KWS+
Reclama header after big part 2

COȘMARUL TRĂIT DE FERMIERII ROMÂNI: MURIM AICI CU ANIMALELE PESTE NOI!

Publicat: 16 iunie 2019 - 14:39
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

CEA MAI MARE CATASTROFĂ SANITARĂ VETERINARĂ! Am ucis scroafe sănătoase, am ucis purcei. Am fost forțat. Cu fermele închise, interziși la livrare, suntem condamnați la locul de muncă. Am pierdut un milion de euro și nimeni nu m-a despăgubit un leu. Este cel mai mare dezastru! Carnea de porc va ajunge la prețuri de speriat pentru români, 50 de lei pe kilogram. ANSVSA nu are un plan. A primit bani pentru campanii de informare și țăranii nu știu ce e cu pesta porcină africană.

La un an de la izbucnirea epidemiei de pestă porcină africană (PPA), fermierii români care dețin exploatații de creștere a porcilor trăiesc o dramă. Paradoxal, porcii se plimbă clandestin între o localitate și alta, de la o gospodărie la alta, în timp ce fermele comerciale, în care nu a fost confirmat focar PPA, sunt blocate, nu li se permite să facă livrări, să-și vândă producția. Animalele sunt ținute închise, hrănite, crescătorul are costuri și credite și banii nu vin de nicăieri. Crescătorii au ajuns la disperare și se roagă să intre ciuma africană în fermele lor. Măcar sunt despăgubiți.

Am avut colegi cu care vorbeam la telefon și-mi spuneau: Domnule Ladoși, mă rog la Dumnezeu să intre pesta în ferma mea. Mă rog, pentru că altfel nu mai rezist. Mor aici cu porcii peste mine, a dezvăluit Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), într-o conferință de presă, susținută săptămâna trecută.

Vă spun pe propria mea piele, am pierdut, anul trecut, aproape un milion de euro la Căzănești, iar anul ăsta o iau de la capăt fiind închis exact pentru același focar, închis anul trecut, dar reactivat anul acesta. Nu am fost despăgubit nici măcar un leu. Foarte multă lume s-a minunat că am reușit să rezist atâtea zile. Deci, practic, peste 3 luni am avut ferma închisă. Să nu ai dreptul să-ți folosești propria...ești expropriat, a declarat medicul veterinar Adrian Balaban, vicepreședinte APCPR și proprietarul unei ferme de porci la Căzănești, la aceeași conferință. porci-in-caruta_b

Fiecare zi înseamnă mâncare la porci, fiecare zi înseamnă cheltuieli cu personalul, fiecare zi înseamnă curent, utilități. Ai credite, costuri. Nu este expropriere că atunci scapi de o grjă. Este condamnare la locul de muncă, a intervenit și Sorin Lupașcu, crescător de porci din Brăila, vicepreședinte APCPR. Sorin Lupașcu deține ferma Tebu Consult Invest SRL,  una dintre cele mai mari ferme de creștere suine din România, unde, anul trecut, a fost confirmat focar PPA și au fost uciși circa 140.000 de porci. Ferma se află acum în stadiul de repopulare.

Crescătorilor de porci le-a ajuns cuțitul la os și au decis să spună public ce li se întâmplă. Ei au dezvăluit că autoritățile sunt incapabile să stopeze dezastrul, tot planul de restrângere a pandemiei se rezumă la discuții sterile, nu se ia nicio măsură, virusul PPA cutreieră țara. Autoritățile sanitare veterinare, spun crescătorii, au primit bani pentru campanii de informare, dar nu și-au făcut treaba. Țăranii, cei cu câte un porc, doi, în gospodării nu pricep ce înseamnă măsuri de biosecuritate astfel boala este răspândită. Legea există, dar nu o respectă nimeni. Sancțiunile sunt prea blânde.

Avem lege, să fie pusă în funcțiune, să existe niște sancțiuni extrem de dure. Nu o să facem absolut nimic dacă în continuare vom lăsa lucrurile și legile să fie ocolite și dacă nu vor exista exemple, care, trebuie să recunosc, au început să apară, în sensul că a fost prins unul care transporta porci necrotaliați și a primit o amendă de nu știu cât. Nu poți să faci ordine decât dacă impui legea respectivă și o faci să funcționeze, a declarat Ioan Ladoși

Nu a venit nimeni să-i spună țăranului că mergând la porcul lui, după ce a mers pe stradă, după ce a mers la vecinul și a călcat în fecale, boala s-a întins. Și-a adus boala acasă. Nu i-a spus nimeni că 30 de grade preparată termic, chiar și aia de la porcii bolnavi, nu-i mai aduce acasă, în gospodărie boala, după tradiționala restul la tranșat, restul din oală în oala de lături la porc. Spune la toată lumea că nu cauzează. Spuneți-i domnului Arafat (Raed Arafat secretar de stat Ministerul Sănătății n.r.) care e medic de medicină umană, că și PPA și Ebola vin din Africa, a spus Sorin Lupașcu.

Sorin Lupașcu, vicepreședinte ACPCR, a fost întrebat, la conferința de presă, cine trebuia să facă toate aceste informări despre pesta porcină africană.

Cine a luat bani pentru treaba asta și cine este îndrituit. Nu este MADR. Este ANSVSA!  

Faptul că s-au despăgubit toți porcii uciși, mai ales neidentificați, faptul că nu s-au luat niciun fel de măsuri împotriva circulației animalelor i-a lăsat în continuare să creadă (pe țărani n.r.) că pot să facă orice fără să respecte legea, spune crescătorul.
Acolo unde apare pesta nici nu sunt porci oficial. De ce nu se fac dosare penale?! A mai spus Lupașcu.

Crescătorii de porci au dezvăluit și cifrele dezastrului. Pierderi uriașe pentru țara noastră. adrian balaban_b

În România s-au cheltuit, anul trecut, 50 de milioane de euro pentru despăgubiri, deci doar pentru despăgubiri s-au plătit 50 de milioane de euro. Probabil, restul cheltuielilor, cu distrugerea porcilor, cu medicii veterinari dislocați dintr-o parte în alta se ridică undeva la 10-15 milioane de euro, peste suma de 50 de milioane de euro. Avem peste 30.000 de scroafe care au dispărut din efectivul matcă al României, care aveau potențial de a produce undeva în jur la un milion de porci care transpus în valoare comercială înseamnă undeva în jurul a 300 - 350 de milioane de euro. Deci, practic, România a pierdut într-un an de zile aproximativ 500 de milioane de euro. Deci, bugetul României a fost văduvit de această sumă.

Mai mult decât atât, balanța comercială a României în ceea ce privește carnea de porc virează foarte mult către negativ. Am ajuns anul trecut să importăm carne de porc de 620 de milioane de dolari în condițiile în care am exportat carne în valoare comercială de 32 milioane de dolari.

Pesta porcină africană este în momentul de față cea mai mare catastrofă sanitar veterinară înregistrată în istoria omenirii. Nu s-a mai întâmplat niciodată până acum ca într-un timp atât de scurt sute de animale să fie afectate, a spus Adrian Balaban.
Dacă nu încercăm nici acum, în ceasul al 29 lea să sancționăm ceea ce se face greșit, vom plăti foarte mult. Nu vreau să fiu alarmist sau să lansez fumigene însă nici nu m-aș simți confortabil peste două-trei luni, acum fiind vârful de consum de carne de porc în lunile de vară, să ajungă carnea de porc la 50-60 de lei în galantare. Noi, ca fermieri, poate am avea șansa să câștigăm mai mulți bani. Dar având fermele închise, fermele blocate, totul restricționat, până la urmă, pierde toată lumea, a explicat dr. Adrian Balaban (în foto).

El a adăugat că în România nu există nicio lege care să reglementeze creșterea porcului. Doar niște generalități în Legea zootehniei.

Exista un Ordin 300 care reglementa dimensiunea exploatațiilor. Dar acel ordin era un prea larg, prea multe definiții aveam, prea multe categorii de exploatații și atunci Comisia Europeană ne-a cerut să fim puțin mai expliciți. Pentru că în recomandările Comisiei există trei tipuri de exploatații: exploatații noncomerciale care au până la 5 porci, exploatații comerciale și exploatații autor. Exploatațiile autor sunt interzise în Europa din momentul confirmării primului focar de pestă porcină africană. Adică, exploatații în care porcii sunt ținuți liberi. Ceea ce la noi a fost susținut prin Programul Bazna și Mangalița. Deci, Programul acesta este în contradicție cu reglementările Comisiei Europene.

Într-o țară în care evoluează pesta porcină africană toți porcii trebuie ținuți închiși, în spații bine delimitate.

Pentru mine, dezamăgirea cea mai mare este că, în tot acest an de zile, am avut nenumărate intervenții către toate autoritățile statului. Cea mai mare deschidere am avut-o la Ministerul Agriculturii care a organizat un comitet interdisciplinar pe specificul pestei porcine africane, dar doar atât. A fost o chestie strict consultativă. Nimic spectaculos. Unele dintre recomandările noastre s-au luat în seamă, s-au expus grupului de experți, dar nu s-a întâmplat nimic în continuare. În rest, ANSVSA ne-a chemat de vreo două ori la discuții, niște discuții sterile, a mai spus Balaban.

Crescătorii de porci somează autoritățile să intervină cu măsuri articulate, modificarea legislației sanitar veterinare privind biosecuritatea în ferme, indiferent de dimensiunea acestora, și a ordinului privind circulația suinelor. MADR și ANSVSA să-și asume elaborarea unei strategii naționale pe termen mediu cu obiective și măsuri clare.  Să fie stabilite sancțiuni aspre până nu ajungem ca în Sardinia, unde pesta porcină africană este endemică. Fermierii mai cer imperativ anularea de urgență a abrogării Ordinului MADR 300/2017 și Ordinului 224/2019 privind tipurile și dimensiunea exploatațiilor de creștere a porcului.

Vizualizat: 2886 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

PROGRAM DE SPRIJIN PENTRU FERMIERI CARE SE VA DERULA TIMP DE 10 ANI!

PROGRAM DE SPRIJIN PENTRU FERMIERI CARE SE VA DERULA TIMP DE 10 ANI!

21 ianuarie 2021 - 21:11

SPRIJIN AGRICULTURĂ. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a anunțat astăzi, 21 ianuarie 2021, la Craiova că sunt fonduri disponibile pentru un program de sprijin în agricultură, axat pe combaterea deșertificării și pe împădurire.

DECIZIE GUVERN! FERMIERII SUNT PE LISTĂ!

DECIZIE GUVERN! FERMIERII SUNT PE LISTĂ!

21 ianuarie 2021 - 20:46

OFICIAL! Guvernul a stabilit miercuri, 20 ianuarie 2021, prin hotărârea de modificare a HG 1.031/2020, privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, că fermierii, lucrătorii din agricultură şi din industria alimentară de alimente esenţiale intră în etapa 2 a Campaniei de vaccinare împotriva Covid 19, care se desfășoară în prezent.

MINISTRUL OROS: PREGĂTIM UN NOU AJUTOR DE MINIMIS!

MINISTRUL OROS: PREGĂTIM UN NOU AJUTOR DE MINIMIS!

21 ianuarie 2021 - 18:50

O NOUĂ SUBVENȚIE PENTRU FERMIERII ROMÂNI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat miercuri, 20 ianuarie 2021, că anul acesta va fi lansat un nou program de ajutor de minimis pentru fermierii români.

TURMĂ DE OI ÎNECATĂ! CIOBANUL DISPĂRUT!

TURMĂ DE OI ÎNECATĂ! CIOBANUL DISPĂRUT!

21 ianuarie 2021 - 17:47

DISPARIȚIE. O turmă de circa 70 de ovine a fost găsită înecată într-un pârâu din județul Olt. Ciobanul este căutat de Poliție. Familia de crescători de ovine pentru care lucra deține 500 de oi și 100 de capre.

SUBVENȚII APIA OBȚINUTE MAI MULȚI ANI PE ACTE FALSE!

SUBVENȚII APIA OBȚINUTE MAI MULȚI ANI PE ACTE FALSE!

21 ianuarie 2021 - 17:08

ANCHETA DNA. Procurorii DNA, prin Serviciul Teritorial Craiova, au trimis în judecată doi fermieri, după ce, timp de mai mulţi ani, aceştia au prezentat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură mai multe documente false, în urma cărora au obţinut subvenţii agricole. Actele ar fi fost falsificate de unul dintre fermieri.

SUBVENȚIE PENTRU ÎNFIINȚAREA CULTURILOR AGRICOLE DE PRIMĂVARĂ!

SUBVENȚIE PENTRU ÎNFIINȚAREA CULTURILOR AGRICOLE DE PRIMĂVARĂ!

21 ianuarie 2021 - 14:15

MESAJUL UNUI FERMIER PENTRU MINISTRUL AGRICULTURII! Claudia Elena Matei, fermier din județul Satu Mare, i-a scris ministrului agriculturii, Adrian Oros, un mesaj prin care îi solicită ca fermierii români să beneficieze de un ajutor financiar pentru înființarea culturilor agricole de primăvară.

DECIZIE CARE OBLIGĂ MAGAZINELE SĂ VÂNDĂ PRODUSE DE LA FERMIERI!

DECIZIE CARE OBLIGĂ MAGAZINELE SĂ VÂNDĂ PRODUSE DE LA FERMIERI!

21 ianuarie 2021 - 13:56

OBLIGATE SĂ VÂNDĂ PRODUSE LOCALE. Deputaţii cehi au adoptat miercuri un amendament care obligă magazinele cu o suprafaţă de pese 400 de metri pătraţi să vândă în principal produse alimentare locale, începând de anul viitor, în pofida criticilor formulate de mai multe state europene, transmite AFP, citată de Agerpres.

LISTA SUBVENȚIILOR APIA ANUNȚATE PENTRU ANUL 2021!

LISTA SUBVENȚIILOR APIA ANUNȚATE PENTRU ANUL 2021!

21 ianuarie 2021 - 11:06

SUBVENȚII APIA PENTRU ANUL 2021! Schemele de plăți directe pe care pot să le ceară anul acesta fermierii, crescătorii de animale, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au fost anunțate miercuri, 20 ianuarie 2021, de ministrul agriculturii, Adrian Oros. AGROINFO vă pune la dispoziție lista subvențiilor APIA, alcătuită pe baza declarației făcută de șeful MADR și conform regulamentului european în vigoare pentru anii de tranziție 2021-2022.

SPRIJIN PENTRU FERMIERII MICI!

SPRIJIN PENTRU FERMIERII MICI!

21 ianuarie 2021 - 09:09

BANI ÎN 2021 PENTRU FERMELE MICI. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat miercuri, 20 ianuarie 2021, că fermele mici vor beneficia anul acesta de sprijin financiar, Submăsura 6.3 - Dezvoltare ferme mici.

NOU! GHID APIA PLĂȚI BUNĂSTAREA ANIMALELOR!

NOU! GHID APIA PLĂȚI BUNĂSTAREA ANIMALELOR!

20 ianuarie 2021 - 20:57

PLĂȚI CRESCĂTORI! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat astăzi, 20 ianuarie 2021, GHIDUL SOLICITANTULUI MĂSURA 14 –„BUNĂSTAREA ANIMALELOR” DIN CADRUL PROGRAMULUI NAȚIONAL DE DEZVOLTARE RURALĂ PNDR 2020 -PACHETUL A) – PLĂȚI ÎN FAVOAREA BUNĂSTĂRII PORCINELOR.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Asa arata cel mai rapid tractor din lume! JCB a stabilit cu acest Fastrac din seria 8000 modificat recordul mondial de viteza pentru un tractor. Se intampla in iunie pe un circuit din Marea Britanie, unde acest tractor a atins viteza de 166,7 km/h! La Agritechnica, a fost una dintre atractii... #JCB#NHR#DLG#AGRITECHNICA

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Gospodina

Gospodina
E rău atunci când soţia nu ştie să gătească... Detalii