MICI ȘI MULȚI CU VENITURI MICI! Comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, a scris pe contul său de twitter că România este țara cu cele mai multe ferme mici, de subzistență, cu venituri care nu pot asigura traiul zilnic. Procentul depășește cu mult media Uniunii Europene.
Cel mai mare procent de ferme mici, de subzistență, din Uniunea Europeană îl are România, 94,6% din fermele noastre au o producție sub 8.000 de euro pe an. La polul opus este Olanda, cel mai mic procent, 4,2%. Polonia, țara din care provine comisarul european pentru Agricultură, se apropie de media Uniunii Europene.
Potrivit Eurostat, fermele foarte mici sunt ferme cu un volum al producției sub 8000 Euro. Există peste două treimi din aceste ferme în UE - 67,6%. Cel mai mare procent în RO - 94,6%, cel mai mic în NL (Olanda) - 4,2%. În PL (Polonia) aproape de media UE - 64,6% din ferme au producție sub 8000 de euro, a scris comisarul european pentru Agricultură.
Comisarul european a fost întrebat pe twitter de ce face aceste comparații.
Când discutăm despre agricultură, merită să ne amintim că este alcătuită din milioane de ferme mici de familie și mii de ferme mari și nu toate interesele lor sunt la fel. Merită să știți că două treimi dintre ei sunt fermieri mici. Și că situația variază mult de la țară la țară., a răspuns Janusz Wojciechowski.
Ați fi atât de amabil încât să-mi expliciați cum poate trăi pe tot parcursul anului cineva care generează doar 8.000 de euro pe fermă? Ar trebui să facem în continuare o politică în favoarea unirii fermierilor și fermelor pentru a crea un fermier mai profesionist, care să poată trăi din veniturile sale, l-a întrebat pe comisar un jurnalist din Spania, Jose Maria Castilla.
Unii dintre ei au un al doilea loc de muncă, alții au un venit mai mare. 8000 Euro aceasta este „producția standard”. În practică poate fi mai mult. Fermă mică nu întotdeauna = producție mică, a răspuns comisarul european.
Comisarul Janusz Wojciechowski susține asocierea fermierilor mici în cooperative pentru a se dezvolta și a avea acces la mai multe facilități, inclusiv fiscale.