Face parte din conducerea centrală a Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), este unul dintre pionii importanți din instituție, dar care a stârnit mânia fermierilor români. Liderii fermierilor i-au cerut și ministrului agriculturii, Achim Irimescu, să renunțe la acest șef APIA! Este vorba de Nicolae Horumbă, director general adjunct APIA. De ce-i vor fermierii demisia?
Nicolae Horumbă a devenit indezirabil liderilor Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) anul trecut, în timpul negocierilor pentru aplicarea noii Politici Agricole Comune (PAC). Directorul general adjunct APIA ar fi insistat pentru identificarea fără echivoc a parcelelor agricole, o sintagmă interpretată strict și care excludea schimburile de teren agricol, făcute în scopul comasării suprafețelor. Practic, ar fi trebuit restabilită situația terenurilor și s-ar fi produs multe încurcături. Oricum, fermierii au avut multe de pătimit de pe urma acestei sintagme.
Cine ar fi insistat pentru identificarea fără echivoc? Acum ies la iveală detalii din culisele negocierilor de la Ministerul Agriculturii.
Să ne aducem aminte de anul trecut. Când au fost discuții pentru schimbarea procedurilor și era director general la APIA domnul Puțintei, ne-am izbit de domnul Horumbă. Noi am explicat că situația creată prin Ordonanța 3 (actul normativ care stabilește condițiile pentru acordarea schemelor de plată în agricultură n.r.) și cu capitolul 15 A din Registrul agricol este aberantă ținând cont că realitatea din România e cu totul alta (este vorba despre identificarea fără echivoc a parcelelor agricole n.r.). Au scos, cum au vrut ei, Ordinul ministrului 619 (actul normativ care stabilește criteriile de acordare a subvențiilor agricole n.r.), l-au scos în aprilie, anul trecut. În săptămâna dinainte de Paște, s-a blocat depunerea cererilor unice, nu mai depunea nimeni pentru că nu putea. Nu ne mai încadram niciunul.
Horumbă invoca tot timpul că așa vrea Comisia Europeană. Noi i-am cerut să ne arate corespondența pentru situația asta excepțională din România, unde în administrarea fondului funciar e haos. În situația asta, noi nu ne putem încadra și neacceptînd schimburile făcute pentru comasarea terenurilor o să se creeze un blocaj și ei, cu toate astea, au scos Ordinul. După câteva zile a apărut modificarea ordinului, un tabel unde puteam trece schimburile de teren și s-a deblocat situația. Atunci, cine a ridicat din umeri la întrebarea noastră? Domnul Horumbă! L-am întrebat: dumneavoastră o să vă dați seama că mai mult de jumătate din fermieri nu vor putea intra la plată?
Eu știu că APIA este o instituție care face plăți, nu taie plăți! Dacă dăm banii înapoi la Comisia Europeană, cum justificați? Că noi, identificarea fără echivoc o înțelegeam cum e anul ăsta. Și domnul Horumbă, în birou la domnul Constantin (Daniel Constantin, fostul ministru al agriculturii n.r.) țipa peste ministru. Constantin plecase capul în pământ și Horumbă țipa, dezvăluie, pentru Agroinfo, Daniel Ciobanu, vicepreședinte LAPAR.
Anul acesta, când a fost vorba din nou de modificarea Ordinului 619, care conține toate criteriile de acordare a subvențiilor, act esențial pentru fermieri, același șef APIA s-ar fi pus de-a curmezișul.
Anul ăsta se simplifică Ordinul, după o lună și jumătate de negocieri. (...) Cine e contra Ordinului? Tot domnul Horumbă! Vorbim de simplificarea Ordinului, de forma actuală a Ordinului 234. Era împotrivă pentru că dumnealui interpretează într-un alt mod, original. El este depășit de fenomen. Acum zice: da, e bine. Dar până nu și-a asumat domnul ministru chestia asta pentru că a întrebat (Horumbă n.r.) la un moment dat: cine semnează? Eu semnez, a zis domnul ministru Irimescu. Pentru că era obișnuit cu Constantin, care delega semnăturile, spune Ciobanu.
Nicolae Horumbă este unul dintre cei trei directori generali adjuncți APIA. Potrivit organigramei, are în subordine Direcția IACS (Sistemul Integrat de Administrare și Control), Direcția Ordonanțare Plăți IACS, Direcția Control Teren, Direcția IT și Serviciul Eșantionare și trece drept unul dintre profesioniștii APIA. Despre directorul general adjunct s-a vehiculat și că ar avea sprijinul lui Liviu Dagnea, președintele PSD. Care este poziția șefului APIA?
Eu lucrez în APIA din 2006, am parcurs toată scara ierarhică până la nivelul ăsta și am făcut-o fără nici un fel de sprijin politic din partea cuiva. Nu este o laudă, este un adevăr. În ceea ce privește referirea pe care am tot văzut-o plimbată prin presă cum că ar fi o legătură între mine și domnul Liviu Dragnea, o să vă spun foarte clar: nici măcar nu ne-am întâlnit vreodată. Nu ne cunoaștem și nu ne-am întâlnit niciodată. În ceea ce privește solicitarea demisiei, sunt numit prin ordin de ministrul agriculturii. Mandatul este la dispoziția dânsului încă din prima zi. Dacă dânsul, peste o oră, peste o zi sa peste o lună, decide că nu mai corespunde cerințelor, mă eliberează din funcție, spune Nicolae Horumbă.
În aceeași ordine de idei, la instalarea sa în funcția de director general APIA, Florin Faur a declarat, într-un interviu Agroinfo, că nu are de gând să insiste pentru schimbări în garnitura de conducere. Dimpotrivă, noul șef intenționează să meargă pe motivarea subalternilor.