VÂND OILE CA SĂ-MI PLĂTESC CHIRIA LA PĂȘUNE! Chiria pentru hectarul de pășune în satul Valea Lungă din comuna Vinderei, Vaslui, a ajuns, săptămâna aceasta, la uriașa sumă de 2.100 de lei/an. Ca să plătesc în fiecare an suma asta pe hectar trebuie să-mi vând oile și atunci la ce-mi mai trebuie pășune?! Ne zbatem zilnic ca să nu ajungem la faliment, ne-a spus amărât oierul Constantin Crețanu.
Cum s-a ajuns la o redevență atât de mare pentru un hectar de pășune? Un crescător de caprine a renunțat la animale, și-a vândut caprele, și nu mai avea nevoie de cele 10 hectare de pășune pe care le închiriase în satul Valea Lungă de la primăria Vinderei. Astfel, primăria Vinderei a decis scoaterea la licitație a celor 10 hectare de pășune. De ce nu s-au atribuit direct crescătorilor de animale? Pentru că pășunea respectivă nu este a primăriei, face parte din domeniul public, iar legislația în vigoare impune organizarea unei licitații pentru pășunea din domeniul public. Dacă ar fi fost în domeniul privat al primăriei, ar fi fost atribuită direct crescătorilor care au făcut cerere. Legea face diferența între pășunile din domeniul public și cele din domeniul privat.
Pentru punerea în valoare a pajiştilor aflate în domeniul public al comunelor, oraşelor, respectiv al municipiilor şi pentru folosirea eficientă a acestora, unităţile administrativ-teritoriale, prin primari, în conformitate cu hotărârile consiliilor locale, în baza cererilor crescătorilor de animale, persoane fizice sau juridice având animalele înscrise în RNE, încheie contracte de concesiune/închiriere, în condiţiile legii, pentru suprafeţele de pajişti disponibile, proporţional cu efectivele de animale deţinute în exploataţie, pe o perioadă cuprinsă între 7 şi 10 ani.
Pentru punerea în valoare a pajiştilor aflate în domeniul privat al comunelor, oraşelor, respectiv al municipiilor şi pentru folosirea eficientă a acestora, unităţile administrativ-teritoriale, prin primari, în conformitate cu hotărârile consiliilor locale, în baza cererilor crescătorilor de animale, persoane fizice sau juridice având animalele înscrise în RNE, membri ai colectivităţii locale sau care au sediul social pe teritoriul localităţii respective, încheie contracte de închiriere prin atribuire directă pentru suprafeţele de pajişti disponibile, proporţional cu efectivele de animale deţinute în exploataţie, pe o perioadă cuprinsă între 7 şi 10 ani, este stipulat în art. 9, OUG 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente [Legea nr. 44/2018].
Licitația de la primăria Vinderei a fost ținută joi, 7 mai 2020. Au licitat doi crescători de ovine, unul dintre ei fiind Constantin Crețeanu. Oierul este disperat pentru că lucrurile au scăpat de sub control și s-a ajuns la o sumă atât de mare încât nicio subvenție acordată oierilor nu are cum să o acopere. Chiria pe hectarul de pășune a ajuns la nivelul chiriei unei garsoniere din buricul Bucureștiului.
Am mers la licitație cu încă o persoană, un fermier, crescător și el de animale, și de la 150 de lei pe hectarul de pășune a săltat chiria la 2.100 de lei pe hectar. Eu nu cred că poate plăti nimenea așa ceva! Nici crescătorul ăsta care a licitat la prețul ăsta și a câștigat, că și el are tot atâtea animale câte am și eu. Am 320 de oi și am avut și 77 de capre, dar caprele le-am vândut că nu mai puteam să le țin. Mai am închiriate de la primărie 20 de hectare de pășune, 7 hectare sunt într-un loc și alte 13 hectare, în alt loc. Dar pentru pășunea asta plătesc la primărie o redevență de circa 150 de lei pe hectar pe an.
