CE SUMĂ TREBUIE SĂ RETURNEZE ROMÂNIA LA UE! Plățile făcute către fermieri pentru exercițiul financiar 2019 de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au fost verificate, în luna mai 2020, printr-un audit al Comisiei Europene. Potrivit Deciziei de punere în aplicare (UE) 2020/715 a Comisiei Europene, România va trebui să returneze circa 6 milioane de euro din suma alocată pentru plata subvențiilor agricole.
Conform Deciziei CE, publicată în Jurnalul Oficial UE, Comisia Europeană, pe baza conturilor anuale prezentate de statele membre, însoțite de informațiile necesare pentru verificarea conturilor și de o opinie de audit privind integralitatea, acuratețea și veridicitatea conturilor, și pe baza rapoartelor întocmite de organismele de certificare, trebuie să verifice conturile agențiilor de plăți înainte de data de 31 mai a anului de după exercițiul bugetar în cauză.
Exercițiul financiar agricol a început la data de 16 octombrie a anului de cerere, 2018, și s-a sfârșit la data de 15 octombrie a anului următor, 2019. Este perioada auditată în mai 2020 de către Comisia Europeană.
Articolul 33 alineatul (2) primul paragraf din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 908/2014 prevede că sumele care trebuie recuperate de la fiecare stat membru sau plătite acestuia, în conformitate cu decizia privind verificarea conturilor, se calculează prin scăderea plăților lunare pentru exercițiul financiar în cauză din cheltuielile recunoscute pentru același exercițiu. Comisia deduce suma respectivă din plata lunară legată de cheltuielile efectuate în a doua lună care urmează după decizia privind verificarea conturilor sau adaugă suma respectivă la plata menționată.
Comisia a verificat informațiile prezentate de statele membre și le-a comunicat acestora rezultatele verificărilor sale, însoțite de modificările necesare.
Pentru toate agențiile de plăți în cauză, conturile anuale și documentele însoțitoare permit Comisiei să ia o decizie în ceea ce privește integralitatea, exactitatea și veridicitatea conturilor anuale prezentate.
Decizia de verificare a conturilor trebuie să ia în considerare eventualele depășiri de termene intervenite în lunile august, septembrie și octombrie. Unele dintre cheltuielile declarate de anumite state membre în aceste luni ale anului 2019 au fost efectuate după termenele aplicabile. Prin urmare, prezenta decizie trebuie să stabilească reducerile corespunzătoare.
În conformitate cu articolul 41 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, Comisia a redus sau a suspendat deja o serie de plăți lunare pentru exercițiul financiar 2019, din cauza nerespectării plafoanelor financiare sau a termenelor de plată sau din cauza deficiențelor sistemelor de control, menționează documentul oficial al Comisiei Europene.
După auditare, România trebuie să înapoieze la UE suma de 6.132.000,96 de euro, bani din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) din care le sunt achitate fermierilor subvențiile europene.
Plățile efectuate efectuate de UE către România pentru exercițiul financiar 2019, pentru plata subvențiilor, au însumat 1.844.530.341,45 de euro.
Potrivit Deciziei CE, a fost validat contul APIA pentru cheltuielile finanțate din Fondul european de Garantare Agricolă (FEGA) pentru exercițiul financiar 2019.