Producţia de carne de porc a României a scăzut cel mai mult în 2023 față de anul 2022, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.
Datele publicate de INS pe 9 februarie 2024 arată că producția de carne de porc a scăzut anul trecut cu circa 4%, de la 334.975 tone carcasă în 2022, la 331.022 tone în 2023, când au fost sacrificaţi 3,74 milioane de porci, în scădere faţă de 2022, când s-au raportat 3,69 milioane capete de porci sacrificați.
Din cei 3,74 milioane de porci sacrificați anul trecut, 3,022 milioane de capete au fost sacrificate în abatoare. Și greutatea medie în carcasă a scăzut de la 93,3 kg/cap în 2022, la 88,5 kg/cap în 2023.
Producţia de carne de pasăre a României a crescut, în schimb, cu 5,5% în 2023, comparativ cu anul 2022, totalizând 539.867 tone. În 2023, au fost sacrificate 321,8 milioane de păsări, cu o greutate medie în carcasă de 1,7 kg, în creştere faţă de cele 310,4 milioane consemnate în 2022.
Şi producţia de carne de ovine şi caprine a crescut anul trecut, de la 62.413 tone în 2022, la 89.079 tone carcasă în 2023, iar numărul animalelor sacrificate a crescut de la 6,27 milioane capete în 2022, la peste 7,66 milioane în 2023.
Producţia de carne de bovine a totalizat anul trecut 82.268 tone, în scădere cu 0,4% faţă de 2022, când a fost raportată o cantitate de 82.640 tone. Numărul bovinelor sacrificate a ajuns la 507.000 capete în 2023, faţă de 615.000 în aceeaşi perioadă din 2022.
În luna decembrie 2023, comparativ cu luna decembrie 2022, numărul sacrificărilor a crescut la bovine şi a scăzut la porcine, la ovine şi caprine şi la păsări, iar greutatea în carcasă a crescut la bovine şi la ovine şi caprine, iar la porcine şi la păsări a scăzut, mai arată datele INS.