Am făcut cerere și anul trecut la primărie că mai am nevoie de pășune și anul ăsta. Pe astea 10 hectare a fost un băiat care avea capre, dar și-a vândut caprele și a renunțat la pășune. Acum la licitație, când s-a ajuns la 2.100 de lei pe hectar, eu nu am mai putut să dau mai mult. De unde să plătesc primăriei în fiecare an peste 200 de milioane de lei?! Am dat câteva mii de euro să-mi fac și saivan, de unde să mai dau atâția bani pe chirie?! Domnul primar mi-a spus să-mi vând oile dacă nu-mi convine. M-am născut aici și mă ocup de când mă știu de oi, tot aici vreau să rămân.
Am avut și eu doi bănuți strânși și am făcut saivanul și mă rog de domnul primar să-mi dea o hârtie scrisă că am făcut saivanul ăsta. Că el, poate mâine, nu mai e primar și vine altul și mă pune să stric ce am construit și am plătit. Eu nu mai pot și nu mai pot că de patru zile nu am mâncat nimic. Cu redevență, cu toate cheltuielile (impozit) ajung la 250 de milioane de lei pe an. Păi, de unde să plătesc?! O să vând oile ca să plătesc chiria pe pășune?! Dar dacă vând oile la ce mai țin pășune?! A declarat crescătorul de ovine Constantin Crețanu, pentru AGROINFO.
Primarul comunei Vinderei a confirmat, pentru AGROINFO, că prețul chiriei pe an pentru un hectar de pășune s-a oprit, la licitația ținută joi, la uriașa sumă de 2.100 de lei. La această chirie s-a ajuns doar pentru cele 10 hectare, media chiriei pe pășunea din comuna Vinderei fiind de 110 lei/ha/an, ne-a spus edilul. El a adăugat că între cei doi oieri ar fi neînțelegeri și fiecare dintre ei s-ar fi ambiționat să câștige cele 10 hectare de pășune.
La licitație au venit doi crescători de animale și, într-adevăr, numai pentru acest lot de 10 hectare s-a ajuns la 2.100 de lei pe hectar. Redevența este foarte mare. Noi îl așteptăm pe cel care a oferit această sumă să semneze contractul, are termen 5 zile să semneze contractul. Acolo a fost și o vendetă (răzbunare) personală între cei doi crescători și s-au bătut în prețuri, care dă mai mult. Amândoi sunt din satul Valea Lungă, acolo unde e și pășunea respectivă. A trebuit să organizăm licitație pentru că pășunea o avem în domeniul public. Într-adevăr, pentru domeniul privat este atribuire directă.
Crescătorul care a câștigat la licitație are în jur de 350 de ovine și caprine. Mai are de la noi, de la primărie, concesionate 30 de hectare, la licitația din martie 2017, și acum le-a vrut și pe astea 10 hectare.
Licitația pentru cele 10 hectare a fost joi, pe 7 mai, iar conform procedurii are un termen de 5 zile pentru semnarea contractului. Termenul expiră marți (12 mai n.r.). Dacă nu semnează contractul, se anulează procedura, dar persoana care a dat acest preț și nu a semnat contractul nu mai poate participa la licitație. Se face procesul-verbal de anulare, dacă nu semnează contractul, și reluăm procedura în termen de 20 de zile, anunț de închiriere, din nou, prin licitație.
Redevența la care s-a ajuns este foarte mare. La noi, media chiriei pe pășune este de 110 lei pe hectar pe an. Acolo a fost mai mult ceva personal între cei doi crescători. Le-am propus o altă cale, să împărțim suprafața de 10 hectare și fiecare să liciteze pentru câte 5 hectare, să împăcăm pe toată lumea. Dar nu au vrut, au spus să licităm. La pasul șase s-a ajuns la 2.000 de lei, apoi 2.050 de lei și la 2.100 de lei pe hectar s-a închis licitația, a declarat primarul comunei Vinderei, Ionuț Ghiur, pentru AGROINFO.
Primăria comunei Vinderei are 563 de hectare de pășune, dar sunt în domeniul public și au fost închiriate crescătorilor din comună, conform legislației, prin licitație, în martie 2017, la o redevență de bun simț, o medie de 110 lei/ha/an. Minus cele 10 hectare care, se pare, că sunt extrem de valoroase, aur curat, din moment ce prețul redevenței a săltat la 2.100 de lei/ha. Rămâne de văzut dacă oierul care și-a adjudecat pășunea la acest preț exorbitant va semna și contractul.