Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

APICULTOR: GHIDUL A FOST ELABORAT la ORDINUL MINISTRULUI DAEA!

Publicat: 02 februarie 2018 - 15:03
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PUNCT DE VEDERE! Constantin Dobrescu, vicepreședinte ROMAPIS, ne-a transmis la redacție un punct de vedere cu privire la scandalul iscat între marii fermieri, pornit de la ghidul pentru bune practici în relația dintre apicultori și agricultori. Vicepreședintele ROMAPIS este intrigat de atitudinea președintelui Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu, de atacurile lansate de acesta la adresa fermierului Arnaud Perrein, și susține că ghidul a fost elaborat la ordinul ministrului agriculturii.

Stimată redacție,

Citind materialul publicat de dumneavoastră cu titlul „Scandal între marii fermieri” m-a întristat faptul ca dl. Arnaud Perrein a fost atacat în acea manieră regretabilă de președintele LAPAR. În textul domnului Baciu postat pe Facebook se făcea referire și la ghidul de bune practici în relația dintre fermieri și apicultori, afirmându-se, printre altele, că prin acest document fermierilor li se trasează sarcini de către apicultori. Fiind unul dintre cei implicați în acest subiect, ca vicepreședinte al Federației Asociatiilor Apicole din România- ROMAPIS doresc să fac următoarele precizări:

1. Draftul acestui ghid a fost elaborat la ordinul domnului ministru Daea, exprimat public într-o ședinta cu apicultorii din 10 ianuarie 2018. O primă versiune s-a realizat de către angajați ai MADR în colaborare cu  o organizație a apicultorilor numită Sindicatul Apicol, reprezentat de un apicultor pe nume Dănuț Puișoru. Ulterior a fost consultată și federația noastră care a propus un text ce avea la bază discuțiile purtate de-a lungul ultimilor 2 ani cu organizații ale agricultorilor, printre care și APPR. Draftul în cauză este o compilație, în opinia noastră nu tocmai fericită, a celor două texte, realizată de MADR. În cursul ședinței desfășurată astăzi (ședința a fost pe 31 ianuarie 2018 n.r.) la MADR pentru discutarea acestui document, la care au participat atât reprezentanți ai sectorului vegetal cât și apicultori, domnul Puișoru a afirmat public că organizația apicolă pe care o conduce are un acord de parteneriat cu LAPAR, reprezentată de dl. Baciu. Cu care, de altfel s-a înțeles foarte bine pe parcursul întregii ședințe, completând și aprobând zgomotos orice intervenție a acestuia. Iar dl. Baciu nu a contrazis afirmația domnului Puișoru, de unde deducem pe cale logică veridicitatea spuselor sale.

De aceea ne punem întrebarea de ce dl. Perrein este ironizat și acuzat de dl Baciu în postarea de pe Facebook că ar avea înțelegeri cu apicultorii (de parcă noi am fi ciumați) din moment ce domnia sa se află într-o situație absolut simetrică, având o relație strânsă cu un apicultor care afirmă că a avut o contribuție importantă la redactarea aceluiași cod de bune practici aflat în discuție.

2. Codul despre care se vorbește reprezintă o sumă de recomandari făcute atât apicultorilor cât și fermierilor de către MADR, care își asumă paternitatea sa, conform celor comunicate astăzi la ședință de dl. secretar de stat Botanoiu. Deci nu este o reglementare legală care naște obligații sau presupune sancțiuni ci numai trasează jaloane după care cei interesați se pot orienta sau nu. Ghidul de bune practici discutat anterior cu APPR (nefinalizat împreună cu noi) ar fi un acord între două organizații care în acest fel se angajau una în fața alteia ca membrii lor să respecte bune practici la deplasarea stupilor în pastoral, convenite în comun. Regulile acestei colaborări, de altfel simple și de bun simt, nu exclud în nici un fel respectarea de către ambele părți a legilor care reglementează aceasta activitate.

3. Personal îl apreciez pe dl Arnaud Perrein, mai ales pentru deschiderea și onestitatea care cred ca îl caracterizează, manifestate din plin în relația cu federația noastra. Ne-am înțeles de la inceput foarte bine, căzând de acord să avem o colaborare constructivă, pornind de la principiul că trebuie să ne concentrăm pe ce avem în comun și să fim de acord că nu suntem de acord pe subiectele divergente, continuând să ne respectam reciproc.

Atacul la care a fost supus de dl Baciu pe Facebook, regret să o spun, a continuat și astăzi  (31 ianuarie n.r.) la MADR, prin viu grai, într-o maniera foarte penibilă. Noi, românii, suntem recunoscuți ca un popor primitor, ospitalier, fără prejudecăți și resentimente când este vorba de oameni de altă origine decât a noastră. Pe mine așa m-au învățat părinții acasă, în primii 7 ani, așa că îmi este rușine când un alt român încearcă să jignească gratuit o persoană cu totul onorabilă pornind de la originea sa. Îi cer scuze domnului Perrein pentru cere întâmplate astăzi în sala MADR în numele celor prezenți și îmi exprim mirarea că moderatorul acestei discuții și gazdă a ședinței din partea MADR a lăsat lucrurile să ajungă atât de departe, chiar dacă protagonistul principal era o persoană care conduce o mare organizație a agricultorilor. Totul a trebui să aibă o limită.


Cu stimă,
Constantin Dobrescu
Vicepreședinte ROMAPIS-Federația Asociațiilor Apicole din România
www.romapis.org

Vizualizat: 4222 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

AJUTORUL DE MAXIM 7.000 DE EURO/FERMĂ! MESAJUL APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

AJUTORUL DE MAXIM 7.000 DE EURO/FERMĂ! MESAJUL APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

24 septembrie 2020 - 10:19

COMUNICAT APIA! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), aduce la cunoștința fermierilor lansarea a 3 noi scheme de sprijin în cadrul Măsurii 21 – Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19 din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020, respectiv în sectorul zootehnic – bovine, sectorul zootehnic – ovine și / sau caprine, dar și în sectorul vegetal – legume-fructe și cartofi.

SANCȚIUNI APIA pentru AJUTOARELE MICILOR FERMIERI ACORDATE PE MĂSURA 21!

SANCȚIUNI APIA pentru AJUTOARELE MICILOR FERMIERI ACORDATE PE MĂSURA 21!

24 septembrie 2020 - 09:22

AJUTOARE CRIZĂ. Verificările în teren efectuate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru ajutoarele acordate în cadrul Măsurii 21, ajutoare excepționale pentru pierderile cauzate de criza sanitară, se pot solda cu aplicarea unor sancțiuni crescătorilor de animale și cultivatorilor de legume, fructe și cartofi.

CONTROLUL APIA ÎN TEREN PENTRU AJUTOARELE ACORDATE MICILOR FERMIERI PE MĂSURA 21!

CONTROLUL APIA ÎN TEREN PENTRU AJUTOARELE ACORDATE MICILOR FERMIERI PE MĂSURA 21!

24 septembrie 2020 - 08:36

AJUTOARE CRIZĂ! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat miercuri, 23 septembrie 2020, lansarea Măsurii 21 prin care sunt acordate ajutoare crescătorilor de ovine/caprine, crescătorilor de bovine care dețin sub 91 de capete bovine și cultivatorilor de legume și fructe. Cererile se depun la APIA din data 25 septembrie 2020. APIA va efectua controale în teren pentru aceste ajutoare.

APIA: CERERILE PENTRU AJUTOR CRIZĂ MĂSURA 21 SE DEPUN ÎN PERIOADA 25 SEPTEMBRIE - 23 OCTOMBRIE 2020!

APIA: CERERILE PENTRU AJUTOR CRIZĂ MĂSURA 21 SE DEPUN ÎN PERIOADA 25 SEPTEMBRIE - 23 OCTOMBRIE 2020!

23 septembrie 2020 - 20:12

APIA ANUNȚĂ! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță lansarea în perioada 25 septembrie – 23 octombrie 2020 a sesiunii de depunere a cererilor de sprijin pentru măsura 21 „Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19” din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

GHIDUL MĂSURII 21! AJUTOARE PENTRU LEGUMICULTORI!

GHIDUL MĂSURII 21! AJUTOARE PENTRU LEGUMICULTORI!

23 septembrie 2020 - 19:23

AJUTOR CRIZĂ. Ministerul Agriculturii a transmis astăzi către AGROINFO Ghidul Măsurii 21. Vă punem la dispoziție toate informațiile de care aveți nevoie pentru a solicita acest ajutor la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

GHIDUL MĂSURII 21! AJUTOR PENTRU CRESCĂTORII DE OVINE/CAPRINE!

GHIDUL MĂSURII 21! AJUTOR PENTRU CRESCĂTORII DE OVINE/CAPRINE!

23 septembrie 2020 - 18:48

AJUTOR CRIZĂ. Ministerul Agriculturii a transmis astăzi către AGROINFO Ghidul Măsurii 21. Vă punem la dispoziție toate informațiile de care aveți nevoie pentru a solicita acest ajutor  la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

GHIDUL MĂSURII 21 PENTRU CRESCĂTORII DE BOVINE CARE DEȚIN SUB 91 DE CAPETE DE ANIMALE!

GHIDUL MĂSURII 21 PENTRU CRESCĂTORII DE BOVINE CARE DEȚIN SUB 91 DE CAPETE DE ANIMALE!

23 septembrie 2020 - 18:15

AJUTOR CRIZĂ. Ministerul Agriculturii a transmis astăzi către AGROINFO Ghidul Măsurii 21. Vă punem la dispoziție toate informațiile de care aveți nevoie pentru a solicita acest ajutor  la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

AJUTOARE DE CRIZĂ MICI FERMIERI! MADR ANUNȚĂ ASTĂZI CĂ S-A PUBLICAT GHIDUL MĂSURII 21!

AJUTOARE DE CRIZĂ MICI FERMIERI! MADR ANUNȚĂ ASTĂZI CĂ S-A PUBLICAT GHIDUL MĂSURII 21!

23 septembrie 2020 - 17:35

ANUNȚ! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO,  publicarea ghidului Măsurii 21 privind acordarea unui sprijin temporar cu caracter excepțional, ca răspuns la criza sanitară generată de epidemia de COVID-19.

PLĂȚILE ANUNȚATE ASTĂZI DE APIA!

PLĂȚILE ANUNȚATE ASTĂZI DE APIA!

23 septembrie 2020 - 15:57

COMUNICAT. Agenția de Plăți și intervenție pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii că a efectuat verificarea cererilor de sprijin depuse de fermieri în perioada 03 - 15 septembrie 2020 pentru Schema de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică.

CRESC AJUTOARELE PENTRU FERMELE DE ANIMALE!

CRESC AJUTOARELE PENTRU FERMELE DE ANIMALE!

23 septembrie 2020 - 14:45

MAI MULȚI BANI PENTRU ZOOTEHNIE! Bugetul pentru plățile fermierilor nu se va împărți egal pentru cele două sectoare, vegetal și zootehnie, în noul exercițiu financiar 2021-2027. Pentru fermele de animale, Ministerul Agriculturii a pregătit cea mai mare parte a bugetului, 60%, vegetalului revenindu-i 40%. Crescătorii de animale nu au niciun profit, toată lumea s-a concentrat pe vegetal, a declarat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Florian Dumitru.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia Syngenta în cultura mărului - testimonial Octavian Drăgan, jud. Bistrița Năsăud

Tehnologia Syngenta în cultura mărului - testimonial Octavian Drăgan, jud. Bistrița Năsăud

Octavian Drăgan administrează de 35 de ani o fermă pomicolă de măr, prun și cireș, aflată în localitatea Ghinda din județul Bistrița Năsăud. Ferma are o suprafaţă de 42ha, din care plantațiile de măr ocupă o suprafață de 26ha, iar în fiecare sezon, Octavian apelează cu încredere la produsele Syngenta pentru protecția plantelor.

 

Cei mai de bază aliați ai săi împotriva bolilor și dăunătorilor din livadă sunt

Alături de Syngenta, Octavian se simte ca într-o familie și apreciază recomandările echipei tehnice, care l-au ajutat să ofere pe piață mere sănătoase și de calitate.

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

SMS pentru PISI...

SMS pentru PISI...
SMS: „Bună pisi! Ce faci? Ce zici dacă ne vedem în seara asta? Iau acum o sticlă de vin... apartamentul este al nostru!”. Detalii