Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

ASTĂZI, NUMĂRUL PORCILOR UCIȘI ÎN FERMA DIN TULCEA A AJUNS LA 30.000!

Publicat: 24 iulie 2018 - 14:00
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

COȘMARUL DIN TULCEA! 30.000 de porci uciși și incinerați până ASTĂZI la CARNIPROD Tulcea, una dintre cele mai mari exploatații comerciale, prosperă altădată, cu o cifră de afaceri anul trecut de aproape 19 milioane de euro. Ferma de porci numără 48.000 de capete, a declarat acționarul majoritar Nicolae Ciuleac, pentru AGROINFO, în secunda în care pesta porcină africană a lovit exploatația comercială. Până la această oră, nu s-a plătit aici niciun leu despăgubire!

Poate la ora aceasta, la care vorbim, s-au depășit 30.000 de porci uciși la CARNIPROD Tulcea, cu vreo 100-200 de capete. Dar, astăzi, ca să spunem așa, s-a schimbat prefixul pentru că până acum se numărau 20 și ceva de mii de porci uciși. Dosarul pentru despăgubiri nu este încă gata. Se lucrează la acest dosar, a fost cea mai mare exploatație comercială de creștere a porcilor din județ, a declarat Călin Irinel, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Tulcea, exclusiv pentru AGROINFO.

Coșmarul s-a instalat în exploatația comercială CARNIPROD Tulcea, unul dintre cei mai mari producători și procesatori români, la începutul lunii iulie 2018 când  virusul Pestei Porcine Africane (PPA) a fost depistat de autoritățile sanitare veterinare atât în cele două ferme de creștere a porcilor, cât și în abator. S-a pus lacătul pe întreaga afacere. Ferme, abator, fabrică și cele 30 de magazine pe care firma le avea în în Constanța, București, Brăila, Tulcea și Galați.

Știți ce e aici? Să ucizi 48.000 de capete de porci?! Nici să nu vă imaginați ce e aici, nu vă gândiți la asta. E macabru! Eu nu vreau să văd și așa am visurile mele urâte. Nu vreau să văd nimic și nu vreau să mai știu nimic. Cât pot...mă rog...nu știu. Și eu am o limită de a suporta, declara, exclusiv pentru AGROINFO, acționarul majoritar și directorul general CARNIPROD, Nicolae Ciuleac, chiar imediat după începerea operațiunilor de ucidere și incinerare a porcilor. INTEGRAL INTERVIUL CU NICOLAE CIULEAC ÎL GĂSIȚI AICI!

Din cei 500 de angajați ai exploatației comerciale, 150 munceau în fermele de creștere a porcilor. Luna aceasta își vor mai primi salariile, a declarat Nicolae Ciuleac, pentru ZF, iar de luna viitoare rămân fără loc de muncă. Nicolae Ciuleac nu vrea să mai crească porci, după ce afacerea i-a fost pusă la pământ printr-o lovitură crâncenă.

Dosarul pentru despăgubirile pe care trebuie să le primească firma în urma dezastrului lăsat de pesta porcină africană nu este încă gata. Deocamdată, acționarul majoritar nu a primit niciun leu. Dosarul este în lucru, spune purtătorul de cuvânt al Prefecturii Tulcea. Pagubele de la CARNIPROD sunt uriașe, la zecile de mii de porci uciși și incinerați se adaugă sutele de tone de carne, aflată pe stoc, și care a fost incinerată, marfa din cele 30 de magazine și alte cheltuieli colaterale, lemne pentru arderea porcilor, etc.

În județul Tulcea, unde pesta porcină africană a făcut ravagii, au fost plătite deja despăgubiri în valoare de 70.000 de lei .

Despăgubirile au fost acordate pentru primele cazuri de pestă porcină africană, din zona de nord a județului Tulcea. Sunt peste 30 de dosare de despăgubiri, ele vin pe rând. Mesajul este acesta: fermierii, persoanele care cresc porci în gospodării este bine să colaboreze cu instituțiile statului, cu autoritățile sanitare veterinare și să declare porcii bolnavi pentru că vor fi despăgubiți. La Tulcea, cum am spus, au fost deja acordate despăgubiri.

Prețul unui porc ucis este stabilit de o comisie de evaluare constituită la nivelul fiecărei unități administrativ teritoriale. Se numește preț de înlocuire, iar această valoare de înlocuire poate să fie mai mare decât prețul oferit la piață pentru un porc sau mai mică. Depinde de prețul de referință, care poate să fie de 5,75 de lei pe kilogram sau poate ajunge și la 7 lei, la 10 lei, în funcție de zonă. Comisiile de evaluare răspund de despăgubirile acordate, spune Călin Irinel.

Pentru a se stopa răspândirea virusului PPA, autoritățile sanitare veterinare  din Tulcea au decis să fie uciși porcii aflați în gospodăriile mai multor comune tulcene, atât animalele infectate cu virus, cât și cele sănătoase. Primarii au fost înștiințați de Prefectură să caute un loc unde să se sape o groapă mare, iar porcii uciși sunt îngropați, ne spune aceeași sursă.

Mai sunt trei exploatații comerciale mari de creștere a porcilor în județul Tulcea. La una dintre ele ar fi fost deja suspiciuni de pestă porcină africană. Deocamdată nu se știe nimic sigur și care va fi soarta acestor ferme mari.

Potrivit informațiilor furnizate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pesta porcină africană a ajuns în şase judeţe din România: Ialomiţa, Bihor, Constanţa, Brăila, Tulcea şi Satu Mare.

 

Vizualizat: 119417 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Adi
|
08. 03, 2018. Friday 00:40
Oare la ferma lui dragnea, iau ucis porci ?vați întrebat ?????
1.
Marzac Virginia
|
07. 25, 2018. Wednesday 19:05
Nu este nici o minciuna la Visina mor porcii pe capete care am apucat sa ii taiem aveau matele pline de bube albe la alte persoane au gasit splina ficatul putrezite in ei.
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Maschio Gaspardo la Agromalim 2019

Maschio Gaspardo la Agromalim 2019

Semănătoarea pentru prăşitoare Chrono, premiată la SIMA 2019, a fost una dintre noutăţile prezentate de Maschio Gaspardo la Agromalim 2019. Alături de Chrono, au mai fost expuse alte semănători pentru păioase, discuri, tocători, combinatoare, scarificatoare şi alte utilaje pentru pregătirea solului.

Interviu cu Horia Codrianu – Director Comercial Maschio Gaspardo România

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe

Operator imagine: Claudiu Borobei

SAM la Agromalim 2019 A inceput INDAGRA! Hibridul SY Experto - producţie record

Bancul zilei

În trafic

În trafic
Un tip care dorea să îşi vândă maşina, îşi scrie pe o hârtie numărul de telefon şi îl lipeşte pe geamul din spate al maşinii. Detalii