Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

APIA PROTESTEAZĂ!

Publicat: 06 februarie 2018 - 20:26
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

APIA NU ARE 3000 DE DIRECTORI! Funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din teritoriu și-au primit fluturașele pentru salarii și au văzut că duc mai puțini bani acasă. APIA e foc și pară pe declarațiile făcute astăzi, 6 februarie 2018, de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu. Inserăm scrisoarea primită la redacție de la un consilier APIA, membru în sindicatul APIA.

Din nou se încearcă manipularea grosolană a opiniei publice. De această dată, sursa manipulării este ministrul muncii, Lia Olguța Vasilescu.
În pofida afirmațiilor și garanțiilor inițiale, conform cărora prin aplicarea Legii salarizării nu se vor înregistra scăderi de salarii, sub presiunea crudei realități s-a revenit și s-a admis că sunt salarii care scad.
Justificarea oficială este aceea că scad salariile nejustificat de mari, salarii care, conform ministrului muncii, erau mai mari decât salariul președintelui, iar singurul exemplu dat, exemplu preluat în mod automat de toate televiziunile de știri, a fost salariul unui director APIA.
Afirmația este în totalitate falsă deoarece salarii mult mai mari au directorii similari din AFIR și Ministerul Fondurilor Europene. Dau ca exemplu aceste instituții deoarece toate 3 au un numitor comun și anume atragerea de fonduri europene, cu precizarea că în cele două instituții menționate salariile  erau mai mari comparative cu salariile APIA, iar în 2018 nu numai că nu scad, ele cresc semnificativ.
Exemplul dat de ministrul muncii nu este corect și din punct de vedere al justificării nivelului de salarizare; un salariu este mare sau mic dacă este apreciat ca recunoaștere a muncii prestate pentru acel salariu – de exemplu, salariul minim pe economie poate fi foarte mare dacă el este încasat de o persoană care nu prestează nici o activitate cuantificabilă.
O a doua componentă de neadevăr din afirmațiile  ministrului muncii, și în egală măsură a ministrului agriculturii, Petre Daea, este  că la APIA scad doar salariile șefilor – directori, șefi servicii și de birouri. (domnul ministru Petre Daea afirma în luna decembrie că nu discută cu salariații APIA decât în luna februarie când vom primi fluturașii pentru luna ianuarie 2018)
Luna februarie a venit, am primit fluturașii și SURPRIZĂ- SCAD SALARIILE.
Pentru a demonstra minciuna, vă prezint comparativ un fluturaș cu datele lunilor decembrie 2017, respectiv ianuarie 2018.

Fluturașul este al unui consilier superior, gradație maximă deoarece noi reprezentăm aproximativ 70% din total salariați APIA, adică peste 3000 de consilieri.

salarii ian apia_b

Pentru că luna ianuarie a fost lună de bilanț vă supun atenției câteva date semnificative ale activității desfășurate in anul 2017. Datele prezentate, cu mici diferențe, sunt valabile pentru activitatea desfășurată de APIA în ultimii ani.
La data de 19 ianuarie 2018 rata absorbției curente a fondurilor europene pe total programe operaționale era de 5,47 %, respectiv 1,23 miliarde euro, în ceea ce privește perioada 2014-2020. Datele sunt furnizate de Miniaterul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fonduri Europene (MDRAPFE )

În 2017 România a atras 3,3 miliarde euro din banii alocați prin programele special din agricultură și dezvoltare rurală- grad de absorbție 99,9 % din Fondul European de Garantare pentru Agricultură(FEGA), 35% prin măsurile de dezvoltare rurală-PNDR 2020- finanțate din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală(FEADR) și de aproape 6% prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020(POPAM).

În ceea ce privește fondurile europene atrase în agricultură se impun următoarele precizări:
Principalele fonduri atrase în 2017 sunt cele din FEGA, atrase de APIA
Din total fonduri FEADER, ponderea cea mai mare, aproximativ 60%, sunt atrase tot de APIA prin măsurile delegate de AFIR către APIA.Cu alte cuvinte funcționarii APIA au primit, instrumentat și emis LISTELE DE PLATĂ, iar AFIR a raportat fondurile încasate.
APIA este singura instituție care a atras în fiecare an fondurile europene puse la dispoziția României în procen de peste 95%.
Pentru a putea aprecia efortul depus de funcționarii APIA, efort care a condus la rezultatele menționate vă propun spre analiză activitatea desfăsurata de un  Serviciu Măsuri Specifice județean:

Măsuri instrumentate =10
Cerei primite și instrumentate = 2442
Valoare cereri instrumentate = 44.387.566,08 lei
Fonduri FEGA atrase = 686.418,30 euro
Fonduri FEADR atrase = 5.953.161,19 euro
Număr de salariți = 7
Dosare instrumentate per salariat = 349
Fonduri europene atrase per salariat = 79.043 euro pe lună

Ca o exemplificare a volumului de muncă depus pentru instrumentarea unui dosar, care are ca finalitate atragerea de fonduri europene, menționez un dosar de bunăstare la o fermă de  păsări care inglobează peste 2700 de documente verificate și introduse în aplicația de instrumentare.

Prezentarea acestor date impune obligatoriu o explicație calificată și cu argumente din partea celor doi miniștrii, explicații care să lămurească următoarele realități:

1.De ce există diferențe de salarizare între cele 3 instituții care gestionează fonduri europene?

2.De ce salariile APIA sunt cele mai mici?

3.De ce în 2018 salariile la APIA scad, iar la celelalte două instituții cresc?

Aceste explicații sunt necesare deoarece  condițiile actuale de salarizare ale personalului APIA încalcă flagrant principiilor enunțate în Secțiunea a4-a, Criterii de performanță, din Legea 153/2017 și duc inevitabil la concluzia că se urmăreste demotivarea noastră, consecința firească fiind scăderea gradului de implicare și scăderea corespunzătoare a fondurilor europene atrase de noi, cu finalitate stoparea dezvoltării sectorului agricol românesc.

În încheiere doresc să vă supun atenției prevederile din legea publicată în 2017, termenul prevăzut în lege și data la care a fost implementat efectiv.
Legea –cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în vigoare de la data de 01 iulie 2017.
SECȚIUNEA a 3-a Sporuri
Art. 23 – Sporuri pentru condișii de muncă
Locurile de muncă și categoriile de personal, precum și mărimea concretă a sporului de condiții de muncă prevăzut în anexele nr. I-VIII și condițiile de acordare a acestuia se stabilesc, în cel mult 60 de zile de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin regulamentul cadru elaborat de către fiecare dintre ministerele coordonatoare cu avizul Ministerului Muncii și Justiției Sociale.
La Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, normele s-au publicat în data de 30.01.2018, ORDIN NR.154 din 30.01.2018,astfel încât nu a fost posibilă aplicarea pentru luna ianuarie 2018.

Consilier județean APIA, Dan Sergiu Moroșanu


Vizualizat: 6988 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Viitorul creşterii animalelor în UE

Viitorul creşterii animalelor în UE

19 octombrie 2020 - 18:02

Studiu „Viitorul creşterii animalelor în UE: Cum să contribuim la un sector agricol durabil” se concentrează pe viitorul zootehniei în statele UE și „acoperă importanța economică a sectorului zootehnic, provocările de mediu și rolul său în tranziția către o sustenabilitate mai mare”". Raportul subliniază importanța sectorului, acțiunile care se pot întreprinde pentru a reduce emisiile și importanța guvernanței pentru a asigura continuitatea afacerilor agricole.

OIERI, SPRIJIN CUPLAT LEGAT DE BERBECII CU ORIGINE SAU FĂRĂ BERBECI CU ORIGINE?

OIERI, SPRIJIN CUPLAT LEGAT DE BERBECII CU ORIGINE SAU FĂRĂ BERBECI CU ORIGINE?

19 octombrie 2020 - 16:25

FIERBERE MARE ÎNTRE OIERII DIN ROMÂNIA! AGROINFO a publicat, în exclusivitate, ce au discutat vineri, 16 octombrie 2020, oierii cu ministrul agriculturii, Adrian Oros, la Sibiu. Printre subiectele fierbinți se află și sprijinul cuplat, subvenția europeană cu cea mai mare valoare pe cap de ovină, 17,9 euro/ovină pentru acest an.

SUBVENȚIE DIRECTĂ PE FAMILIA DE ALBINE!

SUBVENȚIE DIRECTĂ PE FAMILIA DE ALBINE!

19 octombrie 2020 - 14:19

SCRISOAREA APICULTORILOR ROMÂNI CĂTRE BRUXELLES! Apicultorii români i-au scris, săptămâna trecută, comisarului european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală. Ei cer acordarea unei subvenții directe pe familia de albine.

DATĂ LIMITĂ APIA PLATĂ AJUTOR DE STAT PENTRU CREȘTEREA ANIMALELOR! ACTE NECESARE!

DATĂ LIMITĂ APIA PLATĂ AJUTOR DE STAT PENTRU CREȘTEREA ANIMALELOR! ACTE NECESARE!

19 octombrie 2020 - 10:20

TERMEN LIMITĂ DEPUNERE ACTE! Până la data limită de 31 octombrie 2020 inclusiv, se depun la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile de plată pentru ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor aferente serviciilor prestate în trimestrul III al anului 2020, anunță APIA într-o informare transmisă la solicitarea AGROINFO.

TERMEN PLATĂ SUBVENȚIE APIA 31 OCTOMBRIE 2020!

TERMEN PLATĂ SUBVENȚIE APIA 31 OCTOMBRIE 2020!

19 octombrie 2020 - 09:48

PREZENTAȚI-VĂ DE URGENȚĂ LA APIA CU ACTELE! Până la data de 31 octombrie 2020 inclusiv, fermierii pot depune la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente trimestrului III al anului 2020, a transmis APIA o informare pentru AGROINFO.

FERMIER: STĂM CU 80 DE TONE DE VARZĂ PE CÂMP ȘI NU AVEM CUI SĂ LE VINDEM!

FERMIER: STĂM CU 80 DE TONE DE VARZĂ PE CÂMP ȘI NU AVEM CUI SĂ LE VINDEM!

19 octombrie 2020 - 09:17

AGRICULTORII SUNT DISPERAȚI.  Stăm cu un hectar și jumătate de varză pe deal. Varză de calitate, frumoasă, însă, până când, nu avem cerere, nu putem face nimic, suntem în așteptare. Poate când se răcește un pic, oamenii se vor grăbi să ia varză pentru murat, este disperat un agricultor din Republica Moldova.

FUNCȚIONAR COMISIA EUROPEANĂ: CONTROALELE OFICIALE LA ANIMALE TREBUIE SĂ FIE EXTREM DE BINE EFECTUATE!

FUNCȚIONAR COMISIA EUROPEANĂ: CONTROALELE OFICIALE LA ANIMALE TREBUIE SĂ FIE EXTREM DE BINE EFECTUATE!

19 octombrie 2020 - 08:32

OFICIAL COMISIA EUROPEANĂ! Directorul general adjunct pentru siguranță alimentară din Comisia Europeană, Claire Bury, a anunțat că anul viitor Comisia Europeană va avea un proiect pilot privind vacile de lapte. În același timp, înalt funcționarul CE avertizează: controalele oficiale la animale trebuie să fie extrem de bine efectuate. Oficialul a răspuns la întrebări adresate de europarlamentarul român Daniel Buda privind comerțul cu animale vii și regulile pentru transportul acestora.

SĂPTĂMÂNĂ DE FOC! SE DECIDE SOARTA SUBVENȚIILOR PENTRU FERMIERI!

SĂPTĂMÂNĂ DE FOC! SE DECIDE SOARTA SUBVENȚIILOR PENTRU FERMIERI!

19 octombrie 2020 - 07:37

VOT CRUCIAL! Pe 20 octombrie 2020, este dezbătută și supusă votului în Parlamentul European, Bruxelles, Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune și finanțate de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1305/2013 și (UE) nr. 1307/2013.

IONEL ARION (PRO AGRO): NU SE POATE ÎNSĂMÂNȚA, NU VOM AVEA PRODUCȚIE, ÎN PERICOL ESTE ȘI ZOOTEHNIA!

IONEL ARION (PRO AGRO): NU SE POATE ÎNSĂMÂNȚA, NU VOM AVEA PRODUCȚIE, ÎN PERICOL ESTE ȘI ZOOTEHNIA!

19 octombrie 2020 - 06:49

SITUAȚIE DEZASTRUOASĂ. Producţiile de porumb şi floarea soarelui vor scădea la jumătate în acest an, faţă de anii precedenţi, din cauza secetei prelungite, care va continua să producă efecte devastatoare şi asupra producţiilor viitoare nu numai în zona vegetală ci şi în zootehnie, susţin asociaţiile fermierilor.

RITM ACCELERAT LA PLATA SUBVENȚIILOR APIA! LISTELE CU FERMIERI ȘI SUMA AUTORIZATĂ LA PLATĂ!

RITM ACCELERAT LA PLATA SUBVENȚIILOR APIA! LISTELE CU FERMIERI ȘI SUMA AUTORIZATĂ LA PLATĂ!

19 octombrie 2020 - 06:08

PLATA AVANSULUI APIA 2020! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a lucrat la acest sfârșit de săptămână. Astfel, dacă vineri, 16 octombrie 2020, prima zi de plată, suma autorizată la plata avansului APIA era de 135,4 milioane de euro, până duminică seara, suma autorizată la plata avansului la subvențiile agricole a crescut la peste 431 de milioane de euro.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019: sistemul TrueView şi semănătoarea PL 5800. Sistemul TrueView este format dintr-un set de senzori electronici (montaţi pe colţi grapei de la Turbo Max) prin care sunt colectate, în timp real, date privind: umiditatea, temperatura, masă organică, pH-ul şi structura solului. Astfel se face o cartografierea solelor şi sunt alcătuite hărţi care pot fi apoi folosite pentru semănat cu rată variabilă pe semănătoarea Great Plains PL 5800, dotată şi cu sistemul AccuShot.

 

Interviu cu Alexandru Berghin, reprezentant Great Plains în România.

Reporter: Gheorghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Inel de logodnă

Inel de logodnă
Un tânăr cumpără un inel de logodnă şi vrea să-l personalizeze: Detalii