Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

CIOBANII ROMÂNI FUG DE LA STÂNELE DIN ITALIA!

Publicat: 17 mai 2018 - 12:25
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

NU SE MAI GĂSESC CIOBANI! PĂSTORITUL E ÎN PERICOL! Crescătorii de ovine din Italia, Sardinia, au aceleași necazuri pe care le au și crescătorii de ovine din România. Nu mai găsesc ciobani! Salariile de 600-700 de euro, plătite la păstorit în Sardinia, nu-i mai tentează acum pe ciobanii români. În anii trecuți, oierii italieni se bazau pe angajați din România, acum românii merg spre alte țări unde salariile sunt mai mari și condițiile de muncă mai bune.

Crescătorii de ovine din Italia sunt în alertă! Nu găsesc forță de muncă pentru fermele lor. Nimeni nu mai vrea să-și murdărească mâinile lucrând la o stână, așa cum o făceau românii, spun aceștia. Până anul trecut, fermierii italieni din Sardinia se bazau pe angajați români pentru turmele lor de ovine. Acum, ciobanii români fug de la stânele italienilor, iar absența lor este simțită din plin. Oierii italieni nu mai găsesc lucrători care să le aibă grijă de stâne.

Există teama de a-și murdări mâinile și de a lucra la o stână. Și, totuși, românii au făcut-o până acum câțiva ani. Acum se simte absența lor, spune crescătorul de ovine Sebastiano Porcu, din Irgoli, Sardinia.

Trebuie să găsim o soluție pentru că așa nu mai putem continua, spune Peppino Mura, oier din Ottana care a încercat lucrători de diferite naționalități. În companie am avut români, indieni, pakistanezi, africani și, bineînțeles, și tineri sardinieni. De doi ani încoace a devenit imposibil să găsești pe cineva care să dorească să lucreze în mediul rural. Nu mai există un lucrător care să știe să facă totul: cine conduce tractorul, nu cosește iarba și invers. Este o adevărată luptă.

Pentru Gianbattista Mureddu, care are o stână în Macomer, este o problemă care va afecta economia Sardiniei. Companiile mijlocii-mari care au un număr mare de animale vor fi forțate să își reducă efectivele de animale dacă nu se găsește o soluție la această problemă. Este un fenomen general, care afectează toate regiunile din Sardinia. Aici, una dintre cele mai vechi tradiții ale insulei, păstoritul, riscă să dispară.

Forța de muncă  venită din țările est-europene a început, din 2017, să evite Italia și acum fermierii italieni se confruntă cu dificultăți serioase. pastori-sardinia_bFluxul de români, în căutare de muncă pe la stâne sau pe la alte ferme de creștere a animalelor, s-a oprit brusc anul trecut.

Românii au sosit în Italia cu o bogată experiență în creșterea oilor, acumulată acasă, bagaj care a fost apoi îmbogățit în Sardinia. Păstorii italieni i-au învățat pe români despre această tradiție și au adăugat profesionalism ocupației de cioban. Înainte de emigrarea românilor în Italia, la începutul anilor '90, albanezii erau cei care căutau de muncă pe la stânele italienilor. Timp de zece ani, satul rural din Sardinia a vorbit limba albaneză și a fost salvat de  la depopularea la care era condamnat. Locul albanezilor a început să fie luat de ciobani români. Spre beneficiul fermelor, lucrătorii români, având salariu, mâncare și cazare asigurate, rămâneau în stâne zi și noapte.

Dar astăzi ciobanii români ar căuta alte destinații unde salariile sunt mai mari și condițiile de muncă mai bune. Unii dintre ei preferă chiar să rămână acasă.

Condițiile economice din România s-au îmbunătățit, iar salariile medii sunt de aproximativ 600 de euro pe lună. În ultimul timp, guvernul român a lansat mai multe politici pentru a convinge migranții să se întoarcă acasă pentru a deschide noi companii. Cu toate acestea, nu numai din acest motiv românii nu mai vin în Sardinia, susțin jurnaliștii italieni de la Nuova Sardegna. Salariul pentru un cioban angajat la o stână din România nu ajunge nici vorbă la 600 de euro. În majoritatea anunțurilor publicate de crescătorii de ovine, salariul pentru un cioban se învârte în jurul sumei de 1.500 de lei. Însă i se asigură mâncare și cazare și, câteodată, țigări.

În prezent, românii care decid să lucreze în străinătate aleg țara care garantează condiții mai bune de muncă și salarii mai mari, cum ar fi Germania, Franța și Anglia.

Vizualizat: 9474 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Maschio Gaspardo la Agromalim 2019

Maschio Gaspardo la Agromalim 2019

Semănătoarea pentru prăşitoare Chrono, premiată la SIMA 2019, a fost una dintre noutăţile prezentate de Maschio Gaspardo la Agromalim 2019. Alături de Chrono, au mai fost expuse alte semănători pentru păioase, discuri, tocători, combinatoare, scarificatoare şi alte utilaje pentru pregătirea solului.

Interviu cu Horia Codrianu – Director Comercial Maschio Gaspardo România

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe

Operator imagine: Claudiu Borobei

Cons DDA la Agromalim 2019 Mewi la Agromalim 2019 ARTEX - Structuri uşoare acoperite

Bancul zilei

Amânare

Amânare
Nu lăsa nimica pe mâine. Detalii