Adama
Vinasa Rompak

APICULTOR: GHIDUL A FOST ELABORAT la ORDINUL MINISTRULUI DAEA!

Publicat: 02 februarie 2018 - 15:03
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PUNCT DE VEDERE! Constantin Dobrescu, vicepreședinte ROMAPIS, ne-a transmis la redacție un punct de vedere cu privire la scandalul iscat între marii fermieri, pornit de la ghidul pentru bune practici în relația dintre apicultori și agricultori. Vicepreședintele ROMAPIS este intrigat de atitudinea președintelui Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu, de atacurile lansate de acesta la adresa fermierului Arnaud Perrein, și susține că ghidul a fost elaborat la ordinul ministrului agriculturii.

Stimată redacție,

Citind materialul publicat de dumneavoastră cu titlul „Scandal între marii fermieri” m-a întristat faptul ca dl. Arnaud Perrein a fost atacat în acea manieră regretabilă de președintele LAPAR. În textul domnului Baciu postat pe Facebook se făcea referire și la ghidul de bune practici în relația dintre fermieri și apicultori, afirmându-se, printre altele, că prin acest document fermierilor li se trasează sarcini de către apicultori. Fiind unul dintre cei implicați în acest subiect, ca vicepreședinte al Federației Asociatiilor Apicole din România- ROMAPIS doresc să fac următoarele precizări:

1. Draftul acestui ghid a fost elaborat la ordinul domnului ministru Daea, exprimat public într-o ședinta cu apicultorii din 10 ianuarie 2018. O primă versiune s-a realizat de către angajați ai MADR în colaborare cu  o organizație a apicultorilor numită Sindicatul Apicol, reprezentat de un apicultor pe nume Dănuț Puișoru. Ulterior a fost consultată și federația noastră care a propus un text ce avea la bază discuțiile purtate de-a lungul ultimilor 2 ani cu organizații ale agricultorilor, printre care și APPR. Draftul în cauză este o compilație, în opinia noastră nu tocmai fericită, a celor două texte, realizată de MADR. În cursul ședinței desfășurată astăzi (ședința a fost pe 31 ianuarie 2018 n.r.) la MADR pentru discutarea acestui document, la care au participat atât reprezentanți ai sectorului vegetal cât și apicultori, domnul Puișoru a afirmat public că organizația apicolă pe care o conduce are un acord de parteneriat cu LAPAR, reprezentată de dl. Baciu. Cu care, de altfel s-a înțeles foarte bine pe parcursul întregii ședințe, completând și aprobând zgomotos orice intervenție a acestuia. Iar dl. Baciu nu a contrazis afirmația domnului Puișoru, de unde deducem pe cale logică veridicitatea spuselor sale.

De aceea ne punem întrebarea de ce dl. Perrein este ironizat și acuzat de dl Baciu în postarea de pe Facebook că ar avea înțelegeri cu apicultorii (de parcă noi am fi ciumați) din moment ce domnia sa se află într-o situație absolut simetrică, având o relație strânsă cu un apicultor care afirmă că a avut o contribuție importantă la redactarea aceluiași cod de bune practici aflat în discuție.

2. Codul despre care se vorbește reprezintă o sumă de recomandari făcute atât apicultorilor cât și fermierilor de către MADR, care își asumă paternitatea sa, conform celor comunicate astăzi la ședință de dl. secretar de stat Botanoiu. Deci nu este o reglementare legală care naște obligații sau presupune sancțiuni ci numai trasează jaloane după care cei interesați se pot orienta sau nu. Ghidul de bune practici discutat anterior cu APPR (nefinalizat împreună cu noi) ar fi un acord între două organizații care în acest fel se angajau una în fața alteia ca membrii lor să respecte bune practici la deplasarea stupilor în pastoral, convenite în comun. Regulile acestei colaborări, de altfel simple și de bun simt, nu exclud în nici un fel respectarea de către ambele părți a legilor care reglementează aceasta activitate.

3. Personal îl apreciez pe dl Arnaud Perrein, mai ales pentru deschiderea și onestitatea care cred ca îl caracterizează, manifestate din plin în relația cu federația noastra. Ne-am înțeles de la inceput foarte bine, căzând de acord să avem o colaborare constructivă, pornind de la principiul că trebuie să ne concentrăm pe ce avem în comun și să fim de acord că nu suntem de acord pe subiectele divergente, continuând să ne respectam reciproc.

Atacul la care a fost supus de dl Baciu pe Facebook, regret să o spun, a continuat și astăzi  (31 ianuarie n.r.) la MADR, prin viu grai, într-o maniera foarte penibilă. Noi, românii, suntem recunoscuți ca un popor primitor, ospitalier, fără prejudecăți și resentimente când este vorba de oameni de altă origine decât a noastră. Pe mine așa m-au învățat părinții acasă, în primii 7 ani, așa că îmi este rușine când un alt român încearcă să jignească gratuit o persoană cu totul onorabilă pornind de la originea sa. Îi cer scuze domnului Perrein pentru cere întâmplate astăzi în sala MADR în numele celor prezenți și îmi exprim mirarea că moderatorul acestei discuții și gazdă a ședinței din partea MADR a lăsat lucrurile să ajungă atât de departe, chiar dacă protagonistul principal era o persoană care conduce o mare organizație a agricultorilor. Totul a trebui să aibă o limită.


Cu stimă,
Constantin Dobrescu
Vicepreședinte ROMAPIS-Federația Asociațiilor Apicole din România
www.romapis.org

Vizualizat: 4916 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii