DEMISIA PREȘEDINTELUI ANSVSA! Pesta porcină distruge afacerile mici cu carne de porc! Pesta porcină produce șomaj, mii de angajaţi vor fi disponibilizaţi! Opriţi distrugerea zootehniei româneşti! Opriţi distrugerea ţăranului român! Opriţi distrugerea producătorilor tradiţionali de produse din carne de porc! Asociația PRO Consumatori pichetează în data de 2 august sediul Ministerului Agriculturii şi cel al ANSVSA! Anunță APC pe pagina sa oficială.
Asociația PRO Consumatori solicită demisia preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, dr. Geronimo Răducu Brănescu.
"Actuala conducere a ANSVSA nu a realizat anterior acestui moment critic o campanie naţională de informare a cetăţenilor din mediul rural cu privire la modul în care se poate preveni infectarea porcilor din gospodăria proprie cu virusul pestei porcine, dar şi cu privire la alte lucruri ce ţin de măsurile care se întreprind de către stat în momentul în care porcii sunt diagnosticaţi cu pesta porcină africană. Lipsa acestei informări prealabile a creat panică şi tensiuni în rândul comunităţilor din mediul rural. Totodată, conducerea ANSVSA nu a întreprins anterior momentului confirmării primului focar de pesta porcină în România (31 iulie 2017), măsuri de biosecuritate corespunzătoare pentru fiecare punct vamal şi nu a făcut publice aceste măsuri prin intermediul unor canale de comunicare cu putere mare de diseminare a informaţiei în mediul rural şi urban, cum ar fi posturile de radio şi televiziune!
De la începutul crizei şi până în prezent, ANSVSA a comunicat cu opinia publică numai prin intermediul unor comunicate aride de presă, în care se repetă, în mod ostentativ anumite lucruri, în timp ce informaţiile utile pentru consumatori, cum ar fi, stabilirea despăgubirilor şi intervalul de timp în care acestea vor fi plătite, lipsesc. Toate aceste nereguli grave, mă îndreptăţesc, ca în numele consumatorilor afectaţi de această criză, să solicit demisia domnului Geronimo Răducu Brănescu, preşedinte ANSVSA. Totodată, APC a întreprins demersurile legale în vederea pichetării sediului Ministerului Agriculturii în data de 2 august 2018, în intervalul orar 11-13, respectiv pichetarea sediului ANSVSA, în aceeaşi zi, în intervalul orar 15.00-16.00", declară conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC (în foto).
Asociația PRO Consumatori a publicat pe site-ul oficial al organizației un manifest prin care cere intervenția Președintelui României, a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și a Parchetului General.
În România avem o epidemie falsă de pestă porcină africană, al cărei scop este distrugerea capitalului autohton și aducerea la sapă de lemn a țăranului român! 5,6 milioane kilograme de carne de porc a fost distrusă prin incinerare/îngropare, ceea ce înseamnă 10% din consumul anual de carne al românilor! Acțiunea pesta porcină africană va incinera până la finalul anului peste 1 milion de porci!
România a pierdut statutul de ţară liberă de pestă porcină şi nu mai poate exporta carne de porc timp de 3 ani! Pesta porcină africană poate provoaca României pierderi de miliarde de euro!
Pesta porcină aduce sărăcie în România! Plata despăgubirilor pentru animalele ucise şi incinerate/îngropate se face la valoarea de piaţă stabilită de către o comisie, în termen de 90 de zile de la uciderea animalului! Proprietarii de porci din gospodăriile ţărăneşti riscă amenzi cuprinse între 3000 lei şi 6000 lei, dacă nu declară animalele bolnave la medicul veterinar în termen de 48 de ore!
Pesta porcină aduce foametea în România, mii de familii din mediul rural vor fi lipsite de hrană prin confiscarea porcilor în vederea incinerării!
Vectorul pestei porcine africane din România poate fi şi carnea de porc congelată din import! Potrivit informaţiilor de pe site-ul ANSVSA, virusul pestei porcine rezistă mai mulţi ani în carnea congelată! APC solicită ANSVSA-ului să facă publică situaţia importurilor de carne congelată de la începutul acestui an şi până în prezent, pe fiecare ţară de provenienţă, precum şi rezultatele analizelor specifice identificării virusului pestei porcine africane realizate de ANSVSA pentru fiecare lot de carne congelată din import aferent perioadei 1 ianuarie 2018 - 30 iulie 2018!
Falimentarea crescătorilor de porci va duce la falimentul în aval și în amonte al multor societăți comerciale (producători şi distribuitori de cereale, mici transportatori, unităţi de abatorizare, mici unităţi locale de producţie preparate din carne de porc, unităţi comerciale de desfacere etc.) Lucrurile au scăpat de sub control, reprezentanţii unor direcţii sanitar veterinare din judeţele aflate în carantină fac abuzuri.
Bilanţul crizei generate de pesta porcină africană este unul care creează îngrijorare pentru APC (66.295 de porci sacrificaţi şi incineraţi/îngropaţi) şi care poate capăta conotaţii apocaliptice în lunile următoare. Până la data de 27 iulie 2018, conform datelor furnizate de ANSVSA prin intermediul comunicatelor de presă, au fost confirmate 441 focare de pesta porcină africană (PPA), dintre care 439 focare de PPA în gospodăriile populaţiei şi 2 focare în exploataţiile comerciale (în aceste exploataţii situate în judeţul Tulcea s-a hotărât sacrificarea şi incinerarea a 64.580 porci).
Asociaţia Pro Consumatori, organizaţie de utilitate publică, cu 28 de ani de activitate în domeniul protecţei consumatorilor, solicită:
◾Preşedintelui Senatului României şi Preşedintelui Camerei Deputaţilor să convoace Biroul permanent al celor două camere în vederea stabilirii unei sesiuni extraordinare a Parlamentului României pentru a dezbate şi a găsi soluţii la criza economică şi socială generată de pesta porcină africană!
◾Parchetului General al României şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie realizarea de anchete la sediul ANSVSA şi direcţiile sanitar veterinare din teritoriu pentru a verifica: modul în care s-au respectat procedurile europene aplicabile pestei porcine, modul în care s-au realizat analizele pentru confirmarea existenţei virusului pestei porcine, modul în care s-a realizat confiscarea animalelor de la cetăţeni, modul în care s-au distribuit contractele către firmele care se ocupă cu dezinfecţia, soluţiile folosite la dezinfecţie şi concentraţia substanţei active din fiecare soluţie!