UN CAZ DE CORUPȚIE RAPORTAT! La Agenția Națională de Zootehnie, ANZ, atitudinea angajaților față de corupție este în curs de implementare, recunoaște conducerea ANZ, în Raportul anual de evaluare a incidentelor de integritate elaborat pentru anul 2018. Același document raportează un caz de corupție la ANZ.
AGROINFO a intrat în posesia acestui raport intern al Agenției Naționale de Zootehnie. Documentul este semnat de directorul general ANZ, dr.ing. Constantin Viziteu, care a venit la conducerea ANZ imediat după eliberarea din funcție a lui Lelior Iacob.
Raportul despre cum stă ANZ cu atitudinea față de corupție a fost întocmit la 27 martie 2019. Cazul de corupție recunoscut în Raportul ANZ se referă la o angajată ANZ de la Iași care ar fi greșit în momentul eliberării unor pașapoarte pentru cai.
Astfel, la numărul de infracțiuni de corupție sau de fapte legate de nerespectarea regimului interdicțiilor, incompatibilităților, conflictului de interese sau declarării averilor este trecut un caz, iar la numărul de fapte săvârșite de persoane cu funcții de execuție tot un caz, fiind precizat la durata medie a procedurilor de cercetare a faptelor ce constituie abateri disciplinare "urmărire penală în desfășurare."
Același document specifică măsurile care se iau pentru prevenirea corupției. Interesant este că personalul Agenției mai trebuie instruit ca să-și schimbe atitudinea față de corupție și de riscurile corupției, promovarea schimbării fiind, scrie în document, "în curs de implementare".
"Promovarea schimbării de atitudine a personalului privind riscurile de corupție, asigurându-se informarea și instruirea adecvată privind obligațiile legale și măsurile de prevenire/control implementate în vederea minimizării riscurilor de corupție - în curs de implementare."
Agenția de Zootehnie este autoritatea naţională competentă în domeniul zootehnic privind exploatarea, ameliorarea şi reproducţia animalelor, inspecţia de stat în zootehnie, controlul la producătorii şi prim-cumpărătorii de lapte, conservarea şi managementul durabil al resurselor genetice la animale. Printre atribuțiile ANZ sunt: controlarea întreagii activități de reproducţie şi ameliorare a animalelor de interes zooeconomic, identificarea şi înregistrarea ecvideelor, identificarea stupilor şi stupinelor, conservarea patrimoniului genetic în zootehnie, importul-exportul de material biologic de reproducţie; controlarea modului de aplicare a sistemului de individualizare, identificare şi înregistrare la animalele cuprinse în programele de ameliorare şi conservare; recunoaşterea societăţilor de ameliorare şi exploataţiilor de ameliorare în scopul desfăşurării unui program de ameliorare cu animale de reproducţie de rasă pură înscrise în registrul genealogic/registrele genealogice sau a unui program de ameliorare cu porci de reproducţie hibrizi înregistraţi în registrul zootehnic/registrele zootehnice condus/conduse sau înfiinţat/înfiinţate de aceasta.