Adama
Vinasa Rompak

CEREM DEMISIA! De ce vor FERMIERII demisia ȘEFULUI APIA?

Publicat: 26 mai 2016 - 14:57
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Face parte din conducerea centrală a Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), este unul dintre pionii importanți din instituție, dar care a stârnit mânia fermierilor români. Liderii fermierilor i-au cerut și ministrului agriculturii, Achim Irimescu, să renunțe la acest șef APIA! Este vorba de Nicolae Horumbă, director general adjunct APIA. De ce-i vor fermierii demisia?

Nicolae Horumbă a devenit indezirabil liderilor Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) anul trecut, în timpul negocierilor pentru aplicarea noii Politici Agricole Comune (PAC). Directorul general adjunct APIA ar fi insistat pentru identificarea fără echivoc a parcelelor agricole, o sintagmă interpretată strict și care excludea schimburile de teren agricol, făcute în scopul comasării suprafețelor. Practic, ar fi trebuit restabilită situația terenurilor și s-ar fi produs multe încurcături. Oricum, fermierii au avut multe de pătimit de pe urma acestei sintagme.

Cine ar fi insistat pentru identificarea fără echivoc? Acum ies la iveală detalii din culisele negocierilor de la Ministerul Agriculturii

Să ne aducem aminte de anul trecut. Când au fost discuții pentru schimbarea procedurilor și era director general la APIA domnul Puțintei, ne-am izbit de domnul Horumbă. Noi am explicat că situația creată prin Ordonanța 3 (actul normativ care stabilește condițiile pentru acordarea schemelor de plată în agricultură n.r.) și cu capitolul 15 A din Registrul agricol este aberantă ținând cont că realitatea din România e cu totul alta (este vorba despre identificarea fără echivoc a parcelelor agricole n.r.). Au scos, cum au vrut ei, Ordinul ministrului 619 (actul normativ care stabilește criteriile de acordare a subvențiilor agricole n.r.), l-au scos în aprilie, anul trecut. În săptămâna dinainte de Paște, s-a blocat depunerea cererilor unice, nu mai depunea nimeni pentru că nu putea. Nu ne mai încadram niciunul.

Horumbă invoca tot timpul că așa vrea Comisia Europeană. Noi i-am cerut să ne arate corespondența pentru situația asta excepțională din România, unde în administrarea fondului funciar e haos. În situația asta, noi nu ne putem încadra și neacceptînd schimburile făcute pentru comasarea terenurilor o să se creeze un blocaj și ei, cu toate astea, au scos Ordinul. După câteva zile a apărut modificarea ordinului, un tabel unde puteam trece schimburile de teren și s-a deblocat situația. Atunci, cine a ridicat din umeri la întrebarea noastră? Domnul Horumbă! L-am întrebat: dumneavoastră o să vă dați seama că mai mult de jumătate din fermieri nu vor putea intra la plată?

Eu știu că APIA este o instituție care face plăți, nu taie plăți! Dacă dăm banii înapoi la Comisia Europeană, cum justificați? Că noi, identificarea fără echivoc o înțelegeam cum e anul ăsta.  Și domnul Horumbă, în birou la domnul Constantin (Daniel Constantin, fostul ministru al agriculturii n.r.) țipa peste ministru. Constantin plecase capul în pământ și Horumbă țipa, dezvăluie, pentru Agroinfo, Daniel Ciobanu, vicepreședinte LAPAR.

Anul acesta, când a fost vorba din nou de modificarea Ordinului 619, care conține toate criteriile de acordare a subvențiilor, act esențial pentru fermieri, același șef APIA s-ar fi pus de-a curmezișul.

Anul ăsta se simplifică Ordinul, după o lună și jumătate de negocieri. (...) Cine e contra Ordinului? Tot domnul Horumbă! Vorbim de simplificarea Ordinului, de forma actuală a Ordinului 234. Era împotrivă pentru că dumnealui interpretează într-un alt mod, original. El este depășit de fenomen. Acum zice: da, e bine. Dar până nu și-a asumat domnul ministru chestia asta pentru că a întrebat (Horumbă n.r.) la un moment dat: cine semnează? Eu semnez, a zis domnul ministru Irimescu. Pentru că era obișnuit cu Constantin, care delega semnăturile, spune Ciobanu.

Nicolae Horumbă este unul dintre cei trei directori generali adjuncți APIA. Potrivit organigramei, are în subordine Direcția IACS (Sistemul Integrat de Administrare și Control), Direcția Ordonanțare Plăți IACS, Direcția Control Teren, Direcția IT și Serviciul Eșantionare și trece drept unul dintre profesioniștii APIA. Despre directorul general adjunct s-a vehiculat și că ar avea sprijinul lui Liviu Dagnea, președintele PSD. Care este poziția șefului APIA? 

Eu lucrez în APIA din 2006, am parcurs toată scara ierarhică până la nivelul ăsta și am făcut-o fără nici un fel de sprijin politic din partea cuiva. Nu este o laudă, este un adevăr. În ceea ce privește referirea pe care am tot văzut-o plimbată prin presă cum că ar fi o legătură între mine și domnul Liviu Dragnea, o să vă spun foarte clar: nici măcar nu ne-am întâlnit vreodată. Nu ne cunoaștem și nu ne-am întâlnit niciodată. În ceea ce privește solicitarea demisiei, sunt numit prin ordin de ministrul agriculturii. Mandatul este la dispoziția dânsului încă din prima zi. Dacă dânsul, peste o oră, peste o zi sa peste o lună, decide că nu mai corespunde cerințelor, mă eliberează din funcție, spune Nicolae Horumbă.

În aceeași ordine de idei, la instalarea sa în funcția de director general APIA, Florin Faur a declarat, într-un interviu Agroinfo, că nu are de gând să insiste pentru schimbări în garnitura de conducere. Dimpotrivă, noul șef intenționează să meargă pe motivarea subalternilor.

Vizualizat: 5036 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

10 decembrie 2024 - 07:52

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început din 2 decembrie 2024 plățile finale aferente acestui an. Astfel, pe lista de plată se adaugă și subvențiile APIA care nu au fost incluse la avansul APIA. PD-08 - Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat, ecoschemă așteptată de crescătorii care au bifat-o pe cererea de plată.

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii