Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

ASTĂZI, NUMĂRUL PORCILOR UCIȘI ÎN FERMA DIN TULCEA A AJUNS LA 30.000!

Publicat: 24 iulie 2018 - 14:00
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

COȘMARUL DIN TULCEA! 30.000 de porci uciși și incinerați până ASTĂZI la CARNIPROD Tulcea, una dintre cele mai mari exploatații comerciale, prosperă altădată, cu o cifră de afaceri anul trecut de aproape 19 milioane de euro. Ferma de porci numără 48.000 de capete, a declarat acționarul majoritar Nicolae Ciuleac, pentru AGROINFO, în secunda în care pesta porcină africană a lovit exploatația comercială. Până la această oră, nu s-a plătit aici niciun leu despăgubire!

Poate la ora aceasta, la care vorbim, s-au depășit 30.000 de porci uciși la CARNIPROD Tulcea, cu vreo 100-200 de capete. Dar, astăzi, ca să spunem așa, s-a schimbat prefixul pentru că până acum se numărau 20 și ceva de mii de porci uciși. Dosarul pentru despăgubiri nu este încă gata. Se lucrează la acest dosar, a fost cea mai mare exploatație comercială de creștere a porcilor din județ, a declarat Călin Irinel, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Tulcea, exclusiv pentru AGROINFO.

Coșmarul s-a instalat în exploatația comercială CARNIPROD Tulcea, unul dintre cei mai mari producători și procesatori români, la începutul lunii iulie 2018 când  virusul Pestei Porcine Africane (PPA) a fost depistat de autoritățile sanitare veterinare atât în cele două ferme de creștere a porcilor, cât și în abator. S-a pus lacătul pe întreaga afacere. Ferme, abator, fabrică și cele 30 de magazine pe care firma le avea în în Constanța, București, Brăila, Tulcea și Galați.

Știți ce e aici? Să ucizi 48.000 de capete de porci?! Nici să nu vă imaginați ce e aici, nu vă gândiți la asta. E macabru! Eu nu vreau să văd și așa am visurile mele urâte. Nu vreau să văd nimic și nu vreau să mai știu nimic. Cât pot...mă rog...nu știu. Și eu am o limită de a suporta, declara, exclusiv pentru AGROINFO, acționarul majoritar și directorul general CARNIPROD, Nicolae Ciuleac, chiar imediat după începerea operațiunilor de ucidere și incinerare a porcilor. INTEGRAL INTERVIUL CU NICOLAE CIULEAC ÎL GĂSIȚI AICI!

Din cei 500 de angajați ai exploatației comerciale, 150 munceau în fermele de creștere a porcilor. Luna aceasta își vor mai primi salariile, a declarat Nicolae Ciuleac, pentru ZF, iar de luna viitoare rămân fără loc de muncă. Nicolae Ciuleac nu vrea să mai crească porci, după ce afacerea i-a fost pusă la pământ printr-o lovitură crâncenă.

Dosarul pentru despăgubirile pe care trebuie să le primească firma în urma dezastrului lăsat de pesta porcină africană nu este încă gata. Deocamdată, acționarul majoritar nu a primit niciun leu. Dosarul este în lucru, spune purtătorul de cuvânt al Prefecturii Tulcea. Pagubele de la CARNIPROD sunt uriașe, la zecile de mii de porci uciși și incinerați se adaugă sutele de tone de carne, aflată pe stoc, și care a fost incinerată, marfa din cele 30 de magazine și alte cheltuieli colaterale, lemne pentru arderea porcilor, etc.

În județul Tulcea, unde pesta porcină africană a făcut ravagii, au fost plătite deja despăgubiri în valoare de 70.000 de lei .

Despăgubirile au fost acordate pentru primele cazuri de pestă porcină africană, din zona de nord a județului Tulcea. Sunt peste 30 de dosare de despăgubiri, ele vin pe rând. Mesajul este acesta: fermierii, persoanele care cresc porci în gospodării este bine să colaboreze cu instituțiile statului, cu autoritățile sanitare veterinare și să declare porcii bolnavi pentru că vor fi despăgubiți. La Tulcea, cum am spus, au fost deja acordate despăgubiri.

Prețul unui porc ucis este stabilit de o comisie de evaluare constituită la nivelul fiecărei unități administrativ teritoriale. Se numește preț de înlocuire, iar această valoare de înlocuire poate să fie mai mare decât prețul oferit la piață pentru un porc sau mai mică. Depinde de prețul de referință, care poate să fie de 5,75 de lei pe kilogram sau poate ajunge și la 7 lei, la 10 lei, în funcție de zonă. Comisiile de evaluare răspund de despăgubirile acordate, spune Călin Irinel.

Pentru a se stopa răspândirea virusului PPA, autoritățile sanitare veterinare  din Tulcea au decis să fie uciși porcii aflați în gospodăriile mai multor comune tulcene, atât animalele infectate cu virus, cât și cele sănătoase. Primarii au fost înștiințați de Prefectură să caute un loc unde să se sape o groapă mare, iar porcii uciși sunt îngropați, ne spune aceeași sursă.

Mai sunt trei exploatații comerciale mari de creștere a porcilor în județul Tulcea. La una dintre ele ar fi fost deja suspiciuni de pestă porcină africană. Deocamdată nu se știe nimic sigur și care va fi soarta acestor ferme mari.

Potrivit informațiilor furnizate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pesta porcină africană a ajuns în şase judeţe din România: Ialomiţa, Bihor, Constanţa, Brăila, Tulcea şi Satu Mare.

 

Vizualizat: 120059 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

OFICIAL! VESTE EXCELENTĂ pentru FERMIERI! CREȘTE BUGETUL PENTRU SUBVENȚII!

OFICIAL! VESTE EXCELENTĂ pentru FERMIERI! CREȘTE BUGETUL PENTRU SUBVENȚII!

03 iunie 2020 - 17:31

DECIZIE! Comisia Europeană va majora bugetele din cadrul politicii agricole comune (PAC) cu 9 miliarde EUR (4 miliarde EUR pentru Fondul european de garantare agricolă și 5 miliarde EUR pentru Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală), iar Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime (FEPAM) va fi majorat cu 500 milioane EUR, anunță astăzi Reprezentanța Comisiei Europene în România, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

UN DIRECTOR APIA ANUNȚĂ CALENDARUL CONTROALELOR APIA PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR!

UN DIRECTOR APIA ANUNȚĂ CALENDARUL CONTROALELOR APIA PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR!

03 iunie 2020 - 17:06

SUBVENȚII APIA 2020! Aproape tot eșantionul de control, selectat anul acesta de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) dintre fermierii care solicită subvenții agricole, va fi verificat prin teledetecție, anunță Ovidiu Săvâșcă, directorul executiv APIA Mureș.

PLATĂ SUPLIMENTARĂ DE MAXIM 310 EURO/HA LA SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE!

PLATĂ SUPLIMENTARĂ DE MAXIM 310 EURO/HA LA SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE!

03 iunie 2020 - 16:47

SUBVENȚIA APIA PĂȘUNE, MAI MARE! Subvenția APIA pentru pășuni și fânațe crește, în acest an, cu maxim 310 euro pe hectar dacă fermierii încheie angajamente de agro-mediu și climă, Măsura 10 PNDR 2020, anunță directorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

OFICIAL APIA! PLATA AJUTORULUI pentru CREȘTEREA ANIMALELOR!

OFICIAL APIA! PLATA AJUTORULUI pentru CREȘTEREA ANIMALELOR!

03 iunie 2020 - 14:07

COMUNICAT APIA! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, aduce la cunoștința opiniei publice că începând de astăzi, 03 iunie 2020, efectuează plata ajutorului de stat pentru ameliorarea raselor de animale, pentru cererile de plată depuse în luna aprilie, aferente serviciilor prestate în luna martie si trimestrul I al anului 2020.

APIA VERIFICATĂ! DECIZIA COMISIEI EUROPENE!

APIA VERIFICATĂ! DECIZIA COMISIEI EUROPENE!

03 iunie 2020 - 12:08

CE SUMĂ TREBUIE SĂ RETURNEZE ROMÂNIA LA UE! Plățile făcute către fermieri pentru exercițiul financiar 2019 de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au fost verificate, în luna mai 2020, printr-un audit al Comisiei Europene. Potrivit Deciziei de punere în aplicare (UE) 2020/715 a Comisiei Europene, România va trebui să returneze circa 6 milioane de euro din suma alocată pentru plata subvențiilor agricole.

FERMIERI, AVEȚI DREPTUL LA UN AJUTOR DE 7.000 DE EURO! CEREȚI-VĂ DREPTURILE!

FERMIERI, AVEȚI DREPTUL LA UN AJUTOR DE 7.000 DE EURO! CEREȚI-VĂ DREPTURILE!

02 iunie 2020 - 17:24

FERMIERI, CEREȚI-VĂ DREPTURILE! Un europarlamentar român, membru în Comisia AGRI din Parlamentul European, îndeamnă fermierii români să facă front comun și să-și ceară drepturile. Fermierii au dreptul la un ajutor de criză de 7.000 de euro/fermă. Fermierilor li se spune că au dreptul, dar Ministerul Agriculturii nu le-a comunicat nici până astăzi ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a beneficia de ajutorul de criză.

PARLAMENTARII UITĂ CĂ ȚĂRANUL ROMÂN NU E PROST!

PARLAMENTARII UITĂ CĂ ȚĂRANUL ROMÂN NU E PROST!

02 iunie 2020 - 16:16

APEL! Uniunea Salvăm Țăranul Român cere modificarea de urgență a legii care a înmulțit taxele pentru țăranii români, cei care produc legume, carne, lapte, etc. și avantajează marile magazine, marii retaileri. Inserăm integral scrisoarea deschisă adresată parlamentarilor români, Ministerului Agriculturii, prin care țăranii, micii fermieri, solicită modificarea de urgență a legii.

MESAJ URGENT APIA pentru TOȚI FERMIERII!

MESAJ URGENT APIA pentru TOȚI FERMIERII!

02 iunie 2020 - 10:04

NU RATA SUBVENȚIA APIA! Depune online cererea la APIA, nu rata subvenția! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește tuturor beneficiarilor că data limită de depunere, fără penalități, a cererilor unice de plată aferente Campanie 2020 este 15 iunie 2020, anunță APIA într-un comunicat transmis astăzi pentru AGROINFO.

FORMULARELE CU CARE MODIFICAȚI ANUL ACESTA CEREREA APIA pentru SUBVENȚII!

FORMULARELE CU CARE MODIFICAȚI ANUL ACESTA CEREREA APIA pentru SUBVENȚII!

02 iunie 2020 - 09:51

SUBVENȚII APIA 2020. TERMEN LIMITĂ MODIFICARE CERERE. Fermierii care solicită anul acesta subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pot să-și modifice cererea unică de plată până la data de 30 iunie 2020, fără penalități și până la data de 10 iulie 2020, cu penalități de 1% din subvențiile cuvenite pentru fiecare zi de întârziere. Ce puteți modifica în cererea unică APIA, care sunt formularele?

CINE BENEFICIAZĂ DE UN SUPLIMENT DE MAXIM 97 EURO PE HECTAR LA SUBVENȚIA APIA pe SUPRAFAȚĂ!

CINE BENEFICIAZĂ DE UN SUPLIMENT DE MAXIM 97 EURO PE HECTAR LA SUBVENȚIA APIA pe SUPRAFAȚĂ!

02 iunie 2020 - 08:20

SUBVENȚII APIA 2020! Plata suplimentară de maxim 97 de euro pe hectar poate fi solicitat la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) doar de către fermierii care fac cerere pentru schema de plată unică pe suprafață (SAPS). Concret, acest supliment pe hectar se adaugă la subvenția APIA pe suprafață. Vă spunem care sunt condițiile pentru a beneficia de un supliment de plată la hectar.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Adi
|
08. 03, 2018. Friday 00:40
Oare la ferma lui dragnea, iau ucis porci ?vați întrebat ?????
1.
Marzac Virginia
|
07. 25, 2018. Wednesday 19:05
Nu este nici o minciuna la Visina mor porcii pe capete care am apucat sa ii taiem aveau matele pline de bube albe la alte persoane au gasit splina ficatul putrezite in ei.
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

APAN Agriculture Equipments împreună cu producătorul finlandez TUME a prezenta la Indagra 2019 semănătoarea Nova Combi Star 4000. Semănătoarea Nova Combi Star este o semănătoare directă în mirşite, cu disc de pregătire şi fertilizare pentru cereale păioase.

Interviu cu Endre KOVÁCS, reprezentat Tume pentru România, Ungaria şi Serbia

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Într-o frizerie

Într-o frizerie
Frizerul, tăindu-l pe client de vreo două ori, încearcă să discute cu el: Detalii