LEGEA COOPERAŢIEI AGRICOLE A RĂMAS FĂRĂ NORME METODOLOGICE! Deputații au votat marți, 28 iunie, în unanimitate, modificarea și completarea Legii cooperației agricole nr.566/2004.
Modificările aduse Legii
În proiectul pentru modificarea legii cooperației (în așteptare încă din septembrie 2015) sunt prevăzute facilități fiscale pentru cooperativă și pentru membrii cooperatori: reducerea cu 20% a impozitului pe profit în primii 5 ani de activitate; scutirea membrilor de la plata impozitului pe venituri în cazul persoanelor juridice, microîntreprinderi, şi de la plata impozitului pe norma de venit în cazul persoanelor fizice (PF, PFA, II, IF), pentru producţia valorificată prin/către cooperativa agricolă; în cazul cooperativelor microîntreprinderi, acestea să plătească impozit pe profit şi să fie scutite de la plata impozitului pe venituri; scutirea de la impozitul pe proprietate a bunurilor membrilor cooperatori utilizate în cadrul cooperativei agricole.
Trei luni de aşteptare. Discuţiile vor fi reluate
Încă din 13 iulie a.c., când la Ministerul Agriculturii a fost organizat un grup de lucru pentru dezbaterea noilor modificări ale Legii, fermierii au tras nădejde că se va rezolva problema impozitării cooperativelor agricole. Acum, la 2 noiembrie a.c., Asociaţia Cooperativelor Agricole din România trimite la Ministerul Agriculturii o scrisoare deschisă. De ce? Pentru că au trecut deja peste trei luni şi nu s-au adoptat Normele metodologice care să reglementeze aceste propuneri de modificări ale legii. “Chiar dacă de la această întâlnire au trecut deja 3 luni şi jumătate, la interpelarile făcute la minister cu privire la continuarea acestei discuţii, ni s-a răspuns că datorită faptului că persoana de la ministerul de finanţe, cu care s-a ţinut legătura pe această temă, nu mai lucrează în minister, discuţiile între ministere trebuie reluate”, se arată în scrisoarea ACAR. Aşadar, a plecat omul de legătură şi s-a dus pe apa sâmbetei tot?
Niciun fel de facilitate pentru cei care doresc şă se asocieze în cooperative
Mai sunt două luni din 2016. Decembrie e luna Sărbătorilor, mai este oare timp suficient pentru un final fericit pentru fermieri? “Întrucât până la începutul noului an fiscal mai sunt mai puţin de două luni, considerăm că fără implicarea unor personae care pot să finalizeze aceste norme în timp util, putem spune că, în continuare, nu există niciun fel de facilitate pentru cei care doresc şă se asocieze în cooperative”, susţin membri ACAR.
Ce spun fermierii? Află din următoarea ediţie a revistei Ferma!