Inspectorii sanitari veterinari au retras de la comercializare 18.645 de ouă şi 5.300 de kilograme de produse alimentare de origine animală, în urma verificărilor efectuate în perioada Sărbătorilor Pascale în pieţe, magazine şi depozite din toată ţara, a anunţat ANSVSA.
În total, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2016 au fost controlate 3.723 de unităţi de depozitare a produselor de origine animală autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pieţe agro-alimentare, târguri, unităţi de tip hipermarket/supermarket, unităţi de comercializare ale produselor alimentare de origine animală şi nonanimală, precum şi unităţi de alimentaţie publică.
Pentru diverse nereguli, inspectorii veterinari au dat 383 de amenzi, în valoare de peste 402.500 lei. De asemenea, au fost emise 10 Ordonanţe de suspendare a activităţii, 6 Ordonanţe de interzicere a activităţii şi au fost acordate 234 de avertismente.
Produsele alimentare identificate ca fiind improprii pentru consumul uman - carcasă miel, peşte, produse din peşte, carne, produse din carne, lapte şi produse lactate - au fost retrase de la comercializare şi dirijate spre neutralizare, precizează ANSVSA.
Iaşi: 30 de persoane intoxicate cu alimente primite cadou de Paşti
În judeţul Iaşi, Direcţia judeţeană de Sănătate Publică (DSP) a demarat o anchetă epidemiologică, după ce 30 de persoane, printre care şi un copil, au ajuns la Spitalul din Paşcani cu toxiinfecţie alimentară, după ce au consumat preparate din carne primite cadou de Paşti, notează Agerpres.
Aproape 76.000 de miei au fost sacrificaţi în spaţii autorizate
Potrivit ANSVSA, din 26 aprilie şi până de Paşti (1 mai) au fost sacrificaţi 75.890 de miei, atât în locuri amenajate temporar, cât şi în unităţile de abatorizare autorizate sanitar veterinar, în care a fost asigurată supravegherea sanitară veterinară.