Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

CIOBAN ROMÂN: MAI AM 200 DE OI DIN 1.700! ROMÂNIA CU OILE DISPARE!

Publicat: 30 septembrie 2019 - 09:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

UN CIOBAN ADEVĂRAT! Gheorghe Hărda, un cioban din Brașov, care-și spune adevărat, a petrecut jumătate din viața sa în transhumanță. Ciobanul spune că a avut 1.700 de oi, dar mai are doar 200. Pe restul le-a făcut pastramă pentru că nu mai avea cu ce să le țină. Pe pășuni s-au ridicat fabrici și blocuri, în munte sunt sălbăticiuni și nu mai sunt ciobani adevărați.

Electra Ghiza, o jurnalistă din Brașov, a postat pe pagina sa Facebook un scurt interviu video cu un cioban care-și spune adevărat. În câteva vorbe, ciobanul a creionat realitatea dură și tristă pe care o traversează în prezent crescătorii de ovine din România. Dispar oile, dispare ciobănia adevărată, dispar tradițiile.

Am fost azi la Bran, la "Răvășitul oilor". Care acum se numește "Festivalul brânzei și al pastramei".Firesc, pentru că numai răvășit nu e! Petrecerea cu hore, pastramă si must s-a păstrat bine. Oile, in schimb, au cam disparut și, odată cu ele, și ciobanii care se văd nevoiți să se lase de meserie. Spun că le tot mai greu să găseasca locuri de pășunat și forță de muncă așa că majoritatea și-au scos turmele la vânzare.
Am găsit azi la Bran un puhoi de vreo 5000 de oameni și numai vreo 50 de oi. Ciobani? Unul singur adevărat-adevărat! Gheorghe Hărda, care și-a petrecut jumătate de viață în transhumanță.

Câte oi mai aveți?
Ciobanul Gheorghe Hărda: 200.
Din câte?
Ciobanul Gheorghe Hărda: Din 1.700.
Păi și ce ați făcut cu restul?
Ciobanul Gheorghe Hărda: Pastramă.
Păi, de ce?
Ciobanul Gheorghe Hărda:Păi, cu ce să le mai păzesc și unde ai teren? Că în transhumanță nu mai pleci. Ai luat o bucățică (de pășune n.r.) și la revedere. Nu mai avem! Pe câmpuri e numai făbrici acum. Uitați-vă și dumneavoastră acum, mergeți la Brașov. E numai făbrici. Blocuri, case. Unde să te duci?
Nu mai aveți unde pășuna.
Ciobanul Gheorghe Hărda: Pe munte nu ai cu cine că animale sălbatice, și ciobani nu avem cum eram noi. Și uite așa am dat-o. România dispare cu oile. Eu sunt cioban adevărat. Și la oi tot așa am purtat, cioareci, opinci, mai departe, cu cămașa, cu pălăria, cu lăibărica, sunt cioban de la 9 ani, de la 8 ani.
Păi, și ăștia de pe aici?
Ciobanul Gheorghe Hărda:Sunt pârâți.
Nu-s ciobani?
Ciobanul Gheorghe Hărda:Sunt pârâți. Mai e vreo doi-trei care e de vârsta mea, dar restul nu mai, se termină.
Se duce ciobănia de pe lumea asta?
Ciobanul Gheorghe Hărda: Se duce! Se duce cu mașina la stână, nu mai e cu măgarul să facă Bărăganul sau Arad, Timișoara, Banatul. Plecam după răvășit și mai veneam în 10 mai, 20, când ieșeam din munte.
Plecați în transhumanță?
Ciobanul Gheorghe Hărda: Da, cum să nu, în fiecare an.
Și unde mergeați?
Ciobanul Gheorghe Hărda:În Bărăganul până-n Balta Brăilei. Am făcut vreo patru ani și Arad-Timișoara.
Pe jos, cu oile?
Ciobanul Gheorghe Hărda: Numai și numai pe jos. Nu cu mașini. De unde?! Pe jos. Puneai mâncare pe măgar, te asigurai pe drum, cum puteai. Mai bine, mai rău, mai făceai câte o pastramă, mâncai. Ce să facem? Și așa am îmbătrânit.

VIDEO AICI! PE PAGINA FACEBOOK A JURNALISTEI DIN BRAȘOV!

Vizualizat: 3820 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ȘEFUL ANSVSA, EXERCIȚIU DE MOBILIZARE ÎN SITUAȚII EXTREME!

ȘEFUL ANSVSA, EXERCIȚIU DE MOBILIZARE ÎN SITUAȚII EXTREME!

22 octombrie 2020 - 10:15

COMUNICAT. Președintele ANSVSA, dr. Robert Chioveanu, participă, în perioada 19-23 octombrie 2020, în judeţul Ialomiţa, la un amplu Exerciţiu de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii economiei şi a teritoriului pentru apărare, exercițiu prezidat de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, anunță Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

URGENT LA APIA! ACTE NECESARE AJUTOR ANIMALE!

URGENT LA APIA! ACTE NECESARE AJUTOR ANIMALE!

22 octombrie 2020 - 08:48

PLĂȚI CRESCĂTORI DE ANIMALE! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță termenul limită, 30 octombrie 2020, pentru depunerea actelor justificative pentru ajutorul de care beneficiază crescătorii de animale acordat pe Măsura 14 - plăți în favoarea bunăstării animalelor. APIA anunță și data când se vor face aceste plăți.

EUROPARLAMENTAR CARMEN AVRAM: NOUA PAC, PRESIUNE ENORMĂ PE UMERII GREU ÎNCERCAȚILOR FERMIERI ROMÂNI!

EUROPARLAMENTAR CARMEN AVRAM: NOUA PAC, PRESIUNE ENORMĂ PE UMERII GREU ÎNCERCAȚILOR FERMIERI ROMÂNI!

22 octombrie 2020 - 07:59

VOTUL DECISIV. Europarlamentarul Carmen Avram (S&D), membră în Comisia AGRI, Parlamentul European, spune că noua Politică Agricolă Comună va pune o presiune enormă pe umerii greu încercaților fermieri români. Amendamentele depuse pe ultima sută de metri la regulamente impun restricții financiare, alungă tinerii din sate și pedepsesc fermierii pentru doi oligarhi miliardari care nu reprezintă agricultura.

DECIZIE! DATA DE REFERINȚĂ LA BOVINE, NESCHIMBATĂ! AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU NU DISPARE!

DECIZIE! DATA DE REFERINȚĂ LA BOVINE, NESCHIMBATĂ! AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU NU DISPARE!

21 octombrie 2020 - 19:54

DECIZII PENTRU SUBVENȚIILE FERMIERILOR! Data de referință pentru ajutorul național tranzitoriu pentru bovinele de carne rămâne neschimbată. În ciuda insistențelor ministrului agriculturii Adrian Oros la Consiliul AGRIFISH de la Luxembourg, această dată nu a fost schimbată. Rămâne tot 31 ianuarie 2013. În schimb, fermierii români vor beneficia în continuare de ajutor național tranzitoriu, anunță un comunicat MADR transmis pentru AGROINFO.

ULTIMA ORĂ DE LA APIA! SUMA PLĂTITĂ FERMIERILOR!

ULTIMA ORĂ DE LA APIA! SUMA PLĂTITĂ FERMIERILOR!

21 octombrie 2020 - 19:35

OFICIAL. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că până la data de 21.10.2020, au fost autorizați la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans pentru anul 2020, un număr de 547.311 fermieri, reprezentând un procent de 65 % din totalul fermierilor declarați eligibili. Suma totală autorizată la plată este în valoare de 719.414.149 euro, anunță APIA într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

ASOCIAȚIA ABERDEEN ANGUS, MEMBRĂ ÎN FEDERAȚIA PRO AGRO!

