Adama
Agreena
AGRICOVER

CIOBAN ADEVĂRAT DE ROMÂNIA: CÂND N-OI MAI PUTEA, 10 OI LE BAG ÎN BECI ȘI LE ȚIN CU BISCUIȚI!

Publicat: 20 ianuarie 2019 - 16:34
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

OILE SUNT VIAȚA MEA! Crescătorii de ovine dispar pe zi ce trece. Își vând turmele și o iau la pas spre alte țări sau se apucă de altceva mai profitabil. Rămân doar ciobanii adevărați, cu tradiție în familie, oieri de sute de ani. Ei nu se lasă fără o turmă cât de mică oricât de mare ar fi chinul. "M-a întrebat nevasta: cât ne mai chinuim să creștem oi? I-am zis: băi, când n-oi mai putea, 10 oi le bag în beci și le cresc cu biscuiți", spune un cioban adevărat de România.  

Prețurile la ovine sunt la pământ. Subvențiile nu mai vin de la APIA și chiar atunci când vin la timp, prea puțini sunt crescătorii de ovine care beneficiază de cea mai mare subvenție în oierit, sprijinul cuplat, a cărei valoare este de cca 15 euro/cap de oaie la nivelul anului 2018. Majoritatea încasează ajutorul național tranzitoriu, o subvenție mult mai mică, cca 20 de lei/oaie. În loc să prospere, oierii români văd că se apropie cu pași repezi, cu fiecare zi, de faliment. Nici exportatorii nu se înghesuie să le dea prețuri mai bune pe animalele vândute. Prețul maxim la miei ar fi 9 lei pe kilogramul în viu. Dar depinde, spun arabii care dețin monopolul la exportul de ovine din România, de calitatea mielului, de cum a fost ținut, cu ce a fost hrănit, etc. În ultima perioadă, mulți crescători de ovine au renunțat la ferme. Turme întregi au fost vândute pentru că nu mai aduceau profit. Dimpotrivă. O turmă de oi aduce pierderi, cheltuieli în plus, nicidecum, spun crescătorii, nu mai aduce profitul de altădată. În plus, deloc de neglijat, au apărut bolile care distrug fermele de ovine. Cea mai periculoasă, întinsă în aproape toate județele din țară, este scrapia. Boală mortală, fără leac, care ucide întreg efectivul de ovine dacă a fost depistată într-o fermă. La ușă bate și pesta micilor rumegătoare. Deocamdată, România nu are niciun caz confirmat, dar autoritățile se pregătesc intens, simulări, instruiri, etc.

În așa situație sumbră, rămân pe baricade doar ciobanii adevărați, incapabili să renunțe la turme. Un astfel de cioban de România pare să fie Dănuț Mihai Zgârcea din Cârnești, județul Hunedoara. Când nevasta l-a întrebat cât o mai întinde de chinul cu oile, ciobanul adevărat i-a dat un răspuns care ar fi lăsat pe oricine fără replică.  Și când n-oi mai putea, 10 oi le bag în beci și le țin cu biscuiți, a spus oierul.

Prețurile s-au dus jos de tot, subvențiile nu au intrat, lumea e dezorientată total. Deja prețurile s-or dat jos de tot fiindcă tot felul de boli se scot și tot felul de nebunii și oamenilor le e groază să mai țină animale. Și pe multă lume pe care o aud, vinde. Toată lumea vinde, vinde, nimeni nu mai cumpără (animale n.r.)

Nu știu cum va fi cu mieii la Paște, ce prețuri vor fi pentru că nimeni nu mișcă nimic. Să se facă niște centre. Nimeni nu ne ajută.

Apăi, cu bolile astea (pesta micilor rumegătoare și scrapia n.r.) nu văd un viitor bun. Și bolile sunt imprevizibile, auzi că e în Caraș și apoi, mintenaș, e în Hunedoara, îi în Sibiu, Gorj și-n Hunedoara, gata. Și atunci, deja, ne-o stopat tot.

Înainte, vindeai o oaie cu 15 milioane de lei vechi, 1.500 de lei noi, acum rar pe care o dai cu 700, 800 de lei. La jumătate or scăzut prețurile. Chiar săptămâna trecută, unii de la noi au vândut o oaie cu 200 de lei. Strigător la cer! E foarte, foarte greu. Nu mai e piață să comunici unul cu altul, târguri. Vine omul acasă, dacă ești mulțumit, dai, dacă nu, stai și ții de ele.

Nevastă-mea o zis: băi, ne mai chinuim, că, uite, e greu...Am zis: băi, și când nu oi mai putea, 10 oi le bag în beci și le țin cu biscuiți. Fiindcă sunt sufletul meu și cu astea am crescut. Nu că numai lucrul ăsta știu să-l fac, dar astea au fost, pentru mine, viața mea și familia mea, tot. Văd oaia că e sătulă, că mănâncă și tot, și îs lângă ea, atunci crește sufletul în mine, spune oierul Dănuț Mihai Zgârcea din Hunedoara.

Sursa: Satul hunedorean

Vizualizat: 4145 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Târg de Florii în curtea MADR

Târg de Florii în curtea MADR

23 aprilie 2024 - 06:36

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Cooperativa Caprirom Sud-Muntenia în parteneriat cu Agenția Națională a Zonei Montane (ANZM) organizează în perioada 25 - 27 aprilie 2024, în curtea ministerului, „Târgul de Florii”, primul eveniment de promovare a produselor agroalimentare provenite din zona montană a României etichetate pe schema de calitate „Produs montan”.

Câte oi sau capre trebuie să aveți anul ăsta ca să luați ANT ajutor național tranzitoriu!

Câte oi sau capre trebuie să aveți anul ăsta ca să luați ANT ajutor național tranzitoriu!

23 aprilie 2024 - 06:20

Cea mai populară, răspândită subvenție APIA pe cap de animal este ajutorul național tranzitoriu, ANT, plătit de la bugetul de stat. Care este numărul minim de animale pentru a beneficia anul acesta de ANT ovine/caprine?

Bani achitați de AFIR fermierilor!

Bani achitați de AFIR fermierilor!

22 aprilie 2024 - 17:51

Ministerul Agriculturii anunță astăzi, 22 aprilie 2024, într-un comunicat transmis Agroinfo, plățile făcute către fermieri de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Plățile făcute ASTĂZI de APIA! Lista subvențiilor APIA virate în contul fermierilor, crescătorilor!

Plățile făcute ASTĂZI de APIA! Lista subvențiilor APIA virate în contul fermierilor, crescătorilor!

22 aprilie 2024 - 17:27

Ministerul Agriculturii a transmis astăzi un comunicat către Agroinfo cu plățile făcute de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), lista subvențiilor virate în conturile fermierilor, crescătorilor de animale.

Ordin MADR: Modificare plata APIA tineri fermieri pentru acest an!

Ordin MADR: Modificare plata APIA tineri fermieri pentru acest an!

22 aprilie 2024 - 11:12

Ministerul Agriculturii a operat modificări la plata APIA pentru tinerii fermieri, aferentă acestui an, printr-un act normativ care schimbă Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 106/2024.

Cazuri speciale la plata ANT vaci carne pentru acest an!

Cazuri speciale la plata ANT vaci carne pentru acest an!

22 aprilie 2024 - 07:14

Minim 3 bovine trebuie să dețină crescătorii de vaci care solicită anul acesta plata ajutorului național tranzitoriu vaci carne, ANTZ 8. Acordarea acestei plăți depinde de data de referință, 31 ianuarie 2018. Care sunt cazurile speciale la plata ANTZ 8? Agroinfo a obținut informații de la APIA.

Cazuri speciale plata ANT ajutor național tranzitoriu vaci lapte pentru acest an!

Cazuri speciale plata ANT ajutor național tranzitoriu vaci lapte pentru acest an!

22 aprilie 2024 - 06:45

Ajutorul național tranzitoriu vaci lapte, ANTZ 7, subvenție de la bugetul de stat, este plătită crescătorilor care au valorificat minim 3 tone de lapte. La acordarea acestei subvenții se ține seama de data de referință, 31 ianuarie 2018. Agroinfo a obținut de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informații privind cazurile speciale la plata ANTZ 7.

ANM anunţă ninsori şi viscol la munte, ploi torenţiale şi vânt puternic în rest

ANM anunţă ninsori şi viscol la munte, ploi torenţiale şi vânt puternic în rest

21 aprilie 2024 - 20:33

Autoritatea Națională de Meteorologie a emis astăzi noi alerte de vreme severă.

Apel șef APIA fermieri, crescători animale!

Apel șef APIA fermieri, crescători animale!

21 aprilie 2024 - 19:47

Respectarea programărilor este esențială pentru prevenirea blocajelor la plata subvențiilor APIA aferente acestui an. Directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Sălaj, Călin Perneş, lansează un apel către fermieri, crescători animale.

Ghid APIA: Lista subvenții APIA pe cap animal pentru acest an!

Ghid APIA: Lista subvenții APIA pe cap animal pentru acest an!

21 aprilie 2024 - 10:01

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat Ghidul APIA cu subvențiile acodate anul acesta crescătorilor de animale. Lista completă a subvențiilor pe care le pot obține crescătorii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Pentru a avea succes tranziţia la agricultura biologică trebuie pregătită din timp, atât în ceea ce înseamnă combaterea principalelor buruieni şi a dăunătorilor problemă, rotaţia culturilor, dar şi pregătirea solului. Sfaturi utile pentru fermierii care doresc să "intre" în cultura biologică găsiţi în cartea lui Paolo Barchetta.

„Agricultura Biologică” vol. 1 și 2 pot fi achiziționate de aici https://www.mondobio.eu/carte/

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Aruncarea buchetului

Aruncarea buchetului
Când mireasa aruncă buchetul iar fetele sar să-l prindă, băieţii stau deoparte şi se roagă: Detalii