Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

APICULTOR: GHIDUL A FOST ELABORAT la ORDINUL MINISTRULUI DAEA!

Publicat: 02 februarie 2018 - 15:03
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PUNCT DE VEDERE! Constantin Dobrescu, vicepreședinte ROMAPIS, ne-a transmis la redacție un punct de vedere cu privire la scandalul iscat între marii fermieri, pornit de la ghidul pentru bune practici în relația dintre apicultori și agricultori. Vicepreședintele ROMAPIS este intrigat de atitudinea președintelui Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu, de atacurile lansate de acesta la adresa fermierului Arnaud Perrein, și susține că ghidul a fost elaborat la ordinul ministrului agriculturii.

Stimată redacție,

Citind materialul publicat de dumneavoastră cu titlul „Scandal între marii fermieri” m-a întristat faptul ca dl. Arnaud Perrein a fost atacat în acea manieră regretabilă de președintele LAPAR. În textul domnului Baciu postat pe Facebook se făcea referire și la ghidul de bune practici în relația dintre fermieri și apicultori, afirmându-se, printre altele, că prin acest document fermierilor li se trasează sarcini de către apicultori. Fiind unul dintre cei implicați în acest subiect, ca vicepreședinte al Federației Asociatiilor Apicole din România- ROMAPIS doresc să fac următoarele precizări:

1. Draftul acestui ghid a fost elaborat la ordinul domnului ministru Daea, exprimat public într-o ședinta cu apicultorii din 10 ianuarie 2018. O primă versiune s-a realizat de către angajați ai MADR în colaborare cu  o organizație a apicultorilor numită Sindicatul Apicol, reprezentat de un apicultor pe nume Dănuț Puișoru. Ulterior a fost consultată și federația noastră care a propus un text ce avea la bază discuțiile purtate de-a lungul ultimilor 2 ani cu organizații ale agricultorilor, printre care și APPR. Draftul în cauză este o compilație, în opinia noastră nu tocmai fericită, a celor două texte, realizată de MADR. În cursul ședinței desfășurată astăzi (ședința a fost pe 31 ianuarie 2018 n.r.) la MADR pentru discutarea acestui document, la care au participat atât reprezentanți ai sectorului vegetal cât și apicultori, domnul Puișoru a afirmat public că organizația apicolă pe care o conduce are un acord de parteneriat cu LAPAR, reprezentată de dl. Baciu. Cu care, de altfel s-a înțeles foarte bine pe parcursul întregii ședințe, completând și aprobând zgomotos orice intervenție a acestuia. Iar dl. Baciu nu a contrazis afirmația domnului Puișoru, de unde deducem pe cale logică veridicitatea spuselor sale.

De aceea ne punem întrebarea de ce dl. Perrein este ironizat și acuzat de dl Baciu în postarea de pe Facebook că ar avea înțelegeri cu apicultorii (de parcă noi am fi ciumați) din moment ce domnia sa se află într-o situație absolut simetrică, având o relație strânsă cu un apicultor care afirmă că a avut o contribuție importantă la redactarea aceluiași cod de bune practici aflat în discuție.

2. Codul despre care se vorbește reprezintă o sumă de recomandari făcute atât apicultorilor cât și fermierilor de către MADR, care își asumă paternitatea sa, conform celor comunicate astăzi la ședință de dl. secretar de stat Botanoiu. Deci nu este o reglementare legală care naște obligații sau presupune sancțiuni ci numai trasează jaloane după care cei interesați se pot orienta sau nu. Ghidul de bune practici discutat anterior cu APPR (nefinalizat împreună cu noi) ar fi un acord între două organizații care în acest fel se angajau una în fața alteia ca membrii lor să respecte bune practici la deplasarea stupilor în pastoral, convenite în comun. Regulile acestei colaborări, de altfel simple și de bun simt, nu exclud în nici un fel respectarea de către ambele părți a legilor care reglementează aceasta activitate.

3. Personal îl apreciez pe dl Arnaud Perrein, mai ales pentru deschiderea și onestitatea care cred ca îl caracterizează, manifestate din plin în relația cu federația noastra. Ne-am înțeles de la inceput foarte bine, căzând de acord să avem o colaborare constructivă, pornind de la principiul că trebuie să ne concentrăm pe ce avem în comun și să fim de acord că nu suntem de acord pe subiectele divergente, continuând să ne respectam reciproc.

Atacul la care a fost supus de dl Baciu pe Facebook, regret să o spun, a continuat și astăzi  (31 ianuarie n.r.) la MADR, prin viu grai, într-o maniera foarte penibilă. Noi, românii, suntem recunoscuți ca un popor primitor, ospitalier, fără prejudecăți și resentimente când este vorba de oameni de altă origine decât a noastră. Pe mine așa m-au învățat părinții acasă, în primii 7 ani, așa că îmi este rușine când un alt român încearcă să jignească gratuit o persoană cu totul onorabilă pornind de la originea sa. Îi cer scuze domnului Perrein pentru cere întâmplate astăzi în sala MADR în numele celor prezenți și îmi exprim mirarea că moderatorul acestei discuții și gazdă a ședinței din partea MADR a lăsat lucrurile să ajungă atât de departe, chiar dacă protagonistul principal era o persoană care conduce o mare organizație a agricultorilor. Totul a trebui să aibă o limită.


Cu stimă,
Constantin Dobrescu
Vicepreședinte ROMAPIS-Federația Asociațiilor Apicole din România
www.romapis.org

Vizualizat: 4247 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

MINISTRUL OROS: ÎNCEPE PLATA AJUTORULUI COVID-19!

MINISTRUL OROS: ÎNCEPE PLATA AJUTORULUI COVID-19!

24 noiembrie 2020 - 15:14

VIN AJUTOARELE DE CRIZĂ! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi, la Buzău, că Agenția de Plăți șI intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează de mâine, 25 noiembrie 2020, plata ajutorului Covid-19 pentru crescătorii de animale și cultivatorii de legume, fructe și cartofi.

HOTĂRÂRE ADOPTATĂ DE GUVERN! AJUTOR PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

HOTĂRÂRE ADOPTATĂ DE GUVERN! AJUTOR PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

24 noiembrie 2020 - 13:19

OFICIAL! În Ședința Guvernului din 23 noiembrie 2020 a fost aprobată o Hotărâre prin care aplicarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr.1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor se prelungește cu 6 luni, respectiv până la data de 30 iunie 2021, anunță Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

MESAJ APIA DE ASTĂZI: PLĂȚI FĂCUTE CĂTRE FERMIERI!

MESAJ APIA DE ASTĂZI: PLĂȚI FĂCUTE CĂTRE FERMIERI!

24 noiembrie 2020 - 08:39

COMUNICAT APIA! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a efectuat plățile către solicitanţii aprobaţi și care au depus cerere de plată în cadrul Programului pentru şcoli 2019 – 2020, semestrul II.

APEL DISPERAT CRESCĂTOR DE VACI CĂTRE MINIȘTRII OROS ȘI VELA!

APEL DISPERAT CRESCĂTOR DE VACI CĂTRE MINIȘTRII OROS ȘI VELA!

24 noiembrie 2020 - 07:34

VOCEA FERMIERULUI. Crescătorul de bovine Mihai Ionel Ambruș din județul Bihor face un apel disperat către ministrul de Interne, Marcel Vela, și ministrul agriculturii, Adrian Oros. Carantina instituită în unele localități îi împiedică pe operatori să ajungă la fermele unde trebuie făcute însămânțările la vite. Operatorii sunt în vârstă și acesta ar fi motivul pentru care li se interzice să intre într-o localitate carantinată.

AJUTOR DE MINIMIS GARANTAT PÂNĂ-N 2023! CUANTUM AJUTOR!

AJUTOR DE MINIMIS GARANTAT PÂNĂ-N 2023! CUANTUM AJUTOR!

24 noiembrie 2020 - 06:52

OFICIAL! Schemă de ajutor de minimis prelungită până-n 2023! Ministerul Agriculturii a publicat un proiect de Ordin al ministrului agriculturii care modifică Ordinul 1353/2018 pentru instituirea schemei de ajutor de minimis Împrumuturi cu partajarea riscului la nivel de portofoliu finanțate din Programul Național de Dezvoltare Rurală.

ORDIN MINISTRUL AGRICULTURII! MODIFICĂRI LA O SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

ORDIN MINISTRUL AGRICULTURII! MODIFICĂRI LA O SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

24 noiembrie 2020 - 06:31

MODIFICĂRI. Ministrul agriculturii a emis un ordin prin care se modifică schema de ajutor de stat Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite. Ordinul este publicat pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

EXPORTUL DE ANIMALE VII DIN ROMÂNIA A EXPLODAT!

EXPORTUL DE ANIMALE VII DIN ROMÂNIA A EXPLODAT!

24 noiembrie 2020 - 05:53

COMUNICAT. La un an de la scufundarea vaporului care a ucis mii de oi: niciun vinovat, nicio schimbare! Animals International comemorează astăzi miile de animale care în urmă cu exact un an au îndurat cea mai oribilă moarte posibilă în portul Midia, atunci când vaporul Queen Hind s-a răsturnat. Organizația condamnă lipsa de acțiune a Guvernului României în anul care a trecut de la tragedie, spune Animals International, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ PENTRU VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE!

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ PENTRU VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE!

23 noiembrie 2020 - 21:47

ȘEDINȚĂ DE GUVERN. Ministrul agriculturii Adrian Oros a anunțat, luni seara, într-un briefing susținut la finalul ședinței de Guvern, că a fost adoptată o ordonanță de urgență care modifică legea vânzării terenurilor agricole.

DECIZIA GUVERNULUI PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

DECIZIA GUVERNULUI PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

23 noiembrie 2020 - 20:31

ANUNȚ OFICIAL! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, în această seară, la finalul ședinței de Guvern că Ministerul Agriculturii a primit la rectificarea bugetară 1,2 miliarde de lei, sumă din care se va finaliza și plata avansului la subvențiile APIA cuvenit fermierilor pentru anul de cerere 2020.

SCANDAL ÎNTRE ASOCIAȚIILE DIN OIERIT!

SCANDAL ÎNTRE ASOCIAȚIILE DIN OIERIT!

23 noiembrie 2020 - 20:02

PUNCT DE VEDERE. Asociația Județeană a Crescătorilor Montani de Ovine „Dealu Negru" Bistrița-Năsăud, reprezentată de Vasile Turculeț, a transmis la redacția AGROINFO un punct de vedere legat de Ordinul nr.180 al Agenției Naționale pentru Zootehnie și Ministerul Agriculturii, un ordin care a scindat, se pare, oieritul din România în două tabere. Sunt asociații ale crescătorilor de ovine care contestă acest Ordin referitor la genotiparea ovinelor, monta la animalele de fermă, etc. și asociații ale oierilor care-l susțin.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6

AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6

Ferma Agro Edma colaborează cu General Leasing din 2010. Primul tractor Massey Ferguson pe care l-au avut în fermă, model 8450, de 235 CP, a fost dat la buy-back la 19.000 de ore lucrate, fără nici o problemă majoră, ceea ce a fost un motiv suficient de bun ca să îşi înnoiască parcul de utilaje tot cu tractoare Massey Ferguson.

Din 2016, lucrează în fermă cu un tractor Massey Ferguson 7726 Dyna 6 Power Shift, de 255 CP, pe care îl folosesc pentru pregătit terenul cu combinatorul sau cu un disc uşor, pentru efectuarea tratamentelor şi fertilizat. În toamna lui 2019 au achiziţionat de la General Leasing un pachet de utilaje în valoare de peste 700.000 euro, ce include combina Ideal 9T, două discuri, o maşină de erbicidat şi o maşină de fertilizat, precum şi un tractor Massey Ferguson 8740 Dyna VT, de 400 CP, pentru lucrări grele, cu un disc de 7 m şi scarificator. Negociază deja să mai cumpere de la General Leasing încă un tractor Massey Ferguson de 220-250 CP.

„O caracteristică unică a tractoarelor Massey Ferguson este capacitatea de ridicare la capătul tiranţilor. În cazul seriei 8700, aceasta este de 12 tone, iar modelul 7726 poate ridica 10,5 tone”, spune Alexandru Antonesei.

Reporter: Violeta Mâț

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

Poftiţi la poze

Poftiţi la poze
La un fotograf au venit mai mulţi chinezi pentru a se fotografia. Detalii