DACĂ ÎMI FAC CERTIFICAT DE MOȘTENITOR ÎMI VA FI RETURNATĂ CONTRAVALOAREA TAXEI? Este una dintre cele mai frecvente întrebări adresată Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), care se ocupă de Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF). Certificatele de moștenitor sunt eliberate gratuit în anumite condiții și cu respectarea unui termen. Românii mai beneficiază în cadrul Programului de cadastru și de scutiri de la plata unor impozite și taxe.
TERMEN MAXIM DOI ANI!
Sunt eliberate gratuit certificate de moștenitor, certificate de moştenitor suplimentare, certificate de legatar, certificate de vacanţă succesorală pentru imobile ce fac obiectul înregistrării sistematice. Așadar, cetățenii sunt scutiți de plata taxelor notariale pentru eliberarea acestor acte dacă în localitatea lor este demarată cadastrarea imobilelor.
Plata onorariilor şi tarifelor în vederea eliberării, de către notarii publici, a certificatului pentru înscrierea în cartea funciară a posesorului ca proprietar şi a certificatelor de moştenitor, certificate întocmite cu privire la imobile ce au făcut obiectul înregistrării sistematice, se face de către Agenţia Naţională, din veniturile proprii în cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară.
IMPORTANT! Taxele pentru obținerea acestor documente sunt suportate de ANCPI chiar şi ulterior finalizării înregistrării sistematice, sub condiţia respectării termenelor maximale.
ATENȚIE! Termenul maxim în care cetățenii pot beneficia de această gratuitate este de DOI ANI de la data finalizării înregistrării sistematice a imobilelor. În cazul în care procedura succesorală se finalizează peste acest termen, onorariul se suportă de către moştenitori.
Procedura de eliberare, termenul de plată a certificatelor, precum şi cuantumul onorariilor şi tarifelor ce se percep sunt stabilite prin protocol încheiat între Agenţia Naţională şi Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România
CITEȘTE AICI PROTOCOLUL ÎNCHEIAT PENTRU ELIBERAREA GRATUITĂ A CERTIFICATELOR!
SCUTIȚI DE PLATA IMPOZITULUI ȘI TAXELOR!
IMPORTANT! În cadrul lucrărilor de înregistrare sistematică nu se datorează impozitul pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare şi niciun fel de alte taxe sau impozite directe sau indirecte către bugetul de stat sau bugetele locale.
Calculul, încasarea şi virarea impozitului pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare nu sunt aplicabile actelor notariale prin care operează transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia constatate prin certificat de moştenitor, certificat de moştenitor suplimentar sau certificat de legatar, eliberate la solicitarea oficiului teritorial sau a secretarului unităţii administrativ-teritoriale (secretarul primăriei), în vederea realizării înregistrării sistematice.
Pentru înscrierea în cartea funciară a drepturilor reale, registratorii de carte funciară nu solicită dovada îndeplinirii obligaţiei de plată a acestui impozit.
CE ÎNSEAMNĂ CADASTRU SISTEMATIC?
Cadastrul sistematic se realizează prin măsurarea tuturor imobilelor (clădiri și terenuri) de pe raza unei unități administrativ-teritoriale sau al unui sector cadastral, identificarea tuturor proprietarilor și a celorlalți titulari de drepturi reale sau personale asupra imobilelor, concomitent cu deschiderea cărților funciare pentru toate imobilele, operațiuni realizate în cadrul unei singure proceduri pentru întregul sector cadastral sau pentru întreaga unitatate administrativ-teritorială. Realizarea cadastrului general este atributul exclusiv al Statului Român, prin intermediul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, cea care integrează imobilele, deschide cărțile funciare și păstrează întreaga evidență a imobilelor și proprietarilor.
(Surse: Legea nr. 150/2015 pentru modificarea şi completarea Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, Ordinul 1125/2016, pentru aprobarea Protocolului de colaborare privind procedura eliberării şi a plăţii onorariilor pentru eliberarea certificatelor de moştenitor, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară)