Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

APICULTOR: GHIDUL A FOST ELABORAT la ORDINUL MINISTRULUI DAEA!

Publicat: 02 februarie 2018 - 15:03
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PUNCT DE VEDERE! Constantin Dobrescu, vicepreședinte ROMAPIS, ne-a transmis la redacție un punct de vedere cu privire la scandalul iscat între marii fermieri, pornit de la ghidul pentru bune practici în relația dintre apicultori și agricultori. Vicepreședintele ROMAPIS este intrigat de atitudinea președintelui Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu, de atacurile lansate de acesta la adresa fermierului Arnaud Perrein, și susține că ghidul a fost elaborat la ordinul ministrului agriculturii.

Stimată redacție,

Citind materialul publicat de dumneavoastră cu titlul „Scandal între marii fermieri” m-a întristat faptul ca dl. Arnaud Perrein a fost atacat în acea manieră regretabilă de președintele LAPAR. În textul domnului Baciu postat pe Facebook se făcea referire și la ghidul de bune practici în relația dintre fermieri și apicultori, afirmându-se, printre altele, că prin acest document fermierilor li se trasează sarcini de către apicultori. Fiind unul dintre cei implicați în acest subiect, ca vicepreședinte al Federației Asociatiilor Apicole din România- ROMAPIS doresc să fac următoarele precizări:

1. Draftul acestui ghid a fost elaborat la ordinul domnului ministru Daea, exprimat public într-o ședinta cu apicultorii din 10 ianuarie 2018. O primă versiune s-a realizat de către angajați ai MADR în colaborare cu  o organizație a apicultorilor numită Sindicatul Apicol, reprezentat de un apicultor pe nume Dănuț Puișoru. Ulterior a fost consultată și federația noastră care a propus un text ce avea la bază discuțiile purtate de-a lungul ultimilor 2 ani cu organizații ale agricultorilor, printre care și APPR. Draftul în cauză este o compilație, în opinia noastră nu tocmai fericită, a celor două texte, realizată de MADR. În cursul ședinței desfășurată astăzi (ședința a fost pe 31 ianuarie 2018 n.r.) la MADR pentru discutarea acestui document, la care au participat atât reprezentanți ai sectorului vegetal cât și apicultori, domnul Puișoru a afirmat public că organizația apicolă pe care o conduce are un acord de parteneriat cu LAPAR, reprezentată de dl. Baciu. Cu care, de altfel s-a înțeles foarte bine pe parcursul întregii ședințe, completând și aprobând zgomotos orice intervenție a acestuia. Iar dl. Baciu nu a contrazis afirmația domnului Puișoru, de unde deducem pe cale logică veridicitatea spuselor sale.

De aceea ne punem întrebarea de ce dl. Perrein este ironizat și acuzat de dl Baciu în postarea de pe Facebook că ar avea înțelegeri cu apicultorii (de parcă noi am fi ciumați) din moment ce domnia sa se află într-o situație absolut simetrică, având o relație strânsă cu un apicultor care afirmă că a avut o contribuție importantă la redactarea aceluiași cod de bune practici aflat în discuție.

2. Codul despre care se vorbește reprezintă o sumă de recomandari făcute atât apicultorilor cât și fermierilor de către MADR, care își asumă paternitatea sa, conform celor comunicate astăzi la ședință de dl. secretar de stat Botanoiu. Deci nu este o reglementare legală care naște obligații sau presupune sancțiuni ci numai trasează jaloane după care cei interesați se pot orienta sau nu. Ghidul de bune practici discutat anterior cu APPR (nefinalizat împreună cu noi) ar fi un acord între două organizații care în acest fel se angajau una în fața alteia ca membrii lor să respecte bune practici la deplasarea stupilor în pastoral, convenite în comun. Regulile acestei colaborări, de altfel simple și de bun simt, nu exclud în nici un fel respectarea de către ambele părți a legilor care reglementează aceasta activitate.

3. Personal îl apreciez pe dl Arnaud Perrein, mai ales pentru deschiderea și onestitatea care cred ca îl caracterizează, manifestate din plin în relația cu federația noastra. Ne-am înțeles de la inceput foarte bine, căzând de acord să avem o colaborare constructivă, pornind de la principiul că trebuie să ne concentrăm pe ce avem în comun și să fim de acord că nu suntem de acord pe subiectele divergente, continuând să ne respectam reciproc.

Atacul la care a fost supus de dl Baciu pe Facebook, regret să o spun, a continuat și astăzi  (31 ianuarie n.r.) la MADR, prin viu grai, într-o maniera foarte penibilă. Noi, românii, suntem recunoscuți ca un popor primitor, ospitalier, fără prejudecăți și resentimente când este vorba de oameni de altă origine decât a noastră. Pe mine așa m-au învățat părinții acasă, în primii 7 ani, așa că îmi este rușine când un alt român încearcă să jignească gratuit o persoană cu totul onorabilă pornind de la originea sa. Îi cer scuze domnului Perrein pentru cere întâmplate astăzi în sala MADR în numele celor prezenți și îmi exprim mirarea că moderatorul acestei discuții și gazdă a ședinței din partea MADR a lăsat lucrurile să ajungă atât de departe, chiar dacă protagonistul principal era o persoană care conduce o mare organizație a agricultorilor. Totul a trebui să aibă o limită.


Cu stimă,
Constantin Dobrescu
Vicepreședinte ROMAPIS-Federația Asociațiilor Apicole din România
www.romapis.org

Vizualizat: 4326 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ajutoare pentru fermieri care așteaptă aprobarea Guvernului!

Ajutoare pentru fermieri care așteaptă aprobarea Guvernului!

06 mai 2021 - 20:23

Noi scheme de ajutor, lansate în acest an, de care beneficiază fermierii și crescătorii de animale urmează să fie aprobate de Guvern.

Decizie Guvern pentru ajutoarele acordate apicultorilor!

Decizie Guvern pentru ajutoarele acordate apicultorilor!

06 mai 2021 - 19:58

În ședința Guvernului din data de 5 mai 2021 a fost aprobată o Hotărâre care completează și modifică Hotărârea Guvernului nr. 339/2020 privind aprobarea Programului Naţional Apicol pentru perioada 2020-2022, anunță Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis Agroinfo.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 07 – 13 Mai 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 07 – 13 Mai 2021!

06 mai 2021 - 16:36

Caracteristici meteorologice. În acest interval va predomina o vreme în general normală sub aspect termic, în  aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 7...22°C, în majoritatea regiunilor, limite apropiate de normele climatologice.

Exclusiv. ASOCIAŢIA PRESEI AGRICOLE din România organizează PRIMA DEZBATERE internaţională cu tema

Exclusiv. ASOCIAŢIA PRESEI AGRICOLE din România organizează PRIMA DEZBATERE internaţională cu tema "PACTUL VERDE"!

06 mai 2021 - 15:19

Evenimentul "GREEN DEAL - PACT şi IMPACT", se va desfășura la data de 12 mai 2021, pe platforma ZOOM Pro, și este dedicat membrilor Asociaţiei Presei Agricole din România (A.P.A.R.), jurnaliști, comunicatori și reprezentanți ai sectorului agricol care doresc să afle în exclusivitate, direct de la invitații speciali ai conferinţei, cele mai calde informații în ceea ce privește viitoarea reformă agricolă europeană.

Un fermier belgian a mutat granița cu Franța pentru că piatra de hotar îl deranja la arat!

Un fermier belgian a mutat granița cu Franța pentru că piatra de hotar îl deranja la arat!

06 mai 2021 - 09:09

Un fermier din Belgia a reuşit, accidental, să redeseneze graniţa ţării cu Franţa după ce, deranjat că piatra de hotar era în calea tractorului său, a mutat-o câţiva metri în teritoriul vecin. În loc să provoace o revoltă internațională, incidentul a fost întâmpinat cu zâmbete pe ambele părți ale frontierei.

Subvenții APIA încasate pe chitanțe false cu ajutorul unei angajate APIA!

Subvenții APIA încasate pe chitanțe false cu ajutorul unei angajate APIA!

06 mai 2021 - 08:25

Mamă și fiică din județul Olt, anchetate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru că au încasat subvenții agricole folosindu-se de acte false. Una dintre cele două femei ar fi angajată APIA Olt. Cele două și-au recunoscut vina, susține un comunicat al DNA transmis media.

Studiu Comisia Europeană: Noi tehnici de ameliorare a plantelor!

Studiu Comisia Europeană: Noi tehnici de ameliorare a plantelor!

06 mai 2021 - 07:38

Studiul Comisiei Europene privind noile tehnici genomice de ameliorare a plantelor (NGT) deschide poarta către un cadru de reglementare adaptat acestor tehnici de ameliorare și constituie un pas important în direcția corectă, dar necesită să fie urmat rapid de alte acțiuni din partea Comisiei UE, anunță Asociația Producătorilor de Porumb din România, APPR, într-un comunicat transmis pentru Agroinfo.

Comisia Europeană: Nou regulament privind subvențiile agricole!

Comisia Europeană: Nou regulament privind subvențiile agricole!

05 mai 2021 - 20:21

În prezent, subvențiile acordate de guvernele țărilor terțe nu fac în mare măsură obiectul unui control, în timp ce subvențiile acordate de statele membre UE sunt atent analizate. Noul instrument este conceput pentru a aborda în mod eficace subvențiile străine care cauzează denaturări și afectează condițiile de concurență echitabile din cadrul pieței unice în orice situație de pe piață, anunță un comunicat al Comisiei Europene.

Comunicat APIA de astăzi pentru fermieri!

Comunicat APIA de astăzi pentru fermieri!

05 mai 2021 - 13:28

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) reamintește fermierilor care nu au depus încă cererea unică de plată în anul 2021 că au mai rămas doar câteva zile până la finalizarea Campaniei de primire a cererilor unice de plată, este mesajul APIA de astăzi. Agenția de Plăți a transmis un comunicat pentru Agroinfo.

Ministrul Oros despre cuantumul subvențiilor APIA pentru fermieri!

Ministrul Oros despre cuantumul subvențiilor APIA pentru fermieri!

05 mai 2021 - 08:28

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat că toate subvențiile agricole acoperite din bani europeni își păstrează cuantumul de anul trecut. Singurele subvenții care au scăzut dramatic, dar care sunt acordate de la bugetul de stat, sunt ajutoarele naționale tranzitorii, plătite atât fermierilor din sectorul vegetal, cât și crescătorilor de animale.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

#tehnodiesel #masseyferguson #masseyferguson7360

Combina aparţine firmei Colina Harvesting, specializată în activităţi de recoltat şi fondată în 2019 de către Ionuţ Socaciu și Grațian Ştefănuţ. Combina Massey Ferguson Beta 7360 PLI a fost prima mare achiziţie a companiei. „Ne-am bazat mult pe nevoile fermierilor, de aceea am și ales o combină de recoltat performantă, de pantă, fiindcă zona unde activăm noi şi, în special, județul Cluj este o zonă de deal/colină - de aceea şi firma se numește Colina - de la zona unde activăm și Harvesting/recoltat", ne-a declarat Ionuţ Socaciu.

Massey Ferguson Beta 7360 PLI este pregătită pentru lucru în pantă şi dispune de un sistem de reglare şi "orizontalizare" automată electro-hidraulică până la: 20% transversal, 30% longitudinal ascendent şi 10% longitudinal descendent. Deşi headerul PowerFlow de 5,6 m poate fi considerat mic, pentru zona de deal este suficient. Sistemul de alimentare PowerFlow cu benzi transportoare nu lasă materialul să se adune la cuţite şi îl dirijează spre melc, care îl conduce la pick-up şi în aparatul de treierat.

Cabina SKYLINE cu încălzire şi aer conditionat, scaun operator Maximo Evolution cu suspensie pneumatică, cotieră şi joystick multifuncțional PowerGrip şi computer de bord Tech Touch oferă confort şi condiţii ideale de lucru. „Nu am avut niciodată probleme, doar reviziile și întreţinerea curentă.

Nu avem angajați, lucrăm doar noi şi o îngrijim bine... trebuie să fii atent, să ai ureche muzicală. Întreținerea nu este costisitoare, facem de 2 ori/an revizie capitală (filtre de aer, uleiul de motor, ulei grupuri, ulei hidraulic) și întreținerea zilnică în campanie - în fiecare dimineață combina este «suflată» şi gresată", precizează Ionuţ Socaciu.

Află detalii despre oferta de utilaje Tehnodiesel de la reprezentanții companiei.• Dudeștii Noi, jud. Timiș - tel. 0256378003• Bonțida, jud. Cluj - tel. 0373 550 105

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare! Semănat și fertilizat într-o singură trecere cu LEMKEN Azurit 9 + Solitair 12 SW

Bancul zilei

În bar cu prietenele...

În bar cu prietenele...
Dragul meu, sunt în bar cu prietenele, termin ultimul pahar. Detalii