PUNCT DE VEDERE! Constantin Dobrescu, vicepreședinte ROMAPIS, ne-a transmis la redacție un punct de vedere cu privire la scandalul iscat între marii fermieri, pornit de la ghidul pentru bune practici în relația dintre apicultori și agricultori. Vicepreședintele ROMAPIS este intrigat de atitudinea președintelui Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu, de atacurile lansate de acesta la adresa fermierului Arnaud Perrein, și susține că ghidul a fost elaborat la ordinul ministrului agriculturii.
Stimată redacție,
Citind materialul publicat de dumneavoastră cu titlul „Scandal între marii fermieri” m-a întristat faptul ca dl. Arnaud Perrein a fost atacat în acea manieră regretabilă de președintele LAPAR. În textul domnului Baciu postat pe Facebook se făcea referire și la ghidul de bune practici în relația dintre fermieri și apicultori, afirmându-se, printre altele, că prin acest document fermierilor li se trasează sarcini de către apicultori. Fiind unul dintre cei implicați în acest subiect, ca vicepreședinte al Federației Asociatiilor Apicole din România- ROMAPIS doresc să fac următoarele precizări:
1. Draftul acestui ghid a fost elaborat la ordinul domnului ministru Daea, exprimat public într-o ședinta cu apicultorii din 10 ianuarie 2018. O primă versiune s-a realizat de către angajați ai MADR în colaborare cu o organizație a apicultorilor numită Sindicatul Apicol, reprezentat de un apicultor pe nume Dănuț Puișoru. Ulterior a fost consultată și federația noastră care a propus un text ce avea la bază discuțiile purtate de-a lungul ultimilor 2 ani cu organizații ale agricultorilor, printre care și APPR. Draftul în cauză este o compilație, în opinia noastră nu tocmai fericită, a celor două texte, realizată de MADR. În cursul ședinței desfășurată astăzi (ședința a fost pe 31 ianuarie 2018 n.r.) la MADR pentru discutarea acestui document, la care au participat atât reprezentanți ai sectorului vegetal cât și apicultori, domnul Puișoru a afirmat public că organizația apicolă pe care o conduce are un acord de parteneriat cu LAPAR, reprezentată de dl. Baciu. Cu care, de altfel s-a înțeles foarte bine pe parcursul întregii ședințe, completând și aprobând zgomotos orice intervenție a acestuia. Iar dl. Baciu nu a contrazis afirmația domnului Puișoru, de unde deducem pe cale logică veridicitatea spuselor sale.
De aceea ne punem întrebarea de ce dl. Perrein este ironizat și acuzat de dl Baciu în postarea de pe Facebook că ar avea înțelegeri cu apicultorii (de parcă noi am fi ciumați) din moment ce domnia sa se află într-o situație absolut simetrică, având o relație strânsă cu un apicultor care afirmă că a avut o contribuție importantă la redactarea aceluiași cod de bune practici aflat în discuție.
2. Codul despre care se vorbește reprezintă o sumă de recomandari făcute atât apicultorilor cât și fermierilor de către MADR, care își asumă paternitatea sa, conform celor comunicate astăzi la ședință de dl. secretar de stat Botanoiu. Deci nu este o reglementare legală care naște obligații sau presupune sancțiuni ci numai trasează jaloane după care cei interesați se pot orienta sau nu. Ghidul de bune practici discutat anterior cu APPR (nefinalizat împreună cu noi) ar fi un acord între două organizații care în acest fel se angajau una în fața alteia ca membrii lor să respecte bune practici la deplasarea stupilor în pastoral, convenite în comun. Regulile acestei colaborări, de altfel simple și de bun simt, nu exclud în nici un fel respectarea de către ambele părți a legilor care reglementează aceasta activitate.
3. Personal îl apreciez pe dl Arnaud Perrein, mai ales pentru deschiderea și onestitatea care cred ca îl caracterizează, manifestate din plin în relația cu federația noastra. Ne-am înțeles de la inceput foarte bine, căzând de acord să avem o colaborare constructivă, pornind de la principiul că trebuie să ne concentrăm pe ce avem în comun și să fim de acord că nu suntem de acord pe subiectele divergente, continuând să ne respectam reciproc.
Atacul la care a fost supus de dl Baciu pe Facebook, regret să o spun, a continuat și astăzi (31 ianuarie n.r.) la MADR, prin viu grai, într-o maniera foarte penibilă. Noi, românii, suntem recunoscuți ca un popor primitor, ospitalier, fără prejudecăți și resentimente când este vorba de oameni de altă origine decât a noastră. Pe mine așa m-au învățat părinții acasă, în primii 7 ani, așa că îmi este rușine când un alt român încearcă să jignească gratuit o persoană cu totul onorabilă pornind de la originea sa. Îi cer scuze domnului Perrein pentru cere întâmplate astăzi în sala MADR în numele celor prezenți și îmi exprim mirarea că moderatorul acestei discuții și gazdă a ședinței din partea MADR a lăsat lucrurile să ajungă atât de departe, chiar dacă protagonistul principal era o persoană care conduce o mare organizație a agricultorilor. Totul a trebui să aibă o limită.
Cu stimă,
Constantin Dobrescu
Vicepreședinte ROMAPIS-Federația Asociațiilor Apicole din România
www.romapis.org