KWS+
Reclama header after big part 2

APIA PROTESTEAZĂ!

Publicat: 06 februarie 2018 - 20:26
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

APIA NU ARE 3000 DE DIRECTORI! Funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din teritoriu și-au primit fluturașele pentru salarii și au văzut că duc mai puțini bani acasă. APIA e foc și pară pe declarațiile făcute astăzi, 6 februarie 2018, de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu. Inserăm scrisoarea primită la redacție de la un consilier APIA, membru în sindicatul APIA.

Din nou se încearcă manipularea grosolană a opiniei publice. De această dată, sursa manipulării este ministrul muncii, Lia Olguța Vasilescu.
În pofida afirmațiilor și garanțiilor inițiale, conform cărora prin aplicarea Legii salarizării nu se vor înregistra scăderi de salarii, sub presiunea crudei realități s-a revenit și s-a admis că sunt salarii care scad.
Justificarea oficială este aceea că scad salariile nejustificat de mari, salarii care, conform ministrului muncii, erau mai mari decât salariul președintelui, iar singurul exemplu dat, exemplu preluat în mod automat de toate televiziunile de știri, a fost salariul unui director APIA.
Afirmația este în totalitate falsă deoarece salarii mult mai mari au directorii similari din AFIR și Ministerul Fondurilor Europene. Dau ca exemplu aceste instituții deoarece toate 3 au un numitor comun și anume atragerea de fonduri europene, cu precizarea că în cele două instituții menționate salariile  erau mai mari comparative cu salariile APIA, iar în 2018 nu numai că nu scad, ele cresc semnificativ.
Exemplul dat de ministrul muncii nu este corect și din punct de vedere al justificării nivelului de salarizare; un salariu este mare sau mic dacă este apreciat ca recunoaștere a muncii prestate pentru acel salariu – de exemplu, salariul minim pe economie poate fi foarte mare dacă el este încasat de o persoană care nu prestează nici o activitate cuantificabilă.
O a doua componentă de neadevăr din afirmațiile  ministrului muncii, și în egală măsură a ministrului agriculturii, Petre Daea, este  că la APIA scad doar salariile șefilor – directori, șefi servicii și de birouri. (domnul ministru Petre Daea afirma în luna decembrie că nu discută cu salariații APIA decât în luna februarie când vom primi fluturașii pentru luna ianuarie 2018)
Luna februarie a venit, am primit fluturașii și SURPRIZĂ- SCAD SALARIILE.
Pentru a demonstra minciuna, vă prezint comparativ un fluturaș cu datele lunilor decembrie 2017, respectiv ianuarie 2018.

Fluturașul este al unui consilier superior, gradație maximă deoarece noi reprezentăm aproximativ 70% din total salariați APIA, adică peste 3000 de consilieri.

salarii ian apia_b

Pentru că luna ianuarie a fost lună de bilanț vă supun atenției câteva date semnificative ale activității desfășurate in anul 2017. Datele prezentate, cu mici diferențe, sunt valabile pentru activitatea desfășurată de APIA în ultimii ani.
La data de 19 ianuarie 2018 rata absorbției curente a fondurilor europene pe total programe operaționale era de 5,47 %, respectiv 1,23 miliarde euro, în ceea ce privește perioada 2014-2020. Datele sunt furnizate de Miniaterul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fonduri Europene (MDRAPFE )

În 2017 România a atras 3,3 miliarde euro din banii alocați prin programele special din agricultură și dezvoltare rurală- grad de absorbție 99,9 % din Fondul European de Garantare pentru Agricultură(FEGA), 35% prin măsurile de dezvoltare rurală-PNDR 2020- finanțate din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală(FEADR) și de aproape 6% prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020(POPAM).

În ceea ce privește fondurile europene atrase în agricultură se impun următoarele precizări:
Principalele fonduri atrase în 2017 sunt cele din FEGA, atrase de APIA
Din total fonduri FEADER, ponderea cea mai mare, aproximativ 60%, sunt atrase tot de APIA prin măsurile delegate de AFIR către APIA.Cu alte cuvinte funcționarii APIA au primit, instrumentat și emis LISTELE DE PLATĂ, iar AFIR a raportat fondurile încasate.
APIA este singura instituție care a atras în fiecare an fondurile europene puse la dispoziția României în procen de peste 95%.
Pentru a putea aprecia efortul depus de funcționarii APIA, efort care a condus la rezultatele menționate vă propun spre analiză activitatea desfăsurata de un  Serviciu Măsuri Specifice județean:

Măsuri instrumentate =10
Cerei primite și instrumentate = 2442
Valoare cereri instrumentate = 44.387.566,08 lei
Fonduri FEGA atrase = 686.418,30 euro
Fonduri FEADR atrase = 5.953.161,19 euro
Număr de salariți = 7
Dosare instrumentate per salariat = 349
Fonduri europene atrase per salariat = 79.043 euro pe lună

Ca o exemplificare a volumului de muncă depus pentru instrumentarea unui dosar, care are ca finalitate atragerea de fonduri europene, menționez un dosar de bunăstare la o fermă de  păsări care inglobează peste 2700 de documente verificate și introduse în aplicația de instrumentare.

Prezentarea acestor date impune obligatoriu o explicație calificată și cu argumente din partea celor doi miniștrii, explicații care să lămurească următoarele realități:

1.De ce există diferențe de salarizare între cele 3 instituții care gestionează fonduri europene?

2.De ce salariile APIA sunt cele mai mici?

3.De ce în 2018 salariile la APIA scad, iar la celelalte două instituții cresc?

Aceste explicații sunt necesare deoarece  condițiile actuale de salarizare ale personalului APIA încalcă flagrant principiilor enunțate în Secțiunea a4-a, Criterii de performanță, din Legea 153/2017 și duc inevitabil la concluzia că se urmăreste demotivarea noastră, consecința firească fiind scăderea gradului de implicare și scăderea corespunzătoare a fondurilor europene atrase de noi, cu finalitate stoparea dezvoltării sectorului agricol românesc.

În încheiere doresc să vă supun atenției prevederile din legea publicată în 2017, termenul prevăzut în lege și data la care a fost implementat efectiv.
Legea –cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în vigoare de la data de 01 iulie 2017.
SECȚIUNEA a 3-a Sporuri
Art. 23 – Sporuri pentru condișii de muncă
Locurile de muncă și categoriile de personal, precum și mărimea concretă a sporului de condiții de muncă prevăzut în anexele nr. I-VIII și condițiile de acordare a acestuia se stabilesc, în cel mult 60 de zile de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin regulamentul cadru elaborat de către fiecare dintre ministerele coordonatoare cu avizul Ministerului Muncii și Justiției Sociale.
La Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, normele s-au publicat în data de 30.01.2018, ORDIN NR.154 din 30.01.2018,astfel încât nu a fost posibilă aplicarea pentru luna ianuarie 2018.

Consilier județean APIA, Dan Sergiu Moroșanu


Vizualizat: 7025 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

PLATA SPRIJINULUI CUPLAT LA OVINE ȘI CAPRINE!

PLATA SPRIJINULUI CUPLAT LA OVINE ȘI CAPRINE!

15 ianuarie 2021 - 08:50

MESAJE DE LA FERMIERI. Mai mulți crescători de ovine ne întreabă dacă Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata sprijinului cuplat la ovine și caprine, aferent anului de cerere 2020. AGROINFO nu lasă fără răspuns nicio întrebare primită de la fermieri. Vă spunem în ce stadiu se află, în acest moment, plata acestei subvenții cuvenită crescătorilor de animale.

FERMIERII ROMÂNI POT CÂȘTIGA SUPLIMENTAR ÎNTRE 45 EURO ȘI 105 EURO/HA/AN!

FERMIERII ROMÂNI POT CÂȘTIGA SUPLIMENTAR ÎNTRE 45 EURO ȘI 105 EURO/HA/AN!

15 ianuarie 2021 - 06:45

ANALIZĂ. Fermierii români pot obţine venituri suplimentare ca urmare a implicării lor în combaterea schimbărilor climatice, prin vânzarea de certificate de carbon în piaţa internaţională, potrivit opiniei reprezentanţilor unei platforme online de tranzacţionare a cerealelor şi materiilor prime agricole care au făcut o analiză.

NOI SUBVENȚII PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

NOI SUBVENȚII PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

15 ianuarie 2021 - 06:25

SUBVENȚII AGRICULTURĂ. Noile subvenții, eco-schemele, vor fi introduse atât în sectorul vegetal, cât și-n zootehnie. Crescătorii de animale pot obține bani pentru a reduce emisiile de metan provenite de la animale, iar fermierii din sectorul vegetal, pentru a extinde agricultura ecologică, a anunțat joi Comisia Europeană.

