Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

CIOBAN ADEVĂRAT DE ROMÂNIA: CÂND N-OI MAI PUTEA, 10 OI LE BAG ÎN BECI ȘI LE ȚIN CU BISCUIȚI!

Publicat: 20 ianuarie 2019 - 16:34
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

OILE SUNT VIAȚA MEA! Crescătorii de ovine dispar pe zi ce trece. Își vând turmele și o iau la pas spre alte țări sau se apucă de altceva mai profitabil. Rămân doar ciobanii adevărați, cu tradiție în familie, oieri de sute de ani. Ei nu se lasă fără o turmă cât de mică oricât de mare ar fi chinul. "M-a întrebat nevasta: cât ne mai chinuim să creștem oi? I-am zis: băi, când n-oi mai putea, 10 oi le bag în beci și le cresc cu biscuiți", spune un cioban adevărat de România.  

Prețurile la ovine sunt la pământ. Subvențiile nu mai vin de la APIA și chiar atunci când vin la timp, prea puțini sunt crescătorii de ovine care beneficiază de cea mai mare subvenție în oierit, sprijinul cuplat, a cărei valoare este de cca 15 euro/cap de oaie la nivelul anului 2018. Majoritatea încasează ajutorul național tranzitoriu, o subvenție mult mai mică, cca 20 de lei/oaie. În loc să prospere, oierii români văd că se apropie cu pași repezi, cu fiecare zi, de faliment. Nici exportatorii nu se înghesuie să le dea prețuri mai bune pe animalele vândute. Prețul maxim la miei ar fi 9 lei pe kilogramul în viu. Dar depinde, spun arabii care dețin monopolul la exportul de ovine din România, de calitatea mielului, de cum a fost ținut, cu ce a fost hrănit, etc. În ultima perioadă, mulți crescători de ovine au renunțat la ferme. Turme întregi au fost vândute pentru că nu mai aduceau profit. Dimpotrivă. O turmă de oi aduce pierderi, cheltuieli în plus, nicidecum, spun crescătorii, nu mai aduce profitul de altădată. În plus, deloc de neglijat, au apărut bolile care distrug fermele de ovine. Cea mai periculoasă, întinsă în aproape toate județele din țară, este scrapia. Boală mortală, fără leac, care ucide întreg efectivul de ovine dacă a fost depistată într-o fermă. La ușă bate și pesta micilor rumegătoare. Deocamdată, România nu are niciun caz confirmat, dar autoritățile se pregătesc intens, simulări, instruiri, etc.

În așa situație sumbră, rămân pe baricade doar ciobanii adevărați, incapabili să renunțe la turme. Un astfel de cioban de România pare să fie Dănuț Mihai Zgârcea din Cârnești, județul Hunedoara. Când nevasta l-a întrebat cât o mai întinde de chinul cu oile, ciobanul adevărat i-a dat un răspuns care ar fi lăsat pe oricine fără replică.  Și când n-oi mai putea, 10 oi le bag în beci și le țin cu biscuiți, a spus oierul.

Prețurile s-au dus jos de tot, subvențiile nu au intrat, lumea e dezorientată total. Deja prețurile s-or dat jos de tot fiindcă tot felul de boli se scot și tot felul de nebunii și oamenilor le e groază să mai țină animale. Și pe multă lume pe care o aud, vinde. Toată lumea vinde, vinde, nimeni nu mai cumpără (animale n.r.)

Nu știu cum va fi cu mieii la Paște, ce prețuri vor fi pentru că nimeni nu mișcă nimic. Să se facă niște centre. Nimeni nu ne ajută.

Apăi, cu bolile astea (pesta micilor rumegătoare și scrapia n.r.) nu văd un viitor bun. Și bolile sunt imprevizibile, auzi că e în Caraș și apoi, mintenaș, e în Hunedoara, îi în Sibiu, Gorj și-n Hunedoara, gata. Și atunci, deja, ne-o stopat tot.

