NU SE MAI GĂSESC CIOBANI! PĂSTORITUL E ÎN PERICOL! Crescătorii de ovine din Italia, Sardinia, au aceleași necazuri pe care le au și crescătorii de ovine din România. Nu mai găsesc ciobani! Salariile de 600-700 de euro, plătite la păstorit în Sardinia, nu-i mai tentează acum pe ciobanii români. În anii trecuți, oierii italieni se bazau pe angajați din România, acum românii merg spre alte țări unde salariile sunt mai mari și condițiile de muncă mai bune.
Crescătorii de ovine din Italia sunt în alertă! Nu găsesc forță de muncă pentru fermele lor. Nimeni nu mai vrea să-și murdărească mâinile lucrând la o stână, așa cum o făceau românii, spun aceștia. Până anul trecut, fermierii italieni din Sardinia se bazau pe angajați români pentru turmele lor de ovine. Acum, ciobanii români fug de la stânele italienilor, iar absența lor este simțită din plin. Oierii italieni nu mai găsesc lucrători care să le aibă grijă de stâne.
Există teama de a-și murdări mâinile și de a lucra la o stână. Și, totuși, românii au făcut-o până acum câțiva ani. Acum se simte absența lor, spune crescătorul de ovine Sebastiano Porcu, din Irgoli, Sardinia.
Trebuie să găsim o soluție pentru că așa nu mai putem continua, spune Peppino Mura, oier din Ottana care a încercat lucrători de diferite naționalități. În companie am avut români, indieni, pakistanezi, africani și, bineînțeles, și tineri sardinieni. De doi ani încoace a devenit imposibil să găsești pe cineva care să dorească să lucreze în mediul rural. Nu mai există un lucrător care să știe să facă totul: cine conduce tractorul, nu cosește iarba și invers. Este o adevărată luptă.
Pentru Gianbattista Mureddu, care are o stână în Macomer, este o problemă care va afecta economia Sardiniei. Companiile mijlocii-mari care au un număr mare de animale vor fi forțate să își reducă efectivele de animale dacă nu se găsește o soluție la această problemă. Este un fenomen general, care afectează toate regiunile din Sardinia. Aici, una dintre cele mai vechi tradiții ale insulei, păstoritul, riscă să dispară.
Forța de muncă venită din țările est-europene a început, din 2017, să evite Italia și acum fermierii italieni se confruntă cu dificultăți serioase. Fluxul de români, în căutare de muncă pe la stâne sau pe la alte ferme de creștere a animalelor, s-a oprit brusc anul trecut.
Românii au sosit în Italia cu o bogată experiență în creșterea oilor, acumulată acasă, bagaj care a fost apoi îmbogățit în Sardinia. Păstorii italieni i-au învățat pe români despre această tradiție și au adăugat profesionalism ocupației de cioban. Înainte de emigrarea românilor în Italia, la începutul anilor '90, albanezii erau cei care căutau de muncă pe la stânele italienilor. Timp de zece ani, satul rural din Sardinia a vorbit limba albaneză și a fost salvat de la depopularea la care era condamnat. Locul albanezilor a început să fie luat de ciobani români. Spre beneficiul fermelor, lucrătorii români, având salariu, mâncare și cazare asigurate, rămâneau în stâne zi și noapte.
Dar astăzi ciobanii români ar căuta alte destinații unde salariile sunt mai mari și condițiile de muncă mai bune. Unii dintre ei preferă chiar să rămână acasă.
Condițiile economice din România s-au îmbunătățit, iar salariile medii sunt de aproximativ 600 de euro pe lună. În ultimul timp, guvernul român a lansat mai multe politici pentru a convinge migranții să se întoarcă acasă pentru a deschide noi companii. Cu toate acestea, nu numai din acest motiv românii nu mai vin în Sardinia, susțin jurnaliștii italieni de la Nuova Sardegna. Salariul pentru un cioban angajat la o stână din România nu ajunge nici vorbă la 600 de euro. În majoritatea anunțurilor publicate de crescătorii de ovine, salariul pentru un cioban se învârte în jurul sumei de 1.500 de lei. Însă i se asigură mâncare și cazare și, câteodată, țigări.
În prezent, românii care decid să lucreze în străinătate aleg țara care garantează condiții mai bune de muncă și salarii mai mari, cum ar fi Germania, Franța și Anglia.