Adama
Vinasa Rompak

CONPIROM: Industria chimică va intra în colaps în trimestrul IV din 2011

Publicat: 07 iulie 2011 - 22:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Industria chimică va intra în colaps în trimestrul IV din 2011, avertizează Confederaţia Patronală din Industrie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din România CONPIROM, într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Traian Băsescu. Noile reglementări din domeniul gazelor naturale obligă industria de îngrăşăminte la importuri care au crescut facturile cu 4 mil. de dolari în ultima lună, iar la iarnă costurile cu achiziţia gazelor vor fi şi mai mari.

CONPIROM semnalează că majorarea preţului la gazele naturale pe care trebuie să o suporte industria se vor reflecta în preţul produselor finite, cu consecinţe negative asupra nivelului de trai al populaţiei.

“Se ignoră voit, sau din necunoaştere, faptul că industria chimică, în ansamblul său, creează plus valoare, asigură un număr important de locuri de muncă şi reprezintă un factor principal în realizarea programelor de dezvoltare şi modernizare a agriculturii noastre, aducându-şi o reală contribuţie la bugetul consolidat al statului”, susţine Confederaţia în scrisoarea deschisă adresată şefului statului, în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de repercursiunile Ordinului comun nr. 1284/27/160 al Ministerului Economiei/Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei/Autorităţii Naţionale pentru Resurse Minerale, pentru aplicarea prevederilor OUG nr. 53/2011 privind instituirea unor măsuri în domeniul gazelor naturale.

Industria de îngrăşăminte a plătit în iulie cu 4 mil. dolari mai mult decât în iunie pentru gazele din import

“Prin acest Ordin comun se stabilesc două coşuri distincte, unul pentru furnizarea gazelor consumatorilor casnici şi altul pentru consumatorii noncasnici (industriali). Coşul de furnizare pentru consumatorii casnici se stabileşte lunar de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, astfel încât să se menţină nemodificate preţurile finale reglementate, pentru această categorie de consumatori”, se menţionează în scrisoarea deschisă, citată de Agerpres.

CONPIROM atrage atenţia asupra faptului că, pentru atingerea acestui scop, autorii Ordinului comun au considerat că singura soluţie este ca industria şi celelalte categorii de consumatori noncasnici să importe o cantitate de gaze de circa 2-3 ori mai mare decât operatorii de distribuţie, care aprovizionează cu gaze naturale consumatorilor casnici.

“În mod practic, sub pretextul sprijinirii acestei categorii de consumatori, au fost avantajate cele două mari firme de distribuţie cu capital străin. Spre exemplu, în luna iulie a.c., coşul pentru consumatorii casnici a fost stabilit la 11%, iar pentru consumatorii noncasnici (industrie) la 20,25%. Dacă avem în vedere şi tendinţa de creştere a preţului gazelor din import (în luna iulie a.c. a crescut cu peste 100 dolari/1.000 metri cubi faţă de luna trecută), industria trebuie să depună un efort financiar şi mai mare pentru achiziţia gazelor din import. Numai din creşterea de preţ, pentru cantităţi de gaze aproximativ egale, factura pentru achiziţia gazelor din import în luna iulie a.c. pentru ramura industriei chimice de îngrăşăminte, de exemplu, s-a majorat cu circa 4.000.000 dolari faţă de luna trecută”, se explică în documentul citat.

La iarnă, industria va importa aproape tot necesarul de gaze, în timp ce două mari companii de distribuţie cu capital străin vor face profituri de milioane de dolari lunar

Reprezentanţii Confederaţiei subliniază că situaţia descrisă este valabilă doar în lunile de vară, când, de regulă, consumul populaţiei este scăzut, între 6-7 % din consumul total de gaze. În perioada de iarnă, însă, consumul de gaze pentru casnici depăşeşte 40% din consumul total de gaze naturale şi, în această situaţie, va creşte şi necesarul de import al ţării.

“Aproape întreaga cantitate de gaze din import va fi suportată de consumatorii industriali, fapt ce va determina colapsul multor industrii din economia naţională. Beneficiarii direcţi ai acestui Ordin comun sunt numai două mari companii de distribuţie, cărora le vor creşte profiturile cu zeci de milioane de dolari pe lună, nemaiavând obligaţia achiziţionării gazelor din import decât într-un procent mult mai mic şi fără absolut nici un efect pentru populaţie, care va cumpăra gazele naturale la acelaşi preţ nemodificat încă din anul 2009”, se mai spune în scrisoare.

“Funcţionarea industriei chimice nu este o prioritate pentru politica industrială a României”

O altă prevedere a Ordinului, potrivit CONPIROM, care afectează grav industria, o constituie ordinea de prioritate pentru stabilirea necesarului de gaze naturale din producţia internă.

“Asigurarea gazelor naturale necesare consumatorilor industriali se va face din cantităţile rămase după asigurarea necesarului de consum pentru casnici. Deci, încă o dată, se demonstrează că funcţionarea industriei chimice nu este o prioritate pentru politica industrială a României”, se mai precizează în scrisoarea deschisă.

Industria chimică a luat deja măsuri legate de colapsul iminent

Având în vedere situaţia actuală şi de perspectivă a industriei chimice, este absolut sigur că această ramură va intra în colaps cel mai probabil începând cu trimestrul IV 201, fapt pentru care au şi fost deja stabilite unele măsuri preliminarii în acest sens, privind conservarea şi protecţia instalaţiilor, disponibilizarea oamenilor etc., se concluzionează în scrisoarea adresată preşedintelui ţării.

 

Vizualizat: 2364 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta

Pentru a vizualiza pagina dorita, trebuie sa intrati in acontul dumneavoastra!
Utilizator inregistrat

Sunt deja un utilizator inregistrat.

Utilizator nou

Sunt utilizator nou, inregistrez

Doar utilizatorii inregistrati pot vizualiza pagina.

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii