Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

CIOBAN ADEVĂRAT DE ROMÂNIA: CÂND N-OI MAI PUTEA, 10 OI LE BAG ÎN BECI ȘI LE ȚIN CU BISCUIȚI!

Publicat: 20 ianuarie 2019 - 16:34
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

OILE SUNT VIAȚA MEA! Crescătorii de ovine dispar pe zi ce trece. Își vând turmele și o iau la pas spre alte țări sau se apucă de altceva mai profitabil. Rămân doar ciobanii adevărați, cu tradiție în familie, oieri de sute de ani. Ei nu se lasă fără o turmă cât de mică oricât de mare ar fi chinul. "M-a întrebat nevasta: cât ne mai chinuim să creștem oi? I-am zis: băi, când n-oi mai putea, 10 oi le bag în beci și le cresc cu biscuiți", spune un cioban adevărat de România.  

Prețurile la ovine sunt la pământ. Subvențiile nu mai vin de la APIA și chiar atunci când vin la timp, prea puțini sunt crescătorii de ovine care beneficiază de cea mai mare subvenție în oierit, sprijinul cuplat, a cărei valoare este de cca 15 euro/cap de oaie la nivelul anului 2018. Majoritatea încasează ajutorul național tranzitoriu, o subvenție mult mai mică, cca 20 de lei/oaie. În loc să prospere, oierii români văd că se apropie cu pași repezi, cu fiecare zi, de faliment. Nici exportatorii nu se înghesuie să le dea prețuri mai bune pe animalele vândute. Prețul maxim la miei ar fi 9 lei pe kilogramul în viu. Dar depinde, spun arabii care dețin monopolul la exportul de ovine din România, de calitatea mielului, de cum a fost ținut, cu ce a fost hrănit, etc. În ultima perioadă, mulți crescători de ovine au renunțat la ferme. Turme întregi au fost vândute pentru că nu mai aduceau profit. Dimpotrivă. O turmă de oi aduce pierderi, cheltuieli în plus, nicidecum, spun crescătorii, nu mai aduce profitul de altădată. În plus, deloc de neglijat, au apărut bolile care distrug fermele de ovine. Cea mai periculoasă, întinsă în aproape toate județele din țară, este scrapia. Boală mortală, fără leac, care ucide întreg efectivul de ovine dacă a fost depistată într-o fermă. La ușă bate și pesta micilor rumegătoare. Deocamdată, România nu are niciun caz confirmat, dar autoritățile se pregătesc intens, simulări, instruiri, etc.

În așa situație sumbră, rămân pe baricade doar ciobanii adevărați, incapabili să renunțe la turme. Un astfel de cioban de România pare să fie Dănuț Mihai Zgârcea din Cârnești, județul Hunedoara. Când nevasta l-a întrebat cât o mai întinde de chinul cu oile, ciobanul adevărat i-a dat un răspuns care ar fi lăsat pe oricine fără replică.  Și când n-oi mai putea, 10 oi le bag în beci și le țin cu biscuiți, a spus oierul.

Prețurile s-au dus jos de tot, subvențiile nu au intrat, lumea e dezorientată total. Deja prețurile s-or dat jos de tot fiindcă tot felul de boli se scot și tot felul de nebunii și oamenilor le e groază să mai țină animale. Și pe multă lume pe care o aud, vinde. Toată lumea vinde, vinde, nimeni nu mai cumpără (animale n.r.)

Nu știu cum va fi cu mieii la Paște, ce prețuri vor fi pentru că nimeni nu mișcă nimic. Să se facă niște centre. Nimeni nu ne ajută.

Apăi, cu bolile astea (pesta micilor rumegătoare și scrapia n.r.) nu văd un viitor bun. Și bolile sunt imprevizibile, auzi că e în Caraș și apoi, mintenaș, e în Hunedoara, îi în Sibiu, Gorj și-n Hunedoara, gata. Și atunci, deja, ne-o stopat tot.

Înainte, vindeai o oaie cu 15 milioane de lei vechi, 1.500 de lei noi, acum rar pe care o dai cu 700, 800 de lei. La jumătate or scăzut prețurile. Chiar săptămâna trecută, unii de la noi au vândut o oaie cu 200 de lei. Strigător la cer! E foarte, foarte greu. Nu mai e piață să comunici unul cu altul, târguri. Vine omul acasă, dacă ești mulțumit, dai, dacă nu, stai și ții de ele.

Nevastă-mea o zis: băi, ne mai chinuim, că, uite, e greu...Am zis: băi, și când nu oi mai putea, 10 oi le bag în beci și le țin cu biscuiți. Fiindcă sunt sufletul meu și cu astea am crescut. Nu că numai lucrul ăsta știu să-l fac, dar astea au fost, pentru mine, viața mea și familia mea, tot. Văd oaia că e sătulă, că mănâncă și tot, și îs lângă ea, atunci crește sufletul în mine, spune oierul Dănuț Mihai Zgârcea din Hunedoara.

Sursa: Satul hunedorean

Vizualizat: 3642 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

SUBVENȚII APIA 2020! APIA ANUNȚĂ CĂ ÎNCEPE PLĂȚILE ÎN ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ!

SUBVENȚII APIA 2020! APIA ANUNȚĂ CĂ ÎNCEPE PLĂȚILE ÎN ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ!

30 noiembrie 2020 - 10:54

OFICIAL! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că din această săptămână, din data de 2 decembrie 2020, începe autorizarea la plata finală a fermierilor care au solicitat subvențiile agricole pentru anul 2020.

VESTE BUNĂ PENTRU MICII FERMIERI CARE NU REUȘESC SĂ-ȘI VÂNDĂ PRODUSELE!

VESTE BUNĂ PENTRU MICII FERMIERI CARE NU REUȘESC SĂ-ȘI VÂNDĂ PRODUSELE!

30 noiembrie 2020 - 10:25

TERMEN LIMITĂ 7 DECEMBRIE 2020! Kaufland România își oferă spațiul din magazine pentru a găzdui producătorii locali mici de legume fructe care întâmpină dificultăți în comercializarea mărfii în această perioadă. Mai mult, Kaufland va face plățile către acești mici fermieri în termen de 3 zile, nu 7 zile cum era până acum. Termenul limită pentru micii fermieri români care vor să se înscrie la Kaufland este 7 decembrie 2020.

LACTATE ROMÂNEȘTI ARTESANA, CIFRĂ DE AFACERI ANUL ACESTA 3,7 MILIOANE DE EURO, VÂNDUTE ÎN 700 DE MAGAZINE!

LACTATE ROMÂNEȘTI ARTESANA, CIFRĂ DE AFACERI ANUL ACESTA 3,7 MILIOANE DE EURO, VÂNDUTE ÎN 700 DE MAGAZINE!

30 noiembrie 2020 - 10:08

COMUNICAT. Iubitorii de lactate românești, realizate din lapte integral, neomogenizat și pasteurizat la temperatură joasă, vor găsi la rafturile marilor rețele de retail din România, produsele Artesana cu noile etichete. Cu o cifră de afaceri estimată pentru anul 2020 la 3,7 milioane de euro, Artesana se află pe piața românească din august 2012, iar în retail-ul modern din august 2013. Produsele Artesana se găsesc în peste 700 de magazine în toată țara.

O TÂNĂRĂ FERMIERIȚĂ ȘI FERMA DE PĂSĂRI PĂȘUNATE!

O TÂNĂRĂ FERMIERIȚĂ ȘI FERMA DE PĂSĂRI PĂȘUNATE!

30 noiembrie 2020 - 09:48

TINERI FERMIERI. Programul Empowering Women in Agrifood, dezvoltat de EIT Food și implementat de Impact Hub Bucharest, și-a desemnat cele 2 câștigătoare care au primit finanțare totală de 15.000 de euro. Cea mai mare sumă, 10.000 de euro, a fost câștigată de  Cosmina Dinu, care este o tânără și frumoasă fermieriță și a pus pe picioare Ferma de păsări pășunate.

MINISTRUL OROS: 1,4 MILIARDE DE EURO PENTRU PLĂȚILE COMPENSATORII ALE FERMIERILOR!

MINISTRUL OROS: 1,4 MILIARDE DE EURO PENTRU PLĂȚILE COMPENSATORII ALE FERMIERILOR!

29 noiembrie 2020 - 08:39

AJUTOARE PENTRU ZONA MONTANĂ. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că sunt alocate 1,4 miliarde de euro pentru plățile compensatorii pe hectar și pe cap de animale destinate fermierilor din zona montană. Suma este alocată pentru următorul exercițiu financiar, 2021-2027.

CUM DEVINE RENTABILĂ O FERMĂ CU 18 VACI!

CUM DEVINE RENTABILĂ O FERMĂ CU 18 VACI!

