Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

CIOBAN ROMÂN: MAI AM 200 DE OI DIN 1.700! ROMÂNIA CU OILE DISPARE!

Publicat: 30 septembrie 2019 - 09:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

UN CIOBAN ADEVĂRAT! Gheorghe Hărda, un cioban din Brașov, care-și spune adevărat, a petrecut jumătate din viața sa în transhumanță. Ciobanul spune că a avut 1.700 de oi, dar mai are doar 200. Pe restul le-a făcut pastramă pentru că nu mai avea cu ce să le țină. Pe pășuni s-au ridicat fabrici și blocuri, în munte sunt sălbăticiuni și nu mai sunt ciobani adevărați.

Electra Ghiza, o jurnalistă din Brașov, a postat pe pagina sa Facebook un scurt interviu video cu un cioban care-și spune adevărat. În câteva vorbe, ciobanul a creionat realitatea dură și tristă pe care o traversează în prezent crescătorii de ovine din România. Dispar oile, dispare ciobănia adevărată, dispar tradițiile.

Am fost azi la Bran, la "Răvășitul oilor". Care acum se numește "Festivalul brânzei și al pastramei".Firesc, pentru că numai răvășit nu e! Petrecerea cu hore, pastramă si must s-a păstrat bine. Oile, in schimb, au cam disparut și, odată cu ele, și ciobanii care se văd nevoiți să se lase de meserie. Spun că le tot mai greu să găseasca locuri de pășunat și forță de muncă așa că majoritatea și-au scos turmele la vânzare.
Am găsit azi la Bran un puhoi de vreo 5000 de oameni și numai vreo 50 de oi. Ciobani? Unul singur adevărat-adevărat! Gheorghe Hărda, care și-a petrecut jumătate de viață în transhumanță.

Câte oi mai aveți?
Ciobanul Gheorghe Hărda: 200.
Din câte?
Ciobanul Gheorghe Hărda: Din 1.700.
Păi și ce ați făcut cu restul?
Ciobanul Gheorghe Hărda: Pastramă.
Păi, de ce?
Ciobanul Gheorghe Hărda:Păi, cu ce să le mai păzesc și unde ai teren? Că în transhumanță nu mai pleci. Ai luat o bucățică (de pășune n.r.) și la revedere. Nu mai avem! Pe câmpuri e numai făbrici acum. Uitați-vă și dumneavoastră acum, mergeți la Brașov. E numai făbrici. Blocuri, case. Unde să te duci?
Nu mai aveți unde pășuna.
Ciobanul Gheorghe Hărda: Pe munte nu ai cu cine că animale sălbatice, și ciobani nu avem cum eram noi. Și uite așa am dat-o. România dispare cu oile. Eu sunt cioban adevărat. Și la oi tot așa am purtat, cioareci, opinci, mai departe, cu cămașa, cu pălăria, cu lăibărica, sunt cioban de la 9 ani, de la 8 ani.
Păi, și ăștia de pe aici?
Ciobanul Gheorghe Hărda:Sunt pârâți.
Nu-s ciobani?
Ciobanul Gheorghe Hărda:Sunt pârâți. Mai e vreo doi-trei care e de vârsta mea, dar restul nu mai, se termină.
Se duce ciobănia de pe lumea asta?
Ciobanul Gheorghe Hărda: Se duce! Se duce cu mașina la stână, nu mai e cu măgarul să facă Bărăganul sau Arad, Timișoara, Banatul. Plecam după răvășit și mai veneam în 10 mai, 20, când ieșeam din munte.
Plecați în transhumanță?
Ciobanul Gheorghe Hărda: Da, cum să nu, în fiecare an.
Și unde mergeați?
Ciobanul Gheorghe Hărda:În Bărăganul până-n Balta Brăilei. Am făcut vreo patru ani și Arad-Timișoara.
Pe jos, cu oile?
Ciobanul Gheorghe Hărda: Numai și numai pe jos. Nu cu mașini. De unde?! Pe jos. Puneai mâncare pe măgar, te asigurai pe drum, cum puteai. Mai bine, mai rău, mai făceai câte o pastramă, mâncai. Ce să facem? Și așa am îmbătrânit.

VIDEO AICI! PE PAGINA FACEBOOK A JURNALISTEI DIN BRAȘOV!

Vizualizat: 3698 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

ANSVSA: BANI PENTRU CRESCĂTORII CARE-ȘI SACRIFICĂ ANIMALELE DIN CAUZA UNOR BOLI!

ANSVSA: BANI PENTRU CRESCĂTORII CARE-ȘI SACRIFICĂ ANIMALELE DIN CAUZA UNOR BOLI!

07 iulie 2020 - 21:19

DESPĂGUBIRI PENTRU LAPTE, CARNE. ANIMALE PLĂTITE LA PREȚUL PIEȚEI. Crescătorii de animale din România sunt despăgubiți la prețul pieței, atât pentru animalele sacrificate, cât și pentru pagubele colaterale, lapte, carne, etc. în cazul în care sacrificarea animalelor s-a făcut din cauza unor boli, anunță Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), într-un proiect de hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul oficial al instituției.

INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ, VAL DE AMENZI ÎN FERME!

INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ, VAL DE AMENZI ÎN FERME!

07 iulie 2020 - 19:06

ATENȚIE, ITM ÎN CONTROL! Inspectoratele Teritoriale de Muncă din toată țara desfășoară o amplă acțiune de control care vizează, printre alte nereguli, munca la negru, neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă. În atenția inspectorilor, este munca în agricultură, fermele din vegetal și cele de creștere a animalelor.

FABRICI DE LAPTE ÎNCHISE!

FABRICI DE LAPTE ÎNCHISE!

07 iulie 2020 - 17:26

COMUNICAT. Închiderea fabricilor de lapte de la Vatra Dornei şi Floreni arată cât de mult sprijină autorităţile locale şi judeţene companiile care investesc la nivel local - adică deloc, a declarat astăzi deputatul Daniel Popescu (USR), membru în Comisia de agricultură din Parlamentul României.

FERMIER UCIS DE TAUR!

FERMIER UCIS DE TAUR!

07 iulie 2020 - 12:34

TRAGEDIE. Un taur furios a omorât luni seara un bărbat și a rănit grav un altul, animalul fiind, în cele din urmă, împușcat. S-a întâmplat la o fermă din comuna Săvădisla din județul Cluj, a confirmat pentru Mediafax primarul localității, Tamas Gebe.

S-A DUS VREMEA CÂND ȚĂRANUL ÎȘI VINDEA PORCUL DIN BĂTĂTURĂ!

S-A DUS VREMEA CÂND ȚĂRANUL ÎȘI VINDEA PORCUL DIN BĂTĂTURĂ!

07 iulie 2020 - 10:59

LEGEA PORCULUI! Țăranii pot să crească porci, dar să nu-i vândă. Țăranii pot să crească porci, dar cu respectarea unor măsuri de biosecuritate. Vremea când țăranii vindeau câte un porc din bătătură s-a dus. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, spune că răul cel mai mare îl fac cei care plimbă porcii din poartă-n poartă, numiți de șeful MADR samsari. Ei sunt cei care ar răspândi pesta porcină africană. Legea porcului, în pregătire, va stabili câți porci pot să crească țăranii, ce reguli să respecte.

OFICIAL MADR! ACTE ȘI CONDIȚII AJUTOR PENTRU SECETĂ!

OFICIAL MADR! ACTE ȘI CONDIȚII AJUTOR PENTRU SECETĂ!

06 iulie 2020 - 19:45

SCHEMĂ NOUĂ DE AJUTOR DE STAT. Ministerul Agriculturii a publicat astăzi pe site-ul oficial proiectul Ordonanței de Urgență pentru schema de ajutor acordată fermierilor care au avut pierderi din cauza secetei extreme din acest an. Fermierii care nu au depus cererea unică la APIA pentru subvențiile aferente acestui an nu se încadrează pentru plata ajutorului la secetă.

LIBER LA EXPORTUL DE OVINE VII!

LIBER LA EXPORTUL DE OVINE VII!

06 iulie 2020 - 19:21

VOCEA FERMIERULUI. AGROINFO a primit mesaje de la mai mulți crescători de ovine îngrijorați că exportul de ovine vii ar fi suspendat. Samsarii, intermediarii, cei care achiziționează miei pentru export ar fi răspândit zvonuri că exportul de ovine vii s-a închis pentru a scădea prețul pe kilogramul în viu la mieii pentru export.

CRESCĂTORII DE BOVINE REVOLTAȚI DE ORDINUL MADR! ESTE ABERANT!

CRESCĂTORII DE BOVINE REVOLTAȚI DE ORDINUL MADR! ESTE ABERANT!

06 iulie 2020 - 13:25

VOCEA CRESCĂTORULUI DIN ROMÂNIA! Asociația Crescătorilor de Bovine de Carne din România (ACBCR) a transmis astăzi către AGROINFO o adresă pe care a depus-o la cabinetul ministrului agriculturii, Adrian Oros. Crescătorii de bovine sunt revoltați de prevederile Ordinului MADR care stabilește regulile pentru monta naturală autorizată. Ei susțin că este aberant acest Ordin și că au fost autorizați la montă tauri aduși din Polonia, Franța, fără certificate zootehnice.

REPLICA EUROPARLAMENTARULUI CARMEN AVRAM pentru APICULTORII ROMÂNI!

REPLICA EUROPARLAMENTARULUI CARMEN AVRAM pentru APICULTORII ROMÂNI!

06 iulie 2020 - 11:38

DREPT LA REPLICĂ! Europarlamentarul român Carmen Avram (S&D) a transmis către AGROINFO un Drept la replică la Scrisoarea deschisă a apicultorilor, publicată de noi săptămâna trecută. Publicăm integral replica europarlamentarului.

Se așteptă revenirea prețurilor pe piața grâului

Se așteptă revenirea prețurilor pe piața grâului

06 iulie 2020 - 11:02

Prognozele privind producţia de grâu a statelor UE şi a celor din regiunea Mării Negre sunt mai pesimiste decât se aştepta în urmă cu două luni. Producția bună și creșterea exporturilor de grâu din Rusia nu vor fi suficiente pentru a compensa pierderile de producţie ale statelor UE şi Ucrainei. Exportul de grâu din aceste două regiuni exportatoare va scădea cu 3,5-4 milioane tone. În aceste condiţii, prețul grâului va crește mai devreme decât de obicei.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

De vorbă cu Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA.John Deere si Joskin au obtinut din partea juriului DLG (din care a facut parte si conf. dr. Ovidiu Ranta) singura medalie de aur pentru inovatie acordata la aceasta editie de Agritechnica, pentru proiectul comun eAutoPower cu sistemul inteligent e8WD - prima cutie de viteze electro-mecanica. Tehnologie care promite sa revolutioneze mediul de operare tractor-implement... #IPSO Agricultură #DLG Intermarketing #John Deere #Joskin#AGRITECHNICA

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Căsnicie

Căsnicie
Soţul intră în cameră şi-i spune soţiei: Detalii