatoarele autorizate; ovinele destinate sacrificării trebuie să fie crotaliate şi însoţite de documentul de mişcare şi certificat de sănătate pentru lanţul alimentar; vaccinarea anticărbunoasă la efectivele care nu au fost imunizate în campania de vaccinare;

efectuarea tratamentelor antiparazitare externe, prin îmbăieri generale şi pentru paraziţii interni în funcţie de rezultatul examenului de laborator emis după afluirea probelor de fecale recoltate, tratamentele antiparazitare se efectuează cu cel puţin două săptămâni înainte de introducerea berbecilor pentru montă.

Atenţie! Nu se recomandă efectuarea tratamentelor pentru combaterea paraziţilor interni dupâ introducerea berbecilor în turmele cu ovine, stabilite pentru montă, deoarece se pot produce avorturi embrionare la femelele la care monta a fost fecundă.

Pentru berbecii folosiţi la montă se recomandă respectarea următoarele reguli:

efectuarea bonitării privind caracterele de rasă, origine, parametrii corporali, aptitudini, etc;
achiziţionarea berbecilor de reproducţie numai în baza documentului de mişcare şi a documentului care să ateste starea de sănătate a acestora; hrana administrată zilnic, in această perioadă, berbecilor, să fie echilibrată nutritiv, aditivată cu suplimente vitamino-minerale adecvate şi cu un aport mai mare pe bază de cereale (ovăz,porumb).

efectuarea examenului clinic, prelevarea de probe pentru supravegherea prin examen de laborator privind Brucella Melitensis şi genotipizarea pentru Scrapie, conform programului stabilit de D.S.V.S.A. judeţeană; izolarea, castrarea şi eliminarea din efectiv, obligatoriu a berbecilor seropozitivi, sau diagnosticaţi clinic cu orhiepididimită, pentru prevenirea transmiterii acestor boli.

În perioada montei este recomandat păşunatul numai pe răcoare, dimineaţa cât mai devreme şi seara târziu (în funcţie de temperatura mediului ambiant).

Pentru monta naturală se repartizează 20-30 oi pentru un berbec tânăr şi 30-40 oi pentru un berbec adult, iar folosirea la montă a berbecilor se face prin rotaţie asigurîndu-se dupa 4 zile de activitate, 4 zile de repaus.

Crescătorii de ovine, asociaţiile profesionale trebuie să colaboreze permanent cu personalul sanitar veterinar pentru consultanţă şi sprijin de specialitate, să permită monitorizarea stării de sănătate a animalelor din proprietate, precum şi efectuarea acţiunilor sanitare veterinare menţionate.

Informațiile ne-au fost furnizate de dr. Penţea Ioan Viorel - Secretar al Colegiul Medicilor Veterinari Filiala Sibiu.


Vizualizat: 4575 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

APAN Agriculture Equipments împreună cu producătorul finlandez TUME a prezenta la Indagra 2019 semănătoarea Nova Combi Star 4000. Semănătoarea Nova Combi Star este o semănătoare directă în mirşite, cu disc de pregătire şi fertilizare pentru cereale păioase.

Interviu cu Endre KOVÁCS, reprezentat Tume pentru România, Ungaria şi Serbia

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere! Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Bancul zilei

De mare ajutor

De mare ajutor
Un preot observă pe cealaltă parte a străzii un copil care nu ajungea la sonerie, deşi se chinuia de numa', numa'. Detalii