29 noiembrie 2020 - 07:39

AFACERI AGRICULTURA. Un crescător de bovine din județul Suceava a reușit să-și transforme o fermă de 18 vaci de lapte într-o afacere rentabilă. Crescătorul și-a construit din bani europeni o făbricuță, organizată în trei containere modulare, unde produce brânzeturi, lapte acru, smântână, etc. Produsele lactate pot fi cumpărate direct de la făbricuță, iar în perioada următoare, fermierul va intra cu produsele lui într-un lanț de magazine cu produse tradiționale.

GUVERN: NOU SPRIJIN FINANCIAR PENTRU FERMIERI!

GUVERN: NOU SPRIJIN FINANCIAR PENTRU FERMIERI!

29 noiembrie 2020 - 06:38

OFICIAL. Guvernul a adoptat în ședința din 27 noiembrie 2020 o hotărâre prin care este instituit un nou ajutor financiar pentru fermieri, programul Agro Invest. Prin acest program de sprijin, fermierii pot să contracteze credite de la bănci cu garanții de stat și dobândă subvenționată.

APROBATĂ DE GUVERN! SUBVENȚIA APIA DE 500 DE EURO PE HECTAR!

APROBATĂ DE GUVERN! SUBVENȚIA APIA DE 500 DE EURO PE HECTAR!

29 noiembrie 2020 - 06:20

AJUTOR FERMIERI. Guvernul a aprobat în ședința din 27 noiembrie 2020 o ordonanță de urgență prin care este instituită o schemă de ajutor pe hectar în cuantum de 500 de euro/ha pentru viticultori. Subvenția a fost aprobată deja de Comisia Europeană, iar Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va face plata către beneficiari până la data de 31 decembrie 2020.

ȘEFUL AFIR: PREFER SĂ DAU UN LEU ÎN PLUS PE UN PRODUS AUTOHTON CARE ARE GUST ȘI ESTE CURAT!

ȘEFUL AFIR: PREFER SĂ DAU UN LEU ÎN PLUS PE UN PRODUS AUTOHTON CARE ARE GUST ȘI ESTE CURAT!

28 noiembrie 2020 - 08:26

BANI PENTRU FERMIERI. Directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Mihai-Liviu Moraru, a anunțat suma care va fi la dispoziția fermierilor români pentru investițiile în ferme în următorii 7 ani. Totodată, șeful AFIR declară că este un susținător al produselor românești, provenite din fermele din România și militează pentru reducerea importurilor.

PRIMA SESIUNE ADS! UNUI SINGUR TÂNĂR FERMIER I S-AU ATRIBUIT FĂRĂ LICITAȚIE 50 HA DE TEREN!

PRIMA SESIUNE ADS! UNUI SINGUR TÂNĂR FERMIER I S-AU ATRIBUIT FĂRĂ LICITAȚIE 50 HA DE TEREN!

27 noiembrie 2020 - 18:32

TEREN AGRICOL PENTRU TINERII FERMIERI. Tânărul fermier Marcel Pop din județul Satu Mare este primul tânăr fermier care a semnat astăzi un contract cu Agenția Domeniilor Statului pentru atribuirea directă a celor 50 de hectare de teren agricol, promise tinerilor fermieri. Pentru celelalte suprafețe declarate disponibile în câteva județe, se vor organiza licitații publice.

 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Peste 8 tone de orz la hectar în ferma lui Călin Tomescu! Ce a făcut diferenţa dintre orz şi grâu?

Peste 8 tone de orz la hectar în ferma lui Călin Tomescu! Ce a făcut diferenţa dintre orz şi grâu?

#AgrolinTCI #CalinTomescu #productieorz #orz2020 #campanie2020

Anul acesta, deşi a fost secetă, Călin Tomescu a obţinut cea mai bună producţie la cultura de orz de toamnă: a recoltat peste 8.000 kg/ha. Orzul l-a semănat în 10 octombrie, când era deficit mare de apă. Pe 16 ha - Jup, de la Caussade, iar pe alte 6 ha - orz bază de la Gherla.

Cultura premergătoare a fost grâu, ceea ce „nu e foarte indicat”, recunoaşte tânărul fermier, dar spune că „dacă orzul merge pentru furajare, nu este o problemă foarte mare”.

Seceta de anul acesta l-a determinat să se gândească serios ca de anul viitor să aplice îngrăşăminte lichide, care au o absorbţie mai bună în sol.

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

Căsnicie

Căsnicie
Soţul intră în cameră şi-i spune soţiei: Detalii