UNDE-S CINCI FERMIERI PUTEREA CREȘTE! După zeci de zile de adunat, depus, readunat, redepus, parafat și ștampilat la tot soiul de acte, cei cinci membrii fondatori, împreună cu cei aproape 200 de membri care au venit înspre această inițiativă, au intrat în posesia Actului Constitutiv și al Certificatului de Înregistrare.
Au fost câteva peripeții, ne-a povestitit inițiatoarea cooperativei Daniela Florentina Călinoiu (în foto). Dar au reușit să le traverseze și iată cooperativa-i gata de treabă!
Anul trecut, cam în aceeași perioadă (țin minte că m-a prins un viscol în Desa, în sudul județului Dolj), am fost invitat de actualul președinte al cooperativei, Daniela Florentina Călinoiu, să asist la demararea proiectului privind întocmirea de proiecte europene pentru legumicultorii din zonă. Noutatea era că Daniela Florentina Călinoiu, fiică a satului, nu lua niciun ban dacă proiectul nu era aprobat.
AICI GĂSIȚI POVESTEA DE ÎNCEPUT!
Atunci am discutat îndeaproape cu fermierii, în prezența activă a primarului localității, Gabriel Bădoiu și despre asociere. Ca unică soluție pentru evitarea intermediarilor. Iată că demersul nu a fost zadarnic.
Azi am primit în facsimil Certificatul de Înregistrare al Cooperativei Agricole Horticola Desa. Să le urăm succes în demararea discuțiilor cu marii retaileri (Metro este prima lor opțiune, deoarece oricum o parte dintre ei livrau acolo prin intermediul unui integrator patronat de fostul patron al Universității Craiova, Gigi Nețoiu).
Au în vedere preluarea depozitului acestui integrator, care a renunțat la activitatea de preluare a legumelor, dar mai are încă 2 ani de zile în concesiune investiția. Se speră într-o înțelegere benefică ambelor părți.
În câteva zile voi ajunge în localitatea Desa, acolo unde ardeiul gras este precum roșia în Izbiceni sau castravetele în Matca (dar unde se înmulțesc și cultivatorii de tomate în extrasezon datorită programului tomata), pentru a prinde în cuvinte și imagini momentul coagulării unei inițiative de asociere, pentru un viitor al tinerilor legumicultori care nu au plecat afară să muncească ci au rămas în satul lor să prospere românește.