SOIURI DE GRÂU REZISTENTE LA SECETĂ. În acest început de lună, suprafeţele semănate cu grâu ale Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Caracal se prezintă foarte bine, atât din punct de vedere fitosanitar, cât şi al stadiului de dezvoltare, acest lucru oferind perspectiva şi certitudinea obţinerii unei producţii excelente.
Avem în cultură 1.300 de hectare, din care marea majoritate reprezintă loturi semincere, din soiurile Glosa Otilia şi Izvor, unitatea noastră fiind şi cel mai mare producător de sămânță de grâu românesc certificată, ne-a declarat directorul stațiunii, inginerul Marius Cătălin Bran.
Câmpul de experiențe pentru cereale păioase de la SCDA Caracal cuprinde în acest an agricol 14 culturi comparative de concurs și şase microculturi cu material genetic autohton și străin provenit de la INCDA Fundulea, Syngenta, Caussade, APPR, KWS, Axereal, Biocrop, Donau Saat și Saaten Union.
Ameliorarea grâului, în parteneriat cu specialiştii de la Fundulea
Cele 514 soiuri și linii de grâu (în principal), orz și triticale, semănate în 1.415 parcele, fiecare având o suprafaţă de şapte mp, constituie baza pentru noile creații prin programul de ameliorare la cultura de grâu care a fost semănat în toamna trecută. Pornind de la material provenit de la INCDA Fundulea, prin noile combinații care vor fi realizate și având alături în permanență competitor genetica străină, avem ca obiectiv promovarea primelor creații proprii la grâu sub brandul Universitatea din Craiova - SCDA Caracal, a precizat directorul SCDA Caracal.
Modul în care arată și s-a dezvoltat până în acest moment, soiul de grâu Otilia, în ciuda condițiilor climatice neprietenoase (260 mm precipitaţii în perioada octombrie 2019 - aprilie 2020) şi a unei tehnologii convenţionale, cu inputuri moderate, dovedește faptul că va fi un soi de perspectivă în următorii ani.