Înainte, vindeai o oaie cu 15 milioane de lei vechi, 1.500 de lei noi, acum rar pe care o dai cu 700, 800 de lei. La jumătate or scăzut prețurile. Chiar săptămâna trecută, unii de la noi au vândut o oaie cu 200 de lei. Strigător la cer! E foarte, foarte greu. Nu mai e piață să comunici unul cu altul, târguri. Vine omul acasă, dacă ești mulțumit, dai, dacă nu, stai și ții de ele.

Nevastă-mea o zis: băi, ne mai chinuim, că, uite, e greu...Am zis: băi, și când nu oi mai putea, 10 oi le bag în beci și le țin cu biscuiți. Fiindcă sunt sufletul meu și cu astea am crescut. Nu că numai lucrul ăsta știu să-l fac, dar astea au fost, pentru mine, viața mea și familia mea, tot. Văd oaia că e sătulă, că mănâncă și tot, și îs lângă ea, atunci crește sufletul în mine, spune oierul Dănuț Mihai Zgârcea din Hunedoara.

Sursa: Satul hunedorean

Vizualizat: 3530 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

ȘEFUL APIA, ANUNȚ PENTRU FERMIERII CARE AȘTEAPTĂ SUBVENȚIILE!

ȘEFUL APIA, ANUNȚ PENTRU FERMIERII CARE AȘTEAPTĂ SUBVENȚIILE!

27 mai 2020 - 18:15

PLATA SUBVENȚIILOR APIA! Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, invitat la o dezbatere DC News, a explicat circuitul subvențiilor APIA până să ajungă în contul fermierilor. Dacă pentru plățile directe pe hectar și pe cap de animal, circuitul e destul de anevoios, dar e mai scurt, pentru plățile compensatorii, de agro-mediu sau pentru zone defavorizate, agricultură ecologică, circuitul e de-a dreptul birocratic.

MICILE FERME DISPAR, ȚĂRANII NU MAI CRESC ANIMALE!

MICILE FERME DISPAR, ȚĂRANII NU MAI CRESC ANIMALE!

27 mai 2020 - 17:09

URGENȚĂ DE GRAD ZERO PENTRU SALVAREA ȚĂRANILOR! Micile ferme se vor autodizolva, fermierii nu vor mai crește animale, nu vor mai cultiva pământul. Oierii nu au unde să-și vândă mieii și lâna, crescătorii de vaci nu au unde să vândă laptele, gospodăriile țărănești sunt în pericol, avertizează astăzi senatorul PMP Maramureș Severica Covaciu, într-o interpelare pentru ministrul agriculturii, Adrian Oros.

CE SUBVENȚIE PE HECTAR PREGĂTEȘTE MINISTERUL AGRICULTURII!

CE SUBVENȚIE PE HECTAR PREGĂTEȘTE MINISTERUL AGRICULTURII!

27 mai 2020 - 13:51

SCHEMĂ DE AJUTOR PENTRU FERMIERI! Ministerul Agriculturii va notifica la Comisia Europeană o nouă schemă de ajutor pentru fermieri, acordată pe hectarul de teren calamitat de secetă. Fermierii care au culturile agricole distruse de secetă vor primi o sumă forfetară (sumă fixă n.r.) care, cel mai probabil, se va acorda pe hectarul de teren calamitat. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat MADR Emil Florian Dumitru.

FĂRĂ NEONICOTINOIDE, FERMIERII ROMÂNI PIERD UN MILION HA DE PORUMB ȘI FLOAREA SOARELUI!

FĂRĂ NEONICOTINOIDE, FERMIERII ROMÂNI PIERD UN MILION HA DE PORUMB ȘI FLOAREA SOARELUI!

27 mai 2020 - 13:14

COMUNICAT! Președintele Asociației Industriei de Protecția Plantelor din România (AIPROM) a transmis către AGROINFO o reacție la decizia Comisiei Europene de a reduce la jumătate utilizarea pesticidelor în culturile agricole. Vasile Iosif susține că România utilizează, în prezent, 700 gr/ha substanță activă din pesticide în timp ce media UE este de 2 kg/ha. Fără utilizarea neonicotinoidelor, fermierii români pierd un milion hectare de porumb și floarea soarelui, mai spune acesta.

ZECI DE HECTARE DE PĂȘUNE, DISTRUSE DE MISTREȚI!

ZECI DE HECTARE DE PĂȘUNE, DISTRUSE DE MISTREȚI!

27 mai 2020 - 10:09

LA CAPĂTUL PUTERILOR! Mistreții fac ravagii în mai multe comune din județul Alba. În Poiana Vadului, crescătorii de animale sunt la capătul puterilor. Zeci de hectare de pășune și fânațe sunt distruse de mistreți. În ritmul ăsta, crescătorii nu mai au unde să-și pășuneze animalele. Mulți localnici renunță să mai facă plângeri pentru că nu mai speră în despăgubiri. Gardul electric, sârma ghimpată nu mai sunt o piedică pentru sălbăticiuni. Prefectura Alba solicită ca 2.200 de mistreți să fie recoltați.

FERMIERII: AȘTEPȚI SĂ IEI BĂNUȚII MUNCIȚI ȘI ÎNTR-O CLIPĂ RĂMÂI SĂRAC!

FERMIERII: AȘTEPȚI SĂ IEI BĂNUȚII MUNCIȚI ȘI ÎNTR-O CLIPĂ RĂMÂI SĂRAC!

27 mai 2020 - 08:39

JALE. Fermierii români din mai multe zone ale țării își plâng în pumni truda și banii cheltuiți pentru cultivarea pământului. A bătut cu furie grindina, a și nins în Alba, Harghita, peste munca lor istovitoare, peste legumele puse cu grijă. Cine-i va despăgubi pentru trudă?!

IMAGINI DE ASTĂZI! A NINS PUTERNIC ÎN JUDEȚUL ALBA!

IMAGINI DE ASTĂZI! A NINS PUTERNIC ÎN JUDEȚUL ALBA!

26 mai 2020 - 17:01

NINSOARE ÎN LUNA MAI! În comuna Livezile, județul Alba, a nins puternic astăzi ca în plină iarnă și s-a așternut un strat de zăpadă. Imaginile au fost postate pe Facebook.

LEGE PENTRU FERMIERI PROMULGATĂ ASTĂZI DE PREȘEDINTE!

LEGE PENTRU FERMIERI PROMULGATĂ ASTĂZI DE PREȘEDINTE!

26 mai 2020 - 15:57

OFICIAL! Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea pentru completarea art. 9 din legea apelor nr. 107/1996, care prevede ca utilizarea apelor subterane pentru irigaţii să fie scutită de la plata taxei specifice pentru perioada stării de urgenţă şi pentru încă şase luni.

DIRECTOR APIA: ELIBERAȚI URGENT ADEVERINȚELE pentru FERMIERI!

DIRECTOR APIA: ELIBERAȚI URGENT ADEVERINȚELE pentru FERMIERI!

26 mai 2020 - 14:15

URGENT SUBVENȚII APIA 2020! Primăriile trebuie să elibereze urgent adeverințele de la registrele agricole pentru fermierii care solicită subvenții agricole și să le transmită către Centrele județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Adeverința trebuie anexată obligatoriu la cererea unică depusă de fermieri pentru subvențiile din agricultură aferente acestui an.

DATE OFICIALE! EFECTIVELE DE PORCINE din ROMÂNIA!

DATE OFICIALE! EFECTIVELE DE PORCINE din ROMÂNIA!

26 mai 2020 - 09:05

OFICIAL. Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), efectivele de porcine au înregistrat o creștere ușoară la sfârșitul anului 2019 prin comparație cu anul 2018, în ciuda pestei porcine africane care împânzește țara și din pricina căreia au fost uciși sute de mii de porci. Datele oficiale relevă că scăderea este la efectivul de scroafe, matcă.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!