Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

COTIZAȚIE de 100.000 DE DOLARI PLĂTITĂ de MINISTERUL AGRICULTURII!

Publicat: 08 februarie 2018 - 14:52
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

ROMÂNIA, ȚARĂ DE CATEGORIA A TREIA! Ministerul Agriculturii plătește 100.000 de dolari, anul acesta, în două tranșe cotizația la Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agriculturii (FIDA), anunță un proiect de hotărâre de Guvern, publicat joi, 8 februarie 2018, pe pagina Ministerului Agriculturii. Între cele 166 de state care fac parte din FIDA, România este o țară de categoria a treia.

Proiectul de hotărâre de Guvern aprobă contribuția voluntară a României cu suma de 100 000 dolari SUA la reconstituirea resurselor financiare ale Fondului Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (FIDA) pentru anul 2018. Suma se plăteşte de la bugetul de stat, începând cu anul 2018 în tranșe de 50.000 dolari S.U.A. anual, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

România este considerată, în interiorul acestei organizații, o țară de categoria a treia. Țara noastră nu a mai plătit contribuția voluntară sau cotizația FIDA din anul 2009. Acum, apare această decizie a Guvernului Dăncilă prin care România reia plata cotizației de 100.000 de dolari. Ministerul Agriculturii argumentează că astfel țara noastră va demonstra capacitatea de a participa la guvernanța economică regională și globală și că, plătind acești bani, va avea mai multe voturi și, implicit, speră la un loc la masa negocierilor.

Fondul International pentru Dezvoltare Agricolă (FIDA) este o instituție specializată a Organizației Națiunilor Unite, care are ca principal obiect de activitate mobilizarea resurselor financiare destinate dezvoltării agriculturii, precum și de a servi ca centru
pentru dezvoltarea agriculturii și industriei alimentare în statele membre FIDA. FIDA a fost înființat printr-un acord adoptat în 1976 şi intrat în vigoare în noiembrie 1977.

Resursele financiare ale FIDA se constituie, în principal, prin trei modalități: contribuția statelor membre (purtând denumirea de reconstituire), veniturile provenite din împrumuturi și investiții.

În componenţa FIDA intră aproximativ 166 state membre împărţite în trei categorii:
- Categ. I - state dezvoltate
- Categ. II - state exportatoare de petrol
- Categ. III - state în curs de dezvoltare.

România, stat membru FIDA este considerat stat în curs de dezvoltare, fiind încadrat în categoria III.

România este membru fondator al FIDA, prin semnarea la 22 martie 1977 şi respectiv, ratificarea prin Decretul 390/1977, a Acordului privind crearea acestuia. România a participat voluntar cu contribuții, după cum urmează:

- 2002 și 2003 - 50 000 USD (conform Hotărârii Guvernului nr. 175/1996),
- 2004 și 2005 - 100 000 USD (conform Hotărârii Guvernului nr.1460/2002),
- 2008 -2009 - 100 000 USD (conform Hotărârii Guvernului nr.1410/2006).

România s-a angajat să participe la reconstituirea fondurilor FIDA 2018 prin Memorandumul nr.277144 din data de 7.02.2017, cu suma de 100 000 dolari SUA în două tranșe egale.FIDA-bun_b

Contribuția României la FIDA este deosebit de importantă având în vedere importanța agriculturii şi securităţii alimentare în cadrul agendei internaţionale, precum şi performanţa în creştere a FIDA în arii cheie precum eficienţa şi durabilitatea proiectelor
programelor sale.

În vederea îndeplinirii Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă este necesară implicarea și contribuția tuturor statelor membre. În virtutea demersului său, de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, România își poate demonstra implicit prin această contribuție voluntară capacitatea și posibilitatea de a participa la guvernanța economică regională și globală.

Totodată pe parcursul pregătirii Președinției rotative a Consiliului UE, astfel de contribuții denotă dorința și capacitatea statului respectiv de angrenare în mecanismul de rezolvare a aspectelor deficitare prezente în statele beneficiare ale programelor de
sprijin oferite de Organismele ONU.

Astfel, România poate participa activ în luarea deciziilor în cadrul FIDA şi are posibilitatea de a-şi promova interesele naţionale în cadrul unui sistem de cooperare regională. Având în vedere că algoritmul de calcul privind repartizarea numărului de voturi aferent fiecărui stat membru ține cont inclusiv de contribuțiile voluntare, această participare la prezenta reconstituire a fondurilor va contribui la sporirea profilului de țară al României prin alocarea unui număr mai mare de voturi, se argumentează în Nota de fundamentare a hotărârii de Guvern.

Vizualizat: 1953 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Musca asteapta tractorul autonom

Musca asteapta tractorul autonom

Dimitrie Musca, a venit la Expo Arad pentru a lua pulsul pietei si a se informa cu privire la noutatile care apar într-un ritm alert. Cu aceasta ocazie ne-a acordat si un scurt interviu.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

SUSŢINEM ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR AGRICOL Real Deal la Agro Oltenia AGRIN la Agro Oltenia

Bancul zilei

După spovedanie

După spovedanie
După ce termină spovedania, preotul îi spune în şoaptă unei tinere: Detalii