AMENINȚATĂ CU DISPARIȚIA. Casa de Comerț Agroalimentar Unirea s-ar părea că are zilele numărate. Înființată de fostul ministru al agriculturii, Petre Daea (PSD), Casa de Comerț Unirea nu este un proiect care să fie susținut de actuala guvernare liberală, de actualul ministru al agriculturii, liberalul Adrian Oros.
Vremea gostaturilor a trecut. Sigur că pentru producătorii români trebuie să asigurăm condiții egale de acces la piață și asupra acestui lucru, știți bine, că noi am fost susținătorii activi ai unui proiect de lege, care sperăm să fie pus în practică, dealtfel este și unul dintre punctele care există în programul de guvernare, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban, la conferința de presă de la Ministerul Agriculturii.
Eu nu am fost de acord cu acest proiect nici cât eram în Comisia pentru Agricultură, nu mi se pare un lucru serios, care poate rezolva o problemă. Explicaţia a fost că prin aceste magazine se vor promova produsele locale şi tradiţionale. Produsele locale trebuie promovate în locul în care se produc, iar cele tradiţionale în alt loc. Nu mi se pare că a avut un impact economic şi social, a spus și Adrian Oros, ministrul Agriculturii, în cadrul aceleiași conferințe.
Casa de Comerț Agroalimentar Unirea a fost înființată de fostul ministru al agriculturii, Petre Daea, care a declarat că scopul este de a-i ajuta pe micii fermieri să-și valorifice produsele.
Ne propunem să facem 60 de magazine cu fructe şi legume româneşti la nivel naţional, produse alimentare proaspete şi procesate. Din punct de vedere tehnic putem să deschidem primul magazin într-o săptămână, dar avem nevoie de avizări, iar birocraţia imensă ne încetineşte, declara Adrian Izvoranu, preşedintele Casei de Comerţ Agroalimentar „Unirea”, în iulie 2019, la o conferință de presă susținută la Ministerul Agriculturii.
Din lanțul celor 60 de magazine au fost inaugurate deja două, Brânzăria de la Sibiu și un magazin alimentar în București. Producătorii agricoli care vând în aceste magazine nu plătesc chirie sau taxe.
Pe lângă magazine, Casa de Comerț Unirea plănuia și o rețea de centre de colectare și depozite pentru produsele livrate de fermieri.
Casa Română de Comerț Agroalimentar are misiunea să identifice resursele și mecanismele comerciale existente, să asigure și să dezvolte verigile organizaționale și logistice lipsă pentru a le maximiza randamentul, dar și să găsească și să realizeze formule noi de integrare în circuitul comercial organizat și fiscalizat a acelor capacități de producție, procesare, depozitare mici sau marginalizate, insuficient sau deloc valorificate în prezent, spunea fosta conducere MADR.
Pe 24 aprilie 2019, Guvernul PSD a aprobat majorarea capitalului social al Casei de Comerț Agroalimentar la 93 de milioane de lei.