Adama
Vinasa Rompak

CONTROALE DE INTIMIDARE DE LA INSPECȚIA ÎN MUNCĂ la un CIOBAN CARE-ȘI CERE DREPTUL LA PĂȘUNE!

Publicat: 16 iulie 2019 - 21:06
2 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

PRESIUNI! Crescătorul de ovine Romi Mariș din Orăștie, județul Hunedoara, despre ale cărui necazuri AGROINFO a mai scris, a intrat în vizorul autorităților locale după ce a îndrăznit să trimită o sesizare la Ministerul Agriculturii în care denunță modul în care s-au împărțit pășunile. Zilele acestea, oierul a fost călcat de controale de la Inspectoratul Teritorial în Muncă pentru un zilier care-i are grijă de animale. Suspectă graba ITM când legea zilierilor intră abia joi în vigoare!

Crescătorul de animale Romi Mariș are 1.022 de ovine, 70 de vaci, o fermă mare, și doar 78 de hectare de pășune.  Fermierul se luptă de ceva timp cu autoritățile locale să-i mai fie atribuită o suprafață de pășune pentru că este insuficientă cea care i-a fost închiriată de primăria Orăștie.

Romi Mariș a trimis cereri peste cereri la primărie și când a văzut că nu are sorți de izbândă, a expediat o sesizare la Prefectura Hunedoara. raspuns-madr-maris_braspuns-madr-doi_bDe la Prefectura Hunedoara a ajuns la Ministerul Agriculturii. Directorul general MADR, Elena Tatomir, i-a răspuns în mai puțin de 10 zile la petiție (alăturat Răspunsul MADR).  Oierul le-a spus celor de la Ministerul Agriculturii că sunt pășuni în Hunedoara unde încărcătura se asigură doar cu o oaie sau două la hectar în timp ce el este nevoit să-și înghesuie peste 15 animale pe un hectar de pășune. Și a dat exemplul unui crescător din zonă care are 200 de ovine și 100 de hectare de pășune. Romi Mariș le-a mai scris celor de la București că pășunile de la mare altitudine din Munții Orăștiei sunt goale, nu e nici picior de câine pe acolo, și, totuși, de câte ori a urcat cu oile la munte, de atâtea ori, s-a trezit cu adrese trimise de primăria Orăștie în care era amenințat că i se vor lua și cele 78 de hectare de pășune dacă mai pășunează animalele în altă parte. Cu alte cuvinte, i se va rezilia contractul de închiriere. CITEȘTE ȘI: OILE MELE O SĂ AJUNGĂ SĂ MOARĂ DE FOAME!

Ministerul Agriculturii i-a răspuns crescătorului de ovine: Pentru ca suprafața de pajiște să fie suficientă pentru toți crescătorii de animale solicitanți de pajiște, primăria are obligația să respecte prevederile art.9 alin.6 din OUG nr.34/2013, respectiv se va asigura o încărcătură optimă de animale pe hectar, dar nu mai mică de 0,3 UVM/ha ( circa 3 ovine pe hectar n.r.).

În același timp, Ministerul Agriculturii îi trasează sarcină prefectului de Hunedoara să se ocupe urgent de rezolvarea problemei pe care o are oierul: În condițiile prezentate în petiție, conform prevederilor art.19 al legii nr.340/2004 privind prefectul și instituția prefectului, republicată, în calitate de reprezentant al Guvernului, pentru respectarea Constituției, a legilor, a ordonanțelor și a hotărârilor Guvernului, a celorlalte acte normative, domnul Prefect al județului Hunedoara, prin aparatul instituției pe care o conduce, va lua toate măsurile ce se impun în condițiile legii, în vederea soluționării problemei dvs., în timpul cel mai scurt.

Ciobanul a tulburat serios apele din Orăștie și i-a deranjat, probabil, pe unii din primărie și pe alții care au ajuns să închirieze pășuni de la primărie pentru că s-a interesat și de o baie pentru oi, construită ca să fie folosită de oierii din zonă, dar pe care, se pare, nu a folosit-o nimeni pentru că ar fi fost amplasată greșit pe un teren proprietate privată. Apoi, s-a interesat și de o stână europeană care, tot așa, ar fi fost construită din fonduri europene, dar care nu ar fi folosită de niciun crescător. Cert este că oierul nu a primit niciun răspuns de la primăria Orăștie la solicitările sale de a obține lămuriri despre cele două "obiective".

În schimb, s-a trezit cu inspectorii de muncă. Echipa de control ITM Hunedoara a urcat în munte unde vacile fermierului au fost găsite în grija unui bătrân. După ce l-au chestionat pe bătrân, inspectorii ITM au bătut la ușa fermierului. Romi Mariș le-a spus fără ocolișuri că-l plătește pe omul care are grijă de vaci. A fost de ajuns pentru ca echipa ITM să dea dovadă de mare zel. Oierul a primit o înștiințare în care i se cer acte de proprietate, dovadă închiriere teren, atestat de producător, registrul de evidență a zilierilor, dovada înregistrării bovinelor pe Romi Mariș persoană fizică.  În aceeași înștiințare este menționat că riscă o amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei.

Nu mă las! Lupt până la capăt, este hotărât Romi Mariș. Dacă sunt vinovat că am un om, un zilier, care să aibă grijă de animale, o să plătesc amenda. Dar nu aia de 10.000 de lei cum scrie pe înștiințarea lor pentru că nu am firmă. Sunt persoană fizică. Sunt crescător de animale cu atestat de producător. Vreau să fiu în  legalitate și o să fac ce trebuie făcut. De asta, când au venit inspectorii nu i-am mințit. Le-am spus corect că-l plătesc pe omul ăsta cu 400 de lei pe lună, cu țigări cât încape și cu mâncare.

Suspect acest control al ITM Hunedoara. De ce spunem suspect? Practic, zeloșii inspectorii au luat-o chiar înaintea legii. Și ce au ales să verifice? Nu o companie mare și profitabilă, s-au dus țintă la oierul din vârful muntelui. Legea care modifică condițiile de angajare pentru zilieri, țineți-vă bine, intră în vigoare din 18 iulie 2019. A fost deja publicată în Monitorul Oficial, dar joi, în 18 iulie 2019 intră în vigoare. Este chiar ziua în care oierul din Orăștie a fost chemat la ITM Deva cu tot maldărul de acte!

iinstiintare-maris_b

Legea 132/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri , care va intra în vigoare din 18 iulie 2019, are un capitol special pentru zilierii angajați de crescătorii de animale.

În domeniul creșterii animalelor în sistem extensiv prin pășunatul sezonier în mod tradițional al ovinelor, caprinelor sau bovinelor, în regim semiliber, perioada în care un zilier poate presta activități pentru același beneficiar nu poate depăși 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.
Beneficiarul activității sezoniere este persoana care are cel puțin 50 de ovine, 25 de caprine sau 3 bovine, după caz, generatoare de venit.
Beneficiarul este obligat la plata unei cote forfetare ce reprezintă un procent de 10% din salariul minim brut pe țară garantat în plată în vigoare la data plății, pentru fiecare lucrător, conform normei stabilite de venit/persoană potrivit prezentei legi.
Plata cotei forfetare se face o dată pe an.
Din cota forfetară se transferă către bugetul asigurărilor sociale de stat sumele aferente contribuției (pensie, șomaj, asigurare în caz de accident de muncă, boli profesionale).  

Raportul de muncă dintre zilier şi beneficiar se stabileşte prin acordul de voinţă al părţilor, fără încheierea, în formă scrisă, a unui contract individual de muncă.

Norma de venit/persoană se stabilește prin raportare la numărul de animale pe care le poate îngriji/supraveghea un zilier, de către o comisie interministerială formată din reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerului Muncii și Justiției Sociale și Ministerului Finanțelor Publice, și se aprobă prin ordin comun al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, al ministrului muncii și justiției sociale și al ministrului finanțelor publice, este menționat în lege.

Nici legea nu e încă în vigoare și norma de venit e pe nicăieri. Potrivit Legii, Comisia interministerială are termen 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii să stabilească norma de venit.


Vizualizat: 7338 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Jon
|
07. 16, 2019. Tuesday 23:31
Asa este si in jud Olt. Daca mergi la presedintele consililui judetean da din umeri si spune ca nu ii pasa. ASTA ESTE CAND TE CONDUCE UN TIGAN CRIMINAL FARA SCRUPULE. MUIE PSD!!!!. Nu avem cui sa ne plangem dar ii mintim pe cei de la UE ca totul este ok dar de fapt suntem la pamant cu toate.
1.
Zgirdea
|
07. 16, 2019. Tuesday 21:39
Asa se intimpla in Hunedoara.prin aceasta situatie am trecut si eu cu primarul din Rapoltu Mare.prefectul a rezolvat problema in favoarea primarului.asta este legea in Romania.iar legea o fac hotii care ne conduc.aceasta tara
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii