În numai două săptămâni, comisarii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au verificat 75 de operatori economici, constatând că 61 dintre aceştia practicau un comerţ necivilizat.
În urma controlului, s-a constatat că 11 tone de produse lactate, provenite din Bulgaria, nu respectau normele legale. Comisarii ANPC au depistat produse alimentare în care grăsimea lactată a fost înlocuită cu grăsime de altă natură, “specialităţi cu lapte” care conţineau înlocuitori de brânză. Au fost scoase de la comercializare peste 4 tone de produse. Amenzile contravenţionale s-au ridicat la 157.000 lei.
În perioada 23.05. – 03.06.2011, comisarii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au desfăşurat acţiuni de control la nivel naţional care a avut în vedere respectarea prevederilor legale la comercializarea produselor lactate, provenite, în special, din Bulgaria, informează ANPC.
Astfel, din cei 75 de operatori economici verificaţi, numai 14 au fost în deplină legalitate. Abaterile au fost sancţionate cu 38 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 157.000 lei. Totodată, 11 tone de produse alimentare, din cele 13 controlate, nu se încadrau în prevederile legale. În asemenea condiţii, s-a dispus oprirea definitivă şi scoaterea din circuitul consumului uman a câtorva zeci de kg de produse care afectau sănătatea şi interesul economic ale consumatorilor, iar alte 4.100 kg de produse, care aveau deficienţe de informare, au fost oprite temporar de la comercializare.
Grăsimea vegetală, soluţia ideală!
Comisarii ANPC au constatat existenţa la comercializare a unor produse care nu se încadrau în parametrii fizico-chimici declaraţi. Astfel, alimente care aveau denumiri comerciale ale produselor lactate consacrate, dar la care grăsimea lactată era înlocuită total sau parţial cu grăsime de altă natură, au fost depistate în Bucuresti. Este vorba despre produsul cu denumire improprie „Brânză Deukates Ludogories”, care nu conţinea grăsimi lactate, conform Raportului de expertizare emis de Larex şi care nu corespundea Regulamentului CE 1234/2007, potrivit căruia denumirea de brânză este rezervată numai produselor obţinute exclusiv din lapte.
Acelaşi practică incorectă de comerţ s-a evidenţiat şi la produsul „Unt cu conţinut redus de grăsime 60%”, ce nu corespundea denumirii de unt, aşa cum este definit în Regulament, întrucât produsul conţinea şi grăsimi de origine vegetală, conform Raportului de expertizare eliberat de Larex.
• În Constanţa, s-a depistat produsul cu denumirea „Delicatese Defne” care, în urma determinărilor efectuate de Larex Constanţa, avea conţinutul de grăsime din lapte de 2,3-2,4g/100g, fată de 60 % grăsime lactată înscrisă în certificatul de analiză emis de producător.
Când eticheta e… “zgârie- brânză”!
Mai mult de 66 la sută dintre produsele comercializate nu ofereau consumatorilor informaţiile obligatorii care să permită alegerea sortimentului dorit, inducând în eroare consumatorii asupra naturii şi caracteristicilor produselor respective. Au fost depistaţi înlocuitori de produse lactate neetichetate sau cu etichetarea incompletă, incorectă şi care induceau în eroare consumatorii, atât în Bucureşti, cât şi în judeţele Bacău, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Cluj, Constanţa, Dolj, Mehedinţi, Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Teleorman.
Înlocuitori de brânză la preţ de telemea!
Unii operatori economici comercializau sub denumiri de produse lactate diverse sortimente de înlocuitori de brânză, creând ideea că sunt produse lactate:
• „Specialitate cu lapte de vacă”, „Specialitate cu lapte de oaie”, „Specialitate pe bază de lapte de capră” şi „Specialitate pe bază de lapte de bivoliţă” erau comercializate sub denumirile de „Telemea de vacă”, „Telemea de oaie”, „Telemea capră” şi „Telemea bivoliţă” (Bucureşti);
• „Produs de mâncare” şi „Delicateţe FERIA” erau comercializate ca „Telemea Feta” şi „Telemea de vaci” (Bacău, Vrancea);
• Specialitatea „Delicateţe FERIA”, comercializată ca „Brânză Feta românească” (Giurgiu);
• Preparatul alimentar din grăsimi vegetale „Toast Listici” era prezentat sub forma brânzeturilor topite, ambalat sub forma de triunghiuri, putând fi confundat cu acestea (Bistriţa Năsăud).
• Lipsa tuturor elementelor de caracterizare-identificare, neregulă constatată în judeţele Teleorman (specialitate lapte de vacă) şi Braşov (specialitate albă daneză).
Brânza cremoasă cu reţeta falsă!
• În judeţul Vrancea era expus spre vânzare produsul „Delicateţe FERIA”, fără a se defini clar natura alimentului. În documentele însotiţoare se folosea denumirea improprie de “brânza albă Delicatese”, chiar dacă în lista ingredientelor produsul conţinea grăsimi vegetale. Aceeasi abatere s-a constatat si la produsul „Delikatese Lacten” care, în documentele însotiţoare, avea trecută denumirea “Brânză albă Bulgaria”.
• În judetul Sibiu se comercializa sub denumirea înşelătoare de „Brânză cremoasă” produsul denumit „Specialitate Elena”, provenit din Bulgaria, care era, în realitate, un înlocuitor de brânză.
• În judeţul Braşov era expus la comercializare produsul „Thassos”, căruia îi lipsea denumirea sub care se comercializa.
Lipsa sau înscrierea incorecta a listei ingredientelor
• La unele magazine alimentare din judeţul Vâlcea, sortimentul denumit „produs alimentar alb în saramură” avea înscris în lista ingredientelor, alături de lapte de vacă degresat, ingredientul unt vegetal, denumire incorectă, deoarece denumirea „unt” poate fi atribuită numai produselor obţinute din grăsime lactată;
• La Cluj, în unităţi comerciale, lista ingredientelor pentru “Delicatesa Lactisa” era parţial acoperită de o etichetă autocolantă;
• Denumirea sub care se vinde produsul, data durabilităţii şi cantitatea netă nu apar în acelaşi câmp vizual, abatere constatată în judeţul Bistriţa Năsăud la preparatul alimentar din grăsimi vegetale şi alte ingrediente „Toast Listici”.
• Comercializarea produselor lactate în vrac, fără a fi însotiţe de informaţiile obligatorii privind denumirea sub care se vinde produsul, data durabilităţii minimale sau data limită de consum şi ingredientele alergene, afişate la locul de comercializare a fost constatată în judeţele Botoşani şi Giurgiu;
• Elemente de identificare netraduse în limba română erau prezente la un agent economic din judeţul Maramureş, care comercializa înlocuitorii de produse lactate provenite din Ucraina.
Practici comerciale incorecte
Seria largă a iregularităţilor de la normele de comerţ civilizat nu se opreşte aici. Comisarii au constatat lipsa prezentării preţurilor de vânzare, precum şi neafişarea preţurilor pe unitatea de măsură în judeţele Hunedoara şi Vaslui. De asemenea, în Bucureşti, au fost depistate practice incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii la comercializarea produsului „Unt cu conţinut redus de grăsime 60%” , care avea adaos de grăsimi vegetale în compoziţie, contrar prevederilor Regulamentului 1234/2007.
Alte abateri, precum neafişarea certificatului unic de înmatriculare la Registrul Comerţului din care să reiasă profilul de activitate autorizat, lipsa afişării denumirii societăţii şi/sau a orarului de funcţionare, lipsa plachetei INFO CONSUMATOR – telefon cu apel gratuit - 0800 080 999, precum şi adresa şi numărul de telefon ale CJPC , lipsa verificării metrologice a mijloacelor de măsurare au fost evidenţiate în procesele – verbale de la agenţi economici din judeţele Ilfov, Hunedoara, Caraş-Severin, Călăraşi, Vaslui.
Sfaturi pentru consumatori
• Solicitaţi informaţii suplimentare vânzâtorilor cu privire la natura produselor pe care doriţi să le cumpăraţi;
• Atenţie la cazurile în care comercianţii expun la vânzare, în acelaşi spaţiu, înlocuitori de produse lactate, alături de produse lactate;
• Sunt frecvente situaţiile în care modul de prezentare al înlocuitorilor de produse lactate (forma de calup, dimensiuni, aspect, culoare) şi chiar de etichetare să fie asemănător cu cel ale produselor lactate. Dar, mare atenţie la faptul că grăsimile din înlocuitorii de produse lactate pot fi înlocuite parţial sau total cu grăsimi de altă origine decât cea lactată.