Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU GLIFOSATUL?

Publicat: 22 octombrie 2017 - 20:25
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

COMUNICAT LAPAR! Membrii Comisiei pentru mediu a Parlamentului European au susținut, joi, 19 octombire 2017, eliminarea treptata a glifosatului într-un termen de trei ani. Astfel, propunerea prin care se opun Comisiei Europene cu privire la reînnoirea autorizației de folosire a glifosatului pentru zece ani - adoptată cu 39 de voturi pentru, 9 și 10 abțineri - va fi prezentată săptămâna viitoare în fața întregului Parlament de la Strasbourg, anunță, într-un comunicat, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.

Industria europeană a pesticidelor este alarmată de actuala situație referitoare la glifosat, cea mai frecvent utilizată substanță chimică agricolă din lume, introdusă pe piață în anii 1970 de către compania agrochimică americană Monsanto, acuzată în prezent de faptul că a căutat să influențeze autoritățile de reglementare din SUA și UE cu privire la reautorizarea utilizării gligfosatului.

"Înțeleg că există o preocupare semnificativă în ceea ce privește problema, dar pur și simplu nu văd cum rezolvăți această preocupare, ignorând concluziile științifice clare ale EFSA, ale ECHA și ale altor autorități științifice din întreaga lume", a declarat Graeme Taylor, directorul afacerilor publice din cadrul Asociației Europeane pentru Protecția Culturilor, referindu-se la agențiile de reglementare ale UE pentru siguranța alimentelor și substanțele chimice care elimină utilizarea glifosatului.

Propunerea Comisiei pentru mediu a Parlamentului European a fost susținută de ONG-uri, de așa zișii ,,verzi’’, de liberalii ALDE, precum și de grupuri mai mici de stânga și de extrema dreaptă. Cu toate acestea, Partidul cetățenilor europeni ( European People’s Party- EPP) s-a opus propunerii, conservatorul britanic Julie Girling "fiind tot mai preocupat de refuzul de a accepta dovezi științifice". Membru german al partidului, Peter Liese, a respins, de asemenea, propunerea, dar a recunoscut o preocupare publică larg răspândită și a cerut o reglementare mai strictă a utilizării glifosatului, inclusiv interzicerea tratării culturilor înainte de recoltare.

Oponenții utilizării glifosatului speră că obiecția lor va influența decizia comisiei permanente de delegați din cele 28 de state membre ale UE, când se vor reuni la 25 octombrie pentru a examina din nou propunerea Comisiei, deși semnalele care au precedat votul așteptat sugerează că ar putea fi dificil să se adune majoritatea calificată necesară.

"Datele științifice care indică impactul negativ al glifosatului sunt în creștere și, deși există metode alternative disponibile, este necesară o intervenție politică pentru a ajuta agricultorii să îmbrățișeze aceste alternative", a declarat Angeliki Lysimachou, cercetător de mediu in grupul de presiune Pesticides Action Network Europa.

Cu toate că are autoritatea legală de a reautoriza unilateral glifosatul în cazul în care guvernele nu reușesc să fie de acord, Comisia a cerut fiecăruia să își asume responsabilitatea pentru decizie și a avertizat că este pregătită să renunțe la eliberarea licenței dacă nu există sprijin majoritar pentru propunerea sa până la termenul limită 17 decembrie.

Președinte LAPAR,
Laurențiu Baciu

Vizualizat: 1623 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

IQ Robotics, o companie românească cu sediul în Braşov, a adus la INDAGRA o dronă pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, care a stârnit interesul multor fermieri. Drona este controlată prin calculator, de unde i se stabileşte harta şi misiunea, având o autonomie de zbor între 10 şi 15 minute, în funcţie de complexitatea operaţiunii şi condiţiile de lucru.

Reporter: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere! APAN Horticultură - Indagra 2019

Bancul zilei

La restaurant

La restaurant
Un restaurant foarte elegant. Detalii