PE ÎNȚELESUL TUTUROR. Comisia Europeană a aprobat ieri, 9 septembrie 2020, o schemă de ajutor de stat pentru fermele de creștere a bovinelor din România, în sumă totală de 7,4 milioane de euro, adică 35,7 milioane de lei. Despre ce ajutor este vorba? Vă explicăm pe înțelesul tuturor.
Imediat ce AGROINFO a anunțat ieri, 9 septembrie, decizia Comisiei Europene prin care se aprobă o schemă de ajutor de stat pentru fermele de creștere a bovinelor din România, fermierii ne-au cerut lămuriri. Cine beneficiază de acest ajutor? Cine ia banii? Este un ajutor nou, altul decât cele excepționale, decât așa-zisele ajutoare de criză? Pentru cine sunt banii?
Schema de ajutor de stat aprobată ieri de Comisie este destinată fermelor de bovine care au de la 91 de capete de bovine în sus. Este vorba despre așa-zisul ajutor Covid-19, ajutorul de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin în contextul crizei economice generate de pandemia Covid -19. Chiar dacă acest ajutor este plătit de la bugetul național, este un ajutor de stat, el a trebuit notificat de către România Comisiei Europene și aprobat de aceasta, pentru că țara noastră este membră în Uniunea Europeană și respectă legislația UE. Conform acestei legislații, la Comisie trebuie notificate toate ajutoarele, inclusiv cele de stat.
Prin urmare, de ajutorul de stat, în valoare totală de 7,4 milioane de euro, 35,7 milioane de lei, beneficiază doar fermele de creștere a bovinelor care dețin peste 91 de capete de femele adulte din specia bovine, cu vârsta de minim 24 de luni la data de 1 iulie 2020.
Comisia Europeană a precizat, în comunicatul transmis ieri către AGROINFO, că de acest ajutor beneficiază peste 1.000 de ferme de bovine din România. Valoarea ajutorului nu depășește 100.000 de euro pentru un beneficiar, pentru un crescător de bovine. Cuantumul ajutorului de stat este de 100 de euro/cap femelă bovină adultă (echivalentul în lei). Banii vor fi plătiți crescătorilor eligibili până la data de 31 decembrie 2020.
IMPORTANT! Pentru acest ajutor, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) primește cererile crescătorilor de bovine până la data de 29 septembrie 2020. Așadar, APIA a deschis sesiunea de primire a cererilor. Conform comunicatului transmis nouă de către APIA, crescătorii au început deja să depună cererile pentru ajutorul excepțional la bovine. Până la data de 8 septembrie 2020, potrivit declarației directorului general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Adrian Pintea, la APIA au fost înregistrate 5 cereri pentru acest ajutor.
TERMENUL LIMITĂ PENTRU CEREREA APIA ESTE 29 SEPTEMBRIE 2020!
Beneficiarii sunt crescători care dețin animale din specia bovine respectiv, întreprinderi individuale şi familiale, persoane fizice autorizate, persoane fizice, după caz, precum şi persoane juridice.
Beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii de eligibilitate:
a) să dețină minimum 91 capete femele adulte din specia bovine înregistrate în RNE în exploatații cu cod ANSVSA la data de 1 iulie 2020;
b) femela din specia bovină să aibă vârsta de minim 24 luni la data de 1 iulie 2020;
c) să nu fi solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleaşi costuri eligibile în baza Comunicării CE - Cadru temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijin a economiei în contextul actualei pandemii de COVID-19 (2020/C91I/01);
d) să nu se afle în dificultate, respectiv reorganizare, lichidare sau faliment, în baza evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului la data de 31.12.2019 sau în cazul persoanei fizice nu a fost emisă o decizie definitivă a instanțelor judecătorești de constatare a falimentului pănă la data de 31.12.2019. VEZI DETALII AICI DESPRE ACEST AJUTOR!
IMPORTANT DE REȚINUT! Comisia Europeană a aprobat ajutorul de stat destinat fermelor de bovine care dețin peste 91 de capete femele adulte din specia bovine. Cererile pentru acest ajutor sunt preluate de APIA până la data de 29 septembrie 2020. Pentru acest ajutor, nu sunt eligibili crescătorii de bovine care dețin sub 91 de capete de vaci. Acești crescători vor primi un ajutor din fonduri europene, atenție, nu de la bugetul de stat. Ministerul Agriculturii a pregătit în schiță fișa Măsurii 21 prin care li se acordă un ajutor excepțional, de criză, micilor crescători de bovine. Măsura 21 nu a fost lansată, nu se pot depune deocamdată cereri, niciuna dintre agențiile de plăți , APIA sau AFIR, nu preia, în această perioadă, cereri pentru această Măsură. Comisia Europeană nu a aprobat încă Măsura 21.