COMUNICAT ANSVSA! Președintele Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a obținut de la Ministerul Finanțelor Publice suplimentarea bugetului ANSVSA astfel încât din 2020 medicii veterinari să primească indemnizația de 10.000 de lei lunar, anunță un comunicat ANSVSA transmis pentru AGROINFO
Legea 236/2019, care prevede uniformizarea contractelor încheiate de către ANSVSA cu medicii veterinari, reorganizarea competenţelor teritoriale ale medicilor veterinari, precum şi acordarea unei sume lunare de 10.000 de lei fiecărui deţinător de contract, va fi pusă în aplicare în anul 2020.
Președintele ANSVSA, Dr. Robert Chioveanu, a întreprins demersuri în acest sens către Ministerul Finanțelor Publice, pentru identificarea resurselor financiare necesare pentru ca această lege să poată fi aplicată din anul 2020 și nu cum era prevăzut în art. XXXIV, care se referea la amânarea punerii în aplicare a prevederilor Legii nr. 236/2019 până la 1 ianuarie 2021.
Ca urmare a acțiunii întreprinse de ANSVSA au fost identificate resursele, în cadrul limitei aprobate de către Ministerul Finanțelor Publice, urmând ca la prima rectificare bugetară, să fie suplimentat bugetul ANSVSA, conform necesar cu această destinație.
În momentul de față se lucrează la elaborarea normelor de aplicare a legii și a procedurilor specfice de achiziții și de punere în plată. Se urmărește accelerarea pașilor procedurali, astfel încât primele plăți să poată fi efectuate în cel mai scurt timp.
Reamintim că, legea 236/2019 prevede uniformizarea contractelor încheiate de către ANSVSA cu medicii veterinari, reorganizarea competenţelor teritoriale ale medicilor veterinari (astfel încât să se asigure un minim de 300 UVM pentru un contract, iar exploataţiile non-profesionale să se regăsească pe o rază de maximum 30 km), precum şi acordarea unei sume lunare de 10.000 de lei fiecărui deţinător de contract (pentru includerea unor cheltuieli ce nu erau până în prezent decontate, cum ar fi transportul probelor, ridicarea produselor şi tipizatelor necesare, consilierea proprietarilor de animale, formare profesională, participare la şedinţe de instruire etc).
Aplicarea, cât mai curând a prevederilor acestei legi va conduce la îmbunătăţirea supravegherii epidemiologice a animalelor de către ANSVSA, extrem de importantă în contextul actual al evoluției pestei porcine africane în țara noastră, dar și la creșterea gradului siguranţei alimentare a românilor și a cetățenilor Uniunii Europene, se arată în comunicatul transmis astăzi, 30 decembrie 2019 pentru AGROINFO de ANSVSA.