Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

CIOBANII ROMÂNI FUG DE LA STÂNELE DIN ITALIA!

Publicat: 17 mai 2018 - 12:25
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

NU SE MAI GĂSESC CIOBANI! PĂSTORITUL E ÎN PERICOL! Crescătorii de ovine din Italia, Sardinia, au aceleași necazuri pe care le au și crescătorii de ovine din România. Nu mai găsesc ciobani! Salariile de 600-700 de euro, plătite la păstorit în Sardinia, nu-i mai tentează acum pe ciobanii români. În anii trecuți, oierii italieni se bazau pe angajați din România, acum românii merg spre alte țări unde salariile sunt mai mari și condițiile de muncă mai bune.

Crescătorii de ovine din Italia sunt în alertă! Nu găsesc forță de muncă pentru fermele lor. Nimeni nu mai vrea să-și murdărească mâinile lucrând la o stână, așa cum o făceau românii, spun aceștia. Până anul trecut, fermierii italieni din Sardinia se bazau pe angajați români pentru turmele lor de ovine. Acum, ciobanii români fug de la stânele italienilor, iar absența lor este simțită din plin. Oierii italieni nu mai găsesc lucrători care să le aibă grijă de stâne.

Există teama de a-și murdări mâinile și de a lucra la o stână. Și, totuși, românii au făcut-o până acum câțiva ani. Acum se simte absența lor, spune crescătorul de ovine Sebastiano Porcu, din Irgoli, Sardinia.

Trebuie să găsim o soluție pentru că așa nu mai putem continua, spune Peppino Mura, oier din Ottana care a încercat lucrători de diferite naționalități. În companie am avut români, indieni, pakistanezi, africani și, bineînțeles, și tineri sardinieni. De doi ani încoace a devenit imposibil să găsești pe cineva care să dorească să lucreze în mediul rural. Nu mai există un lucrător care să știe să facă totul: cine conduce tractorul, nu cosește iarba și invers. Este o adevărată luptă.

Pentru Gianbattista Mureddu, care are o stână în Macomer, este o problemă care va afecta economia Sardiniei. Companiile mijlocii-mari care au un număr mare de animale vor fi forțate să își reducă efectivele de animale dacă nu se găsește o soluție la această problemă. Este un fenomen general, care afectează toate regiunile din Sardinia. Aici, una dintre cele mai vechi tradiții ale insulei, păstoritul, riscă să dispară.

Forța de muncă  venită din țările est-europene a început, din 2017, să evite Italia și acum fermierii italieni se confruntă cu dificultăți serioase. pastori-sardinia_bFluxul de români, în căutare de muncă pe la stâne sau pe la alte ferme de creștere a animalelor, s-a oprit brusc anul trecut.

Românii au sosit în Italia cu o bogată experiență în creșterea oilor, acumulată acasă, bagaj care a fost apoi îmbogățit în Sardinia. Păstorii italieni i-au învățat pe români despre această tradiție și au adăugat profesionalism ocupației de cioban. Înainte de emigrarea românilor în Italia, la începutul anilor '90, albanezii erau cei care căutau de muncă pe la stânele italienilor. Timp de zece ani, satul rural din Sardinia a vorbit limba albaneză și a fost salvat de  la depopularea la care era condamnat. Locul albanezilor a început să fie luat de ciobani români. Spre beneficiul fermelor, lucrătorii români, având salariu, mâncare și cazare asigurate, rămâneau în stâne zi și noapte.

Dar astăzi ciobanii români ar căuta alte destinații unde salariile sunt mai mari și condițiile de muncă mai bune. Unii dintre ei preferă chiar să rămână acasă.

Condițiile economice din România s-au îmbunătățit, iar salariile medii sunt de aproximativ 600 de euro pe lună. În ultimul timp, guvernul român a lansat mai multe politici pentru a convinge migranții să se întoarcă acasă pentru a deschide noi companii. Cu toate acestea, nu numai din acest motiv românii nu mai vin în Sardinia, susțin jurnaliștii italieni de la Nuova Sardegna. Salariul pentru un cioban angajat la o stână din România nu ajunge nici vorbă la 600 de euro. În majoritatea anunțurilor publicate de crescătorii de ovine, salariul pentru un cioban se învârte în jurul sumei de 1.500 de lei. Însă i se asigură mâncare și cazare și, câteodată, țigări.

În prezent, românii care decid să lucreze în străinătate aleg țara care garantează condiții mai bune de muncă și salarii mai mari, cum ar fi Germania, Franța și Anglia.

Vizualizat: 10080 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

13 aprilie 2021 - 18:44

COMUNICAT APIA. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a demarat  plata cererilor depuse în anul 2020 pentru Măsura 14 - Plăţi privind bunăstarea animalelor - pachet a) Plăți în favoarea bunăstării porcinelor și pachet b) Plăţi în favoarea bunăstării păsărilor, anunță astăzi APIA într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

13 aprilie 2021 - 11:22

SUBVENȚII APIA 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în acest an de schema simplificată pentru micii fermieri, o subvenție de maxim 1.250 de euro/fermier pot să beneficieze moștenitorii.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 13 - 19 Aprilie 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 13 - 19 Aprilie 2021!

13 aprilie 2021 - 08:28

Caracteristici meteorologice. Sub aspect termic, vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire accentuată, în cea mai mare parte a țării.

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru SUBVENȚIILE APIA ALE FERMIERILOR!

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru SUBVENȚIILE APIA ALE FERMIERILOR!

13 aprilie 2021 - 07:29

SUBVENȚII APIA 2021. Ministerul Agriculturii a publicat pe site-ul oficial un proiect de ordonanță de urgență care stabilește actualizarea Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole, LPIS, în conformitate cu regulamentele europene. Dacă nu este actualizat LPIS, România riscă să fie penalizată cu 10% din banii pentru subvențiile APIA ale fermierilor, concret cu suma de 2.000.000.000 de euro.

ANSVSA: LIBER LA EXPORTUL DE ANIMALE VII ÎN GOLFUL PERSIC!

ANSVSA: LIBER LA EXPORTUL DE ANIMALE VII ÎN GOLFUL PERSIC!

12 aprilie 2021 - 20:26

OFICIAL. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că, odată cu ridicarea restricțiilor, se pot relua activitățile de export de animale către țările din zona Golfului Persic, care utilizează Canalul Suez ca rută de transport. ANSVSA a transmis astăzi un comunicat pentru AGROINFO.

ANUNȚ IMPORTANT AFIR PENTRU MICII FERMIERI ȘI TINERII FERMIERI CARE BENEFICIAZĂ DE SPRIJIN!

ANUNȚ IMPORTANT AFIR PENTRU MICII FERMIERI ȘI TINERII FERMIERI CARE BENEFICIAZĂ DE SPRIJIN!

12 aprilie 2021 - 20:05

COMUNICAT. Beneficiarii submăsurilor 6.1 Sprijin instalare tineri fermieri, 6.3 Sprijin dezvoltarea fermelor mici, 6.2 Înființare activități neagricole şi 19.2 Acțiuni în strategia de dezvoltare locală pot solicita Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale recunoașterea circumstanței excepționale care duce la necesitatea suspendării contractului de finanțare, anunță astăzi AFIR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI! A ÎNCEPUT PLATA SUBVENȚIEI LA MOTORINĂ!

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI! A ÎNCEPUT PLATA SUBVENȚIEI LA MOTORINĂ!

12 aprilie 2021 - 12:25

OFICIAL! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata ajutorului de stat pentru motorina aferentă trim. III și IV, anul 2020, anunță APIA astăzi, 12 aprilie 2021, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

MODIFICAREA DECLARAȚIEI APIA PENTRU SUBVENȚIILE DIN ZOOTEHNIE!

MODIFICAREA DECLARAȚIEI APIA PENTRU SUBVENȚIILE DIN ZOOTEHNIE!

12 aprilie 2021 - 08:25

SUBVENȚII APIA 2021! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează crescătorii de animale că pot modifica declarația privind sectorul zootehnic din cererea unică de plată depusă anul acesta. În ce condiții se fac modificările și care sunt termenele până la care crescătorii își pot schimba declarația?

APIA: SPRIJIN CUPLAT ZOOTEHNIC, SCZ, PLĂTIT ANUL ACESTA PENTRU MINIM 5 VACI!

APIA: SPRIJIN CUPLAT ZOOTEHNIC, SCZ, PLĂTIT ANUL ACESTA PENTRU MINIM 5 VACI!

12 aprilie 2021 - 07:35

SUBVENȚII APIA 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că sprijinul cuplat zootehnic, SCZ, sau subvenția mare, cum îi spun crescătorii, este achitat anul acesta și pentru un număr minim de 5 vaci eligibile la plată. Condiția obligatorie este ca ferma de vaci să se afle în zona montană. Pentru celelalte zone, numărul minim pentru care se acordă această subvenție pe cap de animal este de minim 10 vaci eligibile la plată.

CÂND PLĂTEȘTE APIA AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU LA BOVINE, CAPRINE ȘI OVINE!

CÂND PLĂTEȘTE APIA AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU LA BOVINE, CAPRINE ȘI OVINE!

12 aprilie 2021 - 06:53

PLATA SUBVENȚIILOR APIA 2020! Crescătorii de animale așteaptă cu nerăbdare să încaseze ajutoarele naționale tranzitorii din zootehnie, ANTZ, subvenție aferentă anului de cerere 2020, plătită acum, în 2021, de la bugetul de stat. Când încep plățile la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură?

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Bancul zilei

În tramvai

În tramvai
O tipă bună urca în tramvai, 3-4 şmecherasi în spate... Se sfătuiesc ei acolo, şi într-un final pleacă unu spre ea: Detalii