ASOCIAȚIA ABERDEEN ANGUS, MEMBRĂ ÎN FEDERAȚIA PRO AGRO!

21 octombrie 2020 - 14:17

COMUNICAT. Federația Națională PRO AGRO, reprezentativă pentru agricultura, zootehnia și industria alimentară românească, anunță cu bucurie cooptarea unui nou membru, al cincisprezecelea, respectiv aderarea Asociației Aberdeen Angus România, informează PRO AGRO într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

ATENȚIE, FERMIERI! SUNTEȚI AMENDAȚI!

ATENȚIE, FERMIERI! SUNTEȚI AMENDAȚI!

21 octombrie 2020 - 12:52

ITP OBLIGATORIU! Inspecția tehnică periodică a devenit obligatorie pentru tractoarele care circulă pe drumurile publice. Pentru a ajunge la parcelele agricole, fermierii sunt nevoiți să circule pe drumurile publice cu tractoarele. Mai mulți fermieri au fost deja amendați de Poliție pentru că nu aveau ITP-ul făcut la tractoare.

UN NOU TRACTOR PENTRU FERME MICI!

UN NOU TRACTOR PENTRU FERME MICI!

21 octombrie 2020 - 12:33

LANSAT ÎN DECEMBRIE 2020. Ruris, compania producătoare de echipamente agricole din Craiova, a intrat în linie dreaptă cu producţia unui nou tractor pentru ferme mici.

PARLAMENT EUROPEAN: VREM SĂ ELIMINĂM SUBVENȚIILE DE UN MILION DE EURO PE FERMĂ!

PARLAMENT EUROPEAN: VREM SĂ ELIMINĂM SUBVENȚIILE DE UN MILION DE EURO PE FERMĂ!

21 octombrie 2020 - 11:54

PLAFONAREA PLĂȚILOR DIN AGRICULTURĂ. Tot mai multe voci din Parlamentul European susțin plafonarea subvențiilor din agricultură. Concernele din industria agricolă își extind activitatea pe spinarea fermelor de familie. Haideți să nu-i mai susținem pe oligarhi! A cerut un europarlamentar din Cehia, marți, 20 octombrie 2020, la ședința plenară din Parlamentul European în cadrul căreia a fost supusă dezbaterii și votului noua Politică Agricolă Comună. Europarlamentarul a cerut eliminarea subvențiilor de un milion de euro pe fermă.

ANUNȚ IMPORTANT PENTRU TOȚI APICULTORII!

ANUNȚ IMPORTANT PENTRU TOȚI APICULTORII!

21 octombrie 2020 - 09:37

TERMEN 31 DECEMBRIE 2020! Atenție, apicultori, intrați în legalitate! Consilierul personal al ministrului agriculturii, apicultorul Marian Irimei, cunoscut pe Facebook Marian Stuparul Oltean, anunță apicultorii că e foarte important să intre în legalitate până la data de 31 decembrie 2020. De asemenea, consilierul îi anunță că se va modifica Ordinul MADR 251/2017 care-i privește pe apicultori.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

După doi ani de zile în care s-au informat şi au încercat mai multe modele de tractoare, Ciprian şi Denisa Nedin Gruia, tineri fermieri din Pesac, judeţul Timiş, şi-au cumpărat, în 2019, de la firma Tehnodiesel, un tractor Massey Ferguson 7722, cu motor AGCO Sisu de 220 CP şi transmisie Dyna 6. Ciprian Nedin Gruia spune că şi-a dorit un tractor robust, cu care să poată lucra în orice condiţii, iar tractorul Massey Ferguson este perfect pentru el.

Interviu cu: Ciprian Nedin Gruia şi Denisa Nedin Gruia, fermieri, judeţul Timiş
Reporter: Violeta Mat

Operator video şi montaj: Claudiu Borobei

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Prin Londra

Prin Londra
Doi prieteni, un englez şi un chinez, se plimbau împreună prin Londra şi se bucurau de privelişte: Detalii