FOST ȘEF ANSVSA, CONDAMNAT PENTRU MITĂ LA 8 ANI ȘI 6 LUNI DE PUȘCĂRIE, A FUGIT DIN ȚARĂ!

FOST ȘEF ANSVSA, CONDAMNAT PENTRU MITĂ LA 8 ANI ȘI 6 LUNI DE PUȘCĂRIE, A FUGIT DIN ȚARĂ!

14 ianuarie 2021 - 18:46

SENTINȚĂ DEFINITIVĂ. Marian Zlotea, fost europarlamentar PDL şi fost şef al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, la 8 ani și 6 luni de închisoar, consideră că este nevinovat şi anunţă că a părăsit România şi că se află în altă ţară, unde a cerut statut de refugiat politic.

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU COOPERATIVELE AGRICOLE!

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU COOPERATIVELE AGRICOLE!

14 ianuarie 2021 - 18:12

COMUNICAT. O delegație din partea Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Vegetal(U.N.C.S.V.) a avut azi, 14 ianuarie 2021, o întâlnire de lucru cu ministrul agriculturii, Adrian Oros și  echipa tehnică cu responsabilități pe sectorul cooperativelor, informează UNCSV într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

MINISTRUL OROS: BAZĂ REALĂ DE DATE CU NUMĂRUL DE ANIMALE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

MINISTRUL OROS: BAZĂ REALĂ DE DATE CU NUMĂRUL DE ANIMALE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

14 ianuarie 2021 - 13:30

SUBVENȚII PLĂTITE DOAR CELOR CARE AU ANIMALE ȘI CELOR CARE LUCREAZĂ PĂMÂNTUL! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că se lucrează intens la finalizarea unei baze reale de date cu numărul de animale din România, pentru care se vor plăti anul acesta subvenții APIA. De asemenea, șeful de la Agricultură a mai anunțat că subvențiile pe hectar de anul acesta vor ajunge doar la cei care lucrează pământul.

SUBVENȚIA APIA PENTRU OVINE DE CARE BENEFICIAZĂ CRESCĂTORII ROMÂNI DE OI ȘI-N ANUL 2021!

SUBVENȚIA APIA PENTRU OVINE DE CARE BENEFICIAZĂ CRESCĂTORII ROMÂNI DE OI ȘI-N ANUL 2021!

14 ianuarie 2021 - 11:22

SUBVENȚII APIA ZOOTEHNIE! Un crescător de ovine ne-a întrebat, printr-un mesaj transmis către AGROINFO, care este subvenția de care beneficiază în anul 2021 de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), pentru cele 80 de oi pe care le deține. AGROINFO vă pune la dispoziție informațiile esențiale cu ajutorul cărora puteți obține subvenții APIA în acest an.

Rusia va CREŞTE TAXA de EXPORT inclusiv pentru cerealele furajere

Rusia va CREŞTE TAXA de EXPORT inclusiv pentru cerealele furajere

14 ianuarie 2021 - 10:38

Ministrul rus al agriculturii a propus o creștere de 20 EUR/tonă a taxei de export pentru grâu şi noi taxe pentru cerealele furajere începând din luna martie, deoarece guvernul caută modalități de a tempera creșterea costurilor cu produsele alimentare.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 14 - 20 Ianuarie 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 14 - 20 Ianuarie 2021!

14 ianuarie 2021 - 10:09

Caracteristici meteorologice. În prima parte a intervalului va predomina un regim termic al aerului în general normal, după care, vremea va intra într-un proces de răcire accentuată, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

SUBVENȚII APIA PENTRU 2020 CARE AJUNG LA FERMIERI DUPĂ 31 MARTIE 2021!

SUBVENȚII APIA PENTRU 2020 CARE AJUNG LA FERMIERI DUPĂ 31 MARTIE 2021!

14 ianuarie 2021 - 09:29

TERMENE APIA. Subvențiile APIA pe hectar care ajung la fermierii români după 31 martie 2021 sunt sprijinul cuplat la lucernă, sprijinul cuplat la soia, sprijin cuplat pentru cânepă pentru ulei și/sau fibră, sprijin cuplat la orez. Plata acestor subvenții europene pe hectar este condiționată de depunerea unor documente justificative la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Termenul limită pentru acte este 31 martie 2021 pentru plățile pe hectar aferente lui 2020.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016.

„Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone.

Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Drum ciudat

Drum ciudat
De acasă de la mine până la primul bar fac doar 10 minute. Detalii