Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

CONTROALE DE INTIMIDARE DE LA INSPECȚIA ÎN MUNCĂ la un CIOBAN CARE-ȘI CERE DREPTUL LA PĂȘUNE!

Publicat: 16 iulie 2019 - 21:06
2 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

PRESIUNI! Crescătorul de ovine Romi Mariș din Orăștie, județul Hunedoara, despre ale cărui necazuri AGROINFO a mai scris, a intrat în vizorul autorităților locale după ce a îndrăznit să trimită o sesizare la Ministerul Agriculturii în care denunță modul în care s-au împărțit pășunile. Zilele acestea, oierul a fost călcat de controale de la Inspectoratul Teritorial în Muncă pentru un zilier care-i are grijă de animale. Suspectă graba ITM când legea zilierilor intră abia joi în vigoare!

Crescătorul de animale Romi Mariș are 1.022 de ovine, 70 de vaci, o fermă mare, și doar 78 de hectare de pășune.  Fermierul se luptă de ceva timp cu autoritățile locale să-i mai fie atribuită o suprafață de pășune pentru că este insuficientă cea care i-a fost închiriată de primăria Orăștie.

Romi Mariș a trimis cereri peste cereri la primărie și când a văzut că nu are sorți de izbândă, a expediat o sesizare la Prefectura Hunedoara. raspuns-madr-maris_braspuns-madr-doi_bDe la Prefectura Hunedoara a ajuns la Ministerul Agriculturii. Directorul general MADR, Elena Tatomir, i-a răspuns în mai puțin de 10 zile la petiție (alăturat Răspunsul MADR).  Oierul le-a spus celor de la Ministerul Agriculturii că sunt pășuni în Hunedoara unde încărcătura se asigură doar cu o oaie sau două la hectar în timp ce el este nevoit să-și înghesuie peste 15 animale pe un hectar de pășune. Și a dat exemplul unui crescător din zonă care are 200 de ovine și 100 de hectare de pășune. Romi Mariș le-a mai scris celor de la București că pășunile de la mare altitudine din Munții Orăștiei sunt goale, nu e nici picior de câine pe acolo, și, totuși, de câte ori a urcat cu oile la munte, de atâtea ori, s-a trezit cu adrese trimise de primăria Orăștie în care era amenințat că i se vor lua și cele 78 de hectare de pășune dacă mai pășunează animalele în altă parte. Cu alte cuvinte, i se va rezilia contractul de închiriere. CITEȘTE ȘI: OILE MELE O SĂ AJUNGĂ SĂ MOARĂ DE FOAME!

Ministerul Agriculturii i-a răspuns crescătorului de ovine: Pentru ca suprafața de pajiște să fie suficientă pentru toți crescătorii de animale solicitanți de pajiște, primăria are obligația să respecte prevederile art.9 alin.6 din OUG nr.34/2013, respectiv se va asigura o încărcătură optimă de animale pe hectar, dar nu mai mică de 0,3 UVM/ha ( circa 3 ovine pe hectar n.r.).

În același timp, Ministerul Agriculturii îi trasează sarcină prefectului de Hunedoara să se ocupe urgent de rezolvarea problemei pe care o are oierul: În condițiile prezentate în petiție, conform prevederilor art.19 al legii nr.340/2004 privind prefectul și instituția prefectului, republicată, în calitate de reprezentant al Guvernului, pentru respectarea Constituției, a legilor, a ordonanțelor și a hotărârilor Guvernului, a celorlalte acte normative, domnul Prefect al județului Hunedoara, prin aparatul instituției pe care o conduce, va lua toate măsurile ce se impun în condițiile legii, în vederea soluționării problemei dvs., în timpul cel mai scurt.

Ciobanul a tulburat serios apele din Orăștie și i-a deranjat, probabil, pe unii din primărie și pe alții care au ajuns să închirieze pășuni de la primărie pentru că s-a interesat și de o baie pentru oi, construită ca să fie folosită de oierii din zonă, dar pe care, se pare, nu a folosit-o nimeni pentru că ar fi fost amplasată greșit pe un teren proprietate privată. Apoi, s-a interesat și de o stână europeană care, tot așa, ar fi fost construită din fonduri europene, dar care nu ar fi folosită de niciun crescător. Cert este că oierul nu a primit niciun răspuns de la primăria Orăștie la solicitările sale de a obține lămuriri despre cele două "obiective".

În schimb, s-a trezit cu inspectorii de muncă. Echipa de control ITM Hunedoara a urcat în munte unde vacile fermierului au fost găsite în grija unui bătrân. După ce l-au chestionat pe bătrân, inspectorii ITM au bătut la ușa fermierului. Romi Mariș le-a spus fără ocolișuri că-l plătește pe omul care are grijă de vaci. A fost de ajuns pentru ca echipa ITM să dea dovadă de mare zel. Oierul a primit o înștiințare în care i se cer acte de proprietate, dovadă închiriere teren, atestat de producător, registrul de evidență a zilierilor, dovada înregistrării bovinelor pe Romi Mariș persoană fizică.  În aceeași înștiințare este menționat că riscă o amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei.

Nu mă las! Lupt până la capăt, este hotărât Romi Mariș. Dacă sunt vinovat că am un om, un zilier, care să aibă grijă de animale, o să plătesc amenda. Dar nu aia de 10.000 de lei cum scrie pe înștiințarea lor pentru că nu am firmă. Sunt persoană fizică. Sunt crescător de animale cu atestat de producător. Vreau să fiu în  legalitate și o să fac ce trebuie făcut. De asta, când au venit inspectorii nu i-am mințit. Le-am spus corect că-l plătesc pe omul ăsta cu 400 de lei pe lună, cu țigări cât încape și cu mâncare.

Suspect acest control al ITM Hunedoara. De ce spunem suspect? Practic, zeloșii inspectorii au luat-o chiar înaintea legii. Și ce au ales să verifice? Nu o companie mare și profitabilă, s-au dus țintă la oierul din vârful muntelui. Legea care modifică condițiile de angajare pentru zilieri, țineți-vă bine, intră în vigoare din 18 iulie 2019. A fost deja publicată în Monitorul Oficial, dar joi, în 18 iulie 2019 intră în vigoare. Este chiar ziua în care oierul din Orăștie a fost chemat la ITM Deva cu tot maldărul de acte!

iinstiintare-maris_b

Legea 132/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri , care va intra în vigoare din 18 iulie 2019, are un capitol special pentru zilierii angajați de crescătorii de animale.

În domeniul creșterii animalelor în sistem extensiv prin pășunatul sezonier în mod tradițional al ovinelor, caprinelor sau bovinelor, în regim semiliber, perioada în care un zilier poate presta activități pentru același beneficiar nu poate depăși 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.
Beneficiarul activității sezoniere este persoana care are cel puțin 50 de ovine, 25 de caprine sau 3 bovine, după caz, generatoare de venit.
Beneficiarul este obligat la plata unei cote forfetare ce reprezintă un procent de 10% din salariul minim brut pe țară garantat în plată în vigoare la data plății, pentru fiecare lucrător, conform normei stabilite de venit/persoană potrivit prezentei legi.
Plata cotei forfetare se face o dată pe an.
Din cota forfetară se transferă către bugetul asigurărilor sociale de stat sumele aferente contribuției (pensie, șomaj, asigurare în caz de accident de muncă, boli profesionale).  

Raportul de muncă dintre zilier şi beneficiar se stabileşte prin acordul de voinţă al părţilor, fără încheierea, în formă scrisă, a unui contract individual de muncă.

Norma de venit/persoană se stabilește prin raportare la numărul de animale pe care le poate îngriji/supraveghea un zilier, de către o comisie interministerială formată din reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerului Muncii și Justiției Sociale și Ministerului Finanțelor Publice, și se aprobă prin ordin comun al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, al ministrului muncii și justiției sociale și al ministrului finanțelor publice, este menționat în lege.

Nici legea nu e încă în vigoare și norma de venit e pe nicăieri. Potrivit Legii, Comisia interministerială are termen 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii să stabilească norma de venit.


Vizualizat: 5424 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Jon
|
07. 16, 2019. Tuesday 23:31
Asa este si in jud Olt. Daca mergi la presedintele consililui judetean da din umeri si spune ca nu ii pasa. ASTA ESTE CAND TE CONDUCE UN TIGAN CRIMINAL FARA SCRUPULE. MUIE PSD!!!!. Nu avem cui sa ne plangem dar ii mintim pe cei de la UE ca totul este ok dar de fapt suntem la pamant cu toate.
1.
Zgirdea
|
07. 16, 2019. Tuesday 21:39
Asa se intimpla in Hunedoara.prin aceasta situatie am trecut si eu cu primarul din Rapoltu Mare.prefectul a rezolvat problema in favoarea primarului.asta este legea in Romania.iar legea o fac hotii care ne conduc.aceasta tara
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Brinkman - Let’s improve together

Brinkman - Let’s improve together

La sfârşitul lunii noiembrie 2019, compania Brinkman a organizat o întânire cu partenerii săi - fermeri şi distribuitori din România. Desfăşurat sub deviza "Let’s improve together!", evenimentul a fost un bun prilej pentru schimbul de cunoştinţe între fermieri, companie şi colaboratori. Participanţii au fost în principal cultivatori de tomate şi căpşune în sere, dealeri Brinkman şi consultanţi şi specialişti în domeniul horticol. Tema principală a seminarului a fost creşterea eficienţei şi a productivităţii, în condiţiile lipsei forţei de muncă.

 

Interviu cu Cristina György-Hângan, manager vânzări România şi Moldova - Brinkman Hungary Kft.

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii Titan Machinery - Red Carpet 2019 VALTRA seria F - Agritechnica 2019

Bancul zilei

Papagal regal...

Papagal regal...
Ion pleacă la muncă, pe vapor, iar la plecare, Gheorghe îl roagă să-i aducă şi lui un papagal. Detalii