Adama
Vinasa Rompak

COȘMARUL TRĂIT DE FERMIERII ROMÂNI: MURIM AICI CU ANIMALELE PESTE NOI!

Publicat: 16 iunie 2019 - 14:39
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

CEA MAI MARE CATASTROFĂ SANITARĂ VETERINARĂ! Am ucis scroafe sănătoase, am ucis purcei. Am fost forțat. Cu fermele închise, interziși la livrare, suntem condamnați la locul de muncă. Am pierdut un milion de euro și nimeni nu m-a despăgubit un leu. Este cel mai mare dezastru! Carnea de porc va ajunge la prețuri de speriat pentru români, 50 de lei pe kilogram. ANSVSA nu are un plan. A primit bani pentru campanii de informare și țăranii nu știu ce e cu pesta porcină africană.

La un an de la izbucnirea epidemiei de pestă porcină africană (PPA), fermierii români care dețin exploatații de creștere a porcilor trăiesc o dramă. Paradoxal, porcii se plimbă clandestin între o localitate și alta, de la o gospodărie la alta, în timp ce fermele comerciale, în care nu a fost confirmat focar PPA, sunt blocate, nu li se permite să facă livrări, să-și vândă producția. Animalele sunt ținute închise, hrănite, crescătorul are costuri și credite și banii nu vin de nicăieri. Crescătorii au ajuns la disperare și se roagă să intre ciuma africană în fermele lor. Măcar sunt despăgubiți.

Am avut colegi cu care vorbeam la telefon și-mi spuneau: Domnule Ladoși, mă rog la Dumnezeu să intre pesta în ferma mea. Mă rog, pentru că altfel nu mai rezist. Mor aici cu porcii peste mine, a dezvăluit Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), într-o conferință de presă, susținută săptămâna trecută.

Vă spun pe propria mea piele, am pierdut, anul trecut, aproape un milion de euro la Căzănești, iar anul ăsta o iau de la capăt fiind închis exact pentru același focar, închis anul trecut, dar reactivat anul acesta. Nu am fost despăgubit nici măcar un leu. Foarte multă lume s-a minunat că am reușit să rezist atâtea zile. Deci, practic, peste 3 luni am avut ferma închisă. Să nu ai dreptul să-ți folosești propria...ești expropriat, a declarat medicul veterinar Adrian Balaban, vicepreședinte APCPR și proprietarul unei ferme de porci la Căzănești, la aceeași conferință. porci-in-caruta_b

Fiecare zi înseamnă mâncare la porci, fiecare zi înseamnă cheltuieli cu personalul, fiecare zi înseamnă curent, utilități. Ai credite, costuri. Nu este expropriere că atunci scapi de o grjă. Este condamnare la locul de muncă, a intervenit și Sorin Lupașcu, crescător de porci din Brăila, vicepreședinte APCPR. Sorin Lupașcu deține ferma Tebu Consult Invest SRL,  una dintre cele mai mari ferme de creștere suine din România, unde, anul trecut, a fost confirmat focar PPA și au fost uciși circa 140.000 de porci. Ferma se află acum în stadiul de repopulare.

Crescătorilor de porci le-a ajuns cuțitul la os și au decis să spună public ce li se întâmplă. Ei au dezvăluit că autoritățile sunt incapabile să stopeze dezastrul, tot planul de restrângere a pandemiei se rezumă la discuții sterile, nu se ia nicio măsură, virusul PPA cutreieră țara. Autoritățile sanitare veterinare, spun crescătorii, au primit bani pentru campanii de informare, dar nu și-au făcut treaba. Țăranii, cei cu câte un porc, doi, în gospodării nu pricep ce înseamnă măsuri de biosecuritate astfel boala este răspândită. Legea există, dar nu o respectă nimeni. Sancțiunile sunt prea blânde.

Avem lege, să fie pusă în funcțiune, să existe niște sancțiuni extrem de dure. Nu o să facem absolut nimic dacă în continuare vom lăsa lucrurile și legile să fie ocolite și dacă nu vor exista exemple, care, trebuie să recunosc, au început să apară, în sensul că a fost prins unul care transporta porci necrotaliați și a primit o amendă de nu știu cât. Nu poți să faci ordine decât dacă impui legea respectivă și o faci să funcționeze, a declarat Ioan Ladoși

Nu a venit nimeni să-i spună țăranului că mergând la porcul lui, după ce a mers pe stradă, după ce a mers la vecinul și a călcat în fecale, boala s-a întins. Și-a adus boala acasă. Nu i-a spus nimeni că 30 de grade preparată termic, chiar și aia de la porcii bolnavi, nu-i mai aduce acasă, în gospodărie boala, după tradiționala restul la tranșat, restul din oală în oala de lături la porc. Spune la toată lumea că nu cauzează. Spuneți-i domnului Arafat (Raed Arafat secretar de stat Ministerul Sănătății n.r.) care e medic de medicină umană, că și PPA și Ebola vin din Africa, a spus Sorin Lupașcu.

Sorin Lupașcu, vicepreședinte ACPCR, a fost întrebat, la conferința de presă, cine trebuia să facă toate aceste informări despre pesta porcină africană.

Cine a luat bani pentru treaba asta și cine este îndrituit. Nu este MADR. Este ANSVSA!  

Faptul că s-au despăgubit toți porcii uciși, mai ales neidentificați, faptul că nu s-au luat niciun fel de măsuri împotriva circulației animalelor i-a lăsat în continuare să creadă (pe țărani n.r.) că pot să facă orice fără să respecte legea, spune crescătorul.
Acolo unde apare pesta nici nu sunt porci oficial. De ce nu se fac dosare penale?! A mai spus Lupașcu.

Crescătorii de porci au dezvăluit și cifrele dezastrului. Pierderi uriașe pentru țara noastră. adrian balaban_b

În România s-au cheltuit, anul trecut, 50 de milioane de euro pentru despăgubiri, deci doar pentru despăgubiri s-au plătit 50 de milioane de euro. Probabil, restul cheltuielilor, cu distrugerea porcilor, cu medicii veterinari dislocați dintr-o parte în alta se ridică undeva la 10-15 milioane de euro, peste suma de 50 de milioane de euro. Avem peste 30.000 de scroafe care au dispărut din efectivul matcă al României, care aveau potențial de a produce undeva în jur la un milion de porci care transpus în valoare comercială înseamnă undeva în jurul a 300 - 350 de milioane de euro. Deci, practic, România a pierdut într-un an de zile aproximativ 500 de milioane de euro. Deci, bugetul României a fost văduvit de această sumă.

Mai mult decât atât, balanța comercială a României în ceea ce privește carnea de porc virează foarte mult către negativ. Am ajuns anul trecut să importăm carne de porc de 620 de milioane de dolari în condițiile în care am exportat carne în valoare comercială de 32 milioane de dolari.

Pesta porcină africană este în momentul de față cea mai mare catastrofă sanitar veterinară înregistrată în istoria omenirii. Nu s-a mai întâmplat niciodată până acum ca într-un timp atât de scurt sute de animale să fie afectate, a spus Adrian Balaban.
Dacă nu încercăm nici acum, în ceasul al 29 lea să sancționăm ceea ce se face greșit, vom plăti foarte mult. Nu vreau să fiu alarmist sau să lansez fumigene însă nici nu m-aș simți confortabil peste două-trei luni, acum fiind vârful de consum de carne de porc în lunile de vară, să ajungă carnea de porc la 50-60 de lei în galantare. Noi, ca fermieri, poate am avea șansa să câștigăm mai mulți bani. Dar având fermele închise, fermele blocate, totul restricționat, până la urmă, pierde toată lumea, a explicat dr. Adrian Balaban (în foto).

El a adăugat că în România nu există nicio lege care să reglementeze creșterea porcului. Doar niște generalități în Legea zootehniei.

Exista un Ordin 300 care reglementa dimensiunea exploatațiilor. Dar acel ordin era un prea larg, prea multe definiții aveam, prea multe categorii de exploatații și atunci Comisia Europeană ne-a cerut să fim puțin mai expliciți. Pentru că în recomandările Comisiei există trei tipuri de exploatații: exploatații noncomerciale care au până la 5 porci, exploatații comerciale și exploatații autor. Exploatațiile autor sunt interzise în Europa din momentul confirmării primului focar de pestă porcină africană. Adică, exploatații în care porcii sunt ținuți liberi. Ceea ce la noi a fost susținut prin Programul Bazna și Mangalița. Deci, Programul acesta este în contradicție cu reglementările Comisiei Europene.

Într-o țară în care evoluează pesta porcină africană toți porcii trebuie ținuți închiși, în spații bine delimitate.

Pentru mine, dezamăgirea cea mai mare este că, în tot acest an de zile, am avut nenumărate intervenții către toate autoritățile statului. Cea mai mare deschidere am avut-o la Ministerul Agriculturii care a organizat un comitet interdisciplinar pe specificul pestei porcine africane, dar doar atât. A fost o chestie strict consultativă. Nimic spectaculos. Unele dintre recomandările noastre s-au luat în seamă, s-au expus grupului de experți, dar nu s-a întâmplat nimic în continuare. În rest, ANSVSA ne-a chemat de vreo două ori la discuții, niște discuții sterile, a mai spus Balaban.

Crescătorii de porci somează autoritățile să intervină cu măsuri articulate, modificarea legislației sanitar veterinare privind biosecuritatea în ferme, indiferent de dimensiunea acestora, și a ordinului privind circulația suinelor. MADR și ANSVSA să-și asume elaborarea unei strategii naționale pe termen mediu cu obiective și măsuri clare.  Să fie stabilite sancțiuni aspre până nu ajungem ca în Sardinia, unde pesta porcină africană este endemică. Fermierii mai cer imperativ anularea de urgență a abrogării Ordinului MADR 300/2017 și Ordinului 224/2019 privind tipurile și dimensiunea exploatațiilor de creștere a porcului.

Vizualizat: 